#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/05/2011 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το αίμα πουλιέται στη μαύρη αγορά στη Βουλγαρία!
Ακούγεται σκληρό, αλλά είναι πραγματικότητα. Στη χειμαζόμενη οικονομικά Βουλγαρία της ΕΕ, οι αιμοδότες είναι ελάχιστοι, τα νοσοκομεία δεν έχουν χρήματα, και οι έμποροι του αίματος (κυρίως τσιγγάνοι) γνωρίζουν πιένες.

Το εμπόριο αίματος είναι παράνομο στη Βουλγαρία, και τιμωρείται με πρόστιμα ύψους έως και €5,000. Είναι όμως δύσκολο να αποδειχτεί, κυρίως διότι απαιτείται επίσημη καταγγελία από πλευράς του λήπτη, κάτι που σπάνια γίνεται, αφού οι απελπισμένοι ασθενείς θεωρούν τους μαυραγορίτες του αίματος ως σωτήρες!

Στους δρόμους και στα πεζοδρόμια γύρω από τα νοσοκομεία και τις κλινικές βρίσκονται οι μεσάζοντες, έτοιμοι για δράση. Κάθε συναλλαγή αίματος μπορεί να κοστίσει έως και €200-250. Μόλις συμφωνηθεί η αγορά, ειδοποιείται τηλεφωνικά ο δότης (με τη κατάλληλη ομάδα αίματος) ο οποίος παρουσιάζεται ως συγγενής, και αφού πάρει το κατάλληλο πιστοποιητικό, προσφέρει το αίμα του το οποίο εξετάζεται για τυχόν ασθένειες και στη συνέχεια προωθείται στον ασθενή.

Σωτήρες λοιπόν, ή αδίστακτες βδέλλες; Εξαρτάται από την οπτική γωνία. Πολλοί πολίτες, όπως και οι μεσάζοντες, θεωρούν την όλη διαδικασία ως μια απαραίτητη κοινωνική υπηρεσία. Σώζονται οι ασθενείς, και παράλληλα βοηθούνται οικονομικά οι άνεργοι δότες.

Οι αρχές δεν μπορούν να κάνουν τίποτα πέρα από το να διώχνει η αστυνομία όλους τους επιτήδειους από το χώρο. Νομικά, δεν υπάρχει λύση. Όπως λένε οι γιατροί, ο καθένας είναι ελεύθερος να δώσει αίμα. Εξάλλου, υπάρχει τόση έλλειψη αίματος, που προκειμένου να αναβληθεί μια εγχείριση, όλοι κάνουν τα στραβά μάτια για το πώς βρέθηκε το απαραίτητο αίμα.

Μέχρι και το 1989, όταν η χώρα ήταν ακόμη κομμουνιστική, οι Βούλγαροι ήταν ιδιαίτερα πρόθυμοι αιμοδότες. Μάλιστα δίνονταν διήμερη άδεια στους νεοσύλλεκτους στρατιώτες που πρόσφεραν αίμα.

Με τη πάροδο όμως του χρόνου, αυτού του είδους η εθελοντική προσφορά μειώθηκε σημαντικά. Εδώ και 20 χρόνια, η Βουλγαρία είναι μπροστά μόνο από την Αλβανία, τη Βοσνία, και τη Μολδαβία σε ολόκληρη την Ευρώπη σε ποσοστό εθελοντών αιμοδοτών με 23 δότες ανά 1000 κατοίκους. Το αντίστοιχο ποσοστό στις ΗΠΑ είναι 53/1000, και κάπως παρόμοιο είναι το μέσο ποσοστό στην ΕΕ.

Όπως λέει ο κορυφαίος αιματολόγος της χώρας Stavri Toshkov, «η οικονομική δυσχέρεια έχει οδηγήσει τη κοινωνία μας στο να μη δίνει σημασία σε κάποιες βασικές αρχές και αξίες όπως είναι η αλληλεγγύη, η συμπόνια, και η θέληση για προσφορά βοήθειας».

Πρόσφατα, ο Ερυθρός Σταυρός και η Ορθόδοξη εκκλησία της χώρας ξεκίνησαν εκστρατεία υπέρ της εθελοντικής αιμοδοσίας με σύνθημα «Άναψε ένα κερί, δώσε λίγο αίμα».

S.A.-Winnipeg Free Press

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 24/05/2011 09:34:23

  Στην Ελλάδα του ατομισμού και του φιλοτομαρισμού, προβλέπω ότι με την εξαθλίωση που φέρνουν οι τροϊκανοί κατακτητές θα δούμε ακόμα υψηλότερες τιμές σε αυτό το ιδιότυπο "χρηματιστήριο" που θα αναπτυχθεί.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Αυριανιστής 24/05/2011 09:38:32

   Συμφωνώ Αυριανιστή.
   Προσεχώς, αγγελίες : "Ο αρνητικό, 500 € η φιάλη"

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ Προφήτης 24/05/2011 10:28:13

    Μου βάζεις ιδέες, Προφήτη.

    Έχω εγώ τέτοια ομάδα αίματος...

    • Αυριανιστής avatar
     Αυριανιστής @ Αυριανιστής 24/05/2011 10:28:55

     (Και μέχρι τώρα, το δίνω δωρεάν. Λες να το γυρίσω κι εγώ στην "αξιοποίηση";)

     • Προφήτης avatar
      Προφήτης @ Αυριανιστής 24/05/2011 10:58:16

      Κάνε ό,τι λέει η καρδιά σου.
      Ίσως, να ζητούσες Ε9 από υποψήφιους λήπτες.
      Ο αναξιοπαθών παίρνει δωρεάν, ο έχων πληρώνει.

      Πάντως έχεις ένα "κεφάλαιο" για τυχόν δύσκολες μέρες.
      χαχαχα

 2. ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΣ 24/05/2011 11:32:17

  Πολλά τα προβλήματα στη Βουλγαρία, γι' αυτό και η μαφία ως μορφή πρώτα οικονομικής και μετά κοινωνικής οργάνωσης (μη το γελάτε) ανθεί.

  Εδώ πράγματι έχουν απομείνει κάποια στοιχεία όπως γράφεται και στο άρθρο. Στην Ελλάδα, υπάρχει επίσης πρόβλημα με την αιμοδοσία, μικρότερο βέβαια. Εξακολουθεί να είναι σημαντική πηγή αιμοδοσίας το προσωπικό των Δ.Υ και οι φαντάροι, γιατί παίρνουν έτσι λίγες μερούλες άδεια.
  Για μένα θα έπρεπε να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις ώστε να ωθούν το προσωπικό τους σε αυτήν την κατεύθυνση. Έτσι κι αυτές θα ενίσχυαν το προφίλ τους, εταιρική κοινωνική ευθύνη λέγεται στην αγορά.

  Όμως, τα αλάνια της τροϊκανής δημοσιογραφίας, δε σκαμπάζουν από τέτοια, και βρίζουν τους ΔΥ γιατί έχουν προνόμια (!) επειδή δίνουν αίμα. Πάμε για κατάργηση της αιμοδοσίας ίσως; Μάλλον. Αλάνια μου που όλα τα ξέρετε, όταν γίνουμε Βουλγαρία, μακάρι να μην βρεθείτε στην ανάγκη για φιάλες αίμα.

 3. Ευθύμης avatar
  Ευθύμης 24/05/2011 12:35:49

  τόσοι βρυκόλακες στα ΜΜΕ και στην βουλή, λογικό να υπάρχει έλλειψη.

 4. kopritis avatar
  kopritis 26/05/2011 09:38:32

  MHPOS O GAP AYTO POY MAS PINEI TO POYLA EKEI?????

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.