#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/12/2010 07:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι κερδίζουμε από τις διαρροές της WikiLeaks;


Υπάρχει περίπτωση η πλημμυρίδα των διπλωματικών εγγράφων που δημοσίευσε η WikiLeaks, να οδηγήσει σε περισσότερη δημοσιογραφική διαφάνεια; Υπάρχει περίπτωση να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο συναλλάσσονται τα κράτη μεταξύ τους; Μπορεί να αναδυθεί ένα νέο είδος δημοσιογραφίας;

Η απάντηση είναι ήδη σχετικά εμφανής. Μάλλον όχι. Άρα τι κερδίζουμε; Κατά πρώτον, τα ΜΜΕ που σχημάτισαν ένα consortium μεταξύ τους για να δημοσιεύσουν τις διαρροές, στην ουσία αποδέχονται κλοπιμαίο υλικό  το οποίο πουλάνε στο κοινό. Και το κάνουν με ένα περίεργο τρόπο, παρακάμπτοντας τον μεταξύ τους συνήθη ανταγωνισμό. Ένα καρτέλ αποφασίζει τι θα δημοσιευθεί και πότε. Η περίπτωση θυμίζει αυτήν της πάλαι ποτέ σοβιετικής Pravda, όπου οι συντάκτες συνεδρίαζαν για να αποφασίσουν ποιες ειδήσεις θα βγουν στο φως την επόμενη εβδομάδα. Έτσι και οι προεπιλεγμένες δόσεις από ειδήσεις της WikiLeaks, δεν είναι ακριβώς ειδήσεις. Είναι διαχείριση των ειδήσεων. Τις δημοσιεύουν λίγες λίγες για να ανεβάσουν την αναγνωσιμότητα.

Ένα από τα πρώτα μαθήματα που διδάσκεται ο δημοσιογράφος, είναι να μη «κάθεται επάνω στις ειδήσεις». Να μη τις κρατάει κρυφές. Κι όμως, αυτό  ακριβώς κάνουν οι New York Times,  Guardian, El Pais, Der Spiegel και η  Le Monde. Και τώρα που μας έδειξαν το υλικό μιας εβδομάδας, τι άλλο θα δούμε;

Το ερώτημα αυτό τέθηκε στον εκπρόσωπό τους Kristinn Hrafnsson. «Θα πρέπει να περιμένετε για να μάθετε…», ήταν η απάντησή του. Και μάλιστα ήταν τελείως αόριστος όσον αφορά στο ποια θέματα θα δημοσιευθούν και πότε. Αρνήθηκε επίσης να απαντήσει στο ερώτημα του ποιος χρηματοδοτεί το προσωπικό της WikiLeaks, λέγοντας πως όλες οι «δωρεές» φυλάσσονται σε ειδικό λογαριασμό στη Γερμανία. Έτσι βλέπουμε πως αν και η WikiLeaks μάχεται για τη διαφάνεια, στο κομμάτι που την αφορά κάθε άλλο παρά διαφανής είναι.

Υπάρχουν βέβαια σοβαροί λόγοι για να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ο ιδρυτής της σελίδας κρατείται στη φυλακή. Η ίδια η σελίδα έχει πέσει θύμα επιθέσεων από παντού. Λέγεται πως ο Assange κρατάει ένα κρυφό άσσο, υπό μορφή περαιτέρω διαρροών, που μπορούν να «ανατινάξουν» το σύμπαν. Πάντως όλα όσα δημοσιεύτηκαν μέχρι στιγμής δεν θεωρούνται «βόμβες». Τα περισσότερα από όσα αναφέρονται στα έγγραφα, έχουν ήδη δημοσιευτεί κατά καιρούς στο τύπο. Δεν αποτελεί είδηση το ότι ο Berlusconi είναι γυναικάς, ή ότι η ρωσική ηγεσία είναι διεφθαρμένη, ή ότι οι Σαουδάραβες πρίγκιπες μισούν τους μουλάδες που διοικούν το Ιράν.

Σίγουρα, η δημοσίευση κάποιων τόσο ειλικρινών σχολίων προκαλεί αμηχανία, όχι όμως για την αμερικανική κυβέρνηση, όσο για τους ξένους αξιωματούχους στους οποίους αναφέρονται τα εν λόγω σχόλια. Υπάρχει ένα ζήτημα όμως, που βάζει σε δύσκολη θέση το State Department: Η απαίτηση από τους διπλωμάτες του να συλλέγουν «βιομετρικά στοιχεία» και προσωπικές πληροφορίες από αξιωματούχους του ΟΗΕ κλπ. Αυτό δεν είναι διπλωματία, αλλά κατασκοπεία.

Η αποκάλυψη των διπλωματικών σημάτων σίγουρα θα κάνει τους ξένους αξιωματούχους να είναι πιο προσεχτικοί όταν συναλλάσσονται με Αμερικανούς διπλωμάτες. Δεν θα πιστεύουν πλέον στην εχεμύθεια από πλευράς Αμερικής. Δεν θα σταματήσουν όμως οι συμφωνίες που παίρνονται κεκλεισμένων των θυρών. Οι συνθήκες και οι συμβάσεις ποτέ δεν γίνονται στα ανοιχτά. Κλείνονται πίσω από τη κουρτίνα. Έτσι λειτουργεί η διεθνής διπλωματία, είτε αρέσει, είτε όχι στον Julian Assange.

Όσο για τη θριαμβολογία του  Assange ότι πέτυχε μια νίκη για το άνοιγμα της διακυβέρνησης, αυτό που μάλλον θα μείνει είναι το ακριβώς αντίθετο. Το State Department και το Πεντάγωνο θα συμμαζέψουν περαιτέρω την χαλαρή ασφάλειά τους, και θα «σφίξουν» τις διαδικασίες πρόσβασης σε διαβαθμισμένες πληροφορίες.

Όσο για τις εφημερίδες που αποδέχθηκαν και πούλησαν κλοπιμαία, μπορεί να απέκρυψαν κάποια ονόματα προκειμένου να προστατεύσουν τις πηγές τους, όμως αυτό που έκαναν κάθε άλλο παρά καινοτόμος δημοσιογραφία χαρακτηρίζεται.

S.A.-Global Post

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Εν Πλώ avatar
    Εν Πλώ 14/12/2010 11:21:10

    Το μόνο που κερδίζουμε είναι να σφίξει το ίντερνετ πιο πολύ. Για λόγους εθνικής αμερικάνικης πάντα ασφάλειας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.