Το ΔΝΤ φταίει (και) για την εξάπλωση του Έμπολα
22/12/2014 20:16
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το ΔΝΤ φταίει (και) για την εξάπλωση του Έμπολα

Οι απαιτήσεις για περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και τα αποκεντρωμένα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης παρεμπόδισαν την ικανότητα της Σιέρα Λεόνε, της Λιβερίας και της Γουινέας να αντιμετωπίσουν τη διάδοση της νόσου, υποστηρίζουν ακαδημαϊκοί.

Οι πολιτικές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επηρέασαν αρνητικά τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης στις χώρες της Αφρικής που πλήττονται περισσότερο από τον Έμπολα, συμβάλλοντας στην έλλειψη γιατρών, γεγονός που εμπόδισε την συντονισμένη αντιμετώπιση της επιδημίας, ανακοίνωσαν ερευνητές. Η σχέση του ΔΝΤ και της ταχείας εξάπλωσης της νόσου εξετάστηκαν από τους ερευνητές στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ και τους συναδέλφους τους στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στην Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

Όπως διαπίστωσαν, τα προγράμματα του ΔΝΤ καθυστέρησαν την ανάπτυξη αποτελεσματικών συστημάτων υγείας στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, τις τρεις χώρες στο επίκεντρο της επιδημίας που έχει σκοτώσει πάνω από 7.370 άτομα. Οι μεταρρυθμίσεις που προώθησε το ΔΝΤ εμπόδισαν την ικανότητα των συστημάτων υγείας να ανταποκριθούν στην επιδημική έξαρση λοιμωδών νοσημάτων και άλλων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

«Μία από τις κύριες αιτίες της ταχύτητας της διάδοσης της επιδημίας ήταν η αδυναμία των συστημάτων υγείας στην περιοχή και θα ήταν άδικο να μην ενδιαφερθούμε για τις υποκείμενες αιτίες», εξήγησε ο βασικός συντάκτης της μελέτης, ο κοινωνιολόγος του Κέμπριτζ Αλεξάντερ Κεντικελένις. «Τα προγράμματα τα οποία υποστηρίζει το ΔΝΤ συνέβαλαν στα προβλήματα της έλλειψης οικονομικών πόρων και προσωπικού και στην έλλειψη προετοιμασίας των συστημάτων υγείας στις χώρες που πλήττονται από τον Έμπολα», τόνισε.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις πολιτικές που εφαρμόσθηκαν από το ΔΝΤ πριν από το ξέσπασμα της επιδημίας, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τα δανειακά προγράμματα που χορηγήθηκαν από το ΔΝΤ από το 1990 ως το 2014 και ανέλυσαν τα αποτελέσματά τους στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα συστήματα υγείας εξασθένησαν από τις απαιτήσεις για οικονομικές μεταρρυθμίσεις και για μείωση των δημόσιων δαπανών και των μισθών στο δημόσιο τομέα και για αποκέντρωση των συστημάτων υγείας.

Εξαιτίας της απαίτησης για τη μείωση των κρατικών δαπανών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι «οι πολιτικές αυτές ήταν εξαιρετικά αυστηρές, απορροφώντας κονδύλια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τις πιεστικές προκλήσεις στην υγεία». Ο Λόρενς Κιντ κοινωνιολόγος του Κέμπριτζ και συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Το 2013, λίγο πριν το ξέσπασμα του Έμπολα, οι τρεις χώρες ακολούθησαν τις οικονομικές οδηγίες του ΔΝΤ, αλλά απέτυχαν να αυξήσουν τις κοινωνικές δαπάνες τους παρά τις πιεστικές ανάγκες στην υγεία».

Το πάγωμα των μισθών του δημόσιου σήμαινε ότι οι χώρες δεν ήταν σε θέση να προσλάβουν νοσηλευτές και οι γιατροί να πληρώνονται επαρκώς, ενώ τα αποκεντρωμένα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης καθιστούν δύσκολη την κινητοποίηση συντονισμένης αντίδρασης σε περίπτωση έξαρσης μολυσματικών ασθενειών όπως ο ιός Έμπολα. Ένας εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε ότι η εντολή του οργανισμού δεν περιελάμβανε συγκεκριμένα τη δημόσια υγεία και ότι ήταν «εντελώς αναληθές» ότι η εξάπλωση του ιού Έμπολα ήταν συνέπεια των πολιτικών του ΔΝΤ. «Τέτοιοι ισχυρισμοί βασίζονται σε παρεξήγηση, και, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε μια διαστρέβλωση των πολιτικών του ΔΝΤ», δήλωσε.

«Από το 2009, τα δάνεια του ΔΝΤ σε χώρες με χαμηλό εισόδημα είναι με μηδενικό επιτόκιο, το οποίο απελευθέρωσε πόρους ώστε οι χώρες να δαπανούν περισσότερα για την υγεία και την εκπαίδευση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ταμείου. Πρόσθεσε επίσης ότι το ΔΝΤ είχε προσφέρει 130 εκατομμύρια δολάρια οικονομικό πακέτο το Σεπτέμβριο για τον Έμπολα και ότι εργάζεται για να προσφέρει ένα ανάλογο πακέτο στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε το επόμενο έτος.

www.telegraph.co.uk

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιάννης Κιαπέκος avatar
  Γιάννης Κιαπέκος 22/12/2014 20:48:29

  Μα επιτέλους κάνει τίποτα κάνει σωστό αυτός ο οργανισμός ; Μάλλον όχι αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει και να λογοδοτήσει διότι καλές μεν οι διαπιστώσεις αλλά κάποιος θα πρέπει να αποζημιώσει τις χώρες και τους λαούς τους που υπέστησαν τεράστιες βλάβες από τις "λανθασμένες" πολιτικές του ταμείου. Ο τρόπος ; πολύ απλός ! κούρεμα των δανεικών που έδωσε το ταμείο και δεν πάει να λέει ότι γουστάρει το καταστατικό του.

 2. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 22/12/2014 22:21:04

  Eίναι τόσο στόκοι στο ΔΝΤ που ούτε μία καλή δικαιολογία δεν μπορούν να βρουν κοιτάξτε πόσο εύκολα θα ανατρέψω τα δύο τους επιχειρήματα: 1)"εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε ότι η εντολή του οργανισμού δεν περιελάμβανε συγκεκριμένα τη δημόσια υγεία" Δεν περιελάμβανε συγκεκριμένα την υγεία αλλά περιελάμβανε και αυτήν! Απλά τους είπαν "απολύστε τόσους" και οι τόσοι δεν μαζεύονταν με τίποτα αν δεν απέλυαν (ή δεν προσελάμβαναν) και στην υγεία.
  2)"Το ΔΝΤ δίνει χαμηλότοκα δάνεια σε φτωχές χώρες" Καλό αυτό αλλά το θέμα είναι και απο τό όρους συνοδεύονται.
  Το νόημα είναι ότι όταν δεν μπορούν ούτε δύο σωστά ψέματα να πουν, να θολώσουν τα νερά, πως περιμένουμε μετά από αυτούς να υπολογίσουν σωστά τον ... πολλαπλασιαστή.

 3. δημης avatar
  δημης 23/12/2014 17:35:17

  Για την εξάπλωση του ΔΝΤ ποιός φταίει ;;;;;;;;;;;

 4. τεφαρίκι avatar
  τεφαρίκι 23/12/2014 18:17:46

  Δηλαδή το ΔΝΤ πάει στις χώρες από μόνο του; Όποιος θέλει, ας μη ζητήσει χρηματοδότηση από το ΔΝΤ, αν το κάνει οι όροι είναι γνωστοί. Ας ζητήσει χρήματα από τον Πούτιν και τον Μαδούρο. Ας υιοθετήσει το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, δηλ. να κάνει μια αίτηση... σόρρυ, αίτημα διαγραφής χρέους, κι όλα θα πάνε καλά. Τα ΑΤΜ θα συνεχίζουν να συνθέτουν χρήματα και οι ροζ ελέφαντες να ζουν στο μαγεμένο δάσος.

  • Άπαντα Επιστάμενος avatar
   Άπαντα Επιστάμενος @ τεφαρίκι 24/12/2014 09:50:32

   Δίκιο έχεις δεν πάει από μόνο του το ΔΝΤ. Πρέπει η κάθε χώρα να βρεί έναν ΓΑΠ για να το προσκαλέσει και αυτό είναι δύσκολο.

  • Γιάννης Κιαπέκος avatar
   Γιάννης Κιαπέκος @ τεφαρίκι 24/12/2014 11:21:53

   Μήπως γνωρίζετε ποιος μας επέβαλε την συμμετοχή του Δ.Ν.Τ στον μηχανισμό στήριξης ; «Τα ΑΤΜ θα συνεχίζουν να συνθέτουν χρήματα και οι ροζ ελέφαντες να ζουν στο μαγεμένο δάσος.» αν το σχολιάσω αυτό θα με κατηγορήσετε για "προοδευτικό Ελληναρά" (εδώ που τα λέμε δεν το θεωρώ κατηγορία) οπότε όπως έγραψα και στον Hunter , τον οποίο με τόση ζέση υπερασπιστήκατε παρηγορώντας τον , "Θοῦ, Κύριε, φυλακὴν τῷ στόματί μου"

 5. ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΣ avatar
  ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΣ 24/12/2014 08:32:52

  ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΑΥΤΕΣ?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.