#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/07/2012 09:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι δεν πάει καλά με την Αμερική;Τι στο καλό συμβαίνει με την Αμερική; Πρόκειται για ερώτημα που τίθεται από πολλούς ανθρώπους, σε ολόκληρο τον κόσμο, μετά και την τελευταία αιματηρή επίθεση σε κινηματογράφο του Κολοράντο. Γιατί λοιπόν οι ΗΠΑ γεννούν τόση τρέλα, και τόσο συχνά; Και γιατί αυτή η κατάσταση όλο και χειροτερεύει;

Στις 20/4/99, δυο έφηβοι μπήκαν στο γυμνάσιο Columbine, και άνοιξαν πυρ. Δολοφόνησαν 12 μαθητές, έναν καθηγητή, και τραυμάτισαν 24 άλλους. Σε ολόκληρη την Αμερική, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, δημιουργήθηκε σοκ.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, δόθηκαν πολλές ερμηνείες. Κάποιοι μίλησαν για την σκοτεινή υποκουλτούρα Goth, άλλοι για τα ναρκωτικά, για την αποξένωση, για την κατάχρηση φαρμάκων, για τα βίαια παιχνίδια βίντεο, για τον κινηματογράφο, κ.ο.κ.

Οι περισσότερες εξηγήσεις κρίθηκαν ανεπαρκείς. Και μάλιστα, η βία αυτού του είδους χειροτέρευε. Έναν μόλις  χρόνο πριν, μια ανάλογη επίθεση είχε συμβεί στο Jonesboro του Arkansas, όπου δυο μαθητές σκότωσαν πέντε ανθρώπους. Πιο πριν υπήρχαν κι άλλα παρόμοια περιστατικά.

Μετά την επίθεση του Columbine, όλες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν πως οι γονείς ανησυχούσαν σφόδρα για την ασφάλεια των παιδιών τους στα σχολεία.

Στην πραγματικότητα όμως, και σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, η σχολική βία δεν αυξάνονταν, αλλά μειώνονταν. Τα στοιχεία αυτά αγνοήθηκαν, και όλοι πίστευαν αυτό που αισθάνονταν. Ότι η βία κυριαρχεί. Πρόκειται για μια έμφυτη ανθρώπινη ψυχολογική διεργασία, όπου οι κρίσεις μας επηρεάζονται από υποσυνείδητες διαδικασίες. Επιλέγουμε πάντα την πιο εύκολη εξήγηση.

Σύμφωνα με έρευνες του Pew Research Center, το 70% των Αμερικανών δήλωσε πως παρακολούθησε τα γεγονότα του Columbine από κοντά (μέσω των ΜΜΕ).

Θα πρέπει όμως όντως να ανησυχούμε για την βία, αν σημειώνονται πέντε δολοφονίες τον μήνα; Οι περισσότεροι θα πούνε ναι. Η σωστή απάντηση είναι «εξαρτάται». Αν μιλάμε για πέντε δολοφονίες σε ένα χωριό 100 κατοίκων, τότε θα πρέπει να ανησυχούμε. Αν όμως μιλάμε για πέντε δολοφονίες σε μια χώρα 300 εκατομμυρίων, τότε αυτό μπορεί και να σημαίνει μείωση του δείκτη βίας. Όλα είναι σχετικά.

Όταν ο μέσος Αμερικανός εξετάζει τα περιστατικά βίας στη χώρα, λαμβάνει υπόψη τον αριθμό τους, αλλά ξεχνά ότι μιλάμε για 70 εκατομμύρια μαθητές σε ολόκληρη την Αμερική. Συνεπώς, το ενδεχόμενο βίας υπερτιμάται.

Ας επανέλθουμε στο αρχικό μας ερώτημα, που έχει σχέση με την τελευταία επίθεση. Τι στο καλό συμβαίνει με την Αμερική; Τι δεν πάει καλά;

Το ερώτημα αυτό προϋποθέτει ότι τέτοιου είδους βία είναι καθαρά αμερικανικό φαινόμενο. Μπορεί όμως και εδώ να κάνουμε λάθος. Ο πληθυσμός των ΗΠΑ είναι 310 εκατομμύρια, πολύ μεγαλύτερος από οποιαδήποτε  άλλη αναπτυγμένη χώρα, με την οποία μπορούμε να κάνουμε τις απαραίτητες συγκρίσεις. Για αυτόν και μόνο τον λόγο, είναι λογικό να βλέπουμε περισσότερες μαζικές δολοφονίες στις ΗΠΑ απ ότι αλλού. Τέσσερις φορές περισσότερες απ ότι στην Γερμανία, πέντε φορές περισσότερες απ ότι στην Αγγλία, εννιά φορές περισσότερες απ ότι στον Καναδά, κλπ.
Παρόμοια «μακελειά»  συμβαίνουν κι αλλού. Τα έχουμε δει στην Γερμανία, στην Αυστραλία, στην Ιαπωνία, και βεβαίως πέρσι στην Νορβηγία. Το 2010 ένας Άγγλος δολοφόνησε 12 άτομα, το 2001 ένας Ελβετός μπήκε στο κοινοβούλιο της Ζογκ και σκότωσε 14 ανθρώπους, το 2006 ο Καναδάς συνταράχτηκε από μια δολοφονική  επίθεση στο κολέγιο Dawson, κλπ. Επίσης, το 2007, και το 2008, σημειώθηκαν ανάλογα αιματηρά περιστατικά τυφλής βίας στην … Φιλανδία.

Πολύς κόσμος αγνοεί τα παραπάνω, ή δεν τα έχει ακούσει καν, επειδή οι ΗΠΑ αποτελούν το ειδησεογραφικό κέντρο του πλανήτη, ή τουλάχιστον του αγγλόφωνου κόσμου. Το αποτέλεσμα είναι ότι τέτοιου είδους επιθέσεις εκτός Αμερικής, να μην τυχαίνουν ευρείας δημοσιογραφικής κάλυψης. Η μοναδική εξαίρεση σ αυτόν τον κανόνα ήταν η περσινή σφαγή στην Νορβηγία, που είχε και σαφείς πολιτικές προεκτάσεις.

Σίγουρα, ο αριθμός των δολοφονιών στις ΗΠΑ είναι πολύ μεγαλύτερος απ αυτόν στον υπόλοιπο αναπτυγμένο κόσμο. Επίσης, στην Αμερική κυκλοφορούν πάρα πολλά όπλα. Σπάνια όμως ακούμε το γεγονός, ότι από το 1970 και μετά, η βία, και η εγκληματικότητα της Αμερικής βρίσκονται σε πτώση. Πολλοί μάλιστα αγνοούμε το ότι επίσης μειώθηκε η οπλοκατοχή στην Αμερική, αφού σήμερα μόλις το 1/3 των νοικοκυριών διαθέτει κάποιο όπλο, ενώ το 1973, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 50%.

Έτσι, μπορεί η Αμερική να υποφέρει από δυσανάλογα μεγαλύτερα ποσοστά μαζικών δολοφονιών, απ ότι ο υπόλοιπος αναπτυγμένος κόσμος, αλλά στο ερώτημα αν υπάρχει κάτι εγγενές στις ΗΠΑ που να δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά με την χώρα, η απάντηση είναι όχι. Όλα είναι θέμα αντίληψης, και όλα είναι σχετικά.

http://www.ottawacitizen.com/opinion/columnists/feel+like+America+going+hell/6976658/story.html

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Heaven avatar
  Heaven 26/07/2012 10:42:05

  "αλλά στο ερώτημα αν υπάρχει κάτι εγγενές στις ΗΠΑ που να δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά με την χώρα, η απάντηση είναι ΝΑΙ !!!
  τοσοι disturbed ανθρωποι μαζεμενοι δεν υπαρχουν πουθενα στον κοσμο!
  οχι οτι δεν αρχιζουν σιγα-σιγα και μιμητικα να εμφανιζονται σαν μανιταρια παντου!!
  αλλα οχι οτι και ολα στην Αμερικη ειναι καλως καμωμενα!!!

  • Αντίθεσις avatar
   Αντίθεσις @ Heaven 26/07/2012 15:16:34

   Για να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους κλίμακα.

   Οι ΗΠΑ είναι τεράστια χώρα και άρα τα όποια περιστατικά "τρέλας" θα πρέπει να συγκρίνονται με αντίστοιχα παρόμοια π.χ. σε όλη την Ευρώπη, στη μισή Αφρική, στη Ν.Α. Ασία κλπ.

   Αυτό που μας κάνει να νομίζουμε ότι μόνο στις ΗΠΑ συμβαίνουν "τρελά" πράγματα οφείλεται στο ότι τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ (και τα ελληνικά προφανώς) έχουν καταστεί από καιρό παντελώς και άκριτα αμερικανοστρεφή. Οι ΗΠΑ πλημμυρίζουν με ειδήσεις και "ειδήσεις" (π.χ. πέθανε ο υιός του ράπερ τραγουδιστή τάδε) τον κόσμο, καθορίζουν κουλτούρα (εξάγοντας με επιτυχία πολιστικό προϊόν, αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ) και επιβάλλουν λέξεις και εκφράσεις (διαμορφώνοντας μέσω αυτών σκέψεις, π.χ. "παράπλευρες απώλειες" αντί για "σφαγή αμάχων", "προληπτικά χτυπήματα" αντί για "επίθεση, εισβολή και κατοχή"). Με τα παραπάνω ασκούν μαλακή ισχύ επί των κουτών εν προκειμένω Ευρωπαίων. Κάποιοι το αντιλαμβάνονται και στήνουν δικές τους μηχανές (επιλογής και αναπαραγωγής) ειδήσεων: France 24h, Russia today, Al jazeera κλπ. Παρακολουθήστε, όσοι γνωρίζετε ξένες γλώσσες, στη δορυφορική τηλεόραση, στο διαδίκτυο ή στη μπάντα των βραχέων του ραδιοφώνου, ειδήσεις κάποιων από αυτά και δείτε πώς το πρίσμα του μέσου αλλοιώνει τις ειδήσεις.

   Τα ίδια και χειρότερα με τα τεκταινόμενα στις ΗΠΑ διαδραματίζονται στις φτωχογειτονιές της Ν. Αφρικής ή της Βραζιλίας ή στις αχανείς επαρχίες της Κίνας. Απλά κανείς δεν ενδιαφέρεται να τα κάνει "είδηση".

 2. english-illiteral avatar
  english-illiteral 26/07/2012 11:18:10

  δεν ξέρω αν έχετε διαβάσει το αυθεντικό άρθρο, ή αν το δικό σας είναι κάποια πιο... ελεύθερη μετάφραση, αλλά δε λέει ακριβώς αυτά... Στην πραγματικότητα, σε ορισμένα σημεία, λέει τα ακριβώς αντίθετα. Και φαντάζομαι η κατακλείδα του factorx είναι μια πολύ διασκεδαστική σοφιστεία, αλλά είναι μια προσθήκη που δεν υπάρχει πουθενά στο αγγλικό κείμενο... χμμμ

  • Flat avatar
   Flat @ english-illiteral 26/07/2012 12:48:39

   πέστο μας με δικά σου λόγια.

 3. Στέφανος avatar
  Στέφανος 26/07/2012 11:36:43

  "γιατί οι ΗΠΑ γεννούν τόση τρέλα, και τόσο συχνά;" Συμπτωματικά βλέποντας πριν λίγες μέρες ντοκυμαντέρ στο youtube με τίτλο "L' Amerique interdite volume 1" (o αγγλικός τίτλος είναι " This is America ", part II) μου γεννήθηκε ακριβώς το ίδιο ερώτημα. Και να φανταστεί κανείς ότι η τρέλα, οι ακρότητες και η υποκουλτούρα που πραγματεύεται η εν λόγω ταινία είχαν να κάνουν με τα τέλη της 10ετίας του '70! Πόσο μάλλον τώρα. Πραγματικά λοιπόν κάτι(μάλλον πολλά πράγματα) δεν πάει καλά με την Αμερική.....

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 26/07/2012 12:15:48

  Τι δεν πάει καλά;
  Κυρίως, για ιστορικούς λόγους, μια μεγάλη μερίδα με ισχυρή πρόσβαση στην εξουσία, έχει εμμονή με τα όπλα και θεωρεί "δικαίωμα" την οπλοφορία!

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 26/07/2012 12:18:56

   Πολιτικό - κοινωνικό πρόβλημα είναι.
   Όσο για την τρέλλα, "συγκάτοικοι στην τρέλλα είμαστε όλοι", ανεξαρτήτως ηπείρου.
   Εκεί σκοτώνουν για πλάκα στον "Μπάτμαν", εδώ επειδή κάποιος ...τους πάτησε το χωράφι. Τρέλλα η μιά και τρέλλα η άλλη.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 26/07/2012 12:20:31

   Θυμάστε τη μαζική δολοφονία των 5 κυνηγών πρόπερσι στην Αιτωλοακαρνανία, επειδή πάτησαν χωράφι (ή ...βοσκότοπο);

   • Flat avatar
    Flat @ Ο Θείος 26/07/2012 12:22:35

    Στο αγρινιο υπήρχε λόγος δεν ήταν αδιάκριτοι φόνοι.

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ Flat 26/07/2012 12:56:53

     Σοβαρός λόγος, πλάκα κάνουμε ;....

     • Flat avatar
      Flat @ Ο Θείος 26/07/2012 14:27:40

      μπήκανε κάποιοι ένοπλοι τεστοστερονούχοι μάγκες κυνηγοί στο χωράφι από το οποίο αυτός ζούσε την οικογένεια του και μάλιστα απείλησαν να πυρβολήσουν τον γερο μπαμπά του όταν τους είπε να φύγουν.
      Αυτός είναι ο λόγος για ότι έγινε, και δεν έχει σχέση με τους μαζικούς φόνους αθώων στην Αμερική ανευ αιτίας και αφορμης.

     • Μικρασιάτης avatar
      Μικρασιάτης @ Flat 26/07/2012 15:56:16

      Ετσι ακριβως.

 5. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 26/07/2012 12:26:17

  Μας παραξενεύει, γιατί υπάρχει και μια ασυμβατότητα του βασικού νομικού - "συνταγματικού" πολιτισμού με τον αντίστοιχο Ευρωπαικό:
  Στις ΗΠΑ, αντίθετα με την Ευρώπη, δεν είναι νομικά προφανές ότι το μονοπώλιο για την νόμιμη άσκηση βίας ανήκει στην δημοκρατικά συντεταγμένη Πολιτεία. Τα όρια μεταξύ νόμιμης άμυνας και αυτοδικίας είναι ρευστά.

  • Γιώργος1 avatar
   Γιώργος1 @ Ο Θείος 26/07/2012 13:00:20

   Είναι δίκοπο μαχαίρι η νόμιμη οπλοκατοχή και οπλοχρησία...

 6. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 27/07/2012 00:41:49

  Ο κόσμος μεταράπηκε σε κόλαση, εξαιτίας όλων εκείνων που προσπάθησαν να τον κάνουν παράδεισο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.