#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/06/2011 08:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το Βέλγιο τα πάει μια χαρά χωρίς κυβέρνηση!Την επόμενη εβδομάδα, το Βέλγιο θα αποκτήσει ένα πολύ  ενδιαφέρον χαρακτηριστικό. Θα είναι η πρώτη χώρα που  έκλεισε χρόνο, χωρίς να διαθέτει επίσημη κυβέρνηση.

Τον Φεβρουάριο ξεπέρασε το Ιράκ, που είχε χρειαστεί 249 μέρες για να σχηματίσει μια δημοκρατική κυβέρνηση.

Την 1η Ιουνίου έσπασε το ρεκόρ που είχε θέσει το 2003-04 η Καμπότζη, με 353 μέρες ακυβερνησίας.

Η πολιτική αυτής της χώρας με τα 11 εκατομμύρια πληθυσμού, περιστρέφονταν πάντα γύρω από τις εντάσεις μεταξύ των ολλανδόφωνων  Φλαμανδών του Βορρά, και των γαλλόφωνων Βαλόνων του Νότου.

Οι εκλογές που δεν φέρνουν απτό αποτέλεσμα, δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο για το Βέλγιο. Τα τελευταία όμως χρόνια, οι δυο πλευρές γίνονται όλο και πιο αδιάλλακτες όσον αφορά στη συμφωνία για το ποιος θα πρέπει να κυβερνά. Στα τέλη της δεκαετίας του `70, χρειάστηκε να περάσουν 106 μέρες μέχρι να επιλεγεί κάποια κυβέρνηση. Το 1987 χρειάστηκαν 148 μέρες, και το 2007 οι διαπραγματεύσεις κράτησαν επτά μήνες.

Στα περισσότερα κράτη, μια τέτοια πολιτική παράλυση θα οδηγούσε σε κοινωνικές αναταραχές ή οικονομική αστάθεια. Διαδηλώσεις έχουν γίνει, αλλά όχι πάρα πολλές και όσες έγιναν ήταν διακριτικές.

Στις 15 Ιανουαρίου, 15.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε μια «πορεία ντροπής» στις Βρυξέλλες, απαιτώντας κυβέρνηση. Όταν αυτή η διαμαρτυρία απέτυχε, μια γυναίκα βουλευτής κάλεσε τις συζύγους των πολιτικών να οργανώσουν σεξουαλική αποχή μέχρι που οι άνδρες τους να συμφωνήσουν σε μια λύση.

Τον Φεβρουάριο, 249 φοιτήτριες ξεγυμνώθηκαν καθώς η κρίση μπήκε στη 250η ημέρα της, και ζήτησαν  μια επανάσταση των «τσιπς», μια ειρωνική αναφορά στην «επανάσταση του γιασεμιού» στη Μέση Ανατολή.

Εν τω μεταξύ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των πολιτικών συνεχίζονται, χωρίς όμως να υπάρχει ιδιαίτερη σπουδή για εξεύρεση λύσης.

Ένας λόγος που το Βέλγιο τα καταφέρνει τόσο καλά παρά τη κρίση ακυβερνησίας είναι το γεγονός ότι είναι κατά πολύ αποκεντρωμένο σε σχέση με άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Βρετανία. Η κεντρική κυβέρνηση έχει την ευθύνη της άμυνας, των εξωτερικών θεμάτων, της οικονομίας, της δικαιοσύνης, και της κοινωνικής ασφάλισης, ενώ όλα τα υπόλοιπα ανήκουν στην αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Έτσι, το κράτος συνεχίζει να λειτουργεί, παρά την απουσία κεντρικής κυβέρνησης.

Η μεταβατική κυβέρνηση υπό τον αποχωρούντα πρωθυπουργό, κατάφερε να διατηρήσει, αλλά και να διεκπεραιώσει επιτυχώς τη προεδρία της ΕΕ για το δεύτερο εξάμηνο του 2010. Και ακόμη πιο εντυπωσιακό ήταν το γεγονός ότι το Βέλγιο έστειλε τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη στην εκστρατεία του ΝΑΤΟ στη Λιβύη!

Η οικονομία της χώρας αναμένεται να αυξηθεί κατά 2% φέτος, ενώ το έλλειμμα του προϋπολογισμού της θα μειωθεί σε κάτω από το 4% του ΑΕΠ. Και τα δυο αυτά στοιχεία κάνουν τη βρετανική κυβέρνηση να ζηλεύει.

Όπως όλα δείχνουν, το Βέλγιο τα καταφέρνει μια χαρά και χωρίς κυβέρνηση.

S.A.-First Post

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Υψηλάντης avatar
  Υψηλάντης 08/06/2011 08:59:53

  Το Βέλγιο έχει θεσμούς.Αντίθετα στην Ελλάδα το κάθε Υπουργείο λειτουργεί με πολιτικό Γ.Γ και όχι με Ανώτατο δημόσιο λειτουργό που μπορεί να εξασφαλίσει τη συνέχεια και τη σωστή λειτουργία του κράτους.

  • Αίθρα avatar
   Αίθρα @ Υψηλάντης 09/06/2011 21:44:41

   Πράγματι, το Βέλγιο έχει οργανωμένη και αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση. Κι εδώ υπήρχε κάποτε. Δεν ξέρω αν ήταν σαν αυτήν του Βελγίου ή άλλων ευωρπαϊκών χωρών, πάντως το τωρινό χάλι δεν το είχε.

 2. Orestios avatar
  Orestios 08/06/2011 09:30:51

  Το Βέλγιο αποτελεί ένα τεχνητό κράτος που τώρα είναι απλά μη κράτος. Σε ομοσπονδιακό επίπεδο δεν υπάρχει κυβέρνηση. Δεν ξέρουμε όμως τι γίνεται στο επίπεδο των κρατιδίων.
  Η ύπαρξη βασιλιά βοηθάει, αλλά για να γίνω και κακός ίσως στέρεψαν από παιδεραστές για την θέση του πρωθυπουργού

 3. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 08/06/2011 09:50:42

  με τη Dexia στην εντατικη !! χαχαχαα μια χαρα !..
  ενα Βελγικο στρουμφακι να σκονταψει στο καλωδιο... παει η ασθενης !
  παει και το νοσοκομειο ! ανεργοι και οι "γιατροι"..

  ΠΠ

  • Orestios avatar
   Orestios @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 08/06/2011 10:18:05

   Και τί γιατροί!!!!
   Σκιτζίδες και τσαρλατανοι πακέτο.
   Στη Γαλλία το εκεί ΤΤ μείωσε το πόσο ημερησίας ανάληψης στο μισό.

 4. Μάρκος avatar
  Μάρκος 09/06/2011 11:16:50

  Έτσι είναι...η ύπαρξη Βασιλιά βοηθάει το Βέλγιο να κυβερνάται ακόμη και χωρίς κυβέρνηση, ενώ στην Ελλάδα, η ύπαρξη Παπούλια βοηθά το ΔΝΤ να κυβερνά τη χώρα...

 5. Ιωάννης ο Μεσσήνιος avatar
  Ιωάννης ο Μεσσήνιος 09/06/2011 12:11:45

  Να γιατι και μεις με το Καλλικράτη θα προοδεύσουμε και μάλιστα εν αγνοία μας....... God saves Papandreou .......

 6. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 10/06/2011 00:40:21

  Mr. Zabounis, I presume...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.