#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/06/2011 08:27
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Του ενός το χρέος, είναι του άλλου το κέρδος

Εδώ και κάποια χρόνια, αυτά της (πλαστής) ευμάρειας, οι Έλληνες καταχρεώθηκαν. Μια συνέπεια του άκρατου δανεισμού, ήταν να μάθουμε και τις εταιρίες είσπραξης, τους σύγχρονους δοσατζήδες δηλαδή. Και επειδή οι Αμερικάνοι το ξέρουν το έργο από παλιά, αξίζει να δούμε τι παίζει με τις εν λόγω εταιρίες στη καπιταλιστική Αμερική, που λειτουργεί με βάση τη πίστωση, και να περιμένουμε να το δούμε σύντομα και εδώ.

Από τηλεφωνικές παρενοχλήσεις και εντάλματα συλλήψεων, μέχρι πλαστά προφίλ στο Facebook, οι εταιρίες είσπραξης (collection agencies), φτάνουν στα άκρα προκειμένου να εισπράξουν τα χρωστούμενα.

Η βιομηχανία ή ο κλάδος  αυτών των εταιριών, κέρδισε πέρσι $11.7 δισεκατομμύρια σε έσοδα!

Σίγουρα η προσωπική  ευθύνη αυτών που δανείζονται πρέπει να παίζει σημαντικό ρόλο. Όπως ο Οργανισμός Φαρμάκων δεν μπορεί να αποτρέψει κάποια υπερβολική δόση, έτσι και η νομοθεσία προστασίας των καταναλωτών δεν μπορεί  να σώσει κάποιον ο οποίος δεν έχει σκοπό να πληρώσει το χρέος του.

Οι εταιρίες αυτές όμως έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν εξωφρενικές τακτικές και κόλπα για να εισπράξουν τα χρήματά τους. Βασικά, οι εταιρίες αγοράζουν φθηνά τα καθυστερημένα χρέη από τους πιστωτές (πιστωτικές κάρτες, τηλεφωνικές εταιρίες, ιατρικά κέντρα κλπ), και στη συνέχεια επιδιώκουν την είσπραξή τους ώστε να βγάλουν κέρδος. Συμπεριφέρονται  όμως περισσότερο ως συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος, παρά σαν εμπορικές επιχειρήσεις.

Παρενοχλούν τους καταναλωτές με απειλές και βωμολοχίες. Τα τελευταία δυο χρόνια, οι καταγγελίες των καταναλωτών στις αρχές, σχετικά με καταχρήσεις των εισπρακτικών εταιριών αυξήθηκαν κατακόρυφα. Το 2010, οι καταγγελίες ήταν τριπλάσιες των αντίστοιχων του 2002. Ένα σημαντικό ποσοστό κατήγγειλε μάλιστα ότι δέχτηκε απειλή βίας! Το 2005, 8.000 καταναλωτές κατήγγειλαν πως έπεσαν θύματα λεκτικής επίθεσης και βωμολοχιών.

Πολλές φορές δεν μιλάμε απλώς για μια παρενόχληση αλλά και για ψυχολογικό πόλεμο. Ένας πρώην υπάλληλος μιας τέτοιας εταιρίας  περιέγραψε την επιτηδευμένα νομικίστικη γλώσσα που χρησιμοποιούσε, ώστε να φοβίσει τους οφειλέτες και να τους πείσει να πληρώσουν.

Κάποιοι οφειλέτες πάνε και φυλακή. Η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης έχει αυξηθεί κατά 60% τα τελευταία 4 χρόνια. Η Wall Street Journal αναφέρει ότι το 2009 υπήρχαν 845 τέτοιες περιπτώσεις.

Το 30% των αμερικανικών πολιτειών φυλακίζει όσους δεν μπορούν  ή δεν θέλουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Οι δικαστές υπογράφουν τα εντάλματα σύλληψης χωρίς φειδώ. Έτσι, υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που φυλακίστηκαν, επειδή χρωστούσαν $85, μπλοκάροντας το όλο σύστημα, και εμποδίζοντας την αστυνομία να αφοσιωθεί στο κυνήγι του πραγματικού εγκλήματος.

Τελευταία, και ως ένδειξη και σημείο των καιρών  που ζούμε, οι εταιρίες είσπραξης άρχισαν να εκμεταλλεύονται τα κοινωνικά δίκτυα. Ένας άνδρας κατήγγειλε ότι μετά από ηλεκτρονική κράτηση που έκανε σε εστιατόριο, η εταιρία είσπραξης τον εντόπισε και κατάσχεσε το αυτοκίνητό του την ώρα που αυτός απολάμβανε το δείπνο του.

Κάποιες εταιρίες δημιουργούν λογαριασμούς στο Facebook και γίνονται «φίλοι» με τους οφειλέτες, βρίσκοντας έτσι τα τηλέφωνά τους και τις ταχυδρομικές τους διευθύνσεις.

Γιατί τα κάνουν όλα αυτά; Διότι πρόκειται για μια πάρα πολύ κερδοφόρα επιχείρηση. Τα έσοδά της ήταν σχεδόν $12 δισ. πέρσι. Το δε ποσοστό κέρδους είναι περίπου 16%.  Οι εταιρίες πληρώνουν περίπου 2.5 σεντς για κάθε ένα δολάριο «κακού» χρέους που αγοράζουν, και κερδίζουν 7.5 σεντς. Τα κέρδη τους έχουν αυξηθεί κατακόρυφα από το 1998, κυρίως επειδή όλο και πιο πολλοί πιστωτές πουλάνε χρέη έτσι ώστε να τα διαγράψουν. Ακόμη και μεγάλοι επενδυτές έχουν αντιληφθεί τη κερδοφορία αυτού του κλάδου, με αποτέλεσμα να έχουν επενδυθεί σε αυτήν αρκετά δισεκατομμύρια.

Σίγουρα, όσοι δανείζονται θα πρέπει να είναι και υπεύθυνοι για την εξόφληση των δανείων τους. Από την άλλη όμως, οι εταιρίες είσπραξης τελούν σε κατάσταση αμόκ προκειμένου να βγάλουν κέρδος. Κάτι πρέπει να γίνει.S.A.-New Deal 2.0

ΣΧΟΛΙΑ

 1. kiki avatar
  kiki 04/06/2011 08:41:43

  Υπαρχουν δικηγοροι που ασχολουνται με αυτες τις περιπτωσεις, των εταιρειων εισπραξης δηλαδη.
  Μια σκεψη ειναι να γνωριζουν οι πολιτες που διωκονται απο τις τοκογλυφικες τραπεζες , και παρενοχλουνται , να εχουν μια λιστα ονοματων δικηγορων που ασχολουνται με αυτο το θεμα.Γιατι βεβαιως απο την Ελληνικη πολιτεια δεν βρισκεις ακρη, απαγορευονται οι ιδιωτικες εταιρειες αλλα υπαρχουν.
  Οι τραπεζες απαγορευεται να πουλαν τα χρεη των καταναλωτων , αλλα ποιος να τους προστατευση.
  Προσωπικα ειμαι μελος της ΕΚΠΟΙΖΩ, και εχω και νομικη καλυψη, αλλα θα επρεπε να εχουμε μια λιστα δικηγορων που ασχολουνται με αυτα τα θεματα.
  Ο Δικηγορικος Συλλογος ισως θα μπορουσε να βοηθησει.

 2. Κοντη Λιζα avatar
  Κοντη Λιζα 04/06/2011 10:38:03

  ...Υπαρχουν δικηγοροι που ασχολουνται με αυτες τις περιπτωσεις, των εταιρειων εισπραξης δηλαδη....
  Ακριβώς αυτό. Λειτουργούν ως συμμορία είσπραξης ανατοκίζοντας το ποσό του χρέους. Πριν καιρό είχα μια διαφορά με εταιρεία τηλεφωνίας. Ενώ την στιγμή σύναψης του συμβολαίου μου είπαν προφορικά ότι όταν θα φύγω μετά από ένα χρόνο θα με χρεώσουν μόνο τις ημέρες που είχα καταναλώσει. Φυσικά το συμβόλαιο δεν έγραφε κάτι τέτοιο αλλά ούτε και τίποτε επ' αυτού. Όταν ζήτησα να φύγω βρέθηκα με χρέος 4 μήνες. Τούς είπα λοιπόν ότι θα τα πάρουν στα δικαστήρια χώρια ότι μου χρωστάνε 90 ευρώ για το ρούτερ που αγόρασα αφού το δικό τους κάθε 3 και λίγο αποσυγχρόνιζε. Συν το γεγονός ότι ψευδώς ανέφεραν ως αιτιολογία διακοπής την μη πληρωμή εφόσον δεν είχα πληρώσει παρά την τελευταία συνδρομή.
  Στην εις τετραπλούν αναφορά μου στο καταναλωτικό σωματείο που είμαι μέλος την ΕΕΤΤ το ΥΜΕ και το 1520 ανέφερα ότι πρώτον ήμουν θύμα παραπλανητικής διαφήμισης που στην υπόλοιπη Ευρώπη διώκεται ποινικά εφόσον άλλα μου είπαν προφορικά και άλλα μου λένε την στιγμή που αποφάσισα να φύγω, και κατά συνέπεια δεν αναγνωρίζω το ποσό της χρέωσης το οποίο δεν μπορεί να είναι παρά κλάσμα του ποσού της διμηνίας και δεύτερον ότι παρανόμως μου διέκοψαν την σύνδεσή μου στερώντας με από δουλειά που προέκυψε στο διάστημα αυτό πέρα από την ωφειλή της αντικατάστασης από το ελαττωματικό υλικό τους. Μετά την πρώτη παρέμβαση της ΕΕΤΤ η οποία επί ένα χρόνο και δεν ασχολιόταν συγκεκριμένα με το θέμα η εταιρεία κατέβηκε στις απαιτήσεις ζητώντας κάτι παραπάνω από την μια διμηνία πράγμα το οποία πάλι αρνήθηκε και στην συνέχεια έλαβα ειδοποίηση από γραφείο τοκογλύφων...εε δικηγόρων. Επειδή αυτό με έβγαλε από τα ρούχα μου η πρώτη αντίδραση ήταν να στείλω έγγραφη αναφορά τόσο στον ΔΣΑ όσο και στον υπουργό δικαιοσύνης αναφέροντας τα γεγονότα με αντίγραφα στο σωματείο και την ΕΕΤΤ.

  Όπως ίσως καταλάβατε οι θεματοφύλακες,υπουργός και ΔΣΑ δεν καταδέχτηκαν να μου απαντήσουν. Σάματις δεν τα ξέρουν; Εδώ τα παιδιά του πρόεδρα της Βουλής ασχολούνται με το θεάρεστο έργο της συλλογής ωφειλών, χεστ...νε για την νομιμότητα. Η παροιμία λέει "βρες τον ξυπόλητο και πάρτου τα παπούτσια".
  Κάποια στιγμή ξετρύπωσα κάπου αντίγραφο του συμβολαίου σκαναρισμένο σε τζέηπεγκ. Το έστειλα ξανά στην ΕΕΤΤ λέγοντας από την στιγμή που δεν υπάρχει η ρήτρα την οποία απαιτούν ισχύει το προφορικό συμβόλαιο το οποίο είχα αναφέρει και όλα τα άλλα είναι παράνομα. Το αποτέλεσμα είναι ότι η εταιρεία παραιτήθηκε από την απαίτησή της ύστερα από αρκετά τηλέφωνα, φαξ και καταγγελίες.

  Και επειδή γενικώς όλοι οι κρατικοί φορείς που ασχολούνται με την προστασία του καταναλωτή στην Ελλάδα επισήμως είναι τουλάχιστον ανεπαρκείς θέλω να ζητήσω επισήμως εδώ από τους ΦΞ να βάλουν κάπου και μια ρούμπρικα με καταγγελίες στον κόμβο και προσφέρομαι να βοηθήσω όπως μπορώ (έχω μια προυπερεσιούλα).
  HTH

 3. TRUELIES avatar
  TRUELIES 04/06/2011 12:24:10

  Μπορείτε να εμπλυτίσετε τις γνωσεις σας για το συγκεκριμένο θέμα διαβαζοντας εδω: http://wp.me/pUPWv-Y0 ΕΔΩ http://wp.me/pUPWv-2CD , ΕΔΩ http://wp.me/pUPWv-208 ΚΑΙ ΕΔΩ http://wp.me/pUPWv-1U8

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.