#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/08/2011 10:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι απέγινε το περίφημο «άνοιγμα στους Κούρδους» του Erdogan;
 Όσον αφορά σε πρωτοβουλίες, αυτή που πήρε πρόσφατα η Τουρκία, μοιάζει πιο πολύ με κλείσιμο θυρών, παρά με  άνοιγμά τους. Αναφερόμαστε στο «κουρδικό ζήτημα», για το οποίο η Τουρκία ανακοίνωσε την 23/8 ότι εξόντωσε 100 αντάρτες του εκτός νόμου ΡΚΚ, σε παραπάνω από 80 εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο τελευταίο διάστημα.

Την ίδια ώρα, ο στρατός μετέφερε περίπου 2.000 κομάντος στα σύνορα με το Ιράκ, θέλοντας να στείλει μήνυμα στο ΡΚΚ, ότι δεν αστειεύεται.

Αυτή είναι η κατάληξη του πολυδιαφημισμένου «κουρδικού ανοίγματος» του Erdogan, που το ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, μιλώντας για «επανάσταση» στις ταραγμένες σχέσεις της Άγκυρας με τα περίπου 14 εκατομμύρια Κούρδων της χώρας.

Σύμφωνα με το όραμα του Erdogan, ο αιματηρός πόλεμος που από το 1984 έχει κοστίσει τη ζωή σε 40.000 άτομα, θα αντικαθίστατο από μια νέα εποχή αρμονικής συμβίωσης, με αναγνώριση των δικαιωμάτων των Κούρδων.

Ο συντηρητικός Erdogan ήταν ο πρώτος Τούρκος ηγέτης που παραδέχθηκε δημόσια την ύπαρξη του «κουρδικού ζητήματος». Αυτή η τοποθέτηση απείχε πολύ από την επίσημη διαχρονική ενοποιητική ιδεολογία του τουρκικού κράτους, όπου η διακριτή εθνική ταυτότητα των Κούρδων δεν αναγνωρίζονταν επίσημα, και μάλιστα καλύπτονταν πίσω από τον υποτιμητικό χαρακτηρισμό «ορεσίβιοι Τούρκοι».

Και έτσι καταλήξαμε εδώ, μερικές μόνο εβδομάδες μετά τη τρίτη κατά σειρά εκλογική νίκη του κόμματος ΑΚΡ του Erdogan.

Αυτή η «γερακίσια» στάση της κυβέρνησης αποτελεί αντίδραση σε μια σειρά από επιθέσεις του ΡΚΚ το τελευταίο διάστημα, που είχαν αποτέλεσμα το θάνατο περισσοτέρων από 20 Τούρκων στρατιωτών. Παράλληλα έρχεται σε μια εποχή που δεν είναι πολιτικά ευνοϊκή για τους Κούρδους, αφού οι δημοκρατικά εκλεγμένοι εκπρόσωποί τους είναι πολιτικά αποξενωμένοι. Έχοντας κερδίσει 36 έδρες στις τελευταίες εθνικές εκλογές, το κύριο κουρδικό κόμμα BDP έχει έκτοτε μποϋκοτάρει τη τουρκική Εθνοσυνέλευση, διαμαρτυρόμενο για τη φυλάκιση στελεχών του ως τρομοκράτες. Οι δικαστές αρνούνται να τους απελευθερώσουν, όπως αρνούνται να απελευθερώσουν και μέλη της κουρδικής τοπικής αυτοδιοίκησης, που κρατούνται, κατηγορούμενοι  για σχέσεις με το ΡΚΚ.

Ο Erdogan, που επιδιώκει συναίνεση στη προσπάθειά του να φτιάξει ένα νέο γαλλικού τύπου προεδρικό πολίτευμα, αποφάσισε να φερθεί αδιάλλακτα, κόβοντας κάθε επαφή με το BDP, και φτάνοντας στο σημείο να κηρύξει «λυμένο» το κουρδικό ζήτημα στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Ιουνίου.

Ο καθηγητής Cengiz Aktar του πανεπιστημίου Bahcesehir, θεωρεί αυτή τη σκληρή στάση λάθος. Όπως λέει, «η κυβέρνηση μποϋκοτάρισε το BDP, πριν το κάνει αυτό… κάτι σαν ανέκδοτο δηλαδή. Πως μπορεί μια κυβέρνηση να αγνοεί το βασικότερο κουρδικό πολιτικό κόμμα, με το οποίο θα έπρεπε να συνεργάζεται για να λύσει τα αδιέξοδα»;

Συγχρόνως όμως, ο Aktar παραδέχεται ότι το ΡΚΚ συνεισφέρει στη πολιτική αστάθεια, ξεκινώντας στρατιωτικές επιθέσεις. «Αυτό χειροτέρεψε τα πράγματα, και η κυβέρνηση έπρεπε να υπερασπιστεί τη χώρα, αφού η κοινή γνώμη ήταν πολύ δυσαρεστημένη».

Η σφοδρότητα της στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον των Κούρδων αποτελεί την  αντίθεση όλων όσων καταγγέλλουν οι Erdogan και Davutoglu εναντίον του Άσαντ και της δικής του καταστολής των διαφωνούντων της Συρίας, που επίσης διαθέτει μια σημαντική κουρδική μειονότητα. Όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι αξιωματούχοι, οι δικές τους επιθέσεις δεν στοχεύουν αμάχους, αλλά έχουν στόχο τους τη καταστροφή των υποδομών του ΡΚΚ  και την εκδίωξη των μαχητών του.

Υπάρχουν όμως κάποιοι, που πιστεύουν πως οι Κούρδοι της Τουρκίας θα μπορούσαν να εμπνευστούν από την αραβική άνοιξη, και όλα τα δημοκρατικά αραβικά κινήματα που ο ίδιος ο Erdogan υποστήριξε. Όπως γράφτηκε από τον ειδικό σε θέματα άμυνας Ισραηλινό David Eshel στο www.ekurd.net/mismas/articles/misc2011/8/turkey3317.htm,  «με λίγη τύχη και πολιτική σοφία…ο κουρδικός λαός μπορεί να εκμεταλλευτεί την αραβική άνοιξη και να ετοιμάσει το πολυαναμενόμενο Κουρδιστάν, συνδέοντας την ιρακινή αυτονόμηση, τον κουρδικό θύλακα του Ιράν, και ίσως και τη κουρδική μειονότητα στη Συρία». Τα παραπάνω γράφτηκαν μετά την ανακοίνωση του κουρδικού «Κογκρέσου για μια Δημοκρατική Κοινωνία», ότι θα επιδιώξει την δημοκρατική αυτονομία.

Για κάποιους άλλους αναλυτές, αυτές οι προβλέψεις είναι άκαιρες και απίθανες. Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Bilgi της Κων/πολης Soli Ozel, απορρίπτει τα σχέδια των Κούρδων ως παράλογα, ενώ όπως λέει, ο Erdogan κινείται από θέση ισχύος. «Η θα σιγουρευτεί ότι θα υποκύψουν στη θέλησή του, ή θα τους βγάλει από το παιχνίδι της αντιμετώπισης του κουρδικού ζητήματος», λέει. «Τους αναγκάζει να κάνουν πράγματα που δεν θέλουν, και στο τέλος θα πετύχει».

Το  «άνοιγμα στους Κούρδους» θα χρειαστεί χρόνο  για να δούμε αν θα συνεχίσει να ζει. Με τον Erdogan όμως να έχει βάλει σκοπό του να γίνει πρόεδρος μιας αναμορφωμένης Τουρκίας, το μόνο σίγουρο είναι πως όλα θα γίνουν με βάση τη δική του  θέληση και στρατηγική. ‘Όπως λέει ο Ozel: «Ο πρωθυπουργός δεν θα ρισκάρει το πολιτικό του μέλλον και τη προεδρία που θέλει, προχωρώντας σε ανοίγματα για τα οποία ο τουρκικός λαός δεν τρέφει καμία συμπάθεια, επειδή κανένας ποτέ δεν εξήγησε γιατί τα χρειαζόμαστε».

Eurasia Net

http://www.eurasianet.org/node/64099

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εγώ avatar
  Εγώ 30/08/2011 10:55:33

  Τι απέγινε το περίφημο «άνοιγμα στους Κούρδους» του Erdogan;

  "Ανοίξτε πυρ", εννοούσε ο πολυχρονεμένος μας κουμπάρος και καρντάσης.

 2. wb avatar
  wb 30/08/2011 20:39:42

  Πιο ωραίος είναι ο Εβραίος που ονειρεύεται και επαναστάσεις.
  Εμ αμα δε τους βοηθήσουν με καμμια ανθρωπιστική επίθεση αλά Κόσοβο η με καμμια "αυθόρμητη" αραβική άνοιξη τι να σου κάνουν και οι Κούρδοι απο μόνοι τους?
  Βεβαίως βεβαίως οι δυτικοί και οι λοιπές γνωστές και σεσημασμένες "δημοκρατικές" δυνάμεις του πλανήτη γνωρίζουν οτι οι αξιαγάπητοι μεμέτηδες δεν είναι ούτε Σέρβοι ούτε Γκαντάφηδες οπότε προς το παρόν κάθονται στα αυγά τους και αρκούνται στις γνωστές επαναλαμβανόμενες και βαρετές αναλύσεις.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.