Το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να φτιάξει μια «βρώμικη βόμβα»
11/06/2015 17:48
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να φτιάξει μια «βρώμικη βόμβα»

Οι μαχητές του ISIS έχουν στην κατοχή τους αρκετό ραδιενεργό υλικό ώστε να φτιάξουν μια «βρώμικη» βόμβα, σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου. Οι τζιχαντιστές έκλεψαν τις ραδιενεργές χημικές ουσίες από κρατικά εργαστήρια στο Ιράκ και τη Συρία και ελπίζουν να τα συνδυάσουν με τους ανάλογους εκρηκτικούς μηχανισμούς, αναφέρει ο Independent, επικαλούμενος Αυστραλούς αξιωματούχους.

Οι μαχητές υπερηφανεύονταν στο Dabiq, το διεστραμμένο περιοδικό τους, ότι θα μπορούσαν σύντομα να έχουν τη δυνατότητα να κατασκευάσουν ή να αγοράσουν πυρηνικά όπλα. Μια πιο άμεση απειλή θα μπορούσε να είναι οι «βρώμικες» βόμβες - συσκευές που χρησιμοποιούν συμβατικά εκρηκτικά για να εξαπλωθούν ραδιενεργά ή άλλα επικίνδυνα υλικά. Σύμφωνα με τον Independent, Αυστραλοί αξιωματούχοι ανησυχούσαν τόσο για τις προθέσεις της ομάδας, που ζήτησαν συνάντηση του «Australia Group», ενός διεθνούς φόρουμ για τη διακοπή της διάδοσης των χημικών όπλων.

Επιπλέον στο δημοσίευμα των Times υπενθυμίζεται ότι μόνο από τη Μοσούλη, οι τζιχαντιστές πήραν στα χέρια τους 40 κιλά ουρανίου που βρισκόταν στο Πανεπιστήμιο της πόλης και χρησιμοποιούνταν για ερευνητικούς σκοπούς, ενώ έχουν πάρει κι άλλα ραδιενεργά υλικά από νοσοκομεία. Το γεγονός έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στο Ισραήλ, το οποίο μάλιστα προχώρησε σε «αναπαράσταση» μιας πιθανής επίθεσης με μια «βρώμικη» βόμβα με ραδιενεργά στοιχεία. Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν στους Times ότι έγιναν δοκιμές στην έρημο Νεγκέβ, για να διαπιστωθεί ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα τέτοιων επιθέσεων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η ραδιενέργεια που εκλύεται από τέτοιες βόμβες δεν διαχέεται σε μεγάλη έκταση, αλλά επιμολύνει την περιοχή της έκρηξης για όσο καιρό είναι ενεργό το υλικό που χρησιμοποιείται.

nydailynews.com

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.