04/06/2010 14:46
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το Ισραήλ και ο Κόσμος

Η πρόσφατη θανατηφόρα επίθεση του Ισραήλ στα σκάφη που προσπαθούσαν να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ήταν λογικό να προκαλέσει οργή. Οι λεπτομέρειες της επιχείρησης παραμένουν θολές, όμως η γενική εντύπωση είναι πως το Ισραήλ καταφεύγει με πολύ μεγάλη ευκολία στη χρήση βίας. Και το πιο ανησυχητικό, για το ίδιο το Ισραήλ, είναι πως τείνει να απομονωθεί διεθνώς. Το κράτος που κάποτε πολλοί το θαύμαζαν ως ένα σύγχρονο Δαυίδ που τα βάζει με τους Άραβες Γολιάθ, σήμερα θεωρείται απλά ως ένας άτσαλος τραμπούκος της γειτονιάς.

Οι Ισραηλινοί μπορεί να είχαν λόγους να ανησυχούν για το στολίσκο που κατευθύνονταν στη Γάζα, όμως θα έπρεπε να δράσουν με επιφύλαξη. Οι ακτιβιστές θα κέρδιζαν ούτως ή άλλως. Αν περνούσαν, θα ήταν μια θριαμβευτική διάρρηξη του ισραηλινού εμπάργκο. Αν όχι, θα ηρωποιούνταν ως θύματα, ακόμη και αν είναι αλήθεια η ο ισχυρισμός του Ισραήλ, πως οι ακτιβιστές ήταν έτοιμοι και οπλισμένοι. Όπως και να έχει, η αλήθεια παραμένει ότι χάθηκαν άδικα εννιά ανθρώπινες ζωές.

Η όλη τραγωδία δημιουργεί πολλά ερωτήματα για το εμπάργκο, για την απομόνωση του Ισραήλ, και γενικά για την ειρήνη στη περιοχή. Ο αποκλεισμός της Γάζας είναι σκληρός και έχει αποτύχει. Οι κάτοικοι της υποφέρουν αλλά δεν παραδίδονται. Η Χαμάς συνεχίζει να κυριαρχεί. Ο ισραηλινός όμηρος Gilad Shalit  συνεχίζει να κρατείται. Πολεμικά εφόδια συνεχίζουν να εισρέουν μέσω σηράγγων από την Αίγυπτο. Και το κυριότερο, το Ισραήλ αρχίζει να θεωρείται ως αντιπαθητικό όχι μόνο στα μάτια των Αράβων και των Μουσουλμάνων, αλλά ολόκληρου του κόσμου.  Οι Ισραηλινοί διατηρούσαν κάποτε θερμές σχέσεις με αρκετά μη αραβικά κράτη στην ευρύτερη περιοχή, όπως το Ιράν και τη Τουρκία. Η ψύχρανση των σχέσεων με τη Τουρκία, στερεί τους Ισραηλινούς από έναν πολύτιμο φίλο, σύμμαχο και διαμεσολαβητή. Είναι παράλογο το πώς στη προσπάθειά του να απομονώσει τη Γάζα, το Ισραήλ κατάφερε να βρεθεί σε ακόμη χειρότερη θέση και από αυτήν την ίδια τη Χαμάς, που κάποτε έστελνε καμικάζι βομβιστές σε εστιατόρια.

Η πλέον ανησυχητική εξέλιξη για το Ισραήλ είναι η ανάδυση αμφιβολιών στην Αμερική. Οι Αμερικανοί παραμένουν περισσότερο συμπαθητικοί προς τους Ισραηλινούς απ ότι προς τους Παλαιστινίους. Όμως όλο και περισσότεροι, κυρίως Δημοκρατικοί και φιλελεύθεροι Εβραίοι, αρχίζουν να δυσανασχετούν με την συνεχόμενη στήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, και ειδικά όταν σε αυτό υπάρχει η κυβέρνηση του «γερακιού» Netanyahu. Ακόμη και ο επικεφαλής της περίφημης Μοσσάντ, ανακοίνωσε πρόσφατα πως η Αμερική άρχισε να θεωρεί τη χώρα του ως βαρίδι. Οι συντηρητικοί συνεχίζουν να το υποστηρίζουν, ότι και να συμβεί. Ο Ομπάμα όμως αρχίζει να αντιλαμβάνεται πως η αποτυχημένη μέχρι σήμερα απόπειρα για δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, του δημιουργεί προβλήματα στο μουσουλμανικό κόσμο και δυσκολίες στις αμερικανικές προσπάθειες στο Ιράν, στο  Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Όλα αυτά έχουν οδηγήσει του πολεμοκάπηλους εκ των Ρεπουμπλικάνων, καθώς και αρκετούς Ισραηλινούς, να θεωρούν πως ο πρόεδρος Ομπάμα έχει σκοπό να προδώσει το Ισραήλ. Ο ίδιος έχει καταδικάσει με ωμούς όρους τον ισραηλινό εποικιστικό σχεδιασμό σε παλαιστινιακή γη, και πιστεύει πως όλα αυτά δημιουργούν εμπόδια στη φιλία και στην ειρήνευση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης. Η αυστηρότητα του δηλαδή είναι προς το γενικότερο καλό του Ισραήλ.

Το Ισραήλ  έχει βρεθεί μέσα σε έναν αιματηρό κύκλο. Όσο τα γεράκια του πιστεύουν πως όλος ο κόσμος τους μισεί, τόσο θα πυροβολούν πρώτα και ρωτούν μετά, με αποτέλεσμα να δημιουργούν περισσότερους εχθρούς. Όλα δείχνουν πως ο Netanyahu δεν είναι διατεθειμένος να  κάνει καμία παραχώρηση προκειμένου να επιτύχει την ειρήνευση.

Τέλος, τι μέλλει γενέσθαι με τη Χαμάς; Αν το Ισραήλ άρει τον αποκλεισμό, πως θα διαχειριστεί τη παρουσία μιας ολοκληρωτικής οργάνωσης που δεν το αναγνωρίζει και που στο παρελθόν έχει χρησιμοποιήσει τρομοκρατικές μεθόδους; Μία λύση θα ήταν να ζητηθεί από τον ΟΗΕ να επιβλέπει τη κυκλοφορία αγαθών και ανθρώπων προς και από τη Γάζα. Αυτό δεν είναι η απόλυτη λύση αλλά θα βοηθούσε στο να θεωρηθεί και η Χαμάς εξίσου εχθρική όπως σήμερα θεωρείται το Ισραήλ.  Τίποτα δεν φαντάζει εύκολο. Όμως η παρούσα κατάσταση είναι αδιέξοδη. Το Ισραήλ είναι ένα περιφερειακό κέντρο επιστήμης, επιχειρηματικότητας και πολιτισμού. Παρά το χειρισμό των Παλαιστινίων εκ μέρους του, παραμένει μια ζωντανή δημοκρατία. Η απομόνωσή του όμως, που το ίδιο προκάλεσε, το καθιστά έναν άσχημο τόπο, και όχι μόνο για τους Παλαιστινίους, αλλά και για τους ίδιους τους κατοίκους του.

Μακάρι να μπορέσει να αναζωπυρώσει τον παλιό του ιδεαλισμό και τον κοινό νου. Για το καλό του.

Economist

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Άνθρωπός τις avatar
  Άνθρωπός τις 04/06/2010 15:28:38

  Ο παλιός ιδεαλισμός πέθανε μαζί με τους ισραηλίτες των κιμπούτζ που έκαναν την έρημο όαση, αυτούς τους "χρήσιμους ανόητους" του κράτους του Ισραήλ και του σιωνισμού.

  Όσο για τον "κοινό νου", τι ακριβώς εννοούμε; Τον κοινό νου σιωνισμού - δυτικού ιμπεριαλισμού; Ο δεσμός των παραπάνω είναι υπαρκτός και ισχυρός από τα μέσα του 19ου αιώνα. Και να μην ξεχνάμε τις εγχώριες θεραπαινίδες του παραπάνω "κοινού" νου, έτσι; Εδώ μνημονεύονται αρκετές, εκτός από τον κ. ΥΠΕΞ που καταδίκασε την ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ χρήση βίας:

  http://listonplace.blogspot.com/2010/06/free-gaza.html

 2. Dimi avatar
  Dimi 04/06/2010 16:32:17

  Το Ισραήλ, κράτος μικρότερο σε μέγεθος από τη Πελοπόννησο,
  απέδειξε με τρόπο απρόβλεπτο και αιματηρό, ότι ο επεκτατικός
  μεγαλοϊδεατισμός των σουλτάνων Ερντογάν/Νταβούτογλου και
  οι «αβλαβείς διευλεύσεις» τους, ΔΕΝ γίνονται ανεκτές.

  Σε αντίθεση με τους εδώ Σελτζουκολάγνους οσφυοκάμπτες
  λαπάδες που υποθηκεύουν το μέλλον της Ελλάδας χωρίς
  χωρίς επιστροφή. Γιά να μπορούν λέει να κοιμούνται ήσυχοι.
  Και που τολμούν ν’αγγίξουν τα επιδόματα των Eνδόξων Πιλότων
  της Πολεμικής Αεροπορίας.

  Στο Ισραήλ, θα τους είχαν ήδη κρεμάσει από τα τσίνορα.
  Εμείς, εδώ, λωβοτομημένοι, τους ανεχόμαστε ακόμα.

 3. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 04/06/2010 18:21:45

  Άλλες νοοτροπίες.

 4. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 04/06/2010 18:43:06

  Κάτι σαν Σπάρτη.

  • Professor Moriarty avatar
   Professor Moriarty @ Strange Attractor 04/06/2010 19:35:08

   This is SPARTA, or

   this is PARTA...(απο την siemens)?

 5. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 04/06/2010 18:49:36

  Οι Αγγλοι έχουν τα κατάλοιπα από την Irgun. Οι ΝΥΤ είχαν εντελώς άλλη θέση (προβοκάτσια, ισλαμιστές, ρουκέτες). Yπάρχουν τώρα και άλλοι ακτιβιστες, συμπεριλαμβανομένης και της μουρλέγκως από την Αμερική και διάφορους Ιρλανδούς (χεχεχε αυτοί ενάντια στους Άγγλους, τους έχει μείνει το φιλογερμανικό), κανείς δεν πάει εκεί για τυχοδιωκτικό ακτιβισμό, όλοι είναι φιλάνθρωποι, κανείς δεν την είδε ισλαμιστής, ή γκρίζος λύκος, και οι υπόλοιποι περιμένουμε πως θα ξεβιδωθεί από μόνο του το τιμόνι, αφού θα έχει χαθεί η άγκυρα. Mayday! Mayday!

  Τελικά είχε δίκιο αυτός που είπε ότι ο ακτιβισμός είναι υποκατάστατο του σεξ. Σοκολάτα κυρίες μου, φτηνότερα θα σας ερχόταν...

  Το πετρέλαιο πάντως ΔΕΝ κουνιέται, αλλά οι αγορές έξω τρώνε τούμπα minden félelem Magyarországon (Magyar=κάτι ουγγρικό)

 6. anonymous avatar
  anonymous 04/06/2010 19:53:20

  οι ακτιβιστες της ισλαμικης ΜΚΟ ΙΗΗ εχουν πιασει δουλεια στη ΜΑΚΕDONYA
  http://www.youtube.com/watch?v=sOBeLxSmD1A

  • ακτιβιστής avatar
   ακτιβιστής @ anonymous 04/06/2010 20:29:25

   Οθωμανική επεκτατική πολιτική κάνουν αλλά άντε να το καταλάβουν οι δικοί μας "επαναστάτες". Πες τους για "μουσουλμανικό τόξο" το καταλαβαίνουν. Πες για την Παλαιστίνη και τους πιάνει το κλάμα. Αβυσσος η ψυχή του ανθρώπου.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ anonymous 04/06/2010 20:33:24

   Από τέτοιους θα τη βρούμε.

 7. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 05/06/2010 08:29:37

  Σύμφωνα με το Ρόιτερς και με Αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης το ιρλανδικό πλοίο Rachel Corrie με 11 επιβάτες και 1,1 τόνο βοήθειας σταματήθηκε από το ισραηλινό ναυτικο 35 χλμ. από τις ακτές της Γάζας χωρίς να έχουν επιβιβαστεί στρατιώτες στο πλοίο.
  Η επικοινωνία με το πλοίο έχει διακοπεί.
  Ο υπεύθυνος της βοήθειας από το Δουβλίνο δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει την είδηση διότι η επικοινωνία με το πλοίο έχει διακοπεί.
  Το ισραηλινό ναυτικό δεν επιβεβαίωσε την είδηση.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.