Τι σημαίνει η κατάρριψη της MH17 για τη Ρωσία και την Ουκρανία
20/07/2014 11:04
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι σημαίνει η κατάρριψη της MH17 για τη Ρωσία και την Ουκρανία

Η κατάρριψη της MH17 είναι μια ανησυχητική κλιμάκωση της σύγκρουσης της Ουκρανίας, σχολιάζει ο Ian Bremmer πρόεδρος της εταιρείας εκτίμησης πολιτικού ρίσκου Eurasia Group...

Στον απόηχο της κατάρριψης του μαλαισιανού αεροσκάφους από έναν πύραυλο εδάφους –αέρος πάνω από την Ανατολική Ουκρανία, όλοι αλληλοκατηγορούνται. Το Κίεβο κατηγορεί τους φιλορώσους «τρομοκράτες», θεωρώντας τη Μόσχα υπεύθυνη επειδή τους παρέχει πληροφορίες και όπλα. Οι αυτονομιστές αρνούνται τη συμμετοχή και κατηγορούν το Κίεβο ότι σχεδίαζε την επίθεση, αναφέροντας την ατυχή κατάρριψη ενός αεροπλάνου των Siberian Airlines από τον ουκρανικό στρατό, το 2001. Η Μόσχα κατηγορεί την ουκρανική κυβέρνηση ότι ώθησε τους αντάρτες σε αυτή τη βίαιη κατάσταση -ακόμη και αν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σταμάτησε εγκαίρως να κατηγορεί το Κίεβο για την επίθεση στο αεροσκάφος. Παρά τη σύγχυση, είναι σαφές τι σημαίνει η κατάρριψη της MH17: δραματική κλιμάκωση και μια ακόμη πιο εύφλεκτη σύγκρουση.

Ορισμένοι αναλυτές και ειδήμονες βλέπουν την κατάρριψη ως μια ευκαιρία που θα αναγκάσει τον Πούτιν να σκληρύνει την υποστήριξή του στους αυτονομιστές. Ενώ μια σαφέστερη απόδειξη της φιλορωσικής αυτονομιστικής ενοχής παρέχει, κατ 'αρχήν, στους Ρώσους έναν λόγο να το πράξει, είναι εξαιρετικά απίθανο η Ρωσία να αδράξει την ευκαιρία. Οι βασικές ρωγμές δεν έχουν απομακρυνθεί - στην πραγματικότητα, η MH17 τις κάνει ακόμη πιο έντονες.

Ο Πούτιν εξακολουθεί να θεωρεί την επιρροή της χώρας του στην Ουκρανία και τη δύναμη να την κρατήσει από την ένταξή της στο ΝΑΤΟ ως ύψιστο συμφέρον της εθνικής ασφάλειας - με τον ίδιο τρόπο που το Ισραήλ θέλει να αποτρέψει το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Τα πρόσφατα γεγονότα δεν έχουν αλλάξει τα συμφέροντα του Πούτιν στο παραμικρό. Στην πραγματικότητα, οι τρεις μεγαλύτερες αλλαγές που προκύπτουν από την συντριβή της MH17 οδηγούν σε μεγαλύτερη κλιμάκωση.

Κατ 'αρχάς, οι δηλώσεις του Πούτιν που κατηγορούν τους Ουκρανούς θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να υποχωρήσουν. Δεν είναι ακόμα σαφές εάν η Ρωσία θα αποδεχτεί ότι οι αυτονομιστές κατέρριψαν το αεροπλάνο ή αντ 'αυτού αρνηθούν, συσκοτίσουν ή ακόμη αντικρούσουν τις αποδείξεις. Αλλά σε κάθε περίπτωση, η Μόσχα θα διατηρήσει τον ισχυρισμό της ότι η ουκρανική κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την βία και την αποσταθεροποίηση της περιοχής, όπου το αεροπλάνο συνετρίβη. Η Μόσχα θα αξιοποιήσει τα κρατικά μέσα ενημέρωσή της για να προωθήσει αυτό το μήνυμα.

Δεύτερον, με την απόδειξη ότι φταίνε οι φιλορώσοι αυτονομιστές, θα δούμε μια υλική εκκίνησης των κυρώσεων από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες - και σε ένα γρήγορο χρονοδιάγραμμα. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει πάρει θέση στην ιστορία, δηλώνοντας νωρίς την Παρασκευή ότι «η Ρωσία είναι υπεύθυνη για ό,τι συμβαίνει στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή». Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προχωρήσουν, διευρύνοντας τις κυρώσεις προς τη Ρωσία στην οικονομία και την ενέργεια και, ενδεχομένως, και σε άλλους τομείς. Αυτές οι αυξήσεις θα οδηγήσουν σε μια κλιμάκωση, και όχι σε μια ανακατεύθυνση της σύγκρουσης. Οι κυρώσεις θα έχουν πραγματικό αντίκτυπο στην οικονομία και στο επενδυτικό κλίμα της Ρωσίας –όπως έχει συμβεί ήδη με τις υφιστάμενες κυρώσεις - αλλά είναι εξαιρετικά απίθανο ότι θα αλλάξουν τους υπολογισμούς του Πούτιν στην Ουκρανία.

Τέλος, η MH17 δίνει στον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο μια πιο ισχυρή διεθνή υποστήριξη και μεγαλύτερη συμπάθεια για τη στρατιωτική εκστρατεία του εναντίον των αυτονομιστών, η οποία είχε μέτρια επιτυχία κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων. Τώρα που ισχυρίζεται ότι οι «τρομοκράτες» είναι πίσω από την επίθεση, ο ίδιος έχει την ευθύνη να τους πατάξει περαιτέρω. Μάλλον θα ασκήσει μια πιο συντονισμένη πίεση στα οχυρά των ανταρτών στο Ντόνετσκ και το Λούχανσκ. Αλλά αυτό θα είναι ένας αιματηρός και δύσκολος αγώνας -η MH17 δεν θα αλλάξει πολλά στο πεδίο της μάχης, όπου οι μάχες στις πόλεις από σπίτι σε σπίτι δεν θα προχωρήσουν ξεκάθαρα, όπως οι προηγούμενες επεμβάσεις του Ποροσένκο. Το πιο πιθανό είναι ότι οδηγούμαστε σε αναμέτρηση, εν μέσω παρατεταμένης βίας και λιγότερης υπομονής από όλες τις πλευρές.

Η κατάρριψη της MH17 δεν είναι τόσο μια απότομη στροφή στη σύγκρουση της Ουκρανίας, αλλά μάλλον μια επιτάχυνση που τονίζει μια διεθνή προβολή αυτής της κρίσης που βαθαίνει.

http://blogs.reuters.com/ian-bremmer/2014/07/18/what-mh17-means-for-russia-ukraine/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. pythagorean avatar
  pythagorean 20/07/2014 13:07:08

  Άλλος ένας μπαρουφολόγος δυτικός “αναλυτής” που μιλάει για ανύπαρκτες ως τώρα “αποδείξεις”. Θα ήταν πιο εποικοδομητικό οι καλόβουλοι αναγνώστες του antinews να έχουν υπόψη όχι μόνο τις υποτιθέμενες “αποδείξεις”, αλλά και μερικές βασικές ερωτήσεις της Μόσχας προς το Κίεβο αναφορικά με το συμβάν: " Russian Deputy Defense Minister, Anatoly Antonov, has accused Kiev of inaction to form an international commission to investigate the Malaysian Boeing 777 crash and said there were a number of questions Moscow expected Kiev to answer, reports Itar-Tass. "We would like today to ask Ukraine's armed forces ten questions. Answers to the questions would allow all of us, not only in Russia, but in Western states and the east, in Asia, to try to find an answer to the main questions: what happened in the sky over Ukraine and what must be done to prevent it from recurring". Ukraine must report about details of the use of its Buk air defense systems on the day of the Boeing crash and explain reasons of its inaction to form an international commission to investigate the causes of the crash, he noted. These are the 10 questions addressed to Ukrainian authorities:
  1. Immediately after the tragedy, the Ukrainian authorities, naturally, blamed it on the self-defense forces. What are these accusations based on?
  2. Can Kiev explain in detail how it uses Buk missile launchers in the conflict zone? And why were these systems deployed there in the first place, seeing as the self-defense forces don't have any planes?
  3. Why are the Ukrainian authorities not doing anything to set up an international commission? When will such a commission begin its work?
  4. Would the Ukrainian Armed Forces be willing to let international investigators see the inventory of their air-to-air and surface-to-air missiles, including those used in SAM launchers?
  5. Will the international commission have access to tracking data from reliable sources regarding the movements of Ukrainian warplanes on the day of the tragedy?
  6. Why did Ukrainian air traffic controllers allow the plane to deviate from the regular route to the north, towards "the anti-terrorist operation zone"?
  7. Why was airspace over the warzone not closed for civilian flights, especially since the area was not entirely covered by radar navigation systems?
  8. How can official Kiev comment on reports in the social media, allegedly by a Spanish air traffic controller who works in Ukraine, that there were two Ukrainian military planes flying alongside the Boeing 777 over Ukrainian territory?
  9. Why did Ukraine's Security Service start working with the recordings of communications between Ukrainian air traffic controllers and the Boeing crew and with the data storage systems from Ukrainian radars without waiting for international investigators?
  10. What lessons has Ukraine learned from a similar incident in 2001, when a Russian Tu-154 crashed into the Black Sea? Back then, the Ukrainian authorities denied any involvement on the part of Ukraine's Armed Forces until irrefutable evidence proved official Kiev to be guilty."

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ pythagorean 20/07/2014 13:38:52

   Εσύ δηλαδή δεν είσαι δυτικός; Ως γνωστόν, κάτι θεωρήματα του Πυθαγόρα ειναι η βάση της λεγόμενης δυτικής επιστήμης.

   • ΦΡΑΝΚ avatar
    ΦΡΑΝΚ @ Uncle Stgm 20/07/2014 14:58:34

    Δίκιο έχεις θείε. Και αυτός είναι Δυτικός, άρα βρέχει...

   • pythagorean avatar
    pythagorean @ Uncle Stgm 20/07/2014 15:58:12

    Δυστυχώς στην πλειοψηφία τους τα δυτικά (και δη τα αγγλοαμερικανικά) mainstream media, think tanks & academic analysts δρουν ως φερέφωνα διαπλεκομένων πολιτικο-οικονομικών συμφερόντων και όχι ως εκφραστές του δυτικού ορθολογισμού.

    • Χαβιάρης avatar
     Χαβιάρης @ pythagorean 20/07/2014 16:39:45

     Δηλαδή εσείς είστε ορθολογιστής; Που μας παραθέτετε αυτούσια την δήλωση του Ρωσικού υπουργείου; Μια δήλωση που ανταποκρίνεται στην πρακτορίστικη λογική της GRU "πέτα λάσπη και θόλωνε νερά" χωρίς να λες τίποτε; Τι ΛΕΝΕ ακριβώς οι Ρώσοι; Με το σημείο 4 υπονοούν κατάρριψη από Ουκρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο και με το 8 ότι κατερρίφθη από Ουκρανικά αεροπλάνα (;) ή ότιδήποτε άλλο υπονοούν με τα δύο Ουκρανικά αεροπλάνα που... πετούσαν δίπλα. Οι Ρώσοι αλήθεια που ήταν, στον Άρη; Τελευταία που κοίταξα στο χάρτη, συνορεύουν με την Ουκρανία και το περιστατικό έγινε στα σύνορα αυτά. Ρωσικά ραντάρ, δορυφόροι, παρατηρητές τι κατέγραψαν; Γιατί η μούγκα; Οι αμερικάνοι είπαν ότι τα ραντάρ τους έπιασαν πύραυλο να εκτοξεύεται από τις αποσχισμένες περιοχές. Οι Ρώσοι τι κατέγραψαν μέσα στο ίδιο τους το σπίτι; Απευθύνονται σε ηλίθιους, επικαλούμενοι... φήμες από... Ισπανούς και social media (!) για το αν πετούσαν Ουκρανικά αεροπλάνα δίπλα στο Μπόιγκ; Αυτοί δεν το ξέρουν; Ραντάρ δεν έχουν; Δεν κατέγραψαν τίποτε; Μήπως εσείς λοιπόν είστε φερέφωνο; (διότι πυθαγόρειο ή άλλη λογική προφανώς δεν έχετε)...

     • pythagorean avatar
      pythagorean @ Χαβιάρης 20/07/2014 19:18:49

      Οι Ρώσοι είναι πονηροί και υπομονετικοί. Σε αντίθεση με τους αλαζόνες Αμερικανούς, προτιμούν να απευθύνουν ερωτήσεις που φέρνουν σε δύσκολη θέση το Κίεβο και πιέζουν διπλωματικά την Ουάσιγκτον, παρά να δηλώνουν απειλητικά και εκβιαστικά ότι έχουν όλες τις απαντήσεις.
      Πάντως, έχουν και τη δική τους άποψη, η οποία αποσιωπάται επιμελώς από τα δυτικά ΜΜΕ. Βασικό στοιχείο της άποψης είναι η επιχειρισιακή ανάπτυξη BUK στην περιοχή από το Κίεβο: ‘On Thursday, when a Malaysian Airlines plane was apparently shot down over Ukraine, a Ukrainian Buk anti-aircraft missile battery was operational in the region, the Russian Defense Ministry said, contradicting Kiev’s statements. The battery was deployed at a site from which it could have fired a missile at the airliner, the ministry said in a statement. It said radiation from the battery’s radar was detected by the Russian military. “The Russian equipment detected throughout July 17 the activity of a Kupol radar, deployed as part of a Buk-M1 battery near Styla [a village some 30km south of Donetsk],” the ministry said in a statement. The ministry said the radar could be providing tracking information to another battery deployed in the region, which was at a firing distance from the plane’s flight path. ‘

     • Χαβιάρης avatar
      Χαβιάρης @ pythagorean 20/07/2014 19:24:59

      Τα πράγματα είναι απλά: Το περιστατικό έγινε τόσο κοντά στα σύνορα, και μάλιστα σε ζώνη πολύ υψηλού ενδιαφέροντος, που ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ να μην καταγράφτηκε από τα Ρωσικά συστήματα. Γιατί λοιπόν δεν λένε τίποτε; Γιατί δε δίνουν στη δημοσιότητα τις καταγραφές των ραντάρ; Γιατί επικαλούνται γελοιωδώς δημοσιεύσεις ισπανών ελεγκτών κυκλοφορίας σε social media, ενώ οι ίδιοι έχουν στοιχεία από πρώτο χέρι; Τι κάνει νιαου νιαου στα κεραμίδια;

     • pythagorean avatar
      pythagorean @ Χαβιάρης 20/07/2014 19:55:06

      Και οι Αμερικανοί λένε ότι έχουν καταγραφές ραντάρ και λοιπά αποδεικτικά στοιχεία. Γιατί δεν τα δίνουν στη δημοσιότητα; Γιατί δεν μας λένε πού βρίσκεται το σύστημα Buk των ρωσοφώνων που υποτίθεται ότι κατέριψε το αεροπλάνο; Μήπως γιατί όλα τα Buk που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή ελέγχονται από στο Κίεβο; Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια;

     • Χαβιάρης avatar
      Χαβιάρης @ pythagorean 20/07/2014 23:02:03

      Άνθρωπέ μου τι να δώσουν στη δημοσιότητα, το είπαν καθαρά, μήπως το αμφισβήτησαν οι Ρώσοι; Είπαν οι Ρώσοι "ψέμματα λέτε εμείς έχουμε καταγραφή από κάτι άλλο"; Αν το πουν τότε ναι, να ζητήσουμε δημοσίευση των στοιχείων. Τόσες μέρες μετά οι Ρώσοι ποιούν την νήσσαν και επικαλούνται tweets Ισπανών. Αυτό δείχνει ότι ξέρουν πολύ καλά ότι δεν έχουν να πουν κάτι άλλο και πετάνε τη μπάλα στην εξέδρα. Buk υπό έλεγχο Ουκρανών στις αποσχισθείσες περιοχές δεν υπάρχουν, είναι αυτονόητο, σε παιδάκια απευθύνεσαι; Υπάρχουν βίντεο που δείχνουν Buk να γυρίζουν στη Ρωσία σε φορτηγό, υπάρχει παλιότερο Tweet των ανταρτών που δείχνουν περήφανα το σύστημα κλπ. Εν πάσει περιπτώσει, δεν είναι δουλειά δική μου να βρω τι το κάναν το Buk, το κατάπιαν και το εξαφανίσαν, ότι θέλουν το κάναν, έτερον εκάτερον.

   • Βατάτζης avatar
    Βατάτζης @ Uncle Stgm 20/07/2014 21:37:46

    Η Ελλάδα έβαλε τις βάσεις του Ευρωπαϊκού πολιτισμού, όχι μόνο της Δύσης. Η έννοια "Δύση" είναι πολιτική και όχι πολιτισμική.

    • Uncle Stgm avatar
     Uncle Stgm @ Βατάτζης 21/07/2014 17:12:07

     Η ιστορική και κοινωνιολογική επιστήμη κάθε απόχρωσης μιλά παντού εδώ και 200 χρόνια για Δυτικό πολιτισμό: Με 3 αλλλοσυμπληρούμενες ιστορικές βάσεις, κλασική Ελλάδα, κλασική Ρώμη και ιουδαικό μονοθεισμό (η "μητέρα θρησκεία"). Χαρακτηριστικό: Στο μεγαλύτερο κρατικό πανεπιστήμιο του Τόκιο, η (κοινή) έδρα Ιστορίας του Δυτικού Πολιτισμού, έχει ως αντικείμενο την Ευρώπη, ολόκληρη την Αμερική (βόρεια και νότια, αλλά μόνον της μετακολομβιανής εποχής) και την ΡΩσία σε όλγ την ευρασιατική της έκταση, από Καλίνινγκραντ μέχρι Βλαδιβοστόκ. Απο εκεί και πέρα ξεχωριστές έδρες ασχολούνται με τα διαφορετικά πράγματα: τον Κινεζικό πολιτισμό, τον Ινδικό, τον Αφρικανικό, τον Αραβικό, τον αυτόχθονα Αμερικανικό κτλ Φθάσαμε στο σημείο να αλλάζουμε από την Ελλάδα και την παγκόσμια ακαδημαική ορολογία και τις σταθερές των επιστημών του ανθρώπου. Εντελώς αντινομική και scientifically incorrect χώρα έχουμε καταντήσει - εκεί οδηγεί η πολλή political incorrectness: στον σκληρό ανορθολογισμό.

 2. A-10 avatar
  A-10 20/07/2014 14:22:14

  Κοίτα που παίρνουμε και θέση υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς με ζέση! Γιατί;

  • VASSILEIOS V- avatar
   VASSILEIOS V- @ A-10 20/07/2014 20:52:16

   Δεν νομίζω οτι το κάνουμε με ζέση και υπερ των δύο πλευρών. Ακόμα και Αμερικάνικες έρευνες λένε οτι το 75-80% των Ελλήνων είμαστε Ρωσόφιλοι. Οι Αμερικανόφιλοι απαντούν σποραδικά αλλά χωρίς ιδιαίτερη ζέση θα έλεγα. Αλλωστε τι κερδίζουν?

 3. Chr avatar
  Chr 20/07/2014 16:07:30

  Την απόλυτη ευθύνη για το τραγικό συμβάν την έχουν αυτοί που άφησαν το αεροπλάνο να πετάξει πάνω από εμπόλεμη ζώνη.Δηλαδή η Ουκρανία και ίσως και η εταιρεία. Εχω κάνει το Ντόχα-Βενιζέλος δύο ώρες παραπάνω διότι πετάξαμε πάνω από το Ιράν(παράκαμψη Συρίας-Ιράκ) μολονότι δεν χρησιμοποιούνται τέτοια αντιεροπορικά σε αυτές τις χώρες. Ετσι γίνεται.Τόσο απλά..... Και λάθος να έγινε ,οι συνέπειες δεν είναι δραματικές: Πρέπει να αποδειχθεί η πρόθεση.Οτι υπήρχε δτγη να χτυπηθεί πολιτικό α/φ. Πράγμα περίπου αδύνατον .... Κατ'ουσίαν έχουμε την ανατολή ενός νέου διπολισμού και αυτό δημιουργεί τριβές . Η Δύση καλύτερα είναι να εξετάσει τις βαθιές της αδυναμίες ,που απορρέουν από έναν καπιταλισμό καζίνο (ΗΠΑ και ευρώπη) και από τον τραπεζοκεντρισμό (ΕΕ) διότι οι Κινέζοι και οι σύμμαχοι τους καλπάζουν με τον κόκκινο καπιταλισμό. Τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες άνευ ουσίας .Οπως το ποιός χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Συρία,το ISIS κτλΠαιχνίδια περιφερειακών πολέμων ,για να ανακοπεί η επέλαση . Εχω την εντύπωση ότι την ελλάδα την συμφέρει αυτό προς το παρόν διότι δεν εκμεταλλεύονται την αδυναμία μας οι νεόπλουτοι γείτονες . Λυπάμαι μόνο τους αθώους ,είναι τραγικό !

  • ΒΑΣΙΛΗΣ Β avatar
   ΒΑΣΙΛΗΣ Β @ Chr 20/07/2014 18:02:22

   Η Ουκρανική "κυβέρνηση" αντιθέτως χαίρεται, αφού τα θύματα δεν είναι Ουκρανοί. Διότι μη έχοντας απαγορεύσει τις πτήσεις πάνω απο την εμπόλεμη ζώνη όπου ξέρει οτι πέφτουν πύραυλοι (ασχέτως ποιός τους ρίχνει), την πατάνε οι Δυτικοί που περνάνε απο εκεί και καταρρίπτονται. Τα Ουκρανικά πολιτικά αεροσκάφη έχουν ειδοποιηθεί και δεν πετάνε εκεί. Μην νομίζετε οτι αγαπάνε τους Δυτικούς. Τα λεφτά μας θέλουν...

   • Βασίλης Β. avatar
    Βασίλης Β. @ ΒΑΣΙΛΗΣ Β 20/07/2014 19:47:28

    Α εσύ τρολλάρεις δημοσιεύοντας σχόλια με όλο το εύρος πιθανών συνδυασμών στο ψευδώνυμο όπως «ΒΑΣΙΛΗΣ Β», «ΒΑΣΙΛΗΣ Β-» ή «ΒΑΣΙΛΗΣ Β.», τα πήρες όλα αμπάριζα σήμερα. Κι αυτό αμέσως μετά από όσα έγραψα στην ανάρτηση για τον Μαζιώτη. Βάρεσα νεύρο σύντροφέ; Τι να κάνουμε όμως αφού σου επιτρέπεται και μπορείς να το κάνεις, σπάστα όλα.

    • VASSILEIOS V. avatar
     VASSILEIOS V. @ Βασίλης Β. 20/07/2014 20:46:21

     Mε συγχωρείς πολύ φίλε Βασίλη Β. Δεν είχα προσέξει το ψευδώνυμό σου, ούτε είχα διαβάσει το σχόλιό σου. Ευτυχώς τουλάχιστο το δικό μου στην τύχη τό 'γραψα με κεφαλαία, άρα δεν σε αντέγραψα εντελώς. Τι να κάνουμε, είμαστε πολλοί Βασίληδες. Και πάλι συγγνώμη... *Tα - ή τα . ή τα .. αναγκάζομαι να τα βάζω γιατί μου βγάζει μήνυμα λάθους.

     • Βασίλης Β. avatar
      Βασίλης Β. @ VASSILEIOS V. 20/07/2014 21:09:46

      ok

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.