#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/04/2011 09:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι θα γίνει με τη λαθρομετανάστευση, αν φύγει ο Καντάφι;
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν δεχτεί κριτικές για την επιλεκτική ανθρωπιστική τους ευαισθησία, που τους οδήγησε στο να επιτεθούν εναντίον του άλλοτε φίλου και συμμάχου τους Καντάφι, παραμένοντας παγερά αδιάφοροι για τη καταστολή των διαδηλώσεων στο Μπαχρέιν και στην Υεμένη. Ο λόγος για αυτά τα δυο μέτρα και δυο σταθμά, είναι κατά πολλούς το πετρέλαιο της Λιβύης.

Υπάρχει όμως και μια άλλη παράμετρος της ευρωπαϊκής υποκρισίας σε σχέση με τη Λιβύη, και τον δικτάτορά της, που δεν έτυχε ιδιαίτερης σημασίας. Πρόκειται για τον κρίσιμο  ρόλο της Λιβύης ως φράγμα απέναντι στην αθρόα λαθρομετανάστευση. Με το τέλος του εμφυλίου πολέμου να πλησιάζει, και με την αποστολή του εκπροσώπου του Καντάφι, Abdelati al-Obeidi στην Ελλάδα για διαπραγματεύσεις, αξίζει να θυμηθούμε τι συνέβαινε.

Για περισσότερο από μια δεκαετία, η ανθηρή λιβυκή οικονομία υπήρξε ο προορισμός νόμιμων και μη μεταναστών από την Αφρική, το Μπαγκλαντές και τη Κίνα. Η μεγάλη ακτογραμμή της χώρας αποτέλεσε εφαλτήριο για την ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση προς την Ευρώπη.

Μετά τον περίφημο πλέον εναγκαλισμό με τον Tony Blair το 2004, ο Καντάφι σύναψε συμφωνίες με την ΕΕ και διάφορες κυβερνήσεις, μέσω των οποίων η Λιβύη εφάρμοζε ευρωπαϊκούς συνοριακούς ελέγχους.

Υπήρχαν κοινές ναυτικές περιπολίες με τους Ιταλούς, νόμοι εναντίον της λαθρομετανάστευσης, δίωξη των «δουλεμπόρων», υποδοχή όλων όσων συλλαμβάνονταν στην ανοιχτή θάλασσα, και γενικά μια καλή θέληση από πλευράς Λιβύης να βοηθήσει την Ευρώπη, με χρήματα της ΕΕ και της Ιταλίας.

Οποιαδήποτε ανθρωπιστική παράμετρος ήταν σαφώς απούσα από αυτές τις διακρατικές συμφωνίες. Η Λιβύη ουδέποτε υπέγραψε τη Συνθήκη της Γενεύης του 1951 περί προσφύγων, και  ούτε διαθέτει κάποιο λειτουργικό σύστημα παροχής ασύλου. Οι οικονομικοί μετανάστες στη Λιβύη, συνήθως κρατούνταν έγκλειστοι επί μήνες ή και  χρόνια, σε απάνθρωπες συνθήκες, όπου η βία, οι βιασμοί και τα βασανιστήρια ήταν καθημερινό φαινόμενο.

Κάθε χρόνο, χιλιάδες Αφρικανοί μετανάστες απελαύνονταν στα σύνορα με το Σουδάν και εγκαταλείπονταν στην έρημο, ή τους επέστρεφαν αεροπορικώς στις πατρίδες τους χωρίς να ελέγξουν ποιος πραγματικά δικαιούνταν ασύλου ως πρόσφυγας. Μάλιστα, υπήρξαν αρκετές καταγγελίες πως τα περιπολικά σκάφη των Λίβυων πυροβολούν αδιάκριτα κατά των πλοιαρίων με τους μετανάστες.

Όλα αυτά δεν ήταν άγνωστα. Πολλά αναφέρονται σε εκθέσεις της Διεθνούς Αμνηστίας, και άλλων οργανώσεων. Οι ίδιες οι κυβερνήσεις που σήμερα καταδικάζουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από πλευράς Καντάφι, δεν είχαν να πουν τίποτα για τη κακομεταχείριση των λαθρομεταναστών όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Από την οπτική των Ευρωπαίων, το παραπάνω σύστημα λειτουργούσε μια χαρά. Η Ιταλία και η Μάλτα είδαν μια δραματική μείωση στους αριθμούς των λαθρομεταναστών το 2009, εξαιτίας της λιβυκής συνεργασίας. Δίνοντας τον συνοριακό τους έλεγχο εργολαβικά σε μια δικτατορία χωρίς σύστημα παροχής ασύλου, οι Ευρωπαίοι απέτρεψαν πολλούς από το να φτάσουν στις ακτές τους και να αναζητήσουν άσυλο, την ίδια ώρα που συνέχιζαν να δηλώνουν τη δέσμευσή τους στις αρχές των δικαιωμάτων των προσφύγων. Άλλες χώρες έπαιξαν επίσης παρόμοιο ρόλο, όπως η Τυνησία, το Μαρόκο, η Ουκρανία, και η Τουρκία. Καμία όμως δεν πέτυχε τόσα όσα πέτυχε η Λιβύη.

Ο Καντάφι φέρθηκε παμπόνηρα σε σχέση με τις ψυχώσεις των Ευρωπαίων για τη λαθρομετανάστευση. Κέρδισε για τη χώρα του χρήματα, εξοπλισμό, τεχνολογία, και πολιτική επιβίωση.

Το περασμένο καλοκαίρι ζήτησε €5 δισ. από την ΕΕ για να απαλλάξει την Ευρώπη από το να γίνει «μαύρη». Τον Οκτώβριο του υποσχέθηκαν €50 εκατομμύρια μέσα στα επόμενα 3 χρόνια, ως μέρος της συνεργασίας που συμφωνήθηκε με την Κομισιόν.

Στις αρχές του Μαρτίου, το Reuters μετέδωσε πως Αφρικανοί μετανάστες στρατολογούνται δια της βίας στις δυνάμεις του Καντάφι, και δέχονται ανελέητες επιθέσεις από τους επαναστάτες οι οποίοι τους θεωρούν ως μισθοφόρους. Κάπου 410.000 εγκατέλειψαν τη χώρα, ενώ η δίοδος προς την Ευρώπη είναι ξανά ανοιχτή και ελεύθερη.

Τη περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την UNHCR, περισσότεροι από 2.000 λαθρομετανάστες έφτασαν στη Μάλτα, αναγκάζοντας το κόμμα των Πράσινων της χώρας να καταγγείλει ότι Ο Καντάφι χρησιμοποιεί το ζήτημα ως μοχλό πίεσης και εκβιασμού της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Μαλτέζων, 70 υπήκοοι της Ερυθραίας, φεύγοντας από τη Λιβύη, πνίγηκαν στη θάλασσα. Άλλοι 2.000 που αποκλείστηκαν στη Τρίπολη, έκαναν έκκληση για διεθνή βοήθεια.

Απομένει να δούμε αν η ΕΕ έχει τη θέληση να παρέμβει υπέρ των μεταναστών που τόσα χρόνια θέλει να κρατήσει μακριά, ή αν, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα, προτιμά να δει μια άλλη λιβυκή κυβέρνηση να εγκαθίσταται και να αναλαμβάνει αυτό το ρόλο, με τον ίδιο ζήλο που είχε επιδείξει και ο Καντάφι.

S.A.-First Post

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. giannis avatar
  giannis 06/04/2011 10:45:58

  Από την πρώτη στιγμή τα έλεγα. Ο μόνος πρόθυμος να συγκρατήσει τα πλήθη των μαύρων κι όλοι θέλουν να τον διώξουν. Όλοι εσείς που τον κατηγορείτε λόγω σχέσεων του με το γιωργάκη και κατ' όνομα σοσιαλιστή σκεφτήκατε ποτέ τα παραπάνω;

 2. Misha avatar
  Misha 06/04/2011 11:02:00

  Μπράβο S.A.

  Oι ξεφτίλες της συμμαχίας των προθύμων, αμφοτέρων των δικών μας κομμάτων εξουσίας περιλαμβανομένων, δε σκέφτονται ούτε καν τα στοιχειώδη και αυταπόδεικτα που καταγράφονται στο άρθρο.

  Επιλεκτικός «ανθρωπισμός» που οδηγεί στην προσφυγιά και στην πείνα κοντά 1 εκατομμύριο ξένους εργάτες στην Λιβύη και το σύνολο του ντόπιου πληθυσμού.

 3. what avatar
  what 06/04/2011 15:20:19

  "Τι θα γίνει με τη λαθρομετανάστευση, αν φύγει ο Καντάφι;"

  Ρε μας ξέρετε εμάς εδώ; Εμείς μπορούμε να περιθάλψουμε και 50.000.000 άμα λάχει.

 4. http://chomatery.blogspot.com avatar
  http://chomatery.blogspot.com 07/04/2011 09:03:48

  “Τι θα γίνει με τη λαθρομετανάστευση, αν φύγει ο Καντάφι;” Το ερώτημα ηχεί άδικο και παραπλανητικό και θυμίζει το παλαιότερο αλήστου μνήμης: "και τώρα τι κάνουμε χωρίς ανατολικό συνασπισμό:". Και τίθεται επιτακτικό το ερώτημα: όταν οι λαοί αποφασίζουν να διεκδικήσουν δημοκρατία και ελευθερία, ποιοί είμαστε εμείς οι δημοκράτες(?), οι οποίοι θα τους εμποδίσουμε να επιλέξουν πως θα πορευθούν στη ζωή? Με ποιό δικαίωμα για την δική μας ευδοκίμηση και ασφάλεια θα τους ε΄χουμε να ζουν χωρίς δημοκρατία και ελευθερία?

 5. η Dimi avatar
  η Dimi 07/04/2011 18:51:50

  Πάτρα: Η ανοχή και η αντοχή των Πατρινών τελείωσε.
  Oι κάτοικοι αποκλείουν το λιμάνι.
  ή, οι συμμορίες λαθρομεταναστών, ή, οι Ελληνες. http://bit.ly/fVYoqs

  Ξεσηκώνονται οι κάτοικοι της Ηγουμενίτσας μετά τα χθεσινοβραδυνά
  σοβαρά επεισόδια μεταξύ λαθρομεταναστών. http://bit.ly/foGRbz

  ~Δελτίο Εγκληματικότητας Αλλοδαπών - Πέμπτη, 7 Απριλίου, 2011

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.