Το άλμα της Κίνας προς τα εμπρός: έγινε η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο
09/10/2014 18:26
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το άλμα της Κίνας προς τα εμπρός: έγινε η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο

Η Κίνα μόλις έκανε ένα οικονομικό άλμα προς τα εμπρός: τα νέα δεδομένα προβλέπουν ότι η χώρα θα ξεπεράσει και επίσημα τις ΗΠΑ φέτος και θα γίνει η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Μετρώντας το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, χρησιμοποιώντας την ισοτιμία της αγοραστικής δύναμης (PPP), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά τώρα το ΑΕΠ της Κίνας σε 17,6 τρις δολ., έναντι 17,4 τρις δολ. των ΗΠΑ.

Οι ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης είναι μια προσπάθεια – που δεν είναι και η τέλεια- η οποία αντιπροσωπεύει διαφορετικά επίπεδα τιμών μεταξύ των χωρών, ιδιαίτερα σε αγαθά και υπηρεσίες που δεν είναι ανοικτά στο διεθνή ανταγωνισμό. Το ΡΡΡ κάνει μια σημαντική διαφορά. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το ΑΕΠ της Κίνας το τρέχον έτος μετρημένο σε απλά δολάρια, χωρίς καμία προσαρμογή σε σχετικές τιμές, είναι 10,4 τρις δολάρια. Με την επιφύλαξη τυχόν προβλημάτων μέτρησης, η άνοδος της Κίνας υπήρξε αξιοσημείωτη.

Το 1980, η κινεζική οικονομική παραγωγή ήταν το ένα δέκατο των ΗΠΑ. Τέσσερις δεκαετίες μετά, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η οικονομία της Κίνας θα είναι 20 τοις εκατό μεγαλύτερη από ό, τι στις ΗΠΑ. Ο μέσος όρος ανάπτυξης του ΑΕΠ της Κίνας από το 1980 έως το τρέχον έτος ήταν το εκπληκτικό 9,8 τοις εκατό ανά έτος, σε σύγκριση με το 2,7 τοις εκατό στις ΗΠΑ. Η συνεχής ετήσια αύξηση 10 τοις εκατό σημαίνει ότι η οικονομία θα διπλασιάζεται σε μέγεθος περίπου κάθε επτά χρόνια.

Δύο μόνο προειδοποιήσεις: Πρώτον, η οικονομία της Κίνας μπορεί τώρα να είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, αλλά αυτό απέχει πολύ από το να είναι η πλουσιότερη. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ εξακολουθεί να είναι λιγότερο από το ένα τέταρτο των επιπέδων των ΗΠΑ.

Δεύτερον, με μια μακροχρόνια ιστορική προοπτική, η άνοδος της Κίνας έχει απλώς αποκαταστήσει το status quo ante. Ο Angus Maddison, γνωστός καθηγητής της ιστορίας της οικονομίας, εκτίμησε ότι η Κίνα ήταν η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μέχρι και το 1870, με την Ινδία να ακολουθεί με μικρή διαφορά. Η 150χρονη κυριαρχία της Ευρώπης και των ΗΠΑ ήταν η εξαίρεση.

China’s leap forward: overtaking the US as world’s biggest economy

ΣΧΟΛΙΑ

 1. George N avatar
  George N 09/10/2014 20:26:27

  Μια τεράστια επιτυχία της ελεύθερης οικονομίας έναντι της σοσιαλιστικής. Όλα ξεκίνησαν όταν το χρώμα της γάτας δεν είχε πια σημασία αλλά μόνο το αν έπιανε ποντίκια. Η πιο ανατρεπτική σκέψη του 20ου αιώνα οδήγησε 1,3 δις ανθρώπους από την πείνα στην αφθονία, σε μια γενιά.

  • Γιαγιά avatar
   Γιαγιά @ George N 09/10/2014 22:01:24

   '' από την πείνα στην αφθονία, σε μια γενιά.'' Μην τα παραλέμε... Έχει δρόμο ακόμη η Κίνα για να χορτάσει τον κόσμο της και να του προσφέρει ...αφθονία. ''... η οικονομία της Κίνας μπορεί τώρα να είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, αλλά αυτό απέχει πολύ από το να είναι η πλουσιότερη. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ εξακολουθεί να είναι λιγότερο από το ένα τέταρτο των επιπέδων των ΗΠΑ.''

   • George N avatar
    George N @ Γιαγιά 10/10/2014 05:00:26

    Κι όμως από λιμούς έφτασε σε βαλκανικό επίπεδο ζωής. Αφθονία στην διατροφή υπάρχει. Αφθονία σε υλικά αγαθά επιπέδου ΗΠΑ ακόμα φυσικά όχι. Σε εφτά χρόνια πάντως θα έχει φτάσει -αν συνεχίσει έτσι- στις παρυφές της Δυτικής Ευρώπης έχοντας κατά κεφαλή εισόδημα συγκρίσιμο με την Ελλάδα και την Πορτογαλία.

    • Άλυτη Εξίσωση avatar
     Άλυτη Εξίσωση @ George N 10/10/2014 07:49:51

     Μέγιστη οικονομία η Κίνα Την πρωτιά στην οικονομική κατάταξη του πλανήτη έλαβε η οικονομία της Κίνας για το 2014 παραγκωνίζοντας για πρώτη φορά αυτήν των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, τα στοιχεία του 2011 αναθεωρήθηκαν και προσαρμόστηκαν στην αγοραστική δύναμη των οικονομιών ανά τον κόσμο ενώ αφαιρέθηκαν στρεβλώσεις που δημιουργούν οι συναλλαγματικές ισοτιμίες. Έτσι το ενδιαφέρον είναι πως η κινεζική οικονομία είναι κατά 20% μεγαλύτερη από αυτό που πιστεύαμε μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση η Ινδία υποσκελίζει την Ιαπωνία από την τρίτη θέση της κατάταξης των ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη. Δεδομένου, όμως, ότι η Κίνα αναπτύσσεται με ρυθμούς πολύ ταχύτερους από εκείνους των ΗΠΑ, η οικονομία της αναμένεται να αναδειχθεί στη μεγαλύτερη στον κόσμο μέσα στο τρέχον έτος. Μία εξίσου σημαντική ανατροπή που προκύπτει είναι πως την τρίτη θέση καταλαμβάνει πλέον η Ινδία εκτοπίζοντας την Ιαπωνία. Η χρήση διαφορετικής μεθοδολογίας από την Παγκόσμια Τράπεζα δεν καθιστά ούτε τις ΗΠΑ φτωχότερες ούτε την Κίνα πλουσιότερη. Το βιοτικό επίπεδο των Κινέζων παραμένει πολύ χαμηλό συγκρινόμενο με εκείνο των Αμερικανών και θα χρειαστούν πολλές δεκαετίες για να το προσεγγίσει. Η νέα εικόνα μπορεί να θεωρηθεί υπό μία έννοια παραπλανητική, καθώς με κριτήριο την κατά κεφαλήν κατανάλωση η Τράπεζα διαπιστώνει ότι έχει «μειωθεί σημαντικά» το χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς και «ο κόσμος έχει τώρα περισσότερη ισότητα». Όπως αναφέρει η Καθημερινή, στοιχεία της ίδιας έκθεσης, όμως, προδίδουν πως δεν ισχύει αυτό, καθώς το άθροισμα των πλουσιότερων οικονομιών του κόσμου αντιπροσωπεύει το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ ενώ το άθροισμα των πληθυσμών τους μόλις το 17% του παγκόσμιου πληθυσμού. Οπως προκύπτει, άλλωστε, από την ίδια μελέτη, με κριτήριο το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, η Κίνα υποχωρεί στην 99η θέση της παγκόσμιας κατάταξης και η Ινδία στην 127η, ενώ οι ΗΠΑ μόλις στη 12η.

     • George N avatar
      George N @ Άλυτη Εξίσωση 10/10/2014 13:03:39

      Αυτό που ενδιαφέρει είναι ότι με τον πραγματισμό οι άνθρωποι (και μιλάμε για 1,3 δις) ξεκολλήσανε από την πείνα που τους είχε ρίξει το κόκκινο βιβλιαράκι του μεγάλου τιμονιέρη. Ο Ντεγκ που είδε το παιδί του να πετιέται από μπαλκόνι και να μένει παραπληγικό από τους κοκκινοφρουρούς σε αντίποινα για τις απόψεις του, έσωσε το 1/5 της ανθρωπότητας. Να δούμε σε μας πότε θα βρεθεί κάποιος που θα πει ότι δεν έχει σημασία αν είναι Δημόσιο ή Ιδιωτικό, αρκεί να κάνει την δουλειά.

 2. Γρηγόρης avatar
  Γρηγόρης 10/10/2014 08:12:00

  H Kίνα οταν είδε την κατάρρευση του Υπαρκτού Σοσιαλισμού της ΕΣΣΔ, αντί να πέσει με τα μούτρα όπως η Ρωσία και οι άλλες Σοβιετικές χώρες στον Καπιταλισμό, προσπάθησε και δημιούργησε ενα νέο οικονομικό μοντέλο που το περιοδικο ΤΙΜΕ ονομάζει Κρατικό Καπιταλισμό. Οπου οι αγορές και οι τράπεζες είναι μεν απελευθερωμένες, αλλά παράλληλα η κυβέρνηση-το πρώην Κομμουνιστικό κόμμα- διατηρεί τον γενικό σχεδιασμό και κυρίως τον έλεγχο, ώστε να μην οδηγούνται οι Τραπεζίτες με απόλυτη ασυδοσία, αφ' ενός στην κυριαρχία επι της πολιτικής και των πολιτικών ηγετών, όπως έγινε στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, και αφ΄ετέρου να επιτρέπουν την ανεξέλεγτη δημιουργία τεραστίων ποσοτήτων εικονικού χρήματος απο τις τράπεζες μέσω παραγώγων που ως επι το πλείστον είναι τοξικά, πράγμα που οδηγεί σε φούσκες που σκάνε και δημιουργούν κρίσεις τύπου Leehman Brothers που με τη σειρά της δημιούργησε και την κρίση των Ευρωπαικών τραπεζών, π.χ. DEXIA , banco Espirito santo κλπ. Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη οτι περνάει στην πρώτη θέση ως οικονομία, πράγμα το οποίο σημαίνει, όπως και στις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, οτι ο λαός παράγει εκατονταπλάσιες ποσότητες αγαθών και παίρνει ως αμοιβή πχ. το διπλάσιο ή το τριπλάσιο απ' ότι είχε . Να το πούμε απλά, ένας φτωχός Κινέζος εργάτης με το προηγούμενο καθεστώς παρήγε ενα ζευγάρι παπούτσια την ημέρα και έπαιρνε ως αντάλλαγμα μια κούπα ρύζι. Τώρα παράγει εκατό ζευγάρια παπούτσια την ημέρα και παίρνει 3-4 κούπες ρύζι. Και αυτός βελτιώνεται, και η κρατική οικονομία, και δημιουργειται και στην Κίνα ο ζάπλουτος παπουτσοβιομήχανος που δεν υπήρχε πριν. Έχουμε λοιπόν τεράστια κοινωνική ανισότητα, αλλά και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού ταυτόχρονα. Ετσι φαίνεται να είναι όλοι ικανοποιημένοι. Είναι όμως? Γιατί εξεγείρονται στο Χόνγκ-Κόνγκ και αλλού?

  • Άπαντα Επιστάμενος avatar
   Άπαντα Επιστάμενος @ Γρηγόρης 10/10/2014 08:56:55

   "H Kίνα οταν είδε την κατάρρευση του Υπαρκτού Σοσιαλισμού της ΕΣΣΔ, αντί να πέσει με τα μούτρα όπως η Ρωσία και οι άλλες Σοβιετικές χώρες στον Καπιταλισμό, προσπάθησε και δημιούργησε ενα νέο οικονομικό μοντέλο" Αυτή είναι μια μεγάλη αλήθεια. Οι κινέζοι δεν άφησαν το παλιό μονοκομματικό καθεστώς να καταρρεύσει αλλά άρχισαν να εισάγουν σιγά σιγά αλλαγές στην οικονομία. Από πολιτικής άποψης η κίνα είναι ακόμη μία κομμουνιστική χώρα! Αυτή η ομαλή εξελιξη είναι που εξασφαλίζει την επιτυχία της. Ασφαλώς και ΔΕΝ λειτουργεί από οικονομικής άποψης ο υπ. σοσιαλισμός αλλά επίσης σημαντικό είναι και η ομαλή μετάβαση στην καπιταλιστική οικονομία.

 3. Γρηγόρης avatar
  Γρηγόρης 10/10/2014 09:33:21

  Μην διαμαρτυρόμαστε λοιπόν. Και η Ελλάδα είναι μέσα στις 30 πλουσιώτερες χώρες του πλανήτη ακόμα και σήμερα! Μάλιστα είναι πρώτη στν κόσμο σε δημοσιονομική προσαρμογή, και (πλήν του χρέους της τρόικας)έχει τους καλύτερους οικονομικούς δείκτες της Ευρωζώνης. Είναι η απόλυτη δικαίωση του γέρου Παπανδρέου που έλεγε: "Οταν οι αριθμοί ευημερούν, ο λαός δυστυχεί".

 4. Naruto avatar
  Naruto 10/10/2014 11:30:05

  Η Κίνα είναι μια μεγάλη χώρα με ακόμα μεγαλύτερο και ανομοιογενή πληθυσμό .Ειναι φυσικό να υπάρχουν κοινωνικές διαφορές και ανισότητες οι οποίες δεν είναι μεγάλες λόγω του οικονομικού μοντέλου που εισήγαγε μετα την πτώση του κομμουνισμού παγκοσμίως . Το μοντέλο αυτο ειναι ο κρατικός καπιταλισμός οπου το κράτος παραμένει το αφεντικό των εργαζομένων αλλά με παραγωγικές νόρμες ιδιωτικής οικονομίας . Σιγά-σιγά όμως οι εργαζόμενοι θα απαιτήσουν μεγαλύτερο μερίδιο του παραγόμενου πλούτου οπότε ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί ενώ μεγάλο μέρος της οικονομίας θα περάσει σε ιδιώτες . Με άλλα λόγια η Κίνα εφάρμοσε τον λογικό κανόνα που λέει σοσιαλισμός στις φτωχές χώρες και ιδιωτική οικονομία όταν αναπτυχθούν .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.