17/05/2010 17:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τουρκία-Ιράν: Πυρηνική συνεργασία.

Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα πως υπέγραψε συμφωνία να στέλνει μεγάλο μέρος από το εμπλουτισμένο του ουράνιο στη Τουρκία στα πλαίσια μιας ανταλλαγής πυρηνικών καυσίμων, η οποία θα απαλύνει τις διεθνείς αντιδράσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα, και θα ηρεμήσει τις ΗΠΑ που πιέζουν για ακόμη σκληρότερες κυρώσεις εναντίον του.

Η συμφωνία ολοκληρώθηκε μετά από συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και της  Τουρκίας και Βραζιλίας, μια νέα ομάδα διαμεσολαβητών στην ιρανική πυρηνική εξίσωση. Η συμφωνία αυτή είναι σχεδόν όμοια με εκείνη του ΟΗΕ, την οποία στηρίζει μετ`επιτάσεως η Αμερική.

Το Ιράν θα στέλνει το χαμηλά εμπλουτισμένο ουράνιο στη Τουρκία, όπου θα διυλίζεται σε καύσιμο για χρήση σε πυρηνικό αντιδραστήρα ιατρικών ερευνών. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε πως με τη συμφωνία αυτή το Ιράν δείχνει πως επιθυμεί να ανοίξει νέους δρόμους, και πως δεν υπάρχει πλέον λόγος για περαιτέρω μέτρα ή πιέσεις εναντίον του. Οι ΗΠΑ δεν σχολίασαν, όμως η Γερμανία δήλωσε επιφυλακτική, λέγοντας πως το κύριο ζήτημα είναι το αν οι Ιρανοί θα σταματήσουν τον εμπλουτισμό του ουρανίου στο εσωτερικό της χώρας τους.

ΑΡ

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.