Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε την γενοκτονία των Αρμενίων
16/04/2015 13:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε την γενοκτονία των Αρμενίων

Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τετάρτη αναγνώρισε το θάνατο 1.5 εκατομμυρίου χριστιανών Αρμενίων από τις οθωμανικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου ως γενοκτονία.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποδέχθηκε την Τετάρτη πρόταση για την αναγνώριση του θανάτου 1.5 εκατομμυρίου αρμενίων υπηκόων από τον οθωμανικό στρατό ως πράξη γενοκτονίας η οποία έλαβε χώρα στη δεύτερη δεκαετία του 20ου αιώνα. Το ψήφισμα έρχεται στο προσκήνιο στα πλαίσια της 100ης επετείου της αρμενικής γενοκτονίας και λίγες μόλις μέρες ύστερα από τη σφοδρή διαμάχη του Πάπα Φραγκίσκου με την τουρκική ηγεσία για το συγκεκριμένο θέμα. Η γλώσσα του ψηφίσματος επαναλαμβάνει τις βασικές αρχές του προηγούμενου ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το ίδιο θέμα το οποίο υπεγράφη στις 18 Ιουνίου του 1987. Το ψήφισμα εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με μεγάλη πλειοψηφία η οποία υπερψήφισε την άποψη ότι «τα τραγικά γεγονότα τα οποία έλαβαν χώρα μεταξύ 1915-1917 εναντίον των Αρμενίων στα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αντιπροσωπεύουν ένα είδος γενοκτονίας.»

Η αποδοχή του νέου ψηφίσματος από τους ευρωπαίους αντιπροσώπους πυροδότησε ένα νέο γύρο πολιτικών εντάσεων μεταξύ των μελών-κρατών της ένωσης με την τουρκική κυβέρνηση. Η πρώτη αντίδραση του τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήρθε με τη δήλωση του πως θα αγνοήσει την ύπαρξη αυτού του ψηφίσματος ακόμα και τώρα που εγκρίθηκε από τις τάξεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ωστόσο, κύκλοι μέσα στην Άγκυρα αποδέχονται πως η πλειοψηφία των μελών της χριστιανικής κοινότητας των Αρμενίων μέσα στην αυτοκρατορία υπέστη σοβαρές απώλειες από τις επιχειρήσεις του οθωμανικού στρατού.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών ξεκίνησαν στα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης την 15η Απριλίου του 1915 και επεκτάθηκαν σε όλο το εύρος της αυτοκρατορίας μέχρι το τέλος του έτους. Η Άγκυρα θεωρεί το γεγονός ατυχές και αμφισβητεί το εύρος των απωλειών οι οποίες υπολογίζονται σήμερα σε περίπου 1.5 εκατομμύριο χριστιανούς Αρμένιους. Επιπλέον χαρακτηρίζει τις απώλειες των αρμενίων πολιτών ως μια έκφανση του εμφυλίου πολέμου, ο οποίος έλαβε χώρα παράλληλα με τα μέτωπα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί γενοκτονία. Συνεπώς οι αρμενικές απώλειες για την Άγκυρα έλαβαν χώρα μέσα σε περιβάλλον πολέμου και διεθνούς αναστάτωσης που υπήρχε εκείνη την εποχή σε όλη την υφήλιο.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Εντουάρντ Ναλμπαντιάν επιδοκίμασε την επικύρωση του ψηφίσματος ως μια κίνηση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο διεθνές στερέωμα και ως ένα συμβολισμό, ο οποίος «στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία να συμφιλιωθεί με το παρελθόν της, να αναγνωρίσει την αρμενική γενοκτονία και να αναθερμάνει επιτέλους τις σχέσεις της με το αρμενικό κράτος.»

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θεωρήθηκε ως πράξη υποστήριξης ως προς τις απόψεις του Ποντίφικα οι οποίες προκάλεσαν διπλωματικό επεισόδιο την Κυριακή, όταν ο ίδιο ο Πάπας Φραγκίσκος παραδέχθηκε πως ο θάνατος 1.5 εκατομμυρίου Αρμενίων το 1915-1917 σηματοδότησε «την πρώτη γενοκτονία που έλαβε χώρα στον 20ο αιώνα.» Οι δηλώσεις του Ποντίφικα προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Άγκυρας, η οποία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από το Βατικανό και κάλεσε τον ομόλογό του στην Άγκυρα για εξηγήσεις.

Η συμβολική κίνηση του Προέδρου Ερντογάν το περασμένο έτος να στείλει τα συλλυπητήρια του στους απόγονους των πεσόντων Αρμενίων κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου θεωρήθηκε από το ευρωπαϊκό ψήφισμα ως μια πρώτη πράξη καλής θέλησης. Εντούτοις, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πέρασε το ψήφισμα την Τετάρτη σε μια προσπάθεια να εντείνει τις πιέσεις του απέναντι στην Άγκυρα να λάβει περαιτέρω μέτρα για την εξομάλυνση των σχέσεων της με το Γιερεβάν.

Σε ανακοινωθέν του μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, το υπουργείο εξωτερικών της Άγκυρας κατηγόρησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για προσπάθειες αναμόχλευσης και παραχάραξης της πραγματικής ιστορίας και διεμήνυσε ότι υπάρχουν δυνάμεις στην Ευρώπη οι οποίες «δεν έχουν καμία σχέση με τις Ευρωπαϊκές αξίες και τροφοδοτούν μισαλλοδοξία και εθνοτικό μίσος.»

Πηγή: Reuters

ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΚΜ avatar
    ΚΜ 16/04/2015 15:31:48

    Θετική εξέλιξη όσο κι άν είναι απλώς συμβολική ενέργεια και προέρχεται από ένα όργανο τόσο ανυπόληπτο όσο το Ευρωκοινοβούλιο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.