Τουρκικά και αμερικανικά πολεμικά μαζεύονται στην κυπριακή ΑΟΖ!
11/03/2014 11:51
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τουρκικά και αμερικανικά πολεμικά μαζεύονται στην κυπριακή ΑΟΖ!

Αμερικανικές ασκήσεις σημαντικής εμβέλειας με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού εναέριων και πλωτών μέσων πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο σε μεγάλο τμήμα του FIR Λευκωσίας και θα επαναληφθούν αύριο και μεθαύριο. Το πρώτο στάδιο της άσκησης πραγματοποιήθηκε σε περιοχή που περικλείει περίπου 100 ναυτικά μίλια στο δυτικό τμήμα του FIR Λευκωσίας και ανάλογο βάθος στο FIR Αθηνών. Στις ασκήσεις αυτές, συμμετείχε και το αεροπλανοφόρο «USS George H. W. Bush» επικεφαλής στολίσκου, που ήρθε στην περιοχή αυτές τις μέρες από το λιμάνι Νόρφολκ (Βιρτζίνια).

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο, μετά το πέρας της πρώτης φάσης της άσκησης στα FIR Λευκωσίας και Αθηνών, επισκέφθηκε το λιμάνι της Αντάλειας στην Τουρκία και θα επιστρέψει για το δεύτερο μέρος της άσκησης.

Ένα μεγάλο μέρος της άσκησης των αμερικανικών δυνάμεων, διεξάγεται στην ίδια περιοχή του FIR Λευκωσίας, που έχει ήδη δεσμευτεί από καιρό για τη διεξαγωγή ρωσικών αεροναυτικών ασκήσεων –που συνεχίζονται με τη συμμετοχή του ρωσικού αεροπλανοφόρου «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ».

Ερωτηματικά σε σχέση με τη μεγάλη αμερικανική άσκηση, προκαλεί το γεγονός ότι η κυπριακή Κυβέρνηση, αν και είναι πλήρως ενήμερη, δεν έχει εκδώσει σχετικό NOTAM, αφήνοντας να φαίνεται ότι πρόκειται για απόρρητη άσκηση. Ωστόσο, η Ελλάδα έχει εκδώσει λεπτομερές NOTAM για την περιοχή, τις ώρες των ασκήσεων και τα ύψη πτήσεων των αεροσκαφών. Το γεγονός ότι δεν εκδόθηκε σχετικό ΝΟΤΑΜ δημιουργεί και σοβαρά προβλήματα ασφάλειας πτήσεων, ενώ συμβάλλει και σε περαιτέρω αύξηση των ήδη πολύ μεγάλων καθυστερήσεων σε υπερπτήσεις στο FIR Λευκωσίας. Η απουσία ΝΟΤΑΜ, σημαίνει παράλληλα και απουσία οδηγιών τόσο προς τα πολιτικά αεροσκάφη όσο και προς τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται, δεδομένου ότι οι πτήσεις μεγάλου αριθμού αμερικανικών μαχητικών, γίνονται σε ύψη τα οποία χρησιμοποιούν και πολιτικά αεροσκάφη

[photo_1]

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η Τουρκία αναμένεται να στείλει στην περιοχή την φρεγάτα με την ονομασία «Gökçeada» (δηλαδή « Ίμβρος»), συνοδευόμενη από υποβρύχια, προκειμένου «να διασφαλίσει τις έρευνες του ερευνητικού σκάφους Barbaros».

Τα τουρκικά πολεμικά θα χρησιμοποιήσουν το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου.


http://www.philenews.com/

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Γιώργης avatar
    Γιώργης 11/03/2014 13:40:17

    Προφανως οι Αμερικάνοι υποστηρίζουν σταθερά την εταιρεία τους Noble Energy, που είναι ο κύριος διαχειριστής του Κυπριακού αερίου, ασχέτως των Τούρκικων παλληκαρισμών με το "Μπαρμπαρόσα" ...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.