#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
31/03/2011 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το Δόγμα Ομπάμα
(The Washington Post). Την Δευτέρα που μας πέρασε, ο πρόεδρος Ομπάμα έκανε μια από τις καλύτερες ομιλίες του για την εξωτερική πολιτική, αναπτύσσοντας μια γενικότερη φιλοσοφία για τις συγκρούσεις της Μέσης Ανατολής, και αντικρούοντας τους επικριτές του σε σχέση με τη Λιβύη.

Αν και αυτά που είπε για τη Λιβύη είναι σημαντικά, ακόμη πιο σημαντικά θεωρούνται όλα όσα ανέφερε για την εξωτερική πολιτική. Την ώρα που η Αμερική αντιμετωπίζει διεθνώς την αβεβαιότητα, ο πρόεδρος εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να αναπτύξει τις θέσεις του, εξηγώντας το γιατί κάποια έθνη συμβαδίζουν με τις ΗΠΑ, ενώ άλλα όχι.

Ο Ομπάμα εκνεύρισε και τα δυο άκρα, με την απόφαση του να επέμβει στη Λιβύη. Η επέμβαση ενόχλησε τους φιλελεύθερους, ενώ η απόφαση ώστε η επέμβαση να μη στοχεύσει στην ανατροπή του Καντάφι, δυσαρέστησε τους συντηρητικούς.

Με την ομιλία του όμως, ο Ομπάμα απέδειξε ότι τον ικανοποιεί η μέση οδός, πλασάροντας τον εαυτό του ως περισσότερο γεράκι απ τον Κλίντον, και περισσότερο περιστερά από τον Μπους. Μάλιστα ανέφερε επιδεικτικά τη περίπτωση της Βοσνίας (Κλίντον) και τον πόλεμο στο Ιράκ (Μπους), υποστηρίζοντας ότι η πρώτη διήρκεσε πολύ, ενώ ο πόλεμος στο Ιράκ ήταν ανόητος, αφού στόχευε στην αλλαγή του καθεστώτος.

Ο Ομπάμα απέφυγε να στηρίξει την άποψη ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αστυνομεύουν ολόκληρο το πλανήτη, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρεμβαίνουν όταν οι αμερικανικές αξίες και τα συμφέροντα απειλούνται. Το σημείο κλειδί όμως ήταν η άποψή του, ότι η Αμερική θα πρέπει πάντα να δρα σε συνεργασία με τους συμμάχους της. «Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν θα πρέπει να φοβόμαστε να αναλαμβάνουμε δράση, όμως το βάρος αυτής της δράσης θα πρέπει να μοιράζεται…», είπε.

Αυτές οι απόψεις μάλλον δεν θα ικανοποιήσουν τους συντηρητικούς, που ασκούν συνεχή κριτική στον Ομπάμα επειδή «απολογείται» για λογαριασμό της χώρας του. Ούτε θα μειώσουν την «αριστερή» κριτική, που ανατριχιάζει με την άποψη ότι το κόστος της σύγκρουσης «δεν αποτελεί επιχείρημα για μη ανάληψη δράσης υπέρ του σωστού και δίκαιου».

Ο Ομπάμα ποντάρει πολλά στη μέση οδό όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική. Και οι συνεχιζόμενες αβεβαιότητες στον κόσμο, θα δοκιμάζουν στο εξής το νέο αυτό «Δόγμα Ομπάμα», που ανέλυσε στην ομιλία του.

Η μέση οδός είναι συνήθως και η πιο εύκολη πολιτικά. Στην εξωτερική πολιτική όμως, όπως είδαμε πρόσφατα,  δεν είναι και τόσο εύκολη.

Τέλος, σύμφωνα με δημοσκόπηση της PEW, το 50% των Αμερικανών θεωρούν πως η επέμβαση στη Λιβύη δεν έχει ξεκάθαρο λόγο, σε αντίθεση με το 39% που πιστεύουν πως έχει.

Το 47% επικροτούν την στρατιωτική επέμβαση, το 36% όχι, και το 17% δεν εκφέρει ή δεν έχει άποψη.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο ανατροπής του Καντάφι, το 46% το θέλουν, και το 43% όχι.

 

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Y. avatar
  Y. 31/03/2011 10:12:37

  Τελειώνουν τα λεφτά Άρη. Πάει και το Αμερικάνικο όνειρο. Απ’το πολύ δούλεμα, οι μηχανές της Φεντ χτυπήσαν μπιέλα. Πάπαλα!!

 2. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 31/03/2011 10:35:07

  Καθώς φαίνεται το δόγμα Ομπάμα έχει ως βάση την αρχή της συμπολιτείας. Το θέμα είναι αν η Ελλάδα θα εκμεταλλευτεί την «πάσα» που κάνουν οι usa ή θα αφήσουμε τους Τούρκους να αλωνίζουν. Μετά και αυτά φαίνεται ξεκάθαρα το μεγάλο λάθος που έκανε η κυβέρνηση Παπανδρέου όταν αποφάσισε να μην συμμετάσχει στις επιχειρήσεις.

 3. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 31/03/2011 10:51:51

  Μπα, μπα, μπα, 43% των Αμερικανών δεν θέλουν την ανατροπή του Καντάφι! Πολύ αντινεοταξικοί μας βγαίνουν τελευταία οι Αμερικανοί και να δείτε που από εκεί θα ξεκινήσει η παγκόσμια αντίσταση στη Νέα Τάξη...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.