#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/01/2012 12:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι ακριβώς διακυβεύεται στα Στενά του Ορμούζ;Τα Στενά του Ορμούζ αποτελούν ένα από τα κυριότερα σημεία ανησυχίας, όσον αφορά στο ζήτημα της ασφάλειας της παγκόσμιας ενέργειας.

Πρόκειται για την μοναδική θαλάσσια δίοδο για τα πετρελαιοφόρα σκάφη που μεταφέρουν αργό πετρέλαιο από τις χώρες του Περσικού Κόλπου, προς τις παγκόσμιες αγορές. Το Ιράν ελέγχει τις βόρειες ακτές τους, ενώ το Ομάν και τα ΗΑΕ ελέγχουν τις νότιες. Το συνολικό τους μήκος είναι  112 μίλια, και το πιο στενό τους σημείο μόλις 21 μίλια φαρδύ.

Σύμφωνα με αμερικανικά επίσημα στοιχεία, η καθημερινή ροή πετρελαίου μέσω των Στενών, ανέρχεται (για το 2011) στα 17 εκατ. βαρέλια, δηλαδή το 35% του συνολικού παγκόσμιου πετρελαίου που διακινείται δια θαλάσσης.

Προς το παρόν υπάρχουν σοβαρές εντάσεις στην περιοχή, αφού το Ιράν απείλησε με στρατιωτική δράση σε περίπτωση που οι ΗΠΑ στείλουν στον Κόλπο το αεροπλανοφόρο USS John C. Stennis.

Οι αναλυτές πιστεύουν πως όσο η Τεχεράνη εμμένει στη στάση της, η τιμή του πετρελαίου θα παραμείνει ανεβασμένη, για τον φόβο συγκρούσεων, που θα έχουν ως αποτέλεσμα την διακοπή της ροής του πετρελαίου.

Οι απειλές που εκτοξεύονται εκατέρωθεν, έρχονται λίγο μετά το τελευταίο κύμα κυρώσεων της Ουάσιγκτον προς το Ιράν, που έχουν σκοπό να το αποτρέψουν από το να συνεχίσει τις προσπάθειες απόκτησης πυρηνικών δυνατοτήτων. Πρόσφατα, ο Ομπάμα επέβαλλε αυστηρά μέτρα εναντίον της ιρανικής κεντρικής τράπεζας, ώστε να καταστήσει τις πετρελαϊκές εξαγωγές της χώρας ακόμη πιο δύσκολες. Η αντίδραση της Τεχεράνης αποτελεί ένδειξη για τους Αμερικανούς, ότι οι κυρώσεις αυτές έχουν αποτέλεσμα.

Η ΕΕ επίσης  ανακοίνωσε από την πλευρά της   ότι θα επιβάλλει και αυτή ανάλογες κυρώσεις, ενώ  οι Ιρανοί ξεκαθάρισαν ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε «οικονομικό πόλεμο», και πως αν γίνει, θα αποκλείσουν τα Στενά του Ορμούζ.

Οι εσωτερικές εντάσεις που επικρατούν στις ΗΠΑ και στο Ιράν δυσχεραίνουν την κατάσταση, αφού και οι δυο χώρες έχουν προγραμματισμένες εκλογές μέσα στο 2012, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολιτικές ομάδες και στα δυο στρατόπεδα, που πιέζουν για στρατιωτική δράση.

Το Ιράν δεσμεύεται να μην υποχωρήσει στρατιωτικά, και  τα πρόσφατα γυμνάσια που πραγματοποίησε απέδειξαν ότι έχει την αποτρεπτική ικανότητα που χρειάζεται, αλλά και την δυνατότητα να βλάψει σοβαρά όποιον του επιτεθεί. Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση του ναυάρχου Ali Fadavi, τον ερχόμενο μήνα αναμένεται να πραγματοποιηθούν και ναυτικές ασκήσεις του πολεμικού ναυτικού των Φρουρών της Επανάστασης.

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ ανακοίνωσε και αυτό την διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων από κοινού με τις ΗΠΑ, με σκοπό την πυραυλική ετοιμότητα και συνεργασία. Πρόκειται για την μεγαλύτερη κοινή άσκηση που έχει γίνει ποτέ, με την συμμετοχή χιλιάδων στρατιωτών.

Ας ελπίσουμε πως όλα αυτά τα στρατιωτικά γυμνάσια θα παραμείνουν γυμνάσια, αλλά με τρεις στρατούς απλωμένους σε ένα μικρό πεδίο, αρκεί μια σπίθα για να ξεσπάσει η φωτιά του πολέμου.

Στο παιχνίδι μπήκε τώρα και η Βρετανία, ο υπουργός Άμυνας της οποίας δήλωσε στη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον ότι: «Η όποια διακοπή της ροής του πετρελαίου στα Στενά θα απειλήσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, Οποιαδήποτε ιρανική απόπειρα θα είναι παράνομη και ανεπιτυχής…». Στη συνέχεια, το Λονδίνο απέστειλε στην περιοχή του Περσικού Κόλπου το πλέον σύγχρονο πολεμικό του σκάφος, το αντιτορπιλικό HMS Daring.

Τέλος, υπάρχουν αρκετές εκτιμήσεις, που θέλουν το Ισραήλ να επιτίθεται στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, με την υποψία ότι πρόκειται για την βιτρίνα ενός προγράμματος που στην πραγματικότητα αποσκοπεί στην κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Αν και δεν αμφισβητείται η στρατιωτική δυνατότητα των ΗΠΑ στην περιοχή, ούτε η ναυτική κυριαρχία του 5ου Στόλου, εν τούτοις το Ιράν έχει εδώ και καιρό επενδύσει σε δυνατότητες ασύμμετρου πολέμου, ειδικά σχεδιασμένες για να αντιμετωπιστεί η αμερικανική τεχνολογική ανωτερότητα. Για τον σκοπό αυτό, οι Ιρανοί διαθέτουν μεγάλο αριθμό κατευθυνόμενων πυραύλων, πολλοί από τους οποίους είναι τοποθετημένοι σε ελαφρούς, κινούμενους και σχετικά φθηνούς εκτοξευτήρες ξηράς, αέρος, και θαλάσσης.

Το Ιράν μπορεί επίσης να πλήξει τα αμερικανικά οικονομικά συμφέροντα στον Κόλπο, όπως είναι οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και τα δεξαμενόπλοια, και να τοποθετήσει υποβρύχιες νάρκες στα Στενά, όπως είχε κάνει και στη διάρκεια του πολέμου με το Ιράκ τη δεκαετία του 1980.

Τέλος, παρά την αναστάτωση των σχέσεων του με τους συμμάχους του, εξαιτίας της συριακής εξέγερσης, το Ιράν μπορεί ακόμη να βασίζεται στην βοήθεια της Χεζμπολάχ και της Χαμάς, προκειμένου να προσβάλλει τους αντιπάλους του.

Ένας μακροχρόνιος αποκλεισμός των Στενών του Ορμούζ θα αφαιρούσε από τις αγορές το 1/5 του παγκόσμιου πετρελαίου, και θα προκαλούσε ένα μεγάλο οικονομικό σοκ, κάτι που έχουμε να δούμε εδώ και πολλά χρόνια.

Ακόμη και αν τα Στενά δεν αποκλειστούν, μια στρατιωτική σύρραξη στην περιοχή θα προκαλούσε τρομακτική αύξηση της τιμής του μαύρου χρυσού, και αυτή η κατάσταση θα παρέμενε ακόμη και μετά το τέλος των συγκρούσεων, μέχρι οι αγορές να σιγουρευτούν ότι δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος.

Μια τέτοια άνοδος της τιμής του πετρελαίου θα αποτελούσε καταστροφή για την παγκόσμια οικονομία. Σύμφωνα με τους ειδικούς αναλυτές, ο μερικός αποκλεισμός των Στενών μπορεί να αυξήσει έως κατά $50 το βαρέλι την τιμή του πετρελαίου, μέσα σε λίγες μόνον ημέρες. Κάτι τέτοιο θα επηρέαζε αρνητικά την παγκόσμια οικονομία, και σίγουρα θα επανέφερε την ύφεση στην αμερικανική οικονομία.

Παρά όλα αυτά τα αποτρεπτικά για τον πόλεμο στοιχεία, αρκεί ένας λάθος υπολογισμός από κάποια πλευρά, για να υπάρξει εμπλοκή. Και αν τυχόν αυτή συνεχιστεί, τότε θα δούμε μια στρατιωτική σύγκρουση που στο τέλος θα αποδειχθεί καταστροφική για όλες τις  εμπλεκόμενες πλευρές.

 

Foreign Policy Journal

http://www.foreignpolicyjournal.com/2012/01/12/the-strait-of-hormuz-whats-at-stake/

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Χαρίλαος avatar
  Χαρίλαος 18/01/2012 19:24:32

  Θα σταθώ σε δύο σημεία του σχολίου...
  Το αστείο! Στο παιχνίδι μπήκε τώρα και η Βρετανία... η ηχώ...!
  Το κακό! Σύμφωνα με τους ειδικούς αναλυτές, ο μερικός αποκλεισμός των Στενών μπορεί να αυξήσει έως κατά $50 το βαρέλι την τιμή του πετρελαίου, μέσα σε λίγες μόνον ημέρες. Ποιοί θα βγούν κερδισμένοι από αυτήν την αύξηση? Ή μάλλον ποιοί θα την πληρώσουν...? Μάλλον οι Ευρωπαίοι και οι αναπτυσσόμενες χώρες κυρίως.
  Οπότε φθάνει κανείς εύκολα στο συμπέρασμα ότι για πολλούς εκεί στο "ούσα" συμφέρει ένας πόλεμος με προφανή η αφανή αιτία... αυτά είναι λεπτομέρειες...

 2. MEXMET IMAM avatar
  MEXMET IMAM 29/01/2012 06:40:15

  ΤΑ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΥΡΜΟΥΖ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΕΝΑ ΤΩΝ ΔΑΡΔΑΝΕΛΙΩΝ?

  Διαβάζοντας και μελετώντας την παγκόσμια ιστορία βλέπουμε και συναντάμε πολλές φορές κοινά σημεία των λαών. Σήμερα, επειδή το θέμα μας αφορά τα στενά του Ορμούζ στο Περσικό κόλπο και έψαξα να δώ εάν υπάρχει ομοιότητα με κάποια άλλα στενά και να έχει πετύχει η αμυνόμενη χώρα απέναντι στους εισβολείς. Τέτοια ομοιότητα συναντάμε στα στενά των Δαρδανελίων ή στο Ελλήσποντο που σήμερα φέρει την ονομασία Τσανάκκαλε Μπογαζι και ο πόλεμος έγινε το 1915.
  Οι δυνάμης της Δύσης το 1915 για να εισβάλλουν μέσα στην Κωνσταντινούπολη και να γονατήσουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία με πρωτοπόρο την Βρετανία και τη Γαλλία μαζεύτηκαν έξω απο τα Δαρδανέλια, διότι τα Δαρδανέλια εάν περνούσαν την άλλη ώρα θα έπειναν καφέ στα Ανάκτορα των Σουλτάνων στην Πόλη. Τότες, η αξία και η σημασία τα στένα των Δαρδανελίων όσο είχαν για τις συμμαχικές δυνάμει, τώρα τα στενά του Ορμούζ τόσο έχουν για την Αμερική και τους ιμπεριαλιστές της Δύσης, δηλαδή είναι το ποιό σημαντικό απ’ όλα σ’ αυτό το πόλεμο κατά του Ιράν.
  Στο πόλεμο κατά της Μ. Ανατολής και Ανατολής, στη Δύση πρέπει να τις θυμήσουμε, πόσο μεγάλες θα είναι οι πολιτικές συνέπειες μίας ήττας της Δύσης, που έχουμε στο μυαλό μας για τα Δαρδανέλια, έτσι μόνο μπορούμε να απογύγουμε την εμπλοκή στα στενά του Ορμούζ, γιατί η καταστροφή αυτή δεν θα έχει συναφθεί και ίσως είναι ολοκηρωτική.
  Η νίκη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στα Δαρδανέλια επι της Δύσης, έκλεισε το κεφάλαιο της Αγγλίας να είναι ένα υπερδύναμο κράτος. Εάν εκ το υστέρον πούλησε λιγο πράσα, όπως λέμε στην λαικη γλώσσα, αλλά όλα είχαν τελιώσει στα Δαρδανέλεια. Απο εκεί και πέρα, το μόνο που μπορούσε να κάνει η Αγγλία να είναι η ουρά της Αμερικής και να συμπραχτεί μαζί της, με λίγα λόγια να κρέμεται απο την ουρά της Αμερικής.
  Η Μάχη της Καλλίπολης σε όλο τον κόσμο έχει δείξει και κάτι ακόμα. Ανεξάρτητα από το πόσο προχωρημένη είναι η τεχνολογία σας, όταν είσαι πάνω απο το νερό, δηλαδή μέσα στη θάλασσα, είσαι σε άμυνα και προηγείται αυτο σε έναν πόλεμο.
  Εδώ να συζυταμε και να κανουμε σύγκριση της τεχνολογίας δεν έχει σημασία. Ομως, το σημαντικό εδώ είναι, ότι το Ιράν θα είναι σε άμυνα και θα υπερασπίζεται την πατρίδα τους. Επίσης, το Ιράν θα έχει όλη τη δύναμη του λαού του, διότι ότι κάνει και που θα κάνουν είναι για το λαό.
  Η Δύση που θέλει να εφαρμώσει το εμπάργκο πετρελαίου κατά το Ιράν, στέλνει το Ιρανικό Λαό να λιμοκτονήσουν.
  Τελευταία ας δούμε τι γίνεται σε Διεθνές επίπεδο και ποιά είναι η διεθνής κατάσταση; ο επικεφαλής των Ε.Δ. της Κίνας είπε: « Η Κίνα, θα υπερασπιστεί το Ιράν και δεν θα είναι η διατήρηση της κράτησης», ήταν μια εξήγηση και λαμβάνοντας υπόψη την ενεργειακή εξάρτηση της Κίνας απο το Ιράν. Η εξάρτηση αυτή της Κίνας, είναι αναμφισβήτητα περισσότερο από την πώληση εμπορευμάτων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
  Όπως ήταν η Μάχη της Καλλίπολης στα Δαρδανέλια, το ίδιο και εδώ άρχισε να εμφανίζονται οι προσόψεις των εμπλεκόμενων πλευρών. Απο την μία πλευρά η Αμερική, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία και από τη άλλη πλευρά η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν.
  Η Αμερική για να κερδίσει τη μάχη των Στενών του Ορμούζ, υπάρχει μόνο μία προϋποθέσει και είναι οι χρήσεις των πυρηνικών όπλων.
  Η Ιμπεριαλιστική πολιτική δέν ήταν εκείνει που χρησημοπειησαι την ατομική βόμβα στην Ιαπωνία, όπου σκοτώθηκαν 145 χιλιάδες άμαχοι και είναι σαφές ότι και εδώ δεν θα κάνουν πίσω, προκειμένου να κερδίσουν τον πόλεμο.
  Η απώλεια του Ιράν απο την Κίνα είναι και σημαίνει την «απώλεια της ενέργειας» ή να παραμείνει απο ενέργεια. Απο την άλλη πλευρά θα χρειασθεί ένα πολύ ακριβό μέσο για την απόκτηση την ενέργεια που χρειάζεται. Επειδή, η αξία του δολαρίου της Αμερικής είναι εξαρτώμενη απο το πετρέλαιο, γι’ αυτό λέγεται και Πετροδολάριο και έτσι θα πωλούν τα νέα δολάρια, που θα έχουν και μεγαλύτερη αξία.
  Η επίθεση στο Ιράν απο τους σταυροφόρους της Δύσης, ο κύριος λόγος είναι να σώσουν το δολάρια. Ή υπόθεση δεν είναι το πυρηνικό ζήτημα και τα όπλα μαζικής καταστροφής, είτε έχει πυρηνικά είτε όχι, όπως η εισβολή στο Ιράκ δεν είναι παρά ένα ψέμα.
  Τώρα, ώς Ελλάδα σε αυτόν τον πόλεμο πιά θέση θα πάρουμε; Εάν θα έχουμε πάλι τους Αμερικάνους συμμάχους και να είμασται υπέρ της Δύσης, βαϊι και αλοιμονό μας ώς Έλληνες....
  Σε πρώτη φάση θα διακοπή τα δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου που παίρνουμε απο το Ιράν. Θα σταματήσει η εισαγωγή πετρελαίου απο το Ιράν που είναι με πίστωση για την Ελλάδα. Αν η Ρωσία συμμετάσχει στην εκδήλωση του πολέμου με άλφα ή βήτα τρόπο και απο εκεί που παίρνουμε δισεκατομύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μπορεί να σταματήσει.
  Αυτό που είπα, είναι η αδύνατη πλευρά μας, αλλά είναι τα όπλα του πολέμου αυτού. Με λίγα λόγια συμμετέχοντας στην απόφαση του εμπάργο για το Ιράν, στο πόλεμο ήδη έχουμε ενταχθεί ως Χώρα. Πράγματι, εάν γινόταν ένας παγκόσμιος πόλεμος και εμείς παίρναμε την πλευρά της Αμερικής και νικητής ακόμα να ήταν η Αμερική σ’αυτό το πόλεμο, τις οποιες απώλιες των αμερικάνων θα μοιραστούν μεταξύ των συμμάχων.
  Σύμφωνα με τις δημοκοπήσεις που λαμβάνουν χώρα, ο αυριανός πρωθυπουργός της Χώρας μας, μαζί με την παρέα του γιατί πήγαν στην Ρωσία; Ειναι σίγουρο ότι δεν πήγαν να πουλήσουν πορτοκάλια απο το Ναύπλιο, αλλά πήγε να καταλάβει αυτήν την κατάσταση. "Εάν εμείς πάρουμε θέση δίπλα στους Αμερικάνους, εσείς τι θέση θα πάρεται στην περιπτωση αυτή και πιά στάση θα τηρείσεται;» είμαι σίγουρος οτι αυτά συζητήθηκαν, υπόθηκαν και όχι αυτά που είδαμε και ακούσαμε απο τα ΜΜΕ..
  Τα αποτελέσματα του πιθανού πολέμου με το Ιράν, είμαι σίγουρος οτι θα είναι απο το πόλεμο των Δαρδανελίων οι συνέπειες αυτού του Πολέμου πιο ακριβή.
  Κάτι που μπορώ να το πω ήδη. Ενας πόλεμος με το Ιράν, δεν θα είναι ίδιος με το πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, τη Σομαλία, αλλά ούτε με τη Λιβύη και ούτε παρόμοιο κάτι θα έχει της σημερινής εποχής. Το μόνο που μπορούμε να παρομιάσουμε θα είναι το ανθρώπινο αίμα που ρέει.
  Σήμερα ή αύριο απο την Ρωσία ή την Κίνα μπορεί να γίνει αυτή η ανακοίνωση. Εάν οι ΗΠΑ χρησιμοποιείσει πυρηνικά όπλα εναντίον του Ιράν και εμείς μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε.
  Για να αποτρέψει τη χρήση των πυρηνικών όπλων απο την Αμερική, είναι ο μόνος τρόπος.
  Εάν έχει ήρθε το τέλος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, δεν έχει άλλη επιλογή απο το να κατουρήσει στο τοίχο του τζαμί.
  Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2012
  Μεχμέτ Ιμάμ,
  Οικονομολόγος-Ερευνητής,
  Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Μουσουλμάνων στην Ελλάδα,
  «Η ΦΙΛΟΤΗΤΑ»
  m.imam61@yahoo.gr

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.