#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/06/2011 10:02
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα όρνεα της κερδοσκοπίας έβαλαν τώρα στο μάτι και την Ιταλία.Το τεράστιο δημόσιο χρέος της Ιταλίας έχει οδηγήσει πολλούς αναλυτές να θεωρούν πως η χώρα αυτή αποτελεί τον επόμενο αδύναμο κρίκο της ευρωζώνης.

Οι διασώσεις της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, και της Πορτογαλίας έχουν ανοίξει την όρεξη των επενδυτών και των κερδοσκόπων, που θέλουν και συνέχεια. Τώρα, εκτός από την Ισπανία, άρχισαν να περικυκλώνουν και την Ιταλία, και το Βέλγιο.

Ένας από τους συνήθεις υπόπτους έδωσε και τη πρώτη εντολή για επίθεση. Στα τέλη του περασμένου Μαΐου, η Standard & Poor's, εντελώς απροειδοποίητα υποβάθμισε τη πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας, με τη δικαιολογία ότι η αργή της ανάκαμψη δεν μπορεί να στηρίξει τις απαραίτητες μειώσεις του δημόσιου χρέους της.

Οι αγορές τρόμαξαν, προκαλώντας μια άμεση πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Το κόστος δανεισμού της Ιταλίας εκτοξεύτηκε στα ύψη, προκαλώντας φόβους ότι η χώρα θα πληγεί οικονομικά, όπως έγινε και με τις υπόλοιπες χώρες PIGS. Η ανακοίνωση της υποβάθμισης μπορεί να ήταν απροειδοποίητη, υπήρχαν όμως κάποιες ενδείξεις. Λίγες μέρες πριν, ο ΟΟΣΑ είχε δημοσιεύσει μια αρνητική κριτική της ιταλικής οικονομίας. Οι ειδικοί του ΟΟΣΑ χαρακτήρισαν ως αβέβαιη την ιταλική ανάκαμψη, αμφιβάλλοντας για την δημοσιονομική βιωσιμότητα της οικονομίας της.

Πράγματι, το ιταλικό δημόσιο χρέος αναμένεται να φτάσει το 120% του ΑΕΠ φέτος, τοποθετώντας την Ιταλία στη λίστα με τις πέντε χώρες του πλανήτη με το υψηλότερο δημόσιο χρέος. Αν όμως δούμε πιο προσεχτικά την ιταλική οικονομία, τότε βλέπουμε πως δεν υπάρχουν σοβαροί λόγοι ανησυχίας.

Αυτοί που ανησυχούν με τα χρέη της Ιταλίας, δεν έχουν καλή μνήμη. Η χώρα βρίσκεται σ αυτή τη κατάσταση εδώ και 30 χρόνια. Από τη δεκαετία του `80, οι ιταλικές κυβερνήσεις αυξάνουν τα χρέη της. Το 1980, το χρέος ήταν στο 60% του ΑΕΠ, και το 1985 είχε σκαρφαλώσει στο 85%. Στις αρχές της  δεκαετίας του `90 το χρέος έπιασε το 100% του ΑΕΠ, ενώ προς τα τέλη της δεκαετίας πήγε στο 124%.

Η προοπτική ένταξης στην ευρωζώνη, ανάγκασε τους Ιταλούς να σφίξουν τα ζωνάρια στο δεύτερο μισό των `90ς. Παρά τις θυσίες όμως, όταν η Ρώμη εντάχθηκε το 1999 στο ευρώ, το δημόσιο χρέος της ήταν στο 115% του ΑΕΠ της. Όλα αυτά τα χρόνια όμως, κανένας δεν αμφισβήτησε την ασφάλεια της αγοράς ιταλικών κρατικών ομολόγων.

Επίσης, το μεγαλύτερο μέρος του ιταλικού χρέους βρίσκεται στα χέρια των ίδιων των Ιταλών, που διαθέτουν το 55% των κρατικών ομολόγων, σε σχέση με το αντίστοιχο 31% στη Γαλλία, και 47% στη Γερμανία.  Οι πιστωτές και οι δανειολήπτες της Ιταλίας είναι τόσο στενά συνδεδεμένοι, που μια χρεοκοπία δεν συμφέρει σε κανέναν.

Παρά το πελώριο χρέος της, η Ιταλία διαθέτει έναν υγιή ιδιωτικό τομέα. Οι Ιταλοί αποταμιεύουν. Ο μέσος όρος χρέους των ιταλικών νοικοκυριών αντιστοιχεί στο 44% του εισοδήματός τους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι 82%. Οι ιταλικές επιχειρήσεις είναι χρεωμένες σε επίπεδο 80%, ενώ οι αντίστοιχες στην υπόλοιπη  Ευρώπη 120%.

Τι σχέση έχει το ιδιωτικό χρέος; Η σημερινή κρίση οφείλεται στη κατάρρευση του ιδιωτικού τομέα, όταν οι οικογένειες δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια στις τράπεζες. Αυτό προκάλεσε κρίση στον τραπεζικό τομέα η οποία μετά επεκτάθηκε σε ολόκληρη την οικονομία.

Η αναστάτωση ξεκίνησε στις ΗΠΑ και μεταδόθηκε στην Ευρώπη. Η Βρετανία ήταν από τις χώρες που επηρεάστηκαν περισσότερο. Οι Βρετανοί πολίτες έχουν μεγάλα χρέη. Το 2006, ο μέσος Βρετανός χρωστούσε €29.000 σε στεγαστικό δάνειο, ενώ ο μέσος Ιταλός €5.000. Στην Ιταλία, το κράτος δεν χρειάστηκε να διασώσει τις τράπεζες.

Όμως, παρά το ρόλο που παίζει το ιδιωτικό χρέος, οι αγορές (κυρίως του Λονδίνου) άρχισαν ξαφνικά να ρίχνουν όλο το βάρος στο δημόσιο χρέος. Έτσι, η κρίση του αγγλοσαξονικού τραπεζικού συστήματος, σύντομα μετατράπηκε σε κρίση της ευρωζώνης, με θύματα της τα κράτη με μεγάλο δημόσιο χρέος.

Η κερδοσκοπία και τα πολιτικά συμφέροντα έπαιξαν μεγάλο ρόλο σε αυτή τη μετατόπιση. Όμως, αν το δημόσιο χρέος έπαιζε τόσο μεγάλο ρόλο, τότε η τρίτη ισχυρότερη οικονομία του κόσμου, η  Ιαπωνία, θα έπρεπε να είναι και το πρώτο θύμα. Έχει χρέος που αντιστοιχεί στο 220% του ΑΕΠ της, κάτι όμως που δεν φαίνεται να φοβίζει τις αγορές. Τα ιαπωνικά κρατικά ομόλογα έχουν σπρεντς μικρότερα από 1%, σχεδόν δυο μονάδες χαμηλότερα από το γερμανικό σημείο αναφοράς.

Οι Βάρβαροι κάποτε συνετέλεσαν στη πτώση της Ρώμης. Ευτυχώς όμως που η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται πάντα. Τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

S.A.-Public Service Europe

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 10/06/2011 11:16:50

  Ας πεσει ο Μπερλουσκονι και ελθει η αριστερα στην εξουσια και θα δουμε.

  • κοινός γκνούς avatar
   κοινός γκνούς @ ψυχραιμια 10/06/2011 21:38:32

   αλήθεια πιστυεύεις πως μια χώρα την κυβερνάει ένα ατομο μόνο;

 2. TAKΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠOΥΛΟΣ avatar
  TAKΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠOΥΛΟΣ 10/06/2011 12:55:38

  «Οι ιδιωτικές δυνάμεις της οικονομίας επιθυμούν ανοικτούς δρόμους για την απόκτηση μεγάλων πόρων. Καμμιά νομοθεσία δεν πρέπει να τους εμποδίζει στο δρόμο τους. Θέλουν να κάνουν τους νόμους οι ίδιοι, σύμφωνα με τα συμφέροντά τους και για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιούν το εργαλείο που οι ίδιοι κατασκεύασαν, την δημοκρατία, το επιδοτούμενο κόμμα. Ο νόμος έχει ανάγκη για ν’ αντισταθεί στην επιδρομή αυτή, από μια υψηλού επιπέδου παράδοση, η οποία αντλεί ικανοποίηση, όχι από την συσσώρευση πλούτου, αλλά από την αποστολή της αληθινής διοίκησης, πέρα και πάνω από τα πλεονεκτήματα του χρήματος.»
  ΟΣΒΑΛΝΤ ΣΠΕΝΓΚΛΕΡ

 3. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 10/06/2011 14:34:22

  Καζάκης στο Σύνταγμα τη Δευτέρα που μας πέρασε:

  # Η Ελλάδα πρέπει να ανατρέψει τη Δανειακή Συμβαση, η οποία αν εφαρμοστεί, ιδρύει νομικό προηγούμενο για να εφαρμοστεί σε όλες τις άλλες χώρες του κόσμου. Αυτός είναι ο λόγος που όλοι ασχολούνται μέρα νύχτα με την πανέμορφη χώρα μας, αυτός είναι ο λόγος που το Παγκόσμιο Σύστημα έχει ρίξει επάνω μας ολόκληρη την προπαγανδιστική του Μηχανή.

  # Η ανθρωπότητα θα μας χρωστά ευγνωμοσύνη αν τους εμποδίσουμε.

  # Ανατρέποντάς τη Δανειακή θα ακυρωθεί ένας από τους βασικούς σκοπούς της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης, δηλαδή η αέναη κυκλοφορία του 1 τρισεκατομμυρίου πλασματικών κεφαλαίων, τα οποία αυτή ελέγχει και τα οποία πρέπει να επανεπενδύονται (δανείζονται) συνεχώς (αναγκαστικός δανεισμός των κρατών εις το διηνεκές, με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών).

  # Απέναντί μας έχουμε Διεθνείς Εκτελεστές και Μαφιόζους.

  # Η Ελλάδα είναι το καναρίνι στο ορυχείο που πεθαίνει πρώτο και η σιγή του ειδοποιεί τους μεταλλωρύχους ότι σώνεται σιγά σιγά ο αέρας στη σήραγγα (ντόμινο).

  # Η ιστορία της Ελλάδας από συστάσεως του κράτους μας είναι μια ιστορία χρέους και πολέμων εξ αιτίας του χρέους.

  # Το 1964 ξεχρεώσαμε το χρέος του 1898.

  # Το καθεστώς Μεταξά αρνήθηκε να πληρώσει το χρέος εις βάρος ενός λαού που πενόταν, δικαιώθηκε από το Διεθνές Δικαστήριο και χρησίμευσε ως πρότυπο για τη μονομερή διαγραφή του χρέους της Αργεντινής.

  # Το Μνημόνιο του 2010 επεβλήθη για να αποπληρωθεί το δανειακό ομόλογο του 1984-1987.

  # Ένα από τα εργαλεία της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης για την υποδούλωση του πλανήτη είναι ο αναγκαστικός, αέναος δανεισμός των κρατών, ώστε να κυκλοφορεί συνεχώς το 1 τρις διαθέσιμων προς δανεισμό κεφαλαίων, τα οποία η παγκοσμια αλήτ ελέγχει.

  • koinos_nous avatar
   koinos_nous @ αλλενάκι 10/06/2011 15:00:19

   Ο Καζακης ο Λαπαβιτσας και αλλοι απο περυσι φωναζουν οτι τα νουμερα δεν βγαινουν και οτι πρεπει να κανουμε σταση πληρωμων και να φυγουμε απο το ευρω.
   Ποσο μαλλον τωρα εκει που εφτασαν την κατασταση ο "δεν μπορει το παιδι" και ο εκνευριστικος τυπος που παριστανει τον υπουργο οικονομικων.
   Εδω μεσα καποιοι φωστηρες νομιζουν οτι με το που θα βγει ο Σαμαρας θα μηδενιστουν και τα ελειμματα και τα παντα ολα, καθως και οτι θα ξεχρεωσουμε χρεος της ταξεως των 500 δις.(το αλλο με τον Τοτο το ξερετε?)
   Θα τυπωνουν οι ΕΛ και η ομαδα Ε στον Ολυμπο ευρω και θα ξεχρεωσουμε.
   Κουνια που μας κουναγε.
   Αν δεν υπαρχει συμφωνια κατω απο το τραπεζι για κουρεμα του χρεους η για μεγαλες διευκολυνσεις στην αποπληρωμη καλη ανταμωση στα σκλαβοπαζαρα.

 4. A.M. avatar
  A.M. 10/06/2011 18:21:29

  Μια καλή μέθοδος είναι να εφαρμόζεις επακριβώς τις μεθόδους του εχθρού, εν προκειμένω των αγορών.

  Πώς εφαρμόστηκε η μέθοδος του shock στην Ελλάδα;

  Μόνο μια αντιστροφή της μεθόδου εκ μέρους της Ελλάδας προς τις αγορές μπορεί να μας δώσει κάποιες πιθανότητες να βγούμε απ το κοινωνικοοικονομικό σπιράλ του θανάτου της χώρας.

  Που σημαίνει πρακτικά ότι μια χαμένη παρτίδα «σώζεται» μόνον αν ο προσεχώς σίγουρα χαμένος κλωτσήσει το τραπέζι και τα κάνει όλα λαμπόγυαλο φέρνοντας κυριολεκτικά «τα πάνω - κάτω.»
  Ο αντίπαλος πραγματικά παθαίνει ένα shock (με "h" αλά Ντόρα).
  Εκεί που τόχει σίγουρο το παιχνίδι τώρα αρχίζει να μαζεύει πιόνια απ το πάτωμα και να τα στήνει πάλι απ την αρχή για το επόμενο παιχνίδι.
  Πίκρα λέμεε!

  Αναζητείται «τρελός» για να κλωτσήσει το τραπέζι!

 5. hotdog avatar
  hotdog 16/06/2011 21:49:04

  Γεωργακόπουλος ορθά μίλησε: Ξεκαθάρισμα στην Ιταλική μαφία, δολοφονία Αλντο Μόρο τον έλεγαν το μόρτη;;; & ισχυροποίηση του ρεμαλο-μπερλουσκόνι. Είναι εξυπηρετικός πως να το κάνουμε;;; (...και αποφεύγει τας καμαριέρας)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.