#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/03/2011 07:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τουρκική προπαγάνδαΔεν ξέρω πως τα καταφέρνει η Τουρκία και είναι πάντα στον …αφρό. Παρόλες τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την αδιαφορία απέναντι σε ψηφίσματα και αποφάσεις του ΟΗΕ σε σχέση με τη Κύπρο, τη στάση της στο Αιγαίο, κλπ, κλπ. συνεχίζει να θεωρείται ως νομοταγής, μετριοπαθής και ισχυρός διεθνής παίκτης, ενώ καλλιεργείται και ένα διεθνές προφίλ του Recep Tayyip Erdogan ως δημοκράτη, ειρηνιστή, και σώφρονα πολιτικού άνδρα, ίνδαλμα για τους Άραβες, και στήριγμα για τους Δυτικούς, που πάνω απ όλα δίνει σημασία στη διεθνή νομιμότητα και συναίνεση!

Ιδού ένα κλασικό παράδειγμα άρθρου, που εκθειάζει το ρόλο της Τουρκίας, σε σχέση με τα τεκταινόμενα της Λιβύης.-S.A.Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian, ο Recep Tayyip Erdogan ανέφερε πως η χώρα του είναι έτοιμη να αναλάβει μεσολαβητική πρωτοβουλία για ανακωχή στη Λιβύη, αφού όπως λέει η κατάσταση πάει να εξελιχθεί σε ένα νέο Ιράκ ή Αφγανιστάν.

Υπάρχουν, λέει, συνομιλίες σε εξέλιξη μεταξύ της χώρας του και της κυβέρνησης του Καντάφι, αλλά και του Εθνικού Συμβουλίου των επαναστατών. Παράλληλα, αποκάλυψε πως η Τουρκία πρόκειται να αναλάβει τον επιχειρησιακό έλεγχο του λιμένος και του αεροδρομίου της ανταρτοκρατούμενης Βεγγάζης, μετά από αίτημα του ΝΑΤΟ, προκειμένου να διευκολυνθεί η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σε ομιλία του στη Κωνσταντινούπολη, τόνισε την ανάγκη ο Καντάφι «να δείξει πως θέλει να βάλει τέλος στην αιματοχυσία».

Η τουρκική κυβέρνηση παίζει όλο και σημαντικότερο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, και διαθέτει επίσης τον δεύτερο ισχυρότερο στρατό στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Τελευταία έχει μπλεχτεί σε διαφωνίες όσον αφορά στο ρόλο της Συμμαχίας, και μάλιστα συγκρούστηκε σκληρά με τις θέσεις του Γάλλου προέδρου Σαρκοζύ.

Η Τουρκία ήταν αντίθετη στη στρατιωτική παρέμβαση, και ο πρωθυπουργός της είχε χαρακτηρίσει τη Νατοϊκή συμμετοχή ως «σαχλαμάρα». Μετά όμως από την εγκριτική απόφαση του Σ.Α. του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, ανέκρουσε πρύμνα, και τώρα δέχεται η χώρα του να συνεισφέρει σε μη πολεμικές αποστολές.

«Είμαστε αντίθετοι σε μονομερείς επεμβάσεις, και δεν δεχόμαστε το αίτημα της Γαλλίας για μια νέα σταυροφορία» είπε. Μετά όμως την απόφαση του ΟΗΕ, «θα τηρήσουμε τις υποχρεώσεις  μας, αλλά δεν πρόκειται να πυροβολήσουμε εναντίον πολιτών της Λιβύης, ούτε να βομβαρδίσουμε τον λιβυκό λαό». Και τόνισε πως ο ρόλος της Τουρκίας αποσκοπεί στο να καλυφθούν οι δημοκρατικές προσδοκίες των Λίβυων…».

Ο Erdogan βρίσκει πολλές ομοιότητες  σήμερα με το Ιράκ και το Αφγανιστάν και όπως λέει, «στην αρχή όλοι μιλούσαν για το πώς η εμπλοκή στις δυο αυτές χώρες θα ήταν ζήτημα ημερών. Ήδη πέρασαν 10 χρόνια, ένα εκατομμύριο άνθρωποι χάθηκαν, και ένας ολόκληρος πολιτισμός πέθανε. Δεν θέλουμε να δούμε κάτι παρόμοιο και στη Λιβύη».

Ο Erdogan είχε και συνεχίζει, λέει, να έχει επαφές με τον Καντάφι, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του έχει επαφές με την αντιπολίτευση. Αν οι δυο αυτές πλευρές θελήσουν η Τουρκία να παίξει ρόλο μεσάζοντα, δηλώνει έτοιμος να το κάνει, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του ΝΑΤΟ, του Αραβικού Συνδέσμου, και της Αφρικανικής Ένωσης.

Το κόμμα του Erdogan (ΑΚΡ) και το πρόγραμμά του για ισλαμική δημοκρατικοποίηση και εθνική ανεξαρτησία, έχει πολλούς θαυμαστές στον αραβικό κόσμο. Μάλιστα ο ίδιος πήρε θέση εναντίον των δικτατόρων, προειδοποιώντας τους πως «Όσοι ηγέτες αντιστέκονται στη πρόοδο και στα αιτήματα των λαών, θα δουν την ηγεσία τους να τερματίζεται».

Επίσης σκληρός ήταν απέναντι στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, λέγοντας πως «παρεξήγησαν τη τουρκική υιοθέτηση του Ισλάμ και της δημοκρατίας ταυτόχρονα».

Παραπονέθηκε για τα εμπόδια που είχε να αντιμετωπίσει η χώρα του στη προσπάθειά της να ενταχθεί στην ΕΕ, χαρακτηρίζοντάς τα «άνευ προηγουμένου». Δυσκολεύτηκε όμως να αντικρούσει κριτικές των ΜΜΕ της Δύσης που έχουν να κάνουν με φυλακίσεις Τούρκων δημοσιογράφων. «Αυτές οι κριτικές μας στενοχωρούν αφάνταστα…», λέει, προσθέτοντας πως συνολικά 27 δημοσιογράφοι έχουν καταδικαστεί και φυλακιστεί για εγκλήματα όπως συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, σχεδιασμό πραξικοπήματος, και σεξουαλική παρενόχληση.  «Αυτές οι συμπεριφορές είναι άραγε αποδεκτές σε άλλα κράτη;», ρωτάει.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νίκος avatar
  Νίκος 29/03/2011 09:33:53

  Δεν υπάρχει μυστικό. Η Τουρκία, όπως κάθε σύγχρονο κράτος, ξοδεύει ΠΟΛΛΑ για να έχει προσβαση σε ΜΜΕ άλλων κρατών, ειδικά εκείνων που ηγεμονεύουν. Διότι έχει ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ για ό,τι θεωρεί ζωτικό χώρο της (και ζωτικά συμφέροντα). Τουναντίον, η "δική" μας κλεπτοελιτ μονο για το δικό της ιματζ ενδιαφέρεται και για το πως θα κλέψει απο το "κοινόν" ταμείον που πλέον είναι μείον.

 2. ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ avatar
  ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ 29/03/2011 10:34:31

  ΕΜΕΙΣ ΑΠΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ,
  1. ΕΧΟΥΜΕ ΨΟΦΟΔΕΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ, ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥΣ,
  2. ΕΧΟΥΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΜΙΑΣ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ,
  3. ΕΧΟΥΜΕ ΑΦΗΣΕΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΝΑ ΠΑΙΖΗ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΣ ΜΠΑΛΑ,
  4. ΕΧΟΥΜΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕ ΜΙΚΡΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΣΤΟΧΩΝ / ΕΠΙΔΙΩΞΕΩΝ,
  5. ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΗΘΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΜΑΣ, ΕΙΣ ΕΚΑΣΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΄Η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ, ΑΡΑ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΗΘΙΚΗ ΄Η ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΩΣ ΕΠΑΡΚΗ ΘΕΣΗ ΝΑ ΕΛΕΓΞΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΡΟΣΤΥΧΟ ΠΟΛΙΤΚΟ...
  ΕΑΥΤΟΥΣ ΑΣ ΑΙΤΙΩΜΕΘΑ !
  ΟΜΩΣ, ΕΠΕΙΔΗ "ΕΣΤΙΝ ΔΙΚΗΣ ΟΦΘΑΛΜΟΣ, ΟΣ ΤΑ ΠΑΝΘ' ΟΡΑ", ΚΑΙ
  ΑΦΟΥ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΧΡΗΣΤΟΙ, ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ, ΑΛΛΑ ΑΛΛΟΙΜΟΝΟΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΛΑ-ΜΙΚΡΑ, Η ΟΠΟΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΩΦΕΛΕΙΑ ΑΠΕΜΕΙΝΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΛΛΩΝ,
  1. ΕΙΤΕ ΞΕΝΩΝ (ΑΝΘΡΩΠΩΝ),
  (ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΝΑ ΤΑΙΡΙΑΞΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΓΚΙΑΟΥΡΗΔΩΝ ΤΟΥ ΓΙΟΥΝΑΝΙΣΤΑΝ ?)
  2. ΕΙΤΕ ...ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ !
  (ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ, ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΙΛΟΘΕΟΙ, ΓΙΑΤΙ Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΙΣ ΤΟ ΔΙΗΝΕΚΕΣ ΦΙΛΕΛΛΗΝΑΣ ?)
  ΑΛΛΑ "ΣΥΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΑ ΚΙΝΕΙ",
  Α. ΑΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΕΝΑΣ ΕΚΑΣΤΟΣ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟ,
  ΜΕΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΕΜΠΡΑΚΤΩΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ
  Β. ΑΣ ΕΚΛΕΞΗ ΤΟΥΣ ΟΛΙΓΟΤΕΡΟΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥΣ, ΑΦΟΥ ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΒΡΙΣΚΗ ΤΟΥΣ ΩΦΕΛΙΜΟΥΣ...,
  Γ. ΑΣ ΑΦΗΣΗ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΙΝΑ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΑΝ ΤΟ 99 % ΤΩΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΩΝ ΤΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΔΩΣΗ ΚΑΡΠΟΥΣ !

  • Dora avatar
   Dora @ ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ 30/03/2011 14:10:56

   Ξενοφωντα,ευγε!!!!!

 3. ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
  ΣΟΝ ΠΕΝ 29/03/2011 10:53:25

  Ο Ερντογάν απλώς εκφράζει τα συμφέροντα της χώρας του.
  Δεν προβάλει αντιρρήσεις "ιδεολογικού" τύπου όπως εμείς που ασκούμε εξωτερική πολιτική με κριτήριο τι θα πει το ΚΚΕ ή ο ΣΥΡΙΖΑ.
  Σου λέει:
  Είμαι περιφερειακή δύναμη, έχω τα εξής συμφέροντα στην περιοχή και απαιτώ να τα σεβαστείτε. Παράλληλα είναι διατεθημένος να αναλάβει όποια υποχρέωση προκύπτει. Γίνεται το ανάλογο παζάρι και ακολουθεί το ντιλ.
  Αυτή η γλώσσα είναι η μόνη που γίνεται αντιληπτή στη διπλωματία.
  Αν το καταλάβουμε έχει καλώς, αλλιώς θα κλαίμε μονίμως και θα παριστάνουμε τους αδικημένους.
  Αν εξακολουθήσουμε να μιλάμε για Διεθνές δίκαιο χαιρετίσματα.
  Ξαναέγραψα: Όποιος πιστεύει στη θεωρία του Διεθνούς δικαίου να μου υποδείξει και το ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ που μπορείς να καταφύγεις ως αδικημένος.
  Των "αδικημένων" τα κόκκαλα κρέμονται στα κλαδιά της Ιστορίας.

  • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
   ΣΟΝ ΠΕΝ @ ΣΟΝ ΠΕΝ 29/03/2011 11:30:24

   Υ.Γ
   Κυνικό?
   Ασφαλώς αλλά Αληθώς.

 4. Aggelos avatar
  Aggelos 29/03/2011 11:54:34

  η Ελλαδα παντα λογω θεσης ως περασμα ηταν καθαρη,,
  με τους αγγλους Γαλλους στον πολεμο,,πχ,,
  ενω η τουρκια παντα ηταν πο@στικη,,μεσοβεζικη-μπηκε στον πολεμο κατα των Γερμανων το 45..)

  ετσι ειναιη Ελλαδα και ετσι πρεπει να ειναι,,να παιρνει θεση,,δεν ειμαστε ελβετια.. και δεν μπορουμε να ειμαστε..

 5. Κώστας Σταματάκης avatar
  Κώστας Σταματάκης 29/03/2011 11:59:39

  @ΣΟΝ ΠΕΝ
  Συμφωνώ απόλυτα με αυτά που γράφεις.
  Τσάμπα μάγκας δεν γίνεσαι. Διεθνές δίκαιο μεταξύ κρατών δεν υπάρχει, μόνο το δίκαιο του ισχυρότερου ισχύει. Υπενθυμίζω τα Ιμια. Τελικά σε ποιον ανοίκουν;

 6. Αγανακτησμένος μετανάστης avatar
  Αγανακτησμένος μετανάστης 29/03/2011 14:03:05

  <>

  Συμμαχία με τα Σκόπια συμμαχία με την Αλβανία και τώρα με την Λιβύη, και εμείς στο κέντρο του κύκλου. Μιλούσαν για τόξο και βλέπουμε σιγά σιγά να μας περικυκλώνουν με τις ευλογίες του Νάτο.

 7. man8os avatar
  man8os 29/03/2011 18:20:17

  Mας προλαβαν ακομη μια φορα

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.