#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/01/2011 12:56
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι συμβαίνει στην Τυνησία;Ο ανατραπείς πρόεδρος της Τυνησίας Zine El Abidine Ben Ali, που χθες  αναγκάστηκε από τις δραματικές εξελίξεις να εγκαταλείψει τη χώρα μαζί με την οικογένεια του, βρίσκεται ήδη στη Σαουδική Αραβία, η κυβέρνηση της οποίας με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, εξηγεί πως η φιλοξενία του Ben Ali, βασίστηκε «στην εκτίμηση των εξαιρετικών συνθηκών που επικρατούν στη Τυνησία».

Λίγο νωρίτερα, είχαν κυκλοφορήσει διάφορες φήμες πως ο πρόεδρος κατευθύνονταν προς τη Μάλτα, τη Λιβύη, ή ακόμη και τη Γαλλία. Τελικά, όπως εξακριβώθηκε, το αεροσκάφος του όντως κατευθύνονταν  προς το Παρίσι, όμως ο Γάλλος πρόεδρος Nicolas Sarkozy αποφάσισε τελικά να μη τον δεχτεί στη χώρα του.

Όλα ξεκίνησαν πριν από ένα περίπου μήνα, όταν η δημόσια αυτοκτονία ενός απελπισμένου πολίτη οδήγησε την από χρόνια οργισμένη  κοινωνία της Τυνησίας σε μια δυναμική έκρηξη. Από τότε, οι διαμαρτυρίες και οι ταραχές αυξάνονταν καθημερινά.

Η αρχική αγανάκτηση για την ανεργία γρήγορα μετεξελίχτηκε σε λαϊκό κίνημα που απαιτούσε την άμεση απομάκρυνση του προέδρου Ben Ali, την καταπολέμηση της διαφθοράς, και τη λογοδοσία των αρχών ασφαλείας για χρόνιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων, και όχι μόνο, δικαιωμάτων.

Οι ΗΠΑ και η Γαλλία ήταν ανέκαθεν «ερωτευμένες» με τον Ben Ali. Τις είχε εντυπωσιάσει η εκ μέρους του δίωξη των ισλαμιστών, ενώ η οικονομική του πολιτική θεωρούνταν ως το ιδανικό μοντέλο για τη Βόρειο Αφρική. Ο ίδιος έκανε τα πάντα προκειμένου να θεωρείται πιστός τους σύμμαχος. Για αυτό και η Ουάσιγκτον έκανε τα στραβά μάτια στις καταχρήσεις του καθεστώτος του αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ακόμη και όταν στη διάρκεια των πρόσφατων ταραχών, δολοφονούνταν νέοι άνθρωποι στους δρόμους, οι Γαλλία και Αμερική σιώπησαν, στηρίζοντας έτσι τον πρόεδρο.

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde ξέσπασε εναντίον του Sarkozy, αλλά και της ΕΕ, για αυτή τη σιωπή απέναντι σε μια τραγωδία. Όταν μάλιστα ξεκίνησαν οι βίαιες αναταραχές, ο Ben Ali, ως κλασικός δικτάτορας, έριξε το φταίξιμο στους «τρομοκράτες». Στη πραγματικότητα όμως, μόνο αυτός έφταιγε. Παρόλα αυτά, η τακτική του δεν έφερε επιθυμητά αποτελέσματα, και οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν. Ο πρόεδρος αποφάσισε τότε να «απολύσει» τους υπουργούς και τους συνεργάτες του, ζητώντας συγγνώμη από τον λαό, που δεν άκουσε τα προβλήματά του, και υποσχόμενος περισσότερες ελευθερίες και δικαιώματα.

Ο εν λόγω ηγέτης όμως, που ανέλαβε την εξουσία μέσω συνταγματικού πραξικοπήματος το 1987, είναι γνωστός για μια πληθώρα δεσμεύσεων και υποσχέσεων του, που όμως ποτέ δεν τήρησε.

Το κλειδί στη Τυνησία  είναι ο στρατός της. Το 1987 κατάφερε να ανατρέψει τον σχεδόν παρανοϊκό πρόεδρο Bourguiba, που οι πολιτικές του κόντεψαν να οδηγήσουν τη χώρα σε πολιτική και οικονομική κρίση. Σήμερα, και εν μέσω λαϊκής οργής, επιχείρησε και κατάφερε να απομακρύνει έναν πρόεδρο που το όνομα του έγινε συνώνυμο την διαφθοράς, της οικονομικής ανισότητας, και της πολιτικής καταπίεσης.

Το βασικό ερώτημα τώρα, είναι αν η προσωρινή κυβέρνηση θα μπορέσει να οδηγήσει τη χώρα μέσω απαραίτητων μεταρρυθμίσεων προς μια δημοκρατική κοινωνία, με ελεύθερες εκλογές, και ελεύθερο τύπο,  ή απλά θα παίξει το ρόλο του αναχώματος μέχρι που οι στρατός και οι καθεστωτικές ελίτ μπορέσουν να τερματίσουν τις διαμαρτυρίες και να επανέλθουν στην εξουσία.

Οι ενδείξεις είναι ανάμικτες. Ο τεχνοκράτης οικονομολόγος πρωθυπουργός Mohammed Ghannouchi που ανέλαβε προς το παρόν τη προεδρία, χαρακτήρισε την αποχώρηση του Ben Ali, ως προσωρινή. Ο ίδιος  είναι ο κύριος αρχιτέκτονας της οικονομικής πολιτικής που οδήγησε τον λαό της Τυνησίας σε επαναστατική απόγνωση. Βρίσκεται  στο στενό πυρήνα του κύκλου του Ben Ali, σχεδόν από την αρχή. Και παρά την όποια ακεραιότητά του, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο άνθρωπος του πρώην προέδρου. Ο Ghannouchi ανέλαβε τη προσωρινή ηγεσία της Τυνησίας, μέχρι να γίνουν εκλογές, και όπως ισχυρίστηκε η κίνησή του αυτή είναι σύννομη, και βασίζεται στο άρθρο 56 του Συντάγματος της χώρας. Παρόλα  αυτά, οι διάφοροι αναλυτές θεωρούν πως η ηγεσία της χώρας θα πρέπει να περιέλθει στον πρόεδρο της Βουλής, και πως η ανάληψη της προεδρίας από τον Ghannouchi είναι πράξη αντισυνταγματική.

Παρά τη ρητορική του περί συνταγματικότητας και δημοκρατίας, ο Ghannouchi ανέλαβε την εξουσία σε «κατάσταση πολιορκίας», στηριζόμενος από τις  ένοπλες δυνάμεις και τις δυνάμεις ασφαλείας. Η αντιπολίτευση είναι αδύναμη, διασκορπισμένη, διαιρεμένη, και συμβιβασμένη από τα πολλά χρόνια αναγκαστικής υποταγής στο καθεστώς. Χωρίς κάποιες σοβαρές πολιτικές μεταρρυθμίσεις, είναι πολύ δύσκολο για τη χώρα  να οδηγηθεί σε ένα πραγματικά νέο είδος διακυβέρνησης. Άλλωστε, ακόμη και μετά τη φυγή του Ben Ali, οι διαδηλωτές συνεχίζουν να πολιορκούν κρατικά κτίρια, τόσο στη Τύνιδα όσο και αλλού. Μάλιστα σημειώνονται πολλές λεηλασίες καταστημάτων, ενώ πολλοί επιμένουν πως σε αυτές συμμετέχουν ακόμη και αστυνομικοί!

Μια λύση για ένα ομαλό μέλλον,  είναι ο σχηματισμός μιας εθνικής κυβέρνησης συνεργασίας, που να περιλαμβάνει τα διάφορα νόμιμα κόμματα, και ίσως και κάποια άλλα τα οποία όμως ο στρατός δεν θα θεωρεί πως απειλούν τη σταθερότητα της χώρας ή τις σχέσεις της με την ΕΕ και την Αμερική.

Μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο; Μάλλον όχι. Αν όμως θέλουν να πάνε προς μια δημοκρατική κοινωνία, οι Τυνήσιοι πολιτικοί παράγοντες θα πρέπει να δείξουν από σήμερα κιόλας πως θα υπάρξουν ριζικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, στο εκλογικό σύστημα, στα πολιτικά δικαιώματα, στην ελευθερία του τύπου, κλπ. και όλα αυτά πολύ πριν τις οποιεσδήποτε εκλογές.

Μια άμεση παύση της ισχύουσας «κατάστασης πολιορκίας» και του στρατιωτικού νόμου, καθώς και η δραστηριοποίηση της επιτροπής που συστάθηκε για να ελέγξει καταγγελίες για διαφθορά, θα είναι μια καλή ένδειξη πως αυτή τη φορά θα τηρηθούν οι υποσχέσεις για δημοκρατία, και πως η εθνική συμφιλίωση θα επέλθει επιτέλους, και πως ο στρατός δεν θα πέσει για μια ακόμη φορά στη παγίδα της υποστήριξης ενός απολυταρχικού καθεστώτος.

S.A. (BBC, Al Jazeera, Reuters)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ανώνυμος avatar
  Ανώνυμος 15/01/2011 13:09:38

  Ποιο είναι το Πρόβλημα στην Τυνησία, οι πολιτικές ελευθερίες ή η πείνα/ανεργία?
  Εχει παιξει το ρόλο του και εδώ το ΔΝΤ?

  • Nick avatar
   Nick @ Ανώνυμος 15/01/2011 13:19:07

   Έπαιξαν ρόλο κα οι αποκαλύψεις του wikileaks

   Tunisia's and Ben Ali's Corruptions: The Wikileaks Revelations

   middleeast.about.com/b/2011/01/14/tunisias-and-ben-alis-corruptions-the-wikileaks-revelations.htm

   • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
    ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Nick 15/01/2011 13:23:15

    σωστοοος..! οικογενεια μαλαμα !!

    ΠΠ

 2. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΤ. avatar
  ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΤ. 15/01/2011 13:28:06

  ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΤΥΝΗΣΙΑ.ΟΙ ΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΚΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΙ"ΕΔΩ.ΟΤΙ ΚΑΝΑΝΕ ΕΚΕΙ ΟΙ ΤΥΝΗΣΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ ΠΟΥ ΓΙΑ 36 ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΚΛΕΨΗ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.

 3. giannis avatar
  giannis 15/01/2011 14:18:25

  Χωρίς τον Σαντάτ ειρήνη με το Ισραήλ δεν μπορούσε να υπογραφεί. Χωρίς τον Χουσεϊν που έστειλε τους βεδουίνους του εναντίον των Παλαιστινίων, η Ιορδανία σήμερα θα ήταν ένα μείγμα Λιβάνου και Ιράκ. Χωρίς τον Μουμπάρακ ο θεός να μας βοηθήσει, οι Αδερφοί Μουσουλμάνοι παραμονεύουν.
  Σήκωσαν κεφάλι οι τρομοκράτες. Νέες βόμβες θα σκάσουν στην Ευρώπη. Εύχομαι μόνο ανάμεσα στα θύματα να είναι κι όλοι αυτοί που θέλουν "ηθική" εξωτερική πολιτική.

  • Misha avatar
   Misha @ giannis 15/01/2011 14:24:08

   Θα σκάσουν βόμβες σαν κι αυτές που έριξαν του Διδυμους Πύργους;

   Παρόμοιας προελευσεως με τα όπλα μαζικής καταστροφής που κατείχε ο Σαντάμ;

   • giannis avatar
    giannis @ Misha 15/01/2011 14:35:23

    Αν ξέρεις κάτι παραπάνω από μένα, παρακαλώ μοιράσου το μαζί μας.
    Βόμβες σαν αυτές που έσκασαν στην Μαδρίτη και στο Λονδίνο. Και στη Γαλλία το 1995, υπευθύνοι ήταν ισλαμιστές από την Αλγερία.

 4. th.pr avatar
  th.pr 15/01/2011 14:28:18

  Μεχρι και στη Τυνησια ξυπνησαν.
  Ενω εδω ο μπρουκλης ελληνας βγηκε για φραπε και εκπτωσεις.Βοηθαει και ο καιρος......
  Στη χωρα των ηλιθιων, στη χωρα που το αυτονοητο θεωρειται κατακτηση, ο λαουτζικος κοιμαται......
  Το μεγαλυτερο προβλημα αυτου του καταραμενου τοπου ειναι ο λαος του......

  • Ανώνυμος avatar
   Ανώνυμος @ th.pr 15/01/2011 18:51:56

   Να είχες αδικο καλά θα ήτανε

 5. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 15/01/2011 15:40:32

  Αν δεν ήταν και οι διαδηλώσεις στην Ιορδανία παράλληλα, μπορεί και να πίστευα ότι είναι αθώο το πράγμα.

  Strange, αν βρεις κάτι πιο εναλλακτικό για ενημέρωση, κοπάνα το κι αυτό ρε φίλε γιατί μόνον από τα κατεστημένα Μέσα άκρη δεν θα βγάλουμε.

 6. αποκατάσταση avatar
  αποκατάσταση 15/01/2011 22:34:21

  Εγώ νομίζω πως το ζήτημα μπορεί να είναι και πιο απλό. Παραδεχόμαστε ότι υπάρχει πραγματικά πρόβλημα δημοκρατίας σε αυτή τη χώρα; Δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο ο ισλαμικός φονταμεταλισμός μέχρι τώρα συγκρατούνταν ή αν είχαμε απλά μια προσχηματική χούντα που εξαθλίωνε τον κόσμο.
  Εδώ τουλάχιστον οι δικοί μας μπορούν να διοικούν πλειοψηφικά με το νόμο (έστω και με τόση αποχή) αλλά τουλάχιστον τα αποτελέσματα είναι αληθινά. Αυτός εκεί έκανε εκλογές για άλλοθι με 99,4% την πρώτη φορά και 90+% τις υπόλοιπες. Ήμαρτον πια....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.