#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/11/2012 12:37
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το Τείχος έπεσε και μας άφησε την ΜέρκελΗ Γερμανία, και σχεδόν όλο ο πλανήτης γιορτάζει την 23η επέτειο της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου το οποίο, εκτός από την Ανατολική και Δυτική Γερμανία, χώριζε ιδεολογικά και ολόκληρη τη γη.

Ήταν 9 Νοεμβρίου του 1989 όταν οι διαμαρτυρίες των Γερμανών πολιτών προκάλεσε κύμα οργής που συμπαρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά του και οδήγησε στην άρση των περιορισμών διακίνησης των ανθρώπων στις δύο πλευρές της πόλης.

Τα σύνορα έπεσαν και σιγά – σιγά το Τείχος έγινε κομματάκια που πωλούνται σήμερα στα τουριστικά καταστήματα του Βερολίνου.

Μπορεί η επανένωση της Γερμανίας να έγινε, έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο προσπαθειών (στις 3 Οκτωβρίου 1990), ωστόσο, η χώρα παραμένει ακόμη και σήμερα διχασμένη σε ότι αφορά το βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Η βελτίωση είναι ασφαλώς αισθητή όπως τα προβλήματα είναι τεράστια. Στην πρώην ανατολική Γερμανία η ανεργία είναι πάνω από 11%, ενώ στη δυτική είναι κάτω από 6%. Το ΑΕΠ των ανατολικών κρατιδίων βρίσκεται κοντά στο 71% του αντίστοιχου των δυτικών ενώ μια επίσκεψη στην ανατολική πλευρά του Τείχους, είναι αρκετή για να αντιληφθεί κανείς τη διαφορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Γερμανοί έχουν ως εθνική επέτειο την 3 Οκτώβρη που ολοκληρώθηκε η μετάβαση στο ενιαίο κράτος κι όχι η 9η Νοεμβρίου διότι η ημέρα αυτή έχει βαρύ ιστορικό φορτίο καθώς είναι η θλιβερή επέτειος της «Νύχτας των Κρυστάλλων»

Να σημειωθεί, επίσης, ότι μέχρι το 1961 η Ανατολικογερμανοί μπορούσαν να κινηθούν ελεύθερα μεταξύ των δύο τμημάτων ανατολικού – δυτικού, ωστόσο, μετακόμιζαν περίπου 20.000 πολίτες το μήνα. Τον Αύγουστο του 1961 οι αρχές της ανατολικής Γερμανίας αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορα γύρω από τους δυτικούς τομείς του Βερολίνου με σκοπό να σταματήσουν τη φυγή των κατοίκων.

Το τείχος που κτίστηκε είχε από την ανατολική πλευρά μία ζώνη ελεγχόμενη από φρουρούς γνωστή και ως ζώνη θανάτου με 302 παρατηρητήρια και 20 φυλάκια σε ένα συνολικό μήκος 115 μ. οι φύλακες είχαν τη διαταγή να πυροβολούν όσους έκαναν απόπειρα να δραπετεύσουν με αποτέλεσμα 192 άνθρωποι να σκοτωθούν στην προσπάθεια να καταφύγουν στην Δύση.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 10/11/2012 12:53:03

  Η κ. Μέρκελ έχει πολύ ιδιόρρυθμη οικογενειακή καταγωγή: Μην ξεχνάμε είναι κόρη "κόκκινου" Ευαγγελικού παπά, που μετανάστευσε από την Δυτική στην Ανατολική Γερμανία για ...ιδεολογικούς λόγους.
  Εν τω μεταξύ ετοιμάζονται για τις εκλογές (κανονικά σε 1 χρόνο).
  Χθές το κόμμα των Πρασίνων εξέλεξε με εσωκομματικό δημοψήφισμα τους 2 επικεφαλής υποψηφίους: Την Ευαγγελική θεολόγο και αντιπρόεδρο της Βουλής Katrin Göring-Eckardt (από την πρώην Ανατολική Γερμανία) και τον νυν πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας και πρώην Ομοσπονδιακό Υπουργό Περιβάλλοντος και Ευρωπαικών Υποθέσεων Jürgen Trittin.
  Η πρώτη δήλωση της κ. Γκέριγκ-Έκκαρτ ήταν ότι δεν αφήνει κανένα περιθώριο για μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία με το κόμμα της Μέρκελ CDU.

 2. δημης avatar
  δημης 10/11/2012 19:45:21

  Πάντα....και παντού οι...πρώην ....κομμουνιστές ...αποδεικνύονται πρόθυμοι -ικανοί-οσφυοκάμπτες...ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ....μακράν οι καλύτεροι...

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 10/11/2012 21:29:16

  Η Μέρκελ, εντελώς αντίθετα με τον πατέρα της, δεν υπήρξε ποτέ ούτε δηλωμένη κομμουνίστρια, ούτε θρησκευόμενη. Μάλλον απολιτική (μέχρι το 1989) και άθρησκη.
  Ωστόσο, στη Γερμανία - κράτος "λαικό" χωρίς επικρατούσα θρησκεία, αλλά λαός χωρισμένος σε 2 θρησκευτικά δόγματα - οι Εκκλησίες και ο ανταγωνισμός τους δεν παύουν να διαπλέκονται με την πολιτική:
  Ο Ρωμαιοκαθολικός Πάπας της Ρώμης και η Προτεστάντισσα θεολόγος Katrin Göring-Eckardt, αποκαλούμενη "συνήγορος των φτωχότατων", τώρα επικεφαλής υποψηφια των Πράσινων.
  h**p://www.sueddeutsche.de/politik/spitzenkandidatin-katrin-goering-eckardt-die-gruene-christin-1.1519800

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.