#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/11/2011 15:41
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Την έξοδο χωρών από το ευρώ συζητά συνέδριο του CDUΞεκίνησε το πρωί της Δευτέρας στη Λειψία το ετήσιο συνέδριο του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ, της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), και στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί η πρόταση για αποβολή (ή «εθελοντική έξοδο» όπως αναφέρεται) των απείθαρχων δημοσιονομικά κρατών από την Ευρωζώνη.

 

Στο διήμερο συνέδριο θα συζητηθούν η κρίση της Ευρωζώνης, οι βουλευτικές εκλογές του 2013 και οι επερχόμενες εκλογές σε διάφορα γερμανικά κρατίδια.

 

Το σχέδιο των γραπτών προτάσεων του προεδρείου του κόμματος, σύμφωνα με την Deutsche Welle, συνιστά μια σαφή αποδοχή για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM και την ευρωβοήθεια προς τις χώρες της Ευρωζώνης που τη χρειάζονται, αλλά και χάραξη «κόκκινων γραμμών».

 

Στο σχέδιο απορρίπτεται η μετατροπή της ΕΚΤ σε «τράπεζα έκδοσης φθηνού χρήματος» και η έκδοση ευρωομολόγων, καθώς και ο αποκλεισμός από την Ευρωζώνη των χωρών που παραβιάζουν τους κανόνες για τα δημοσιονομικά.

 

Αντίθετα, επιτρέπεται η εθελοντική έξοδο από την Ευρωζώνη και καθορίζει ότι η ευρωβοήθεια θα πρέπει να δίνεται μόνον με την επιβολή αυστηρών προϋποθέσεων.

 

Παράλληλα, προτείνονται κυρώσεις για τους παραβάτες του πλαφόν 3% στο έλλειμμα που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας, κυρώσεις που φθάνουν μέχρι και την απώλεια του κυριαρχικού δικαιώματος κατάρτισης προϋπολογισμού.

 

Ο Στανισλάβ Τίλιχ, πρωθυπουργός της Σαξωνίας και μέλος του προεδρείου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, έκανε μάλιστα πρόταση να συσταθεί νέο πόστο στην ΕΕ: εκείνο του επιτρόπου για τη σταθερότητα του ευρώ.

 

Εκτιμά ότι έτσι θα υπάρχει ενδελεχής έλεγχος, πιστεύει στην αλληλεγγύη προς την Ευρώπη, και υποστηρίζει ότι η ΕΕ και η Ευρωζώνη πρέπει να διαθέτουν μια σειρά εργαλείων ώστε να αντιμετωπίσει πιθανές κρίσεις και προβλήματα.

 

Για τον κ. Τίλιχ, «η ελεγχόμενη αναδιάρθρωση χρέους και η εθελοντική έξοδος μιας χώρας από την Ευρωζώνη ως εσχάτη λύση» θα πρέπει να συνιστούν μερικά από τα εργαλεία των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

 

Μέρκελ: Νέα Ευρώπη

 

Στην ομιλία της, η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε την αναμόρφωση της ΕΕ, στην κατεύθυνση μίας πιο στενής πολιτικής ένωσης με αυστηρούς κανόνες για τα ελλείμματα και τα χρέη, ενώ απέρριψε, για μία ακόμα φορά, την έκδοση ευρωομολόγων.

 

Οι ηγέτες πρέπει να δημιουργήσουν μία «νέα Ευρώπη», ολοκληρώνοντας μία «πολιτική ένωση», σημείωσε, ενισχύοντας την ρητορική της, καθώς η κρίση χρέους που ξεκίνησε στην Ελλάδα στα τέλη του 2009 έχει ωθήσει σε επίπεδα-ρεκόρ τις αποδόσεις των ομολόγων σε Ισπανία και Ιταλία, ενώ απειλεί και τη γαλλική οικονομία, τη δεύτερη μεγαλύτερη της Ευρωζώνης.

 

«Η Ευρώπη είναι σε μία από τις δυσκολότερες, αν όχι τη δυσκολότερη, ώρα από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο», σημείωσε.

 

«Το ευρώ είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα νόμισμα, είναι το σύμβολο μισού αιώνα ειρήνης, ελευθερίας και κοινωνικής ευημερίας», υπογράμμισε η Άνγκ.Μέρκελ, η οποία ηγείται εδώ και 11 χρόνια της CDU.

 

Το διήμερο συνέδριο επρόκειτο να επικεντρωθεί στην εκπαιδευτική πολιτική, όμως κυριάρχησε εξαρχής το θέμα της κρίσης χρέους.

 

Η κ. Μέρκελ υπογράμμισε πως η Γερμανία έχει ευθύνη έναντι των εταίρων της και πως είναι και η ίδια ευάλωτη αν άλλες χώρες της Ευρωζώνης παρασυρθούν στην κρίση, καθώς, όπως υπενθύμισε, το 60% των γερμανικών εξαγωγών κατευθύνονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

«Τα ιρλανδικά προβλήματα είναι σλοβακικά προβλήματα, τα ελληνικά προβλήματα είναι ολλανδικά προβλήματα και τα ισπανικά προβλήματα είναι δικό μας πρόβλημα. Η ευθύνη μας δεν τελειώνει στα σύνορά μας», υπογράμμισε.

 

Εν τω μεταξύ, μιλώντας την κυριακή σε κομματική συγκέντρωση του CDU στο Ζίνγκεν, ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε άφησε να εννοηθεί ότι λαμβάνει προληπτικά μέτρα για την περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους.

 

«Θα ήταν μια φρικτή κυβέρνηση εάν δεν εξέταζε, μεταξύ άλλων, τι θα κάνει σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά», φέρεται να δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa).

 

Ο υπουργός ωστόσο απέφυγε να σχολιάσει δημοσίευμα του Spiegel που θέλει την γερμανική κυβέρνηση να προετοιμάζεται ήδη για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, σε περίπτωση που η νέα κυβέρνηση δεν καταφέρει να εφαρμόσει το πρόγραμμα περικοπών.

 

Ως υπουργός Οικονομικών και λαμβάνοντας υπόψη πιθανές συνέπειες στις χρηματαγορές, είπε ότι δεν μπορεί να τοποθετηθεί επί τέτοιων σεναρίων. «Τέτοια δημοσιεύματα ενέχουν πάντα μια δόση σπέκουλας», περιορίστηκε να πει.

 

«Θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη», υπογράμμισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, εκτιμώντας ότι Αθήνα θα χρειαστεί μια δεκαετία για να αντιμετωπίσει την κρίση.

 

«Οι Έλληνες χρειάζονται δέκα χρόνια, είμαι απόλυτα βέβαιος γι' αυτό», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι δεν αρκεί η μείωση του χρέους, καθώς, όπως είπε, «η Ελλάδα χρειάζεται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ελπίζω στο μεταξύ οι Έλληνες να το έχουν αντιληφθεί αυτό».

 

Κάθε χώρα, υπογράμμισε ο κ. Σόιμπλε πρέπει να λύσει μόνη της τα προβλήματά της, «αλλά θα πρέπει να τους προσφέρουμε χρόνο [...], αυτό είναι το νόημα των πακέτων διάσωσης».

Newsroom ΔΟΛ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 14/11/2011 15:48:46

  Μετά συγχωρήσεως,ἡ Χιτλεμέρκελ μέ τά χέρια της μᾶς δείχνει τό ἀγγούρι πού μᾶς ἐτοιμάζει, ἢ αὐτό πού ἀπομένει γιά νά μπεῖ μέσα; Ἒτσι, γιά νά πάρω κουράγιο!

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 14/11/2011 15:50:46

  Εξω, έξω έξω! και πάρτε και τα 2-3 ΜΜΕ και τις 2-3 τεχνικές εταιρίες μαζί σας και τα πακέτα διάσωσης στους δουλοπάροικους. Προστατέψετε τους Γερμανούς φορολογουμένους. Αφήστε μας ΗΣΥΧΟΥΣ.

  • τσώφλι πασατέμπου avatar
   τσώφλι πασατέμπου @ archaeopteryx 14/11/2011 18:12:07

   Θα πρότεινα να τους αφήσουμε εμείς πρώτοι ήσυχους - how about that ?

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ τσώφλι πασατέμπου 14/11/2011 18:29:50

    To αναφέρω στις προσευχές μου κάθε βράδυ...

    1) Να πεθάνουν όλοι οι αιολικοί θάνατο οδυνηρό και φρικτό,
    2) Να πούμε εμείς αντίο στην "Ενωμένη" Ευρώπη -- όπως έχει καταντήσει
    3) Να έχουμε Κυβέρνση τιμίων χωρίς διαπλεκομένους (αυτό λύνει και όσα από δύο πρώτα με ενοχλούν)
    4) Να κάνει πολιτικές δηλώσεις η Καϊλή

    • Σταύρος avatar
     Σταύρος @ archaeopteryx 14/11/2011 20:33:42

     Έχεις ξεφύγει τις τελευταίες ήμέρες και ειδικά μετά την συνέντευξη. ;)
     Σε ρωτώ για άλλη μία φορά λοιπόν.
     Η Sarah το ξέρει;
     Χα! :) Χα! :) Χα! :)

     • archaeopteryx avatar
      archaeopteryx @ Σταύρος 14/11/2011 21:37:20

      κοντέυω να ΣΚΑΣΩ!!!

 3. ekso ekso avatar
  ekso ekso 14/11/2011 17:01:12

  συμφωνω εξω εξω..
  γιατι εξω..το αγγουρι θα ειναι πιο μεγαλο..
  τωρα ειναι μικρο επειδη ειμαστε μεσα..και δεν υπαρχει χωρος να μεγαλωσει..
  τι να μου κανει η μερκελ?
  εγω το θελω μεγαλο για να το απολαυσω..
  ευτυχως οι δανειστες θα μας πετυχουν εξω-εξω και θα μας ξεσκισουν..
  γουσταρωωωωωωωωωωωωωω

  οι χρησιμοι ηλιθιοι που πιστεψαν τον "λεφτα υπαρχουν"
  τωρα πιστευουν οτι εξω ..θα υπαρχουν δανεικα.

  • Φίλος avatar
   Φίλος @ ekso ekso 14/11/2011 17:44:45

   Δανεικά τέλος... ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ !!!
   Τόσο δύσκολο είναι επιτέλους να το καταλάβεται ορισμένοι;

   • Φίλος avatar
    Φίλος @ Φίλος 14/11/2011 17:46:04

    /καταλάβετε (διόρθωση)

 4. Avanti avatar
  Avanti 14/11/2011 17:20:35

  Μπράβο Angela τώρα αρχίζεις να βλέπεις το δρόμο το σωστό, βγάλε μας έξω από το ευρώ να σωθούμε και να ησυχάσουμε. Και εμείς με τη σειρά μας θα πρέπει να σας κάνουμε δώρο ένα κουρεματάκι (ξέρεις όπως κουρεύεις το μαλλί σου) στα ομολογάκια που τυχόν έχετε. Μακρυά από μας Angela βλέπεις τι τραβάτε.

 5. νυφικα avatar
  νυφικα 14/11/2011 21:55:00

  Ναι εδώ δεν ξέρουμε αν θα υπάρχει ευρωπαϊκή ένωση στο μέλλον, τουλάχιστον με τη μορφή που έχει τώρα!

 6. η Dimi avatar
  η Dimi 15/11/2011 14:31:18

  Τάγμα νεοναζί σκότωνε μετανάστες
  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63545850

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.