#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/07/2011 07:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι ρόλο παίζει η Standard & Poor's στη σημερινή Αμερική;Του  Robert Reich, καθηγητή στο  University of California at Berkeley

Αν νομίζετε ότι οι πιέσεις για δραστική μείωση του αμερικανικού ελλείμματος προέρχονται από τους συντηρητικούς πολιτικούς και μόνο, κάνετε λάθος.

Η μεγαλύτερη πίεση ασκείται από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's.

Και οι τρεις μεγάλοι οίκοι της Αμερικής (Moody's, Fitch, και Standard & Poor's) έχουν προειδοποιήσει πως θα υποβαθμίσουν την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας , αν δεν επέλθει σύντομα μια συμφωνία επί του ορίου δανεισμού. Και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Ένας που δανείζεται και δεν μπορεί να αντεπεξέλθει, είναι μοιραίο πως θα κριθεί αρνητικά.

Η Standard & Poor's όμως, πάει ένα βήμα παραπέρα. Έχει προειδοποιήσει πως θα προχωρήσει σε υποβάθμιση, ακόμη και αν συμφωνήσουν τα δυο κόμματα για το θέμα της οροφής δανεισμού των ΗΠΑ.

Ο οίκος επιμένει πως η οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει ένα αξιόπιστο δικομματικό σχέδιο μείωσης του κρατικού ελλείμματος κατά $4 τρισεκατομμύρια. Κάτι που κανένας άλλος δεν ζητάει.

Αν προχωρήσει σε υποβάθμιση η Standard & Poor's, τότε μάλλον θα ακολουθήσουν και οι άλλοι δυο οίκοι.

Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Οι Αμερικανοί πολίτες θα πληρώνουν περισσότερους τόκους  για τα κυμαινόμενα στεγαστικά δάνεια, για τα καταναλωτικά δάνεια, για τις πιστωτικές τους κάρτες, και για κάθε σεντ που θα δανείζονται. Ακόμη και τα ομόλογα, που κάποιοι θεωρούν ασφαλή, θα αξίζουν λιγότερο.

Με άλλα λόγια, η Standard & Poor's απειλεί πως θα μας βάλει να πληρώνουμε περισσότερα, αν το έλλειμμα δεν μειωθεί κατά $4 τρισ, ακόμη κι αν επέλθει πολιτική συμφωνία μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων.

Με τους Ρεπουμπλικάνους να ελέγχουν το κογκρέσο, η οποιαδήποτε απόπειρα μείωσης του ελλείμματος κατά ένα τόσο μεγάλο ποσό, απλά θα βλάψει τη κοινωνική ασφάλιση. Θα θιγούν οι τομείς της δημόσιας υγείας, της παιδείας, των υποτροφιών, των επιδοτήσεων, της συντήρησης των δρόμων, των γεφυρών, και γενικά όλων εκείνων στα οποία βασίζονται η μεσαία τάξη και οι μη προνομιούχοι.

Οι Ρεπουμπλικάνοι λοιπόν, δεν είναι οι μόνοι που εκβιάζουν. Και στο φινάλε, ποια είναι η Standard & Poor's που θα υπαγορεύσει στην Αμερική τι πρέπει να κάνει για να κρατήσει την πιστοληπτική της αξιολόγηση ανέπαφη;

Ο συγκεκριμένος οίκος δεν διακρίθηκε σε τίποτα, πριν από την οικονομική κατάρρευση της Wall Street το 2007. Μέχρι και το τέλος, αξιολογούσε με ΑΑΑ μερικά από τα πλέον επικίνδυνα τοξικά πακέτα της Wall Street.

Η Standard & Poor's (μαζί με τις Moody's και Fitch) φέρει μεγάλο μέρος της ευθύνης για την οικονομική κρίση. Αν έκαναν σωστά τη δουλειά τους, και αν προειδοποιούσαν τους επενδυτές για τα ρίσκα που έπαιρνε η Wall Street, τότε οι φούσκες στα στεγαστικά δάνεια δεν θα μεγάλωναν τόσο πολύ, και το σκάσιμό τους δεν θα παρέσυρε την οικονομία της χώρας.

Αν έκαναν σωστά τη δουλειά τους, δεν θα χρειάζονταν οι φορολογούμενοι να διασώσουν την Wall Street. Εκατομμύρια Αμερικανοί θα είχαν σήμερα εργασία, αντί να είναι άνεργοι. Η κυβέρνηση δεν θα χρειάζονταν να πληρώσει δισεκατομμύρια σε πακέτα τόνωσης της οικονομίας. Και τα φορολογικά έσοδα του κράτους θα ήταν πολύ περισσότερα, αν τα άτομα και οι επιχειρήσεις τα πήγαιναν καλύτερα απ ότι τα πάνε σήμερα εξαιτίας της κρίσης.

Με άλλα λόγια, αν η Standard & Poor's έκανε σωστά τη δουλειά της, το σημερινό έλλειμμα στον προϋπολογισμό θα ήταν σημαντικά μικρότερο.

Και εν πάση περιπτώσει, που ήταν η Standard & Poor's (και οι δυο άλλοι οίκοι) στη διάρκεια της θητείας του George W. Bush, που κληρονόμησε πλεόνασμα και το μετέτρεψε σε έλλειμμα;

Οι οίκοι δεν έφεραν καμία αντίρρηση στις τεράστιες περικοπές φόρων των πλουσίων από πλευράς του Bush. Ούτε αντέδρασαν με την απόφασή του να προχωρήσει σε δυο δαπανηρούς πολέμους. Αν δεν μειώνονταν τόσο πολύ οι φόροι, αν δεν υπήρχαν οι ασύστολες δαπάνες του Bush, και αν δεν χρειάζονταν τόσα χρήματα για να σωθεί η Wall Street, τότε το σημερινό έλλειμμα θα ήταν πολύ μικρό.

Αν η Standard & Poor's λειτουργούσε σωστά στη περίοδο 2000-2008, δεν θα υπήρχε κρίση ελλείμματος σήμερα, και ούτε θα απειλούσε τη χώρα με πιστοληπτική υποβάθμιση αν δεν μπορέσει να περικόψει δαπάνες ύψους $4 τρισ.

Γιατί λοιπόν αποφάσισε τώρα η Standard & Poor's να επιτεθεί; Αφού επί τόσα χρόνια έκανε τα στραβά μάτια στις υπερβολές του Bush και στα επικίνδυνα προϊόντα της Wall Street, τα οποία δημιούργησαν το πρόβλημα που ζούμε σήμερα;

Μήπως η απάντηση έχει σχέση με το ότι η Wall Street είναι που πληρώνει την Standard & Poor's;

 
S.A.-Truth Out

ΣΧΟΛΙΑ

 1. m.s avatar
  m.s 30/07/2011 09:31:15

  Το χρήμα θέλει πολιτικές ηγεσίες απόλυτα ελεγχόμενες. Θέλει μαριονέτες να το υπηρετούν.

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 30/07/2011 15:07:08

  Δέν βλέπετε τι ρόλο παίζει ο "ηθοποιός";
  Ενώ οι ΗΠΑ είναι στο τσάφ να κηρύξουν στάση πληρωμών και στο Κογκρέσσο παίζουν τις μουλάρες κουμπάρες σαν ανένδοτοι καραγκιόζηδες, η S&P δηλώνει ότι "μάλλον οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν το ΑΑΑ".
  Άν τέτοιο καραγκιοζλίκι γινόταν π.χ. στη Γαλλία μεταξύ Γκωλικών και Σοσιαλιστών ή στη Γερμανία μεταξύ CDU και SPD ή Πρασίνων, οι S&P θα είχαν ήδη ρίξει προ πολλού τη Γαλλία και τη Γερμανία στο ...triple Z. Αμφιβάλλετε;
  Τσατσάκια είναι οι "οίκοι". Τσατσάκια της Wall Street - και εκτός αυτού, με σαφή κομματική προτίμηση. Αλλά δεν βολεύει κομματικά στην Ελλάδα, αυτό να λέγεται ανοιχτά.

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ Ο Θείος 30/07/2011 21:27:33

   Θειο, η Wall Street δεν υπαρχει.. τελείωσε, το παιχνίδι παιζεται αλλού, αλλοι κινουν τα νηματα (εμφανέστατα πλεον) και η Wall Str (..οτι απεμεινε δηλ. post crash απο μετοχους, στελεχη, CEOs κλπ) παρακολουθεί και αγωνιά για το δικο της μελλον profitability, regulation, 'θα μας φανε τα μπόνους' και ετσι ...
   Καλα το πηγαινε ο prof. οσον αφορα τινος τον ρολο παιζουν οι 'αξιολογητές' αλλα στις τελευταιες 2 παραγραφους εβαλε το αμαξι μπροστα απο τα αλογα...ή μαλλον το τιναξε στον αέρα.. όχι πως περιμενα ονόματα αλλα η καταληξη ήταν σκετη απογοήτευση.
   Για να ξεκινησουμε απο απλες διαπιστώσεις .. οι οίκοι δεν ειναι ιδιατερα υποστηρικτικοί προς τον Ομπάμα..

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ rally monkey 30/07/2011 21:45:37

    rally monkey, αυτό το τελευταίο, για την μεροληψία κατά Ομπάμα δεν λέω κι εγώ ;...
    Ως Wall εννοώ τις 2 μεγάλες επενδυτικές τράπεζες (GS και JP), την Citigroup, 3 - 4 μεγάλα Hedge Funds και 3 -4 πετρελαιικές. Οι λοιποί που ξέραμε είναι πιά περσινά ξινά σταφύλια.
    Στην προτελευταία παράγραφο για 2000-2008 ο prof. υποθέτει ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν παρθένες σε πορνείο.
    Στην τελευταία παράγραφο, άν ήταν τίμιος, θά 'πρεπε να μιλήσει με αριθμούς: Ο Κλίντον άφησε πρωτογενές πλεόνασμα και ολικό χρέος 5 τρισ. $. Τώρα το έλλειμμα είναι στο 10, 5 % του ΑΕΠ και το χρέος 14 $ με δολλάριο υποτιμημένο. Λογάριασε σε ευρώ τότε και τώρα και θα καταλάβεις Επί Μπούς τζούνιορ + διασώσεις Fanny και Fred, υπερ-3πλασιάστηκε. Δεν ήταν "υπερβολές του Bush", όργια ήταν, "Ελληνικού" τύπου.
    Αλλά όπως οι "οίκοι", έτσι και αρκετοί προφέσορες (και εκεί) θέλουν χαμηλούς φόρους για τους πλούσιους, οπότε βράσε όρυζα...

    • rally monkey avatar
     rally monkey @ Ο Θείος 30/07/2011 23:17:39

     Δεν διαφωνουμε για τον Ομπαμα - διαφωνουμε εκει που γραφεις για τα 'τσατσάκια της Wall Street'. Οφειλα να ειμαι σαφεστερος ..αυτό που λεω ειναι ο'τι η Wall Str. δεν ειναι πλεον η ισχυρη βιομηχανία (λογω προοπτικών κερδοφορίας κλπ) που μπορει και επιβάλλει όρους στους πολιτικούς ή που μπορεί να τους πείσει να ξαναπονταρουν πανω τους (τουλαχιστον όχι ακόμα, πρεπει να βρεθει story..)
     Συμβαινει μαλιστα ακριβώς το αντίθετο -οι πολιτικοί (δηλ.το συστημα που τους στηριζει - οπου κατατασσω και τις μεγαλες πετρελαικες που αναφερεις) ειναι αυτοι που επιβάλλουν όρους στο financial industry.
     Λογικό και επόμενο - οι μοναδικές αμιγώς επενδυτικες τραπεζες είναι η GS και MS - και οι δύο διασώθηκαν επιλεκτικά, (τις διαχωριζω απο τις υπόλοιπες που εχουν καταθέσεις και δανεια προς την πραγματικη οικονομία).
     Η ισχύς που μπορουν να έχουν σαν εργαλεία ασκησης πολιτικής (για λογαριασμο *αλλών* και στο εσωτερικο και στο εξωτερικο) είναι τεράστια - οπως και αυτή των οικων αξιολογησης - αλλα το σωστο πλαισιο να τις καταταξεις ειναι 'οργανα' και όχι αυτονομο γκρουπάκι/συντεχνία Wall Str με τα δικά τους συμφεροντα και ατζέντα οπώς παλιότερα.

 3. ΜΠ avatar
  ΜΠ 30/07/2011 17:51:58

  Η νέα μορφή τρομοκρατίας των κρατών, η πλέον σύγχρονη και αποτελεσματική, είναι αυτή που επιβάλλουν οι συγκεκριμένοι οίκοι αξιολόγησης.

  Είναι απορίας άξιο, πώς έως σήμερα και μετά από ότι προκαλούν οι οργανισμοί αυτοί, στις οικονομίες των χωρών, να μην έχουν χαρακτηριστεί ως τρομοκρατικές οργανώσεις και να αντιμετωπιστούν ως τέτοιες.

  Οι βόμβες που εξαπολύουν στις καρδιές των οικονομιών, είναι ισχυρότερες από τις συμβατικές βόμβες, και οι συνέπειες τρομακτικές με πολλές παράπλευρες απώλειες.

  Στο στόχαστρο πλέον είναι οι Η.Π.Α και η αποσταθεροποίηση μίας γιγαντιαίας οικονομίας.
  Είναι φανερό ότι αν αυτό συμβεί, η παγκόσμια κοινότητα θα παρακολουθήσει ένα ντόμινο εξελίξεων με ανυπολόγιστες συνέπειες.

  Επιτέλους πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος με νομοθετικά πλαίσια ισχυρά, από όλες τις χώρες των G, ώστε να ανακοπούν τα σχέδια των εν λόγω οργανισμών πριν να είναι αργά.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.