Τουρκία: Εκλογές εν μέσω απειλών από το ISIS
19/08/2015 19:46
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τουρκία: Εκλογές εν μέσω απειλών από το ISIS

Οι προοπτικές για μια περίοδο αστάθειας στην Τουρκία αυξήθηκαν την Τρίτη μετά από την αποτυχία του κυρίαρχου κόμματος να σχηματίσει νέα κυβέρνηση συνασπισμού. Η εξέλιξη αυτή συνέβαλε στη δημιουργία βάσης για να ζητήσει ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νέες εκλογές, κάτι που θα σήμαινε την εγκατάσταση μιας προσωρινής κυβέρνησης τη στιγμή που η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες απειλές από το Ισλαμικό Κράτος στη γειτονική Συρία και μια νέα κουρδική εξέγερση στο εσωτερικό . Ένα βίντεο του Ισλαμικού Κράτους που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα ζητά από τους Τούρκους Μουσουλμάνους να επαναστατήσουν εναντίον του προέδρου.

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν, το οποίο έχει διαμορφώσει την τουρκική πολιτική για περισσότερο από μια δεκαετία, βρέθηκε προς εκπλήξεως μετά τις εκλογές της 7ης Ιουνίου αφού έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, εν μέρει εξαιτίας των κερδών του φιλο-κουρδικού Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος. Οι μακρές διαπραγματεύσεις από τον πρωθυπουργό του Ερντογάν, Αχμέτ Νταβούτογλου, ολοκληρώθηκαν χωρίς συμφωνία για συνασπισμό, πρώτα με το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, και στη συνέχεια με ένα μικρότερο, ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα.

Ο Ερντογάν θα μπορούσε τώρα θεωρητικά να ζητήσει από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα να αναλάβει τις προσπάθειες για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, αλλά αυτό το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά απίθανο πριν από την προθεσμία της 23ης Αυγούστου που ορίζει το Σύνταγμα. Μετά την ήττα του κόμματός του τον Ιούνιο, οι επικριτές του Ερντογάν τον έχουν κατηγορήσει για τη λήψη μέτρων - συμπεριλαμβανομένης και μιας νέας καταστολής των Κούρδων μαχητών – με σκοπό να σαμποτάρουν το σχηματισμό ενός συνασπισμού και για να δικαιολογήσουν το αίτημα για νέες εκλογές, έτσι ώστε να προσπαθήσει να ανακτήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία .

Εάν καμία κυβέρνηση δεν σχηματιστεί ως τις 23 Αυγούστου, ο Νταβούτογλου θα πρέπει να διαλύσει το υπουργικό του συμβούλιο και «μία εκλογική κυβέρνηση» που θα αποτελείται από όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Μια τέτοια αλλαγή θα μπορούσε να περιπλέξει, μεταξύ άλλων, την πρόσφατη απόφαση να συνεργαστούν στενότερα με την υπό αμερικανική ηγεσία συμμαχία για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ερντογάν υποστηρίζουν ότι θέλει μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να τον βοηθήσει να επιτύχει τις φιλοδοξίες του για την αλλαγή του Συντάγματος και τη δημιουργία μιας εκτελεστικής προεδρίας, με την οποία θα έχει περισσότερη εξουσία.

Ο Ερντογάν, πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, δήλωσε ότι το Σύνταγμα της Τουρκίας είναι ξεπερασμένο και ότι θα πρέπει να έχει περισσότερες αρμοδιότητες ως πρόεδρος. «Είτε είναι αποδεκτό είτε όχι, το σύστημα διακυβέρνησης της Τουρκίας έχει αλλάξει», είπε σε ομιλία του την Παρασκευή. «Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να διευκρινιστεί και να επιβεβαιωθεί το νομικό πλαίσιο αυτής της de facto κατάστασης με ένα νέο Σύνταγμα». Το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο αντιτίθεται σε μια τέτοια αλλαγή, πρότεινε ένα δημοψήφισμα για να αποφασισθεί αν η τουρκική κοινή γνώμη θέλει να ενισχυθούν οι συνταγματικές εξουσίες του προέδρου. «Το καθεστώς τους κράτους δεν μπορεί να αλλάξει με ένα τετελεσμένο γεγονός», δήλωσε την Τρίτη ο Σελαχατίν Ντεμιτράς, συν-πρόεδρος του κόμματος.

Οι αυξημένες πολιτικές και στρατιωτικές εντάσεις έχουν αυξήσει την αβεβαιότητα της χώρας. Η τουρκική λίρα, ένα βαρόμετρο σταθερότητας, έχει αποδυναμωθεί αισθητά.

Στις ανησυχίες που δημιουργούνται από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για μια πολιτική συμμαχία ήρθε να προστεθεί και η απειλή ενός βίντεο του Ισλαμικού Κράτους που στοχεύει τον Ερντογάν. Στο πρώτο βίντεο της ομάδας στην τουρκική γλώσσα, που βγήκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το Ισλαμικό Κράτος κατήγγειλε τη συνεργασία του Ερντογάν με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές δυνάμεις για την καταπολέμηση της μαχητικής ομάδας.

Ένας μαχητής του Ισλαμικού Κράτούς πραγματοποίησε μια άμεση έκκληση προς τους μουσουλμάνους στην Τουρκία, καλώντας τους να ξεσηκωθούν εναντίον του «άπιστου» προέδρου και να καταλάβουν την Κωνσταντινούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, παίρνοντάς την από αυτούς που συνεργάζονται με τη Δύση.

Η κυκλοφορία του επτάλεπτου βίντεο ήρθε λίγες εβδομάδες αφού ο Ερντογάν επέκτεινε την δέσμευση της Τουρκίας να βοηθήσει την υπό αμερικανική ηγεσία στρατιωτική προσπάθεια, να χτυπήσουν στόχους των Ισλαμιστών στη Συρία. Οι Τούρκοι παραχώρησαν τη χρήση δύο αεροπορικών βάσεων για τις αμερικανικές αποστολές βομβαρδισμού και έχουν αρχίσει βομβιστικές επιθέσεις στη Συρία. «Λαέ της Τουρκίας, θα πρέπει να αντισταθείς και να πολεμήσεις αυτούς τους σταυροφόρους, τους άθεους και τους τυράννους που σε έχουν εξαπατήσει και σε έκαναν δούλο στους σταυροφόρους» λέει στο βίντεο ένας αγνώστων στοιχείων γκριζομάλλης γενειοφόρος άνδρας που πλαισιώνεται από δύο ένοπλους αγωνιστές. «Θα πρέπει να τους πολεμήσουμε, πριν να είναι πολύ αργά». Μέχρι πρόσφατα, η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ και επί χρόνια σύμμαχος των Αμερικανών, είχε επικριθεί επειδή δεν λάμβανε έναν πιο ενεργό ρόλο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Η απροθυμία της αντανακλά εν μέρει το φόβο των αντιποίνων εντός της Τουρκίας και στα κοινά σύνορά της, 500-μιλίων, με τη Συρία, όπου οι μαχητές έχουν σημειώσει σημαντικά κέρδη.

Η κυβέρνηση Ερντογάν αποφάσισε να κινηθεί πιο δυναμικά εναντίον του Ισλαμικού Κράτους τον περασμένο μήνα μετά από μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στη νοτιοανατολική περιοχή της Σουρούτς που σκότωσε τουλάχιστον 34 ανθρώπους. Ένας Τούρκος, μέλος εξτρεμιστικής οργάνωσης, ήταν ύποπτος για την επίθεση.

Παρά το γεγονός ότι ο ομιλητής στο βίντεο δεν κάνει συγκεκριμένες απειλές εναντίον της Τουρκίας, το μήνυμα στους Τούρκους ήταν να απορρίψουν τη δημοκρατία και την κυβέρνησή τους και να υποστηρίξουν το χαλιφάτο του Ισλαμικού Κράτους «όπου κι αν βρίσκονται και όπως μπορούνε». Το μήνυμα και ο ήχος του ταιριάζουν με τα θέματα του τουρκόφωνου περιοδικού της ομάδας, το οποία δημοσίευσε την πρώτη έκδοσή του με τίτλο «Η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης» τον Ιούνιο, καλώντας τους Τούρκους να πάρουν πίσω την Κωνσταντινούπολη από τους «αποστάτες», με προφανή αναφορά στους πολιτικούς ηγέτες της χώρας. Ο ομιλητής στο βίντεο επανέλαβε αυτό το μήνυμα, λέγοντας ότι είναι μια εντολή από τον αρχηγό της ομάδας. «Όλοι μαζί και υπό τις διαταγές του Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι», είπε, «ας κατακτήσουμε την Κωνσταντινούπολη, την οποία ο προδότης Ερντογάν εργάζεται μέρα και νύχτα για να παραδώσει στους σταυροφόρους».

nytimes.com

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δήμητρα Μ. avatar
    Δήμητρα Μ. 20/08/2015 08:32:48

    Περίεργα πράγματα συμβαίνουν. Οι τζιχαντιστές ξαφνικά, απειλούν τον πάτρωνα και χορηγό τους; Τον αόρατο χαλίφη και προστάτη τους; Τον κλέφτη και χρηματοδότη τους; Όχι βέβαια, τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται. Οι μαύρες σημαίες του θανάτου, έχουν ξεφύγει εντελώς. Και με νέα "Άλωση της Πόλης" απειλούν. ("Σε κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης" καλεί το ισλαμικό κράτος.") πηγές: Microsoft Kόσμος και Sofokleousin.gr, 1 ημέρα πριν. Επόμενος στόχος, η γειτονική 1000χρονη Χερσόνησος. Και ενώ τα μαύρα φίδια του θανάτου μεθοδικά και καθημερινά μέσα κι έξω την Ελλάδα ζώνουν, εμείς εδώ μακάριοι, επί μήνες, με τις ανούσιες κοκορομαχίες των ολίγιστων ασχολούμεθα. Χάνοντας, απροετοίμαστοι, τον πολύτιμο χρόνο μας. Αυτό είναι το εκπληκτικό βίντεο ενός Ιάπωνα επισκέπτη για τα "Μετέωρα Μοναστήρια που "κόβουν την ανάσα!" "Διατηρητέο και Προστατευόμενο Μνημείο της Ανθρωπότητας", το χαρακτήρισε η UNESCO (1988). (YT-video κατά προτίμηση σε πλήρη εικόνα). Επειδή, αυτές τις τραγικές για όλους μας ώρες, αισθανόμαστε την ανάγκη για νοερούς περιπάτους στα μονοπάτια των μετέωρων τεράστιων βράχων. Για την αναζήτηση του θεϊκού, μέσα σ' αυτό το καθηλωτικής καλλονής περιβάλλον που ελευθερώνει τη ψυχή. http://tinyurl.com/ngrz2fc

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.