#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/03/2013 06:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Το Κρεμλίνο μπορεί να τιμωρήσει την Ευρώπη» 

Ολοένα και περισσότερο αυξάνονται οι φόβοι για ρωσικά αντίποινα κατά των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, καθώς οι αρχές της ΕΕ αναζητούν απεγνωσμένα μια συμφωνία για να σώσουν την κυπριακή οικονομία με την επιβολή εισφοράς 25% στις τραπεζικές καταθέσεις άνω των € 100.000.

Ωστόσο, με τους Ρώσους επενδυτές να έχουν κατ 'εκτίμηση 30 δις ευρώ σε  καταθέσεις σε τράπεζες του νησιού, η αυξανόμενη αισιοδοξία για μια συμφωνία συνοδεύεται από τους φόβους για αντίποινα από τη Μόσχα. «Αν είναι η υπόθεση ότι θα υπάρξει 25% φορολογία στις καταθέσεις που είναι μεγαλύτερες των 100.000 ευρώ, κάποιοι Ρώσοι θα υποφέρουν πολύ άσχημα από τη διάσωση της Κύπρου» δήλωσε ο πρώην σύμβουλος του Κρεμλίνου, Αλεξάντερ Νεκράσοφ. «Στη συνέχεια, βέβαια, η Μόσχα θα πρέπει να ψάχνει τρόπους για να τιμωρήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχουν μια σειρά από μεγάλες γερμανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία. Θα μπορούσαμε ενδεχομένως να δούμε τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων ή τη φορολόγηση περιουσιακών στοιχείων. Το Κρεμλίνο ακολουθεί μια πολιτική περιμένουμε και βλέπουμε».

Ο Νεκράσοφ απέρριψε τη θεωρία ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εκδικηθεί διακόπτοντας την προμήθεια φυσικού αερίου, μια τακτική που χρησιμοποίησε το 2009, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών με την Ουκρανία για να τερματιστεί μια σειρά απλήρωτων λογαριασμών και τιμολόγησης της ενέργειας. «Το φυσικό αέριο δεν είναι πλέον ένα όπλο», δήλωσε ο Νεκράσοφ. «Όταν η Ρωσία το χρησιμοποίησε ως τέτοιο στο παρελθόν, συνειδητοποίησε ότι τα ξένα λόμπι ενέργειας αντέδρασαν και οι προσπάθειες για την εξεύρεση εναλλακτικών πηγών αυξήθηκαν. Εάν η Ρωσία συνεχίσει να απειλεί, γνωρίζει ότι κανείς δεν θα αγοράζει το φυσικό αέριό της σε 20 χρόνια».

«Στη Ρωσία, ιστορικά, αν θέλουν ένα περιουσιακό στοιχείο απλά το αρπάζουν. Αν θέλουν μετρητά από μια ευρωπαϊκή επιχείρηση απλά δημιουργούν ένα φορολογικό νομοσχέδιο ή κάνουν επιδρομή σε γραφεία κάνοντας τη ζωή σας δυσάρεστη. Θα μπορούσαν επίσης να κάνουν τη ζωή δύσκολη σε διπλωματικά θέματα όπως η Συρία. Ή να τρίξουν τα δόντια σχετικά με την ανάπτυξη του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας» σχολιάζει ο Mike Ingram, αναλυτής της BGC Partners.

http://www.guardian.co.uk/world/2013/mar/23/cyprus-bailout-kremlin-reprisal-bank-levy

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 25/03/2013 07:11:57

  Η Ιστορία επαναλαμβάνεται όχι μόνο σαν φάρσα αλλά και ως τραγωδία!
  Ιστορικά η Ρωσία ποτέ δεν βοήθησε ουσιαστικά την Ελλάδα παρά τις καλλιεργούμενες προσδοκίες.
  Τουναντίον μάλιστα, όσες φορές ο Ελληνισμός στήριξε τις ελπίδες του στο 'ξανθό γένος" μόνο απογοήτευση πόνο και δάκρυα απεκόμισε!
  Η Ρωσία δεν πρόκειται να τολμήσει να τιμωρήσει την ΕΕ.
  Αν το ήθελε , θα το τολμούσε βοηθώντας την Κύπρο στην παρούσα φάση.
  Απέδειξε όμως ότι τα συμφέροντα της την ωθούν να μην τα χαλάσει με την Γερμανική επικυριαρχία!!
  Ίσως είναι μειωπική πολιτική, αλλά αυτή είναι και να το πάρουν απόφαση οι αιθεροβάμονες !!

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ ΝΤΙΝΟΣ 25/03/2013 09:44:39

   Ακριβώς!
   Η Ρωσσία είναι ένα είδος Τουρκίας, μια μεγαλομανιακή ημι-τριτοκοσμική χώρα που το παίζει υπερδύναμη και πουλάει τρέλλα και θεατρινισμούς.
   Αν η Ρωσσία ήθελε να τιμωρήσει την Ευρώπη, θα μπορούσε να δώσει 5 δις στην Κύπρο και να ξεφτιλίσει την ΕΕ μέσα στο ίδιο το έδαφός της. Αλλά δεν το έκανε. Της έτριξε τα δόντια η Μέρκελ και η Κομισιόν και η ρωσσική αρκούδα τά'κανε πάνω της.
   Το ίδιο και η Τουρκία. Απειλεί θεούς και δαίμονες για την ΑΟΖ, αλλά δεν εκανε τίποτα. Αν η σημερινή Τουρκία είχε τα μυαλά τής Τουρκίας τού 1974, θα είχε ήδη προβεί στον Αττίλα 3.
   Συμπέρασμα: στην Ελλάδα μάς μαθαίνουν να φοβόμαστε την Τουρκία και να αγαπούμε τη Ρωσσία επειδή τάχα η μία θα μας επιτεθεί και η άλλη θα μας βοηθήσει. Ούτε το ένα θα συμβεί, ούτε το άλλο. Καιρός να ρίξουμε την Τουρκία και τη Ρωσσία στον κάλαθο τής απομυθοποίησης. Και οι δύο είναι δυο χώρες τζάμπα-μάγκες.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ ΝΤΙΝΟΣ 25/03/2013 11:57:59

   Όχι βέβαια! Επί Τσάρου και Καποδίστρια κάναμε επανάσταση και όλη η πργάνωση της Φιλικής Εταιρίας βασίστηκε στην κάλυψη που παρείχε η Ρωσία, όπου και οργανώθηκε η επανάσταση με Υψηλάντη στη Βλαχία. Το χρήμα σε ρώσικο έδαφος μαζεύτηκε τότε στην Οδησσό με το εμπόριο των Ελλήνων της περιοχής. Και διπλωματική κάλυψη απέναντι στο Μέττερνιχ ο Τσάρος προσέφερε όταν ο άθλιος ήθελε να σπεύσει σε βοήθεια του Σουλτάνου με στρατό εναντίον μας. Δεν ήθελε επαναστάσεις το αρχιλαμόγιο βλέπεις. Η αχαριστία είναι μεγάλη αδυναμία...

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Γεώργιος Τ. 25/03/2013 19:24:04

    Ο Τσάρος Αλέξανδρος Α' ήταν αντίθετος στην Ελληνική Επανάσταση γιατί, όπως και τώρα, φοβόταν την αντίδραση τής Αυστροουγγαρίας, ενώ ο διοικητής τής Οδησσού Λανζερόν ήταν τόσο ανθέλληνας που έγραφε πύρινες επιστολές στους Τούρκους ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία των Ελλήνων.

 2. ΑΡΜ
  ΑΡΜ'ΥΡΑΣ 25/03/2013 07:14:45

  Ο καθεις σκεφτεται για την παρτη του... εας αποφασισουμε και εμεις να σοβαρευτουμαι...

 3. Συριζαλβανία του Χότζα avatar
  Συριζαλβανία του Χότζα 25/03/2013 13:19:07

  Αν η Ρωσία δεν καταρτίσει -σύντομα- ένα φιλόδοξο πρόγραμμα παραγωγικού εκσυγχρονισμού με έμφαση στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών αιχμής,τότε πολύ δύσκολα θα αποτελέσει παίκτη πρώτης γραμμής τα επόμενα 15-20 χρόνια. Αν δούμε τα δημοσιονομικά στοιχεία είναι εκπληκτικά (έλλειμμα κοντά στο 0,δημόσιο χρέος 11%).Η ανεργία μικρή (5,3%), όπως και το ιδιωτικό χρέος (γύρω στο 25% του ΑΕΠ).Τεράστια εμπορικά πλεονάσματα (9,5% του ΑΕΠ) αλλά αποκλειστικά από τα προϊόντα ενέργειας,μετάλλου,ξύλου και στρατιωτικής βιομηχανίας και όχι από καινοτόμα αγαθά και υπηρεσίες τα οποία εισάγει, και τα οποία θα την απογείωναν. 112η στο ease to doing business (34 θέσεις κάτω από την Ελλάδα),στάσιμη ως αρνητική τάση ανταγωνιστικότητας με τρομακτικά προβλήματα διαφθοράς (έκθεση Διεθνούς Διαφάνειας 2011). Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι μια λίγο πιο καπιταλιστικά εξελιγμένη ΕΣΣΔ δίχως σημαντικές προοπτικές αν δεν αλλάξει πολλά πραγμάτα (έχει τη δυνατότητα να το κάνει;).Στα δικά μας αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σοβαρευτούμε και να μην περιμένουμε ''ξανθούς σωτήρες'', η καλύτερη γεωστρατηγικά επιλογή μας είναι η ΕΕ και οι ΗΠΑ, χωρίς βέβαια να μην προχωρούμε σε ανοίγματα και προς τη ΛΔ Κίνας, τη Ρωσία κ.α.

 4. DebbyTant avatar
  DebbyTant 25/03/2013 16:00:27

  Να στρωθειτε να δουλεψετε σε κανα χωραφι ουτε το σκεφτεστε. Ανοιγματα ονειρευεστε. Αλλοι να δουλευουν κ σεις να γλεντατε.

 5. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 25/03/2013 17:07:43

  Αγαπητέ Γεώργιε Τ.
  Όπως και συ παραδέχεσαι τα χρήματα μαζεύτηκαν στην Οδησσό αλλά από Ελληνες και μόνο χωρίς την παραμικρή συνδρομή της Ρωσίας.
  Η δε (αμφιλεγόμενη) διπλωματική κάλυψη, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια διπλωματική ντρίπλα της Ρωσίας ενάντια στους Ευρωπαίους αντιπάλους της και μια απαλή σφαλιάρα στους όμορους Τούρκους.
  Και επανέρχομαι για να θυμίσω ότι όσες φορές εναποθέσαμε τις ελπίδες μας στους Ρώσους το πληρώσαμε πανάκριβα και με αίμα.
  Μακριά από μένα η αχαριστία , αλλά και η λησμονιά της Ιστορίας, ας θυμηθούμε τα Ορλοφικά και ας παραδειγματιστούμε από την άτυχη περιπέτεια του Λ.Κατσώνη!
  Βέβαια υπάρχει και κάτι καλό μέσα σε μια πτυχή της Ιστορίας.
  Το 1898 όταν οι Τούρκοι ήταν έξω από την Λαμία και ετοιμάζονταν να επιτεθούν, τότε ο Τσάρος παρενεύει προσωπικά υπέρ του εξάδελφου του Βασιλέως Γεωργίου της Ελλάδας και υποχρέωσε τον Σουλτάνο σε υποχώρηση.
  Το περιστατικό βέβαια αυτό παραμένει ένα από τα μυστήρια της Ιστορίας αλλά δεν παύει να είναι μια θετική παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.