#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/04/2010 19:38
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι ακριβώς γίνεται στο Kyrgyzstan;Τη περασμένη εβδομάδα ξέσπασαν σοβαρές πολιτικές ταραχές στο μικρό και σχεδόν ξεχασμένο κράτος της κεντρικής Ασίας, το Kyrgyzstan. Χιλιάδες άνθρωποι που αντιτίθενται στη διεφθαρμένη προεδρία του Kurmanbek Bakiev βγήκαν στους δρόμους και συγκρούστηκαν με την αστυνομία. 75 άτομα σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν. Ο πρόεδρος διέφυγε, ενώ σχηματίστηκε μια μεταβατική κυβέρνηση υπό την πρώην υπουργό Εξωτερικών Roza Otunbayeva. Αυτά είναι τα ξερά γεγονότα όπως μεταδόθηκαν από τα παγκόσμια ΜΜΕ. Τι ακριβώς όμως συμβαίνει; Πως ξεκίνησε η κρίση; Μιλάμε για μια δεύτερη «επανάσταση της τουλίπας»; Κινδυνεύει η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη χώρα; Τι μέλλει γενέσθαι;

Δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο κράτος αντιμετωπίζει το πολιτικό χάος. Το 2005, η «επανάσταση της τουλίπας» ανέτρεψε τον δεσποτικό πρόεδρο Askar Akaev, και τη θέση του ανέλαβε ο Bakiev, υποσχόμενος να εγκαθιδρύσει ένα δημοκρατικό καθεστώς. Από την αρχή όμως κάθε άλλο παρά δημοκρατική ήταν η διακυβέρνησή του. Έστησε εκλογικά αποτελέσματα, χαλκίδευσε τη νομοθεσία, και σχημάτισε ένα κυβερνητικό καθεστώς βασισμένο κυρίως σε στενούς του συγγενείς. Εν ολίγοις, έστησε ένα διεφθαρμένο καθεστώς μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Και όχι μόνο διεφθαρμένο αλλά και βίαιο. Διάφοροι πολέμιοί του εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς. Το περασμένο Δεκέμβριο για παράδειγμα, ο δημοσιογράφος Gennady Pavluk που ασκούσε κριτική στον πρόεδρο, εκπαραθυρώθηκε από μια πολυκατοικία στο Kazakhstan, μάλλον από μέλη της μυστικής αστυνομίας του Bakiev.

Λίγους μήνες πριν ξεσπάσουν οι ταραχές, η  κυβέρνηση απαγόρευσε τη κυκλοφορία αρκετών εφημερίδων και εμπόδισε τη πρόσβαση σε πολλές ιστοσελίδες. Το περασμένο Φεβρουάριο αυξήθηκαν δραστικά τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, με αποτέλεσμα να πληγούν  άμεσα τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα, κυρίως στις επαρχίες. Οι διαδηλώσεις που ξέσπασαν ήταν κυρίως αυθόρμητες και χωρίς αρχικά να υπάρχει κάποια πολιτική καθοδήγηση εκ μέρους πολιτικών της αντιπολίτευσης. Οι διαδηλωτές δεν είχαν κάποια κοινή γραμμή. Μερικοί ανήκουν σε κόμματα και σχηματισμούς της αντιπολίτευσης, ενώ άλλοι είναι είτε θυμωμένοι πολίτες, είτε απλά καιροσκόποι που έψαχναν για ευκαιρία να προκαλέσουν χάος και να λεηλατήσουν.

Η Αμερική ανησυχεί κυρίως διότι δεν γνωρίζει τι μπορεί να συμβεί αναφορικά με τη Manas, μια κρίσιμη για τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν στρατιωτική βάση λίγο έξω από το Bishkek.  Η Otunbayeva έχει δηλώσει πως η κυβέρνησή της θα επανεξετάσει το συμβόλαιο χρήσης της βάσης με τους Αμερικανούς. Όλα θα εξαρτηθούν όμως από το ποιος θα αναλάβει τελικά τη μελλοντική διακυβέρνηση της χώρας. Προς το παρόν, μερικοί από τους αντιπολιτευόμενους είναι υπέρ της διατήρησης της  βάσης ενώ άλλοι είναι κατά. Το κλείσιμο της βάσης θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις της φτωχής αυτής χώρας με τις ΗΠΑ. Οι σχέσεις αυτές είναι απαραίτητες καθώς οι Ταλιμπάν, που έχουν ήδη παραβιάσει τα σύνορα της χώρας στο παρελθόν, είναι έτοιμοι να προχωρήσουν εναντίον της σε περίπτωση επικράτησής τους στο Αφγανιστάν.

Μερικοί αναλυτές θεωρούν πως η Μόσχα έβαλε το χέρι της στη πρόσφατη εξέγερση. Σύμφωνα με μια αναφορά του STRATFOR, «Η Ρωσία πρόσθεσε νέα εργαλεία στη γκάμα της αναφορικά με την ανατροπή της κυβέρνησης του Kyrgyzstan». Το  Kyrgyzstan, που αποτελεί πρώην σοβιετική δημοκρατία, βρίσκεται σε κρίσιμη στρατηγικά περιοχή, ανάμεσα σε άλλα κράτη που όμως διαθέτουν απέραντους φυσικούς πόρους. Η Μόσχα επιθυμεί από καιρό να ελέγξει τη περιοχή, και είχε δυσανασχετήσει όταν το 2009 ο Bakiev αναθεώρησε τη πρόθεσή του να κλείσει την αμερικανική βάση του Manas. Η Ρωσία είχε υποσχεθεί δάνεια ύψους $2 δισ. στη χώρα, αλλά ο Bakiev άλλαξε γνώμη μόλις οι Αμερικανοί δεσμεύτηκαν να αυξήσουν το ενοίκιο για τη βάση, να προσφέρουν οικονομική και στρατιωτική βοήθεια,  αλλά και να ανακαινίσουν το αεροδρόμιο του Bishkek. Μετά από αυτές τις εξελίξεις, οι κριτικές εναντίον του Bakiev ήταν έντονες στα ρωσικά ΜΜΕ, ενώ η Μόσχα αύξησε τους τελωνειακούς δασμούς στα καύσιμα που εξάγει στο Kyrgyzstan, ασκώντας έντονες πιέσεις στο καθεστώς του Bakiev. Ένας από τους πολιτικούς της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε πως συναντήθηκε με τον Vladimir Putin μερικές ημέρες πριν ξεσπάσουν οι ταραχές, και η Ρωσία ήταν η πρώτη που αναγνώρισε τη μεταβατική κυβέρνηση. Οι ΗΠΑ δεν το έχουν κάνει ακόμη. Η Otunbayeva ευχαρίστησε δημοσίως τη Ρωσία «για το ρόλο της στην εκδίωξη του Bakiev». Αρκετοί όμως είναι αυτοί που δεν πιστεύουν πως η Μόσχα ενορχήστρωσε τα γεγονότα. Αυτό που μάλλον συμβαίνει είναι πως οι Ρώσοι θεωρούν τις εξελίξεις ως μια καλή αφορμή για την οριστική σταθεροποίηση της χώρας. Τους ενδιαφέρει η ειρήνη στην περιοχή.

Μέχρι στιγμής, ο Bakiev που έχει καταφύγει στα νότια της χώρας, αρνείται να παραιτηθεί. Αν συγκεντρώσει δυνάμεις υπέρ του, είναι πολύ πιθανό να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος. Η συνεργασία του με τη μεταβατική κυβέρνηση θεωρείται απίθανη, και πολλοί είναι αυτοί που επιθυμούν να τον παραπέμψουν σε δίκη. Η καλύτερη ελπίδα είναι να σταθεροποιηθεί η προσωρινή κυβέρνηση της Otunbayeva και να διεξαχθούν, όπως αναγγέλθηκε, εκλογές σε 6 μήνες. Η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή είναι άκρως απαραίτητη. Όπως είναι και ο εκδημοκρατισμός του καθεστώτος. Η χώρα ζει μια ενεργειακή κρίση. Οι ισχυροί της γείτονες, όπως το Uzbekistan, έχουν εμποδίσει την ενεργειακή της ανάπτυξη. Σε ολόκληρη τη χώρα υπάρχει έλλειψη ενέργειας με πολύ συχνές διακοπές ηλεκτροδότησης.

Σε γενικές γραμμές, τα τελευταία χρόνια η Δύση δεν πολυασχολήθηκε με το Kyrgyzstan. Η μικρή αυτή χώρα δεν διαθέτει πλούτο και πόρους (αέριο ή πετρέλαιο). Πέραν αυτού, η πολιτική της κατάσταση της δεν ήταν τόσο σοβαρή όσο αυτή των γειτόνων της. Το Turkmenistan για παράδειγμα θεωρείται από τις πλέον ολοκληρωτικές χώρες της υφηλίου. Στο  Uzbekistan, έχει αναφερθεί πως βράστηκαν ζωντανοί πολιτικοί αντίπαλοι του καθεστώτος. Και στο Kazakhstan επικρατεί απόλυτη πολιτική και οικονομική διαφθορά. Το μόνο για το οποίο ενδιαφέρθηκε η Δύση ήταν η στρατιωτική σταθερότητα της χώρας και όχι ο εκδημοκρατισμός της. Αυτή τη φορά όμως θα πρέπει να υπάρξουν από παντού προσπάθειες για το χτίσιμο μιας ισχυρής, δημοκρατικής κυβέρνησης αλλά και κοινωνίας. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να διατεθούν χρήματα και βοήθεια σε τομείς ενέργειας κλπ. Αν χαθεί και αυτός ο νέος γύρος, τότε όχι μόνο το Kyrgyzstan, αλλά και ολόκληρη η περιοχή κινδυνεύει άμεσα.
The New Republic
Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. χανιμπαλ avatar
  χανιμπαλ 13/04/2010 23:24:02

  >Απόδοση: S.A.
  > χαλκίδευσε τη νομοθεσία

  1. Όχι, την κορινθίασε!

  2. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ: Η ελληνική γλώσσα σου ζητά ευγενικά να μην ξανασχοληθείς μαζί της.

  3. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ANTINEWS: βάλτε του μια δημιουργική επαναληπτική εργασία (τιμωρία)
  Άλλο Χαλκίδα, άλλο φαλκίδα - αν υπάρχει βέβαια. Φαλκιδεύω υπάρχει σίγουρα. Κι άλλο χαλκεία (τα χαλκεία, χαλκεύω)

  • Παίκτης avatar
   Παίκτης @ χανιμπαλ 14/04/2010 11:05:01

   Εσύ πρέπει να είσαι και δυσκοίλιος συν τοις άλλοις. Έ Αννίβα;

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ χανιμπαλ 14/04/2010 11:15:31

   Χτύπα τη λέξη στο γκουγκλ και θα βρεις πληθώρα τρόπων χρήσης της. Μεταξύ άλλων:

   Ο φιλόλογος κ. Μανόλης Τζάβλας γράφοντας ένα αντι-σχόλιο για το έργο αναφέρει:

   «Έλευθος: δρόμος, μονοπάτι, ψυχική ανάταση, συνεχής ενηλικίωση, υπέρβαση ως τον τελικό σκοπό, το όριο, το τέρμα, την ελευθερία. Συχνά αυτή η πορεία διαρρηγνύεται, εκπίπτει. Πρωτογενείς ναρκισσισμοί,


   Στην κατάσταση αυτή το να μιλάς ακόμη για ελευθερία φαίνεται σαν ουτοπία. Μια λέξη υπερβολικά πανηγυρική για έναν κόσμο παραιτημένο και τόσο εύκολο να ικανοποιηθεί με την ταχύτητα της τεχνολογίας, όπου στη θέση της προσωπικής ευφυΐας υπάρχει η επανάληψη, η μίμηση, η προσαρμογή, η άνευ όρων αποδοχή της λογικής της εξουσίας, η ----χαλκίδευση---- της παιδικής αθωότητας. Πρωταγωνιστής αρχίζει πια να είναι ο εξυψωμένος και ικανοποιημένος δούλος.

   Η εγγύηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και κυρίως εκείνου της ανθρώπινης ύπαρξης αποτελεί απάντηση στην αιώνια ερώτηση: Quis custodiet custodies? – Ποιός φυλάει τους φύλακες; Κάθε νέα απόπειρα απάντησης στο ερώτημα αυτό αποτελεί μια απάντηση σε ένα αίτημα για ελευθερία.»

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Strange Attractor 14/04/2010 11:26:38

    Πάρε και άλλο:
    Από την πλευρά του κ. Μολυβιάτης τέλος υπογράμμισε ότι δεν επιτρέψαμε ούτε θα επιτρέψουμε ποτέ την χαλκίδευση των εθνικών συμφερόντων και δικαιωμάτων.

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ Strange Attractor 14/04/2010 11:28:35

    χωρίς παρεξήγηση, η χρήση του γκουγκλ δεν είναι και η καλύτερη εγγύηση πιστής προσέγγισης της ελληνικής γλώσσας. Η παρατήρηση για τα ρήματα φαλκιδεύω και χαλκεύω είναι σωστή.

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Strange Attractor 14/04/2010 11:36:41

    Το γκουγκλ σε παραπέμπει σε χιλιάδες ελληνικά άρθρα (από επιστημονικά έως ασυνάρτητα) στα οποία εύκολα μπορείς να βρεις τη συγκεκριμένη λέξη. Που κατά τον Αννίβα.... δεν υπάρχει. Αλλιώς φάε κανένα μήνα σε καμιά βιβλιοθήκη για να κάνεις το 1/10 της αναζήτησης. Με αυτή την έννοια σύστησα το γκούγκλ. Με ένα κλικ βρήκα άπειρα άρθρα κλπ. όπου χρησιμοποιείται η λέξη. Αν κάνω λάθος χρήση της τότε το ίδιο κάνουν και πολλοί δημοσιογράφοι, συγγραφείς κ.ά. Δεν είμαστε όλοι φιλόλογοι. Αλλά το να πουλάει κάποιος εξυπνακισμό για μια λέξη ανάμεσα σε χιλιάδες (που ίσως να είναι λάθος) παραβλέποντας τις υπόλοιπες.... αυτό είναι ιντερνετικός κουτσαβακισμός.

   • (A)θανάσης avatar
    (A)θανάσης @ Strange Attractor 14/04/2010 11:49:32

    Ειρήνη υμίν...
    Χωρίς να φοβάμαι μην κάνω κάνα ορθογραφικό λάθος (και αν κάνω βαράτε, δεν τρέχει τίποτα):

    - Σωστή αλλά πολύ υπερβολική η αντίδραση του χάνιμπαλ.
    - Και την λέξη "επηδή" (προσοχή, όχι "επειδή") αν γκουγκλάρεις, 18.300 αποτελέσματα θα βρεις...

    Αλλά το χαλκεύω και φαλκιδεύω ΟΝΤΩΣ είναι πολύ εύκολα να μπερδευτούν, σε σημείο που οι μεταφορείς του λόγου ("δημοσιογράφοι") να μην αναγνωρίζουν την παραδρομή ή ΟΙ ΙΔΙΟΙ να εμφυτεύουν το λάθος...

    Ρε SA, πες του εκεί ένα Ανδρεοπρεπές mea culpa να το λήξουμε...

 2. Orestios avatar
  Orestios 14/04/2010 03:10:41

  Το παράδοξο σε αυτήν την περίπτωση είναι πως δεν είχαμε την πλυμμηρίδα των μηνυμάτων στο ιντερνετ όπως σε όλες τις "πολύχρωμες" επαναστάσεις.

  • χανιμπαλ avatar
   χανιμπαλ @ Orestios 14/04/2010 09:10:44

   > την πλυμμηρίδα
   τελικά η γενιά της κλασσικής παιδείας (αρχαία + νέα ελληνικά + λατινικα κλπ) μας βγήκε η πιο ανορθόγραφη. κι είναι αυτά τα λάθη που σχετίζονται με τη κατανόηση και του κειμένου, όχι μόνο της γραφής! Κι είναι αυτή η γενιά που κλαίει για την επαναφορά κλπ κλπ...

   Βρε συ antinews, αν ανοίξεις φροντιστήριο, με όσους ανορθόγραφους που έχουν μαζευτεί εδώ μέσα, θα είχες πνιγεί στο τάληρο!

   ΒΆΛΕ ΤΟΥΛΆΧΙΣΤOΝ EΝΑN ΟΡΘΟΓΡΑΦΟ- TON ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΔΙΟΡΘΩΤΗ ΣΤΟ ON

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ Orestios 14/04/2010 09:37:02

   γειά σου Ορέστιε

   επειδή αυτός είναι βάρβαρος, θα ξαναθυμίσω τον μνημονικό κανόνα: η σωστή σειρά του η-υ είναι η ίδια με αυτή που έχουν τα γράμματα στο αλφάβητο - είδες, το "μήνυμα" το έχεις κιόλας εμπεδώσει

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ Orestios 14/04/2010 09:41:19

   και πού είσαι, Αννίβα: σε προκαλώ να παραθέσεις τις εξαιρέσεις στον κανόνα που προανέφερα

   • antiathlitikos avatar
    antiathlitikos @ δρόμος 14/04/2010 13:31:24

    Αν και δεν προεκλήθην ...

    Θυμηδία μου προκάλεσε, αγαπητέ μου Εξαρχειώτη, η θύμηση του κυνηγού που θέλησε να δώσει λύση στο μυστήριο της πυρηνικής ενέργειας. Ένα φύσημα ήταν αρκετό για το απότομό του ξύπνημα. Νάσαι καλά!

    ΥΓ: Θα ήθελα – κατά προτίμηση από τον Χάνιμπαλ – τη δόκιμη και ορθογραφημένη ελληνική μετάφραση του Kyrgyzstan ...

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ δρόμος 14/04/2010 14:07:07

    χαχαχα ωραίος! Υποτίθεται πως η παρέμβαση στόχευε τα πολύ κοινά λάθη στη γραφή, που κυρίως οφείλονται στην τηλεόραση (μήνυμα, κήρυγμα, πλημμύρα, πανήγυρις κλπ.)

    Εκείνο τον καφέ στο Φλοράλ θα τον πιούμε κάποτε?

  • Orestios avatar
   Orestios @ Orestios 14/04/2010 09:44:33

   Είστε θεές!!!!

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ Orestios 14/04/2010 10:05:30

    δε βαρυέσαι ο καθένας που παρατηρεί τα ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη το κάνει μάλλον για τον εαυτό του, επειδή τον ενοχλούν "αισθητικά". Όμως ο γραπτός διάλογος θα ήταν μια καλή ευκαιρία για αλληλοβοήθεια, γιατί στην πραγματικότητα είναι υπαρκτή η δυσκολία της νέας γενιάς με την ελληνική γραμματεία, λόγω ελλειπούς διδαχής.

    Δεν έχω βρεί ακόμη τον τρόπο να παρεμβαίνω κάθε φορά που βλέπω κάτι στραβό, χωρίς να φοβάμαι μήπως προσβάλω (χωρίς τέτοια πρόθεση) τον σχολιαστή. Αν κάναμε μια γενική τέτοια συμφωνία, και μάλιστα αν οι "διορθωτές" παραθέτανε και την εξήγηση της διαφωνίας τους, ίσως βοηθούσαμε να βελτιωθεί λιγάκι η μέτρια αντίληψη που έχουμε για τη γλώσσα μας.

 3. Kὀριννα avatar
  Kὀριννα 14/04/2010 10:34:44

  Χωρίς λοπόν νά νομίζει κανείς ότι προσβάλλω(τό ρήμα παίρνει ένα λ στόν μέλλοντα),άς γράφουμε σωστά τό ρήμα Κυττάζω,καί όχι Κοιτάζω.Οχι γιά τίποτε άλλο,αλλά διότι έχει τελείως διαφορετική έννοια.Επειδη καί εγώ κάνω λάθη,θά ήθελα κάποιος νά μέ διορθώνει.Δέν παρεξηγούμαι.

  • (A)θανάσης avatar
   (A)θανάσης @ Kὀριννα 14/04/2010 11:50:40

   Κι εσύ κύριο Χρήστο είδες εχτές, ε?

 4. καθρέφτης avatar
  καθρέφτης 14/04/2010 10:56:48

  Όσοι σκύβουν, ερευνούν, ασχολούνται με κάτι ας χρησιμοποιούν
  το κυττάζουν > κυπτάζουν. Οι υπόλοιποι, ας κοιτάνε - δεν βλάπτει.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ καθρέφτης 14/04/2010 11:20:43

   Καλημέρα αγαπητέ Καθρέφτη - είπαμε να κάνουμε και λίγη δουλειά, θυμάσαι? Είναι κι αυτό ένας είδος ανιδιοτελούς προσφοράς. Για όποιον θέλει, εννοείται.

   Τελικά καταφέραμε να προσπεράσουμε την άγνοιά μας για το θέμα της ανάρτησης στρίβοντας "αλά ελληνικά" ...

 5. καθρέφτης avatar
  καθρέφτης 14/04/2010 11:44:38

  Καλημέρα,"δρόμε"
  είναι μάλλον άκομψο το να σχολιάζουμε ασχέτως και παρεμπιπτόντως,
  αλλά αφ'ενός παρασυρόμαστε κι αφ' ετέρου είναι ανόητο το να σχολιάζουμε θέματα στα οποία έχουμε άγνοια.
  Ενημερωνόμαστε, πάντως, κι αυτό είναι πιο σημαντικό από το να γράφουμε συνεχώς και επί παντός...

 6. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 14/04/2010 12:08:43

  Η αντίδραση είναι υπερβολικά υπερβολική, τη λέξη χαλκιδεύω δεν την έχω συναντήσει και θεώρησα ότι ήταν ο δαίμονας του πληκτρολογίου, αντί του φαλκιδεύω.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ αλλενάκι 14/04/2010 12:38:20

   αλλενάκι, εγώ φαντάζοναι ότι η λέξη χαλκιδεύω αφορά τους ημιυπαίθριους και τα υπόγεια στη Χαλκιδική που έχουν γίνει από τη συμαπθή τάξη των εργολάβων επίλεκτα τμήματα της αντίστοιχης μεζονέτας και μοσχοπουλήθηκαν αφορολογητί (χωρίς ΦΠΑ ντέ).
   Υπάρχουν και αντίστοιχες για άλλες περιοχές, πχ. ψυχικεύω, εκαλεύω, λουτσίζω, μυκονάρω, φωτια-και-μπουρμπουλη-πεντελώνω, και θού Κύριε φυλακήν τω στόματί μου!
   To Κιργιζιστάν μου φαίνεται όαση Σκανδιναβικής ευνομίας, μπροστά στο αναρχομπάχαλο του Νοτιοανατολικού Μπετονιστάν.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Sic transit gloria mundi 14/04/2010 12:43:38

    έγραψες! εξετράπη και η συζήτηση εντελώς, από νοητική συγκρότηση και συνεκτικότητα των εγκεφαλικών νευρώνων καλά πάμε πάντως... :)

 7. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 14/04/2010 13:04:23

  Όαση ελευθερίας και δημοκρατίας όλα αυτά τα ταταρομογγολικά "κρατίδια" πρώην επαρχίες της σοβιετοεπικράτειας, σε πλήρη πολιτισμική ασυμβατότητα με οτιδήποτε ευρωπαϊκό!
  Ενδιαφέροντα βίντεο έχει ο Max Keiser στο RT.
  Από κάθε άποψη το ρίξιμο [και ΟΧΙ πτώση] του τείχους μακροπρόθεσμα και ιστορικά θα αποδειχθεί επωφελές και όχι επιβλαβές για τη Ρωσία, η οποία έχει ανεξάντλητους φυσικούς πόρους, τεχνολογικό background και ανθρώπινο δυναμικό να στηριχθεί.
  Άστες να πάνε στο καλό.
  Θεωρώ ότι κάθε απόπειρα επαναγκαλισμού/επανεγκλωβισμού τους θα καταλήξει σε ένα νέο Αφγανιστάν, τηρουμένων των αναλογιών.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ αλλενάκι 14/04/2010 13:27:24

   To μακροπρόθεσμο πρόβλημα των Ρώσων είναι η τερατώδης γεωπολιτική και γεωοοικονομική ανισορροπία μεταξύ Ασιατικής Ρωσίας και Κίνας:
   Ή Σιβηρία είναι πλουσιότατη σε πρώτες ύλες αλλά σχεδόν ακατοίκητη και έχει απέναντι την Κίνα, ανεπαρκέστατη σε πρώτες ύλες και ασφυκτικά υπερπληθυσμένη. Τις Δημοκρατίες αυτές (και τη Μογγολία)κάποιοι τις βλέπουν ως buffer states. Αμερικανοί και Ιάπωνες αναλυτές φοβούνται πολύ το συγκρουσιακό δυναμικό στην Κεντρική Ασία (και στη ζώνη του Ειρηνικού). Η επιλογή μιας προσεκτικής, ήπιας και μη προκλητικής προς την Κίνα, προληπτικής στρατηγικής συμπόρευσης με τους Ρώσους στο Κεντροασιατικό πεδίο, φαίνεται μονόδρομος για τις ΗΠΑ. Η συνύπαρξη Ρωσικής και Αμερικανικής βάσης στην Κιργιζία δεν είναι τυχαία.

 8. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 14/04/2010 13:35:09

  Πραγματι μεγαλη ανισορροπια,οχι ομως μεγαλυτερη απο αυτη που υπαρχει μεταξυ Αγαθονησιου και Σμυρνης.

 9. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 14/04/2010 13:40:44

  Γι αυτό ο Πούτιν έχει ιεραρχήσει το δημογραφικό της Ρωσίας πρώτο στις προτεραιότητές του.

 10. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 14/04/2010 13:47:21

  Ψυχραιμία, μιλάμε για υπόγειους ποταμούς πετρελαίου, αέριο, ουράνιο, σχεδόν κάθε είδος μετάλλου, γιγάντιες ποσότητες ποτάμιων υδάτινων πόρων, δυνάμει καλλιεργήσιμες εκτάσεις στο 1/4 της ξηράς του πλανήτη (ειδικά με την κλιματική αλλαγή). Όχι πάντως για κεφαλόπουλα, μουρμούρες, μοσχιά και ξενοδοχειακές μεζονέτες στο Κουσάντασι.

 11. καθρέφτης avatar
  καθρέφτης 14/04/2010 14:22:42

  αγαπητέ "δρόμε",
  μην λησμονείς τον "πυρήνα"- από εκεί, άλλωστε, αρχίζουν και εκεί καταλήγουν όλα.

 12. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 14/04/2010 14:30:12

  http://www.oilprice.com/article-the-truth-behind-the-recent-unrest-in-kyrgyzstan-273.html

  σε τρεις συνέχειες

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.