#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/06/2012 17:56
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι γράφει ο Ξένος Τύπος για τις εκλογές της Κυριακής

[caption id="attachment_166506" align="alignnone" width="600" caption="φωτο από το ΕΘΝΟΣ"][/caption]

Στην επιδείνωση των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών στην Ελλάδα, την κλιμάκωση της εγκληματικότητας και της βίας και την ενίσχυση της αβεβαιότητας και του φόβου για το τι μέλλει γενέσθαι, επικεντρώνονται τα διεθνή μέσα ενημέρωσης εν όψει των προσεχών εκλογών στη χώρα μας.

«Καθώς οι Έλληνες ετοιμάζονται να ψηφίσουν σε δύο ημέρες για τις πιο κρίσιμες εκλογές της ιστορίας τους, οι κάτοικοι των Αθηνών βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα μέλλον αβεβαιότητας, φτώχειας και βίας», σημειώνει η βρετανική εφημερίδα Independent. «Τα εγκλήματα που πρωταγωνιστούν στην επικαιρότητα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός κλίματος βίας, καθώς στο στόχαστρο βρίσκονται τόσο οι εύποροι όσο και οι ευάλωτοι μετανάστες», αναφέρει το σημερινό δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τον Independent, ακόμη βαθύτερος είναι ο φόβος των Ελλήνων ότι είτε εντός είτε εκτός ευρωζώνης, η χώρα τους εξελίσσεται σε τριτοκοσμική χώρα, γεγονός που αποδεικνύει και η επιδείνωση του επιπέδου διαβίωσης. «Η απεγνωσμένη επιθυμία [των Ελλήνων] να αποφύγουν μια τέτοια μοίρα θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής», εκτιμά η εφημερίδα.

Σύμφωνα με το BBC, πολλοί είναι οι Έλληνες που λαμβάνουν υπ’ όψιν τους τις αυστηρές προειδοποιήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η αποχώρηση από την ευρωζώνη.

Η κλιμάκωση αυτής της ανησυχίας, υποστηρίζει το βρετανικό δίκτυο, θα λειτουργήσει προς όφελος του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος αποδέχεται καταρχήν τη συμφωνία διάσωσης αλλά υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να χώρα του να επιτύχει κάποιες υποχωρήσεις εκ μέρους των Ευρωπαίων εταίρων.

«Ο φόβος θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα στις εκλογές της Κυριακής», αναφέρει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει ότι σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία κερδίσει το προβάδισμα, αυτό θα ανακουφίσει την Ευρώπη. Ωστόσο, η παράταξη του κ. Σαμαρά θα πρέπει να πείσει τις αγορές ότι μπορεί να κυβερνήσει αποτελεσματικά ακόμη και υπό την απειλή εκτεταμένων διαδηλώσεων και αναταραχών.

Το σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ότι «οι Έλληνες προσέρχονται στις κάλπες σε μια αναμέτρηση που ενδέχεται να καθορίσει τη μοίρα της πρώτης δημοκρατίας του κόσμου, αλλά και το μέλλον της νομισματικής ένωσης, παρασύροντας τα χρηματιστήρια από το Ουέλινγκτον ως τη Wall Street».

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, στις εκλογές της 17ης Ιουνίου θα φανεί εάν οι Έλληνες -οι οποίοι διανύουν την πέμπτη χρονιά ύφεσης- αποδέχονται μια λιτότητα χωρίς σαφή ημερομηνία λήξεως με αντάλλαγμα την παραμονή τους στο ευρώ ή εάν απορρίπτουν τους όρους της συμφωνίας διάσωσης διακινδυνεύοντας να γίνουν η πρώτη χώρα που αποχωρεί από το ευρώ.

«Τα κράτη του πυρήνα της ευρωζώνης θα κάνουν τα πάντα προκειμένου το παράδειγμα της Ελλάδας να μην επαναληφθεί αλλού», σχολιάζει στο Bloomberg ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, ανώτατος οικονομολόγος της Berenberg Bank στο Λονδίνο. «Εάν χρειαστεί, θα ενισχύσουν το τείχος προστασίας. Οποιαδήποτε νέα χρήματα, όμως, θα δοθούν στο τείχος προστασίας και όχι στην Ελλάδα».

«Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που χρεοκόπησε και θα είναι και η πρώτη χώρα που φεύγει από την ευρωζώνη», αναφέρει ο Ρικάρντο Μπαρμπιέρι, κορυφαίος αξιωματούχος της Mizuho International Plc. «Η ΕΚΤ και τα άλλα ευρωπαϊκά όργανα είναι έτοιμα να παρέμβουν εάν χρειαστεί να στηρίξουν την Ισπανία και την Ιταλία, κάτι όμως που ενισχύει αναπόφευκτα τη συσσώρευση του κινδύνου χώρας», σχολιάζει.

Εικόνα γενικευμένης επιστράτευσης των πολιτικών και οικονομικών επιτελείων εντός και εκτός ευρωζώνης δίνει ο γερμανικός Τύπος ενόψει την ελληνικών εκλογών της Κυριακής, σύμφωνα με την ελληνόφωνη έκδοση της Deutsche Welle. Οι σχολιαστές θεωρούν ότι από το αποτέλεσμα θα κριθεί η μακροημέρευση του κοινού νομίσματος, αλλά και γενικότερα η ευρωπαϊκή στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης.

Ο σχολιαστής της Frankfurter Allgemeine Zeitung υποστηρίζει την άποψη πως το γεγονός ότι οι Έλληνες ψηφίζουν έμμεσα την παραμονή τους στην ευρωζώνη αποτελεί βαριά ήττα για την Ε.Ε. διότι ολόκληρη η ευρωπαϊκή πολιτική με τα βαριά πακέτα στήριξης και τις άπειρες ώρες διαπραγματεύσεων στα συμβούλια κορυφής είχαν για στόχο να μην έρθει αυτή ποτέ αυτή η στιγμή. «Μια σημαντική υπόθεση ήταν ότι είναι πιο φθηνό να στηρίξει η Ε.Ε. την Ελλάδα από το να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τυχόν έξοδο. Όσο κι αν πείθει, εάν η Ελλάδα γίνει τελικά αιώνιος αποδέκτης βοήθειας η παραμονή της θα κοστίσει περισσότερο.

Rundschau της Φραγκφούρτης παραθέτει τις τέσσερις κορυφαίες προτεραιότητες για το μέλλον της Ευρώπης: καταρχήν η κοινότητα πρέπει να μεταβληθεί σε πραγματική τραπεζική ένωση, κατά δεύτερον χρειάζεται κοινή ανάληψη ενός τμήματος των χρεών χωρίς ευρωομόλογα, έτσι ώστε να ανακουφιστούν κάπως από τα μεγάλα επιτόκια η Ισπανία και η Ιταλία. Τρίτη προτεραιότητα η ενεργητικότερη παρέμβαση της ΕΚΤ στην αντιμετώπιση της κρίσης και τέταρτον, η νέα αρχή χρειάζεται θάρρος για περισσότερη δημοκρατία».

http://www.naftemporiki.gr/

 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.