Τι πρέπει να γίνει με το μεταναστευτικό
22/08/2015 19:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι πρέπει να γίνει με το μεταναστευτικό

Θα πρέπει να δοθεί στους μετανάστες ένα δικό τους μέρος, για να λυθεί η κρίση στην Ευρώπη, υποστηρίζει ο John Lloyd.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποστεί τρεις συστημικές κρίσεις τα τελευταία πέντε χρόνια. Η πιο υπαρξιακή από αυτές είναι η κρίση του ευρώ και η πιο ύπουλη είναι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αλλά η πιο ορατή και σπαρακτική - για να μην πούμε και η πιο προκλητική για τις αρετές της ΕΕ - είναι η πρόσφατη πλημμύρα των μεταναστών από το Νότο και την Ανατολή, οι οποίοι προσπαθούν να ξεφύγουν από την φτώχεια, την καταστολή και τον πόλεμο. Τόσο η κρίση του ευρώ όσο και η Ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία απειλούν να υπονομεύσουν την ανάπτυξη της ΕΕ ως μια συνεκτική μονάδα. Το κοινό νόμισμα του ευρώ είχε ως στόχο να προετοιμάσει το έδαφος για την κοινή πολιτική, ένα γιγάντιο βήμα προς την κατεύθυνση ενός ευρωπαϊκού κράτους, το οποίο αποδείχθηκε ότι ήταν ένα βήμα πάρα πολύ μεγάλο.

Η ρωσική πρόκληση ήταν μια απάντηση σε αυτό που ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επιμένει ότι είναι ένα αυτοκρατορικό σχέδιο για να περικυκλώσουν και να πάρουν τη Ρωσία. Σε απάντηση, κατέλαβε τη νότια επαρχία της Ουκρανίας και της Κριμαίας, έδωσε ισχυρή υποστήριξη στους φιλορώσους αντάρτες στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα στο Ντονμπάς, πυροδοτώντας έναν πόλεμο χαμηλής έντασης. Μια εκεχειρία που επετεύχθη βρίσκεται στη διαδικασία κατάρρευσης.

Η μεταναστευτική κρίση είναι διαφορετική. Η τεράστια έκταση της εισροής είναι δύσκολο να ξεπεραστεί. Οι πρόσφυγες φεύγουν από τους πολέμους της Συρίας και της Λιβύης, την καταστολή της Ερυθραίας και την υποσαχάρια φτώχεια. Ταξιδεύουν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου, καταφθάνοντας κυρίως σε δύο χώρες που δεν έχουν τα εφόδια να τους βοηθήσουν: την Ελλάδα και την Ιταλία, που και οι δύο παλεύουν με την υψηλή ανεργία και τις εύθραυστες οικονομίες του. Περίπου 70.000 μετανάστες έχουν φτάσει στην Ιταλία μόνο φέτος, με πολλούς να ελπίζουν ότι θα βρουν πιο ευνοϊκές αγορές εργασίας. Το ελληνικό νησί της Κω, που βρίσκεται κοντά στην Τουρκία, από όπου πολλοί μετανάστες ξεκινούν για την ΕΕ, έχει κορεστεί, αναγκάζοντας την ελληνική κυβέρνηση να ναυλώσει ένα πλοίο για να τους μεταφέρει στην ηπειρωτική χώρα.

Αυτή η πλημμύρα προσφύγων εντείνει τις πολιτικές εντάσεις σε ολόκληρη την ήπειρο. Στην Ιταλία, ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Λίγκα, που επωφελήθηκε στις δημοσκοπήσεις από την κρίση, απάντησε στην φιλανθρωπική προσέγγιση του Βατικανού για τους μετανάστες. Μετά την παρατήρηση του Πάπα Φραγκίσκου, ότι το να εξαναγκάζουν τους μετανάστες να επιστρέψουν ήταν «έγκλημα», διακήρυξε: «Έγκλημα; Όχι, είναι καθήκον!»

Νέα εμπόδια εμφανίζονται παντού. Τα πλήθη μεταναστών της Ουγγαρίας έρχονται από τη γειτονική Σερβία και η χώρα απάντησε με την οικοδόμηση ενός διπλού φράχτη (το ένα μέρος του αποτελείται από συρματοπλέγματα, το δεύτερο από ένα τείχος τεσσάρων περίπου μέτρων) κατά μήκος των συνόρων των 110 μιλίων μεταξύ των δύο κρατών. Θα επιτηρείται από μια νέα δύναμη των συνόρων. Ο Γιάνος Λαζάρ, επικεφαλής του προσωπικού του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, δήλωσε στις αρχές της εβδομάδας: «Οι απαιτήσεις για να εισέλθουν και στη συνέχεια να επωφεληθούν από το σύστημα ασύλου της ΕΕ αυξάνονται, η επιθετικότητα αυξάνεται».

Οι μετανάστες είναι επιθετικοί στην προσπάθειά τους να εισέλθουν επειδή τίποτα άλλο δεν θα έχει αποτέλεσμα. Οι Βρετανοί έχουν πληρώσει για φράχτες ώστε να εμποδίσουν χιλιάδες μετανάστες που είχαν στρατοπεδεύσει κοντά στην είσοδο της σήραγγας του Καλέ να επιβιβαστούν σε τρένα ή φορτηγά. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι Γάλλοι και οι Βρετανοί υπουργοί Εσωτερικών ανακοίνωσαν ένα κοινό κέντρο ελέγχου στο Καλέ.

Η συμφωνία που περιελάμβανε την παροχή καλύτερων καταλυμάτων, κατακρίθηκε από την Daily Mail ως «γαλλική φάρσα», ένα ύπουλο αντι-βρετανικό τέχνασμα που θα ενθαρρύνει περισσότερους μετανάστες να έρθουν στο Καλαί, καθ 'οδόν προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η μετανάστευση είναι τοξική στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν έχει το μονοπώλιο επί του θέματος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι ιστορικά πιο φιλόξενες στις φτωχές μάζες, τώρα φαίνεται να έχουν απομακρυνθεί από τη στάση αυτή. Οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρικτές τώρα, με μια αρκετά μεγάλη πλειοψηφία, πιστεύουν ότι οι μετανάστες αποτελούν «βάρος» στη χώρα. Ακόμη και οι Δημοκρατικοί αμφιταλαντεύονται. Οι πολιτικοί, εκτός από εκείνους που πρόθυμα αποδέχονται το ρόλο τους ενάντια στους μετανάστες, είναι παγιδευμένοι ανάμεσα στη Σκύλα των απελπισμένων μεταναστών και τη Χάρυβδη της περιφρόνησης των πολιτών τους. Ορισμένες χώρες είναι πιο γενναιόδωρες από άλλες: η Γερμανία ξεχωρίζει, λαμβάνοντας το 43 τοις εκατό του συνόλου των μεταναστών φέτος - αλλά η κυβέρνησή της έχει προειδοποιήσει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει με αυτό το ρυθμό για πάντα.

Η Ευρώπη δεν θα γίνει περισσότερο φιλική από ό,τι είναι σήμερα - πιθανότατα, θα γίνει λιγότερο. Άνδρες και γυναίκες σε ζώνες συγκρούσεων ή φτώχειας δεν θα γίνουν λιγότερο αποφασισμένοι να αποκτήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Και βίαιες ομάδες τζιχαντιστών δεν θα πάψουν να στέλνουν τους μαχητές τους στην Ευρώπη μέσω της κάλυψης της μετανάστευσης. Έτσι, η ελπίδα ότι η μεταναστευτική κρίση θα υποχωρήσει, ή θα καθυστερεί επ 'αόριστον, είναι μάταιη. Οι συνθήκες θα γίνουν πιο δύσκολες. Η λαϊκή και δημοκρατική πίεση θα πλησιάσει την Ευρώπη.

Αυτές οι αντίξοες συνθήκες - σε συνδυασμό με τη βασική ανθρώπινη συνείδηση - μας ωθούν να σκεφτούμε ριζικά μεγαλύτερες λύσεις. Ο οικονομολόγος της Οξφόρδης και ειδικός σε αφρικανικά θέματα Paul Collier πρότεινε την οικοδόμηση πιο μόνιμων στρατοπέδων, σε συνδυασμό με την παροχή της εργασίας για τους μετανάστες. Η ιδέα του είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να επεκτείνουν την καλή δουλειά που κάνει η Επιτροπή για τους Πρόσφυγες. Θα πρέπει να καθορίσει μεγάλες περιοχές όπου οι μετανάστες θα μπορούσαν να ζήσουν και να δουλέψουν, διατηρώντας ταυτόχρονα την εθνικότητά τους. Χορηγώντας τους επ 'αόριστον παραμονή, οι μετανάστες θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να κερδίσουν την υπηκοότητα. Οι περιοχές αυτές θα είναι, εξ ορισμού, άδειες και ίσως αφιλόξενες. Στόχος του ΟΗΕ θα είναι να τις κάνει άνετα κατοικήσιμες.

Η πρόταση είναι γεμάτη προβλήματα και αδυναμίες: Είναι μια σκέψη μόνο επειδή η συνέχιση της παρούσας κατάστασης είναι αδιανόητη. Είναι ένα είδος σχεδίου Μάρσαλ για τους κολασμένους της γης: τρομακτικά δύσκολο να υλοποιηθεί, αλλά μια σκέψη που θα μπορούσε να ενώσει πραγματικά τα έθνη στην παροχή βοήθειας προς τους απελπισμένους.

blogs.reuters.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΝΙΚΟΣ Π. avatar
  ΝΙΚΟΣ Π. 22/08/2015 20:52:56

  .Η ιδέα δεν είναι καινούρια ούτε μοναδική. Την είχε (τουλάχιστο για την Ελλάδα προτείνει ο Διονύσης Σαββόπουλος ) . Να τους παραχωρήσει το κράτος εκτάσεις ακατοίκητες όπου κανένας Ελληνας δεν θα πήγαινε, ποτέ και να τους δώσει τα στοιχειώδη για να καλλιεργήσουν τη γή και να επιβιώσουν. Οτι δηλαδή κάναμε με τη βοήθεια του ΟΗΕ και του Ερ. Σταυρού το 1922. Αν αυτό γίνει με αναλογικά σωστή κατανομή των λαθρομεταναστών στα 28 κράτη της ΕΕ, το πρόβλημα όχι μόνο θα λυθεί, αλλά θα συμβάλλει στην επανεκκίνηση της ανάπτυξης στην ΕΕ, όπως έγινε και στην Ελλάδα μετά την ενσωμάτωση του 1.000.000 προσφύγων απο τη Μ. Ασία...

  • Naruto avatar
   Naruto @ ΝΙΚΟΣ Π. 23/08/2015 09:53:19

   Συγκρίνεις ανόμοια πράγματα . Αυτοί που ήρθαν το 1922 ήταν έλληνες , χριστιανοί , αγρότες στην πλειοψηφία και εγκαταστάθηκαν στα χωριά και στίς εκτάσεις που εγκατέλειψαν οι μουσουλμάνοι που έφυγαν . Σήμερα στην Ελλάδα δεν υπάρχουν έρημες εκτάσεις που να μπορούν να συντηρήσουν πληθυσμό . Εκτός αυτού αυτοί οι άνθρωποι στην πλειοψηφία τους δεν είναι αγρότες και όπου εγκατασταθούν θα δημιουργήσουν γκέτο και ξένο σώμα στην Ελλάδα με οτι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια της πατρίδα. Θα έχουμε δηλαδή μία κατάσταση όπως στο Ισραήλ με τους παλαιστίνιους . Για να μην έχεις αυταπάτες το κοράνι λέει οτι όπου κατοικεί ακόμα και ένας μουσουλμάνος είναι γή του Ισλάμ και όλοι οι άπιστοι πρέπει είτε να φύγουν είτε να εξισλαμιστούν . Αφήστε τις ανοησίες περί πολυπολιτισμικής και πολυθρησκευτικής κοινωνίας .

   • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
    ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Naruto 23/08/2015 14:18:36

    Ακριβώς έτσι Naruto!

   • sender avatar
    sender @ Naruto 23/08/2015 15:26:00

    Ετσι Naruto.Ενδιαφέρον θα ήταν να μαθαίναμε,πόσοι ''γενναιόδωροι''συντοπίτες σκέφτονται τα ίδια με τον προηγούμενο.Πόση καλοσύνη!Τις πατρίδες που εγκαταλείπουν οι λαθρομετανάστες,ποιοι θα αρπάξουν;

  • Λιψ avatar
   Λιψ @ ΝΙΚΟΣ Π. 24/08/2015 10:47:20

   Με τη μόνη "μικρή" διαφορά ότι οι συγκεκριμένοι είναι μουσουλμάνοι...

  • ΚΩΣΤΑΣ avatar
   ΚΩΣΤΑΣ @ ΝΙΚΟΣ Π. 24/08/2015 12:38:11

   Και σ' αυτές τις περιοχές , που δεν χρησιμοποιούνται από κανέναν για προφανείς λόγους , τι θα κάνουν ; με τι παραγωγικό θα ασχολούνται ; πόση παραγωγή θα κάνουν ; μετά από πόσο ; αντε , ο καθένας με το κοντό του

 2. ΤΤ avatar
  ΤΤ 23/08/2015 04:39:00

  Οι άνθρωποι έχουν εθνικοτηττα. Δεν είναι πρόβατα , ουτα tabula Rasa. Το 1922 στην Ελλάδα ήρθαν Έλληνες. Ομοίως οι Άραβες της Συρίας πρέπει να πάνε σε αραβικές χώρες, όπου υπάρχει και ακατοίκητη έρημος άλλωστε. Η Ευρώπη χωρίς ευρωπαίους είναι μια κρύα Αραβία ή Πακιστάν. Για την Ελλάδα τρίζουν τα κόκκαλα του Μιαούλη. όποιος μιλάει πρέπει πρώτα να διαβάσει τα "Ματωμένα Χώματα". Να ξέρει τι εστί τούρκος και πως δεν ταιριάζουν όλοι με όλους. Κάτι που οι πρόσφυγες ήδη γνωρίζουν... Έχουν κι οιοι ευρωπαίοι δικαίωμα σε μια πατρίδα, το κατέκτησαν σε Βιέννη, Πουατιέ, Πόλη, Γρανάδα.

 3. Δήμητρα Μ. avatar
  Δήμητρα Μ. 23/08/2015 13:55:50

  Το βιβλίο του ναυάρχου Γρηγόρη Δεμέστιχα, μού έδωσε την ευκαιρία να πω και να γράψω πολλά. Θα σταματήσω αναφερόμενος σε μία απλή αλλά σαφή πρότασή του. "Είναι αναγκαίο να υπάρχει στο Πεντάγωνο μια επιτροπή ειδικών σε θέματα στρατιωτικά και εξωτερικής πολιτικής, που να πλαισιώνει την εκάστοτε στρατιωτική και πολιτική ηγεσία. Να φύγουν οι επικίνδυνοι σύμβουλοι των εκάστοτε υπουργών, που πολλοί δεν έχουν ποτέ κοιμηθεί σε στρατιωτικό κρεβάτι. Και όλοι μαζί να καταστρώνουν ένα πλάνο Εθνικής Στρατηγικής. Και αυτό να παραμένει παντελώς μυστικό και όχι το επόμενο βράδυ το όποιο σχέδιο να αναλύεται στη τηλεόραση. Στη τηλεόραση και στον Τύπο γενικά, πρέπει να λέμε αυτά που δεν πρόκειται να κάνουμε και όχι αυτό, που όταν το απαιτήσουν οι περιστάσεις, πρέπει απαραιτήτως να κάνουμε. Να επανέλθουμε στο στρατιωτικό, "το της πολιτείας κρυπτόν", διότι τότε γίνεσαι πιό φοβερός. Ο αντίπαλος φοβάται όταν ξέρει ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ξέρουν να "το κρατούν Μανιάτικο". Και μία λεπτομέρεια: O ναύαρχος Δεμέστιχας είναι Μανιάτης Eυχαριστούμε θερμά για τη μεταγραφή και τη δημοσίευση της ομιλίας στην ιστοσελίδα ΑΜΑΡΥΣΙΑ τη δημοσιογράφο Χαριτίνη Καλαμπόκη. Σαράντος Ι. Καργάκος: Παρουσίαση Βιβλίου του επίτιμου Αρχηγού Στόλου Γρηγόρη Δεμέστιχα: "Ελληνική Εθνική Στρατηγική" (αποσπάσματα) | Τόπος: Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου | Ημερομηνία: 23-09-2013 Θα ήθελα προοιμιακά, να θέσω στην ευαισθησία της ακοής σας, την ακόλουθη πρόταση που τη θεωρώ βασική αρχή της στρατηγικής. Για να έχεις στρατηγική, πρέπει να έχεις βούληση να την εφαρμόσεις. Θεωρίες στρατηγικής χωρίς εφαρμογή στη πράξη, είναι χωρίς άξονα αμάξι. Η πράξη είναι η Λυδία λίθος που κρίνει την αξία ή την απαξία κάθε σχεδιασμού ή θεωρίας. Συγκεκριμένα, για να έχεις χαράξει στα χαρτιά ένα πλάνο εθνικής στρατηγικής, είναι αυτό μια πλάνη αν δεν έχεις τη βούληση να πολεμήσεις. Την εθνική στρατηγική δεν τη κάνουν τα χαρτιά, ούτε οι κομπαστικοί λόγοι. Την κάνουν οι ευψυχία, την κάνει η διάθεση του "Ίτε παίδες Ελλήνων", και του νεώτερου "απάνω τους παιδιά". Οι γείτονές μας Αλβανοί, το ξέρουν αυτό και γι αυτό λένε: "Οι Έλληνες είναι λογάδες και οι Αλβανοί παλληκαράδες". Γι αυτό μάς έχουν ταράξει στις φάπες! Βεβαίως, το ΥΠΕΞ πάντα στέλνει έγγραφα διαμαρτυρίας, τα οποία οι Αλβανοί τοποθετούν στην οπίσθια τσέπη του παντελονιού τους, για να ευρίσκονται εγγύτερα προς τον προορισμό τους! Το ίδιο πράττουν και οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ, οι Τούρκοι. Αυτοί όμως προχωρούν ακόμη, διότι έχουν -έστω και εσφαλμένη όπως πιστεύω εγώ- εθνική στρατηγική που την εφαρμόζουν συστηματικά, κυρίως εις βάρος μας. Παράδειγμα, η ασχήμια των Ιμίων. Στο επεισόδιο αυτό, εμείς είχαμε υπεροχή σε στρατηγικό σχεδιασμό, σε υπεροχή σε έμψυχο δυναμικό, υπεροχή -λόγω στενότητας του χώρου- σε ναυτική δύναμή. Ένα δεν είχαμε: τη βούληση για σύγκρουση, ούτε από τη μεριά της πολιτικής, ούτε από τη μεριά της στρατιωτικής ηγεσίας. Άν όμως το βράδυ των Ιμίων, στόλαρχος ήταν ο Γρηγόρης Δεμέστιχας, θα έκανε ό,τι του έλεγε η οικογενειακή του παράδοση και η στρατιωτική του τιμή. Ασφαλώς για να πολεμήσεις πολιτικά και στρατιωτικά, χρειάζεται σχεδιασμός. Χρειάζεται να ξέρεις τι θέλεις και τι μπορείς. Κυρίως, να ξέρεις πως θα πετύχεις αυτό που θέλεις, αλλά που φαίνεται ότι δεν μπορείς.. Τι μάς προσφέρει το βιβλίο αυτό; Mία τρύπα φωτός στο σκοτάδι που μάς περιβάλλει. Γίνονται πολλά και συγκλονιστικά γύρω μας, που εν πολλοίς, μάς είναι ακατανόητα. Διότι η ενημέρωσή μας, είναι μονόφθαλμη. Διαβάζοντας το βιβλίο του ναυάρχου σχημάτισα την εντύπωση ότι θέλει να μάς πει κάτι απλό: βρισκόμαστε μπροστά σ' ένα προπέτασμα καπνού και ότι ο ναύαρχος προσπαθεί να διαπεράσει αυτή την ομίχλη και ν' ανακαλύψει το τι ετοιμάζεται πίσω από αυτή. Και έτσι να τηρηθεί η αρχή "έσο έτοιμος" για ό,τι κι αν συμβεί. Είμαι βέβαιος, ότι προτού διαβάσουν το βιβλίο του ναυάρχου οι δικοί μας επιτελείς, θα το έχουν διαβάσει οι Τούρκοι..

 4. ΝΙΚΟΣ Π. avatar
  ΝΙΚΟΣ Π. 23/08/2015 15:06:54

  Πολύ καλά και πατριωτικά τα λέτε, φίλτατοι Naruto, KYΘΗΡΙΕ και ΤΤ. Δώστε εσεις λοιπόν στον φίλο και εταίρο μας Γιουνκέρ την πρότασή σας για τη λύση του μεταναστευτικού στην Ευρώπη, διότι όπως βλέπετε δεν έχουν ιδέα πώς να το αντιμετωπίσουν. Μια άλλη λύση θα ήταν, όπως έκαναν και με τον Μιλόσεβιτς, να ισοπεδώσουν το ΙSIS και να σταματήσουν τους πολέμους στη Μεσόγειο, μια για πάντα, ώστε να μην έχουμε λαθρομετανάστες. Τότε όμως θα καταρρεύσει ο δεύτερος πυλώνας του Παγκόσμιου Καπιταλισμού που είναι το εμπόριο όπλων και τα εξ αυτού προκύπτοντα εμπόρια ναρκωτικών και ανθρώπων...Σκέφτεστε κάτι καλύτερο?

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ ΝΙΚΟΣ Π. 23/08/2015 20:22:06

   Δηλαδή φίλε ΝΙΚΟ Π.,μας λές,πως για να συνεχίσει να υφίσταται ο πυλώνας Νο 2 του Π.Καπιταλισμού που είναι το εμπόριο όπλων,πρέπει να αλλοιωθεί ο πληθυσμός των Κρατών που δέχονται τα κύματα των προσφύγων εξαιτίας του ISIS; Αυτή η τρομοκρατική οργάνωση όπως εμφανίστηκε,έτσι πρέπει και να εξαφανιστεί. Δεν είναι ανάγκη τη δουλειά αυτή να την κάνουν οι ΗΠΑ. Ας εξοπλίσουν άλλους να το κάνουν. Κι έτσι και το εμπόριο όπλων δεν θα καταρρεύσει...

   • Vassilis avatar
    Vassilis @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 23/08/2015 21:30:37

    Ετσι. Και χωρις να ανοιξει μυτη.

   • ΝΙΚΟΣ Π. avatar
    ΝΙΚΟΣ Π. @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 24/08/2015 00:04:28

    Συ είπας φίλε Κυθήριε. Εγώ υπεννόησα το αντίθετο. Ήτοι, όσο θα υφίσταται ο πυλώνας νο2 του Π. Καπιταλισμού, θα έχουμε λαθρομετανάστες. Με τη μέθοδο "Μιλόσεβιτς" θα τελειώναμε σε μιά βδομάδα. Με τον εξοπλισμό άλλων, πέρασαν χρόνια και θα περάσουν ακόμα περισσότερα και ίσως όσο ζουμε εσύ κι εγώ μάλλον δεν θα πάψουμε να έχουμε λαθρομετανάστες, αφου οι κερδίζοντες απο αυτή την υπόθεση δεν έχουν το πρόβλημα της παρουσίας τους...

    • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
     ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ ΝΙΚΟΣ Π. 24/08/2015 05:37:34

     Το ίδιο υπονοούμε φίλε ΝΙΚΟ.Ξέρουμε κι οι δύο ότι δεν πρόκειται ποτέ να καταρρεύσει ο πυλώνας 2 του Π.Καπιταλισμού. Ξέρουμε επίσης ότι και το μαχαίρι και το πεπόνι είναι από τη μιά πλευρά της ζυγαριάς,αυτή των ισχυρών. Αφού λοιπόν αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει,ας περιμένουμε (άδικα;) αυτοί που έχουν όλες τις επιλογές να δώσουν και την όποια (άδικη; θα δείξει) λύση...

     • ΝΙΚΟΣ Π. avatar
      ΝΙΚΟΣ Π. @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 24/08/2015 13:25:03

      Αυτό κάνουμε τελικά σε όλα τα ζητήματα φίλε Κυθήριε. Όμως δεν μπορούμε να πάψουμε να λέμε την άποψή μας που θεωρούμε σωστή, έστω κι αν γνωρίζουμε οτι στο τέλος θα γίνει αυτό που θέλουν οι Άρχοντες...

 5. ΤΤ avatar
  ΤΤ 23/08/2015 21:26:52

  ότι ίσχυε μέχρι πέρσι. Απλό.

 6. Παράξενος avatar
  Παράξενος 24/08/2015 14:21:28

  Να κατανοήσει η Ευρώπη ότι δεν ειναι όλοι οι πολιτισμοί ίδιας ποιότητας (άρα να απαλλαγεί από την τύφλωση του μεταμοντερνισμού), π.χ. δεν αποδίδουν ίδια αξία στον άνθρωπο, ότι δε χωράνε απεριόριστοι άνθρωποι σε περιορισμένο χώρο, ότι οι πλούσιοι δεν κρύβουν τόνους τροφίμων στα ντουλάπια τους κι ότι τα κράτη έχουν πρώτα ευθύνη απέναντι σε αυτούς που τα έχτισαν.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.