#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/06/2013 06:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι αναφέρουν τα ξένα Μέσα για το κλείσιμο της ΕΡΤΣτην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής ειδησεογραφίας βρίσκεται η ανακοίνωση για το άμεσο κλείσιμο της δημόσιας ελληνικής ραδιοτηλεόρασης. Το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή βρίσκεται στα ηλεκτρονικά πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων μέσων ενημέρωσης, που μεταφέρουν τις ανακοινώσεις Κεδίκογλου περί σκανδαλώδους τρόπου λειτουργίας της ΕΡΤ και το «κατηγορώ» εργαζομένων και αντιπολίτευσης.

Η WSJ, αφού καλύπτει ειδησεογραφικά το κλείσιμο της ΕΡΤ, σχολιάζει:

Επί σειρά ετών, η ΕΡΤ υπήρξε ο προνομιακός τόπος για να εξασφαλίζουν όλες οι κυβερνήσεις δουλειές στους υποστηρικτές τους, με αποτέλεσμα ο αριθμός των εργαζομένων να μην έχει καμία σχέση με την τηλεθέαση.

Με κάθε κυβερνητική αλλαγή, άλλαζε και η διοίκηση της ΕΡΤ ώστε να απηχούνται οι απόψεις του κυβερνώντος κόμματος.

Εξάλλου, τα ελληνικά νοικοκυριά θα πάρουν μια ανάσα από τη μη καταβολή του τέλους ΕΡΤ, μέχρι την επανέναρξη της λειτουργίας της.

Όλα τα δημοσιεύματα επισημαίνουν πως πρόκειται για το πρώτο μαζικό κύμα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων στην χτυπημένη από την κρίση Ελλάδα, η οποία έχει δεσμευθεί ενώπιον των διεθνών πιστωτών της να προχωρήσει σε 15.000 περικοπές θέσεων εργασίας μέχρι το τέλος του 2014. «Η Ελλάδα έχει γίνει στιγμιαία η μόνη χώρα της Ευρώπης χωρίς δημόσια τηλεόραση» γράφει η El Pais για το κλείσιμο της ΕΡΤ.  Το πρακτορείο Reuters τονίζει πως πρόκειται για ένα από τα πλέον δραστικά μέτρα στη γραμμή της λιτότητας που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα ως όρος για τη διάσωσή της, ενώ παράλληλα σημειώνει πως βαθαίνει τις ρωγμές στη συγκυβέρνηση με αμφότερους τους μικρότερους κυβερνητικούς εταίρους να στηλιτεύουν την απόφαση. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο μεταφέρει την εικόνα που επικρατεί έξω από το ραδιομέγαρο, όπου  συγκεντρωθηκαν εκατοντάδες εργαζόμενοι της ΕΡΤ που χάνουν τη δουλειά τους, διαμηνύοντας να δώσουν μάχη κατά της απόφασης της κυβέρνησης και καλώντας σε μπλακ-άουτ σε όλα τα μέσα ενημέρωσης σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

«Η ελληνική κρίση φέρνει μπλακ-άουτ στη δημόσια τηλεόραση» γράφει η ιταλική Repubblica, μεταφέροντας τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου, που χαρακτήρισε θύλακα αδιαφάνειας την ΕΡΤ και σκανδαλώδη τον τρόπο λειτουργίας της, αναγγέλλοντας ότι θα λειτουργήσει νέος φορέας ραδιοτηλεόρασης, που θα είναι δημόσιος, αλλά όχι κρατικός, ούτε κομματικός. Η ιταλική εφημερίδα σημειώνει ότι η «θορυβώδης» απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά έγινε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που επιτρέπει στην κυβέρνηση να αναλαμβάνει ανάλογου τύπου δραστικά μέτρα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

«Η Ελλάδα κλείνει τη δημόσια τηλεόραση» μεταδίδει στο δικτυακό της τόπο η γαλλική εφημερίδα Liberation, αναφέροντας ότι η κακή διοίκηση ήταν το κίνητρο για την κυβέρνηση να κλείσει την ΕΡΤ, η οποία θα λειτουργήσει με νέα δομή και λιγότερους υπαλλήλους.

Το BBC μιλά για την τελευταία κίνηση της κυβέρνησης σε μία σειρά διαδοχικών περικοπών δαπανών και αυξήσεων φόρων με την ελπίδα να οδηγηθεί η χώρα εκτός ύφεσης. Το βρετανικό κανάλι αναφέρεται στα δίκτυα και τον τρόπο λειτουργίας της ΕΡΤ, υπενθυμίζοντας ότι τον Απρίλιο ψηφίστηκε νομοσχέδιο που προβλέπει αποχώρηση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων έως τα τέλη του επόμενου έτους.

«Λιτότητα, η Ελλάδα κλείνει τη δημόσια τηλεόραση» γράφει το γερμανικό Spiegel στην ηλεκτρονική του πύλη, λέγοντας ότι το τελευταίο σήμα μεταδόθηκε  τα μεσάνυχτα και η ΕΡΤ θα αναβιώσει με λιγότερους εργαζομένους και προγράμματα. Ο λόγος για την απόφαση είναι πιθανώς η υψηλή πίεση που ασκείται από τους διεθνείς πιστωτές προς την κυβέρνηση στην Αθήνα, λέει το Spiegel, επισημαίνοντας ότι η τρόικα βρίσκεται στη χώρα για να ελέγξει το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας.

Το περιοδικό σημειώνει ότι αργότερα φέτος έχουν προγραμματιστεί 4.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, αλλά η κυβέρνηση θέλει περισσότερο χρόνο. Ένας τρόπος για να επιτευχθεί ο στόχος γρηγορότερα, είναι το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης, αναφέρει το Spiegel και σημειώνει πως για το ελληνικό τοπίο των μέσων ενημέρωσης το κλείσιμο αποτελεί πλήγμα.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ. Με το ισχύον νομικό πλαίσιο και με κοινή υπουργική απόφαση σταματούν οι μεταδόσεις της ΕΡΤ μετά την ολοκλήρωση του βραδινού προγράμματος », αναφέρει στο σχετικό τηλεγράφημά του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP, αναπαράγοντας την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου, προσθέτοντας ότι ο Έλληνας υπουργός έκανε λόγο για «καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείρισή της» και απίστευτες δαπάνες.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. εν δυνάμει Διγενής Ακρίτας avatar
    εν δυνάμει Διγενής Ακρίτας 12/06/2013 06:59:18

    the revolution will not be televised

  2. bbq avatar
    bbq 12/06/2013 14:18:07

    http://telebruxelles.net/portail/

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.