Τουρκικές εκλογές: Πλήγμα για τον Ερντογάν και θρίαμβος για τους Κούρδους
08/06/2015 13:48
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τουρκικές εκλογές: Πλήγμα για τον Ερντογάν και θρίαμβος για τους Κούρδους

Το διαφορετικό αποτέλεσμα των γενικών εκλογών της Τουρκίας την Κυριακή θα πρέπει να θεωρηθεί ως προσωπική απόρριψη για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ως ένα ιστορικό πολιτικό επίτευγμα για την ισχυρή κουρδική μειονότητα της χώρας που αριθμεί 18 εκατομμύρια, η οποία θα εκπροσωπείται από ένα πολιτικό κόμμα στο κοινοβούλιο για πρώτη φορά. Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), στην ίδρυση του οποίου συνέβαλε ο Ερντογάν, φαίνεται πως έχασε την απόλυτη πλειοψηφία του, χάνοντας τις 276 έδρες από τις 550 που απαιτούνται για τον έλεγχο της Εθνοσυνέλευσης. Το ποσοστό του, γύρω στο 43%, ήταν πολύ χαμηλότερο από το 49% που έλαβε το 2011.

Το AKP είχε ως στόχο τουλάχιστον 330 έδρες, γεγονός που θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να διεξαγάγει δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές που χρειάζεται ο Ερντογάν, προκειμένου να δημιουργήσει μια εκτελεστική προεδρία. Ο Ερντογάν περιόδευσε στην χώρα προσπαθώντας να ενισχύσει τις ψήφους στο ΑΚΡ. Αλλά οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της οικονομίας, την απασχόληση, τα πολιτικά δικαιώματα και την έλλειψη προόδου στην κουρδική ειρηνευτική διαδικασία φαίνεται να συνδυάστηκαν με τις ανησυχίες ότι ο Ερντογάν θα μπορούσε να αποκτήσει οιονεί δικτατορικές εξουσίες και ματαίωσαν τις φιλοδοξίες του προέδρου. Ο Ερντογάν, τρεις φορές πρωθυπουργός, ο οποίος έχει την εξουσία από το 2002, αντιμετωπίζει τώρα την προοπτική να συνεχίσει να έχει το, σε μεγάλο βαθμό, εθιμοτυπικό αξίωμα του προέδρου, στο οποίο εξελέγη πέρυσι, ενώ η πραγματική εκτελεστική εξουσία βρίσκεται στα χέρια του προστατευόμενού του Αχμέτ Νταβούτογλου, του σημερινού πρωθυπουργού.

Η κοινοβουλευτική δημοκρατία στην Τουρκία ήταν επίσης ένας μεγάλος νικητής, καθώς το φιλοκουρδικό, κοσμικό κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα του Λαού (HDP), ξεπέρασε το υποχρεωτικό όριο του 10% για την εκπροσώπηση στη Βουλή. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι συνολικά θα φτάσει τις 74 έδρες. Το αποτέλεσμα αυτό δίνει τους Κούρδους της Τουρκίας και στους άλλους ψηφοφόρους που εγκατέλειψαν το ΑΚΡ και συγκεντρώθηκαν στο HDP μια πρωτοφανή εθνική πλατφόρμα, από την οποία θα αντιμετωπίσει τη νεο-ισλαμική επίθεση του ΑΚΡ στην κοσμική παράδοση της Τουρκίας, η οποία έχει επιταχυνθεί τα τελευταία χρόνια.

Η ειρηνευτική διαδικασία που ακολούθησε το 2013 την κατάπαυση του πυρός με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) μπορεί τώρα να λάβει επίσης μια αναγκαία τονωτική ένεση, μετά από μια πρόσφατη περίοδο στασιμότητας και σποραδικής βίας. Αλλά πολλά εξαρτώνται από το πώς ο Ερντογάν, που εξακολουθεί να είναι η πιο σημαντική μορφή στην τουρκική πολιτική, θα αντιδράσει σε αυτή την αλλαγή. Ο πρόεδρος είναι γνωστό ότι δεν ξέρει να δέχεται την ήττα και σίγουρα δεν την έχει συνηθίσει. Υπήρχαν πολλές φήμες πριν από τις εκλογές, ότι σχεδίαζε νέα κατασταλτικά μέτρα κατά δημοσιογράφων και άλλων αντιπάλων που τον επέκριναν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του. Στελέχη του ΑΚΡ έλεγαν ότι μπορεί να κάνει και άλλες εκλογές, εφόσον αναγκαστεί να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας.

Ακόμη και με τα σαθρά πρότυπά της, η συμπεριφορά του Ερντογάν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας ήταν εξαιρετικά άξεστη. Ως πρόεδρος, αναμενόταν να υιοθετήσει μια ουδέτερη στάση. Αντ 'αυτού, περιόδευσε σε όλη τη χώρα, εκφράζοντας την υποστήριξη του στο ΑΚΡ. Τα αποτελέσματα των εκλογών μοιάζουν με μια πολύ προσωπική απόρριψη. Ο

Ερντογάν εκτόξευσε ύβρεις, κατηγορίες και απειλές κατά των πολιτικών αντιπάλων του, ακτιβιστών, μέσων μαζικής ενημέρωσης, μη-μουσουλμάνων και εθνικών ή άλλων μειονοτήτων. Την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν απέρριψε το HDP ως κόμμα των ομοφυλοφίλων και άθεων, μία περιγραφή που προφανώς σχεδιάστηκε για να υποθάλψει τις προκαταλήψεις των φτωχών σε μεγάλο βαθμό, της μουσουλμανικής βάσης της εργατικής τάξης του ΑΚΡ. Υποστήριξε ότι το HDP στήριζε την τρομοκρατία και συνεργαζόταν με το PKK.

Ο Ερντογάν, κυρίως, δεν καταδίκασε τις περισσότερες από τις 70 βίαιες επιθέσεις που αναφέρθηκαν σε υποψήφιους του HDP, σε συλλαλητήρια και γραφεία. Όταν σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι από βόμβες και τραυματίστηκαν πάνω από 200 σε ένα συλλαλητήριο του HDP στο Ντιγιαρμπακίρ, στην κυρίως κουρδική νοτιοανατολική Τουρκία, την Παρασκευή, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ηγέτης του HDP, καταδίκασε τη σιωπή του Ερνοτγάν. «Θα πρέπει να πάει στο Ντιγιαρμπακίρ. Δεν είναι ο πρόεδρος 77.000.000 ανθρώπων; Θα έπρεπε να αφήσει λουλούδια εκεί όπου άνθρωποι σκοτώθηκαν», δήλωσε ο Ντεμιρτάς στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ερντογάν εξέφρασε αργότερα συλλυπητήρια, αλλά είπε ότι ο Ντεμιρτάς ήταν αυτός που θα πρέπει να απολογηθεί για τη βία στη Συρία τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο Ερντογάν έχει επίσης εμπλακεί σε έναν φαύλο κύκλο διαξιφισμών με τα μέσα ενημέρωσης της αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τους δημοσιογράφους και σχολιαστές που τον επικρίνουν ότι είναι μέρος μιας συνωμοσίας για να υπονομεύσουν την Τουρκία. Αυτό είναι γνωστή τακτική του Ερντογάν. Κατηγορεί συχνά τις εξελίξεις που δεν του αρέσουν για το λεγόμενο «παράλληλο κράτος» που υποτίθεται ότι αποτελείται από προδότες, απροσάρμοστους και κακούργους, συνήθως συνεργάτες του Φετουλάχ Γκιουλέν, του εξόριστου πρώην συμμάχου και συνεργάτη του Ισλαμιστή, με τον οποίο έχει πλέον μια μακρόχρονη διαμάχη. Αλλά αυτή τη φορά φαίνεται ότι το τέχνασμα δεν λειτούργησε.

Ακόμη και λαμβάνοντας υπόψη τα έντονα συναισθήματα μιας προεκλογικής εκστρατείας, η ακραία συμπεριφορά Ερντογάν συνέβαλε στο να εντείνει τις αμφιβολίες σχετικά με την αξιοπιστία του, τόσο εντός όσο και εκτός Τουρκίας. Η Τουρκία υπό τον Ερντογάν έχει αποδειχθεί ένας πιο απρόθυμος σύμμαχος στον αγώνα ΗΠΑ-ΝΑΤΟ ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Έχει παίξει διπλό παιχνίδι στη Συρία. Οι ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ βρίσκονται σε στασιμότητα, αφού ο Ερντογάν έχει τονίσει επανειλημμένα ότι η Τουρκία δεν έχει ανάγκη την Ευρώπη.

Ο Ερντογάν έχει πέσει έξω με τους περιφερειακούς ηγέτες- από τη Βαγδάτη και την Ιερουσαλήμ ως το Κάιρο. Εν τω μεταξύ, ο ίδιος επεδίωξε στενότερους δεσμούς με τον Βλαντιμίρ Πούτιν - έναν άνθρωπο ο οποίος, όπως και αυτός, έχει δικτατορικές τάσεις. Όπως επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα της Κυριακής, ο Ερντογάν είχε μια κακή εκστρατεία και τιμωρήθηκε γι 'αυτό. Η διχαστική συμπεριφορά του απορρίφθηκε από τους ψηφοφόρους και στράφηκε εναντίον του. Αναδύθηκε ως μια αποδυναμωμένη και μειωμένη προσωπικότητα σχήμα, με τη φήμη και την επιρροή του να έχουν μειωθεί πολύ.

theguardian.com

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ρηνα avatar
    Ρηνα 08/06/2015 16:51:00

    "Το Κουρδικο εχει ηδη δρομολογηθει..."εχει πει απο τη δεκαετια του 80 ο Αγ. Παϊσιος. Επισης εχει προορησει: "οι Κουρδοι θα παρουν τα δικα τους (εδαφη), οι Αρμενιοι τα δικα τους και εμεις τα δικα μας!! η Τουρκια θα διαμελιστει.Βεβαια δεν θα καθομαστε στους καναπεδες να τα βλεπουμε απο την εγχρωμη TV, αλλα θα προηγηθουν συνταρακτικα γεγονοτα.... Το εχω ξαναπει: οι προφητειες λεγονται 1ον) επειδη θα πραγματοποιηθουν και 2ον) για να μας προειδοποιησουν να προετοιμαστουμε πνευματικα κυριως. Αν αλλαξουμε ροτα μπορει ο Θεος-το επισημαινω αυτο-το ιδιο γεγονος που εχει προφητευτει να το εξελιξει πολυ απαλοτερα η αντιθετα πολυ καταστροφικα, αναλογα με τη συμπεριφορα μας....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.