#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/09/2012 07:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα χρονικά περιθώρια για την Ευρώπη στενεύουνΗ ευρωπαϊκή κρίση χρέους πήρε μια πολύτιμη ανάσα αυτό το καλοκαίρι, αφού οι υποσχέσεις για παρέμβαση από πλευράς της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας και της ΕΚΤ, τόνωσαν κάπως τις αγορές.

Η κυβέρνηση Ομπάμα ελπίζει πως αυτό το κλίμα θα συνεχιστεί, αφού η τυχόν μεταδοτικότητα της ευρωπαϊκής κρίσης μπορεί να φρενάρει την αμερικανική ανάπτυξη. Αν η Ευρώπη μπορέσει να αντέξει μέχρι τον Νοέμβριο, η οικονομική πολιτική του Ομπάμα μπορεί να επιβιώσει, αλλά αυτή που μάλλον δεν μπορεί να επιβιώσει μέχρι τότε είναι η Ευρώπη.

Μπαίνοντας στον Σεπτέμβριο, η κρίση αναζωπυρώθηκε. Τα νέα στοιχεία της ΕΚΤ δείχνουν πως τα κόστη χρηματοδότησης των επιχειρήσεων της ευρωπαϊκής περιφέρειας βρίσκονται σε ιστορικό υψηλό. Εν τω μεταξύ, ο οίκος Moody’s υποβάθμισε την προοπτική πιστοληπτικής αξιοπιστίας της ΕΕ.

Όλα τα παραπάνω συμπιέζουν τις ήδη μη ανταγωνιστικές οικονομίες της νότιας Ευρώπης, όμως τα σοβαρότερα προβλήματα για την ΕΕ συνολικά μπορεί να εμφανιστούν το ερχόμενο φθινόπωρο.

Μέσα στο επόμενο δίμηνο, η ΕΕ θα πρέπει να αποδεχτεί την πραγματικότητα, ότι η νομισματική της ένωση δεν είναι βιώσιμη, ή να δεχτεί την σφοδρή αντίδραση ενός βαθιά αγανακτισμένου εκλογικού σώματος.

Το μεγαλύτερο άμεσο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Βερολίνου και ΕΚΤ, όσον αφορά στον ρόλο της δεύτερης. Την 12/9, το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας θα αποφανθεί αναφορικά με την νομιμότητα του σχεδίου διάσωσης της ευρωζώνης, δηλαδή του μηχανισμού σταθερότητας. Το εν λόγω ταμείο βασίζεται στην χρηματοδότηση από την  ΕΚΤ, και αναμένεται να βοηθήσει στα οικονομικά ζητήματα της Ισπανίας. Αν όμως σημειωθεί οποιαδήποτε δυσλειτουργία, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την νευρικότητα των επενδυτών και την εκ νέου αύξηση του κόστους δανεισμού των κρατών.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, μια γερμανική ύφεση απειλεί να διαταράξει τον ηγετικό ρόλο της χώρας στην διαχείριση της κρίσης. Αν και οι Γερμανοί έχουν κερδίσει πολλά (με τα χαμηλά επιτόκια) από την κρίση των Νοτίων εταίρων τους, η μείωση της ζήτησης στον Νότο έχει επιβραδύνει και την γερμανική οικονομία.

Μια ύφεση στην Γερμανία θα αποτελούσε αρνητικό ενδεχόμενο για την Ευρώπη, που όλο και πιο πολύ εξαρτάται από αυτήν για την χρηματοδότηση των διασώσεων.

Επιπλέον, μια γερμανική επιβράδυνση σημαίνει πως η αναλογία χρέος προς ΑΕΠ θα αυξηθεί πιο γρήγορα από το αναμενόμενο, με την φορολογική βάση να συρρικνώνεται. Μια δημοσιονομική κάμψη της Γερμανίας θα θέσει σε κίνδυνο την πιστοληπτική της αξιολόγηση, κάτι που  μπορεί να οδηγήσει την χώρα σε μια  κανονική (δική της) κρίση χρέους. Μια τέτοια κρίση θα συντάραζε συθέμελα τις παγκόσμιες αγορές και θα υπονόμευε την επανεκλογή της Angela Merkel, το πολιτικό κεφάλαιο της οποίας είναι αυτό που καθορίζει την ευρωπαϊκή ατζέντα των διασώσεων.
Η απειλή για μια γερμανική ύφεση αυξάνεται, αν αναλογιστούμε τις πολιτικές και οικονομικές εντάσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση έχει άμεση ανάγκη να πάρει χρήματα εντός του τρέχοντος μηνός, αλλά οι όποιες μελλοντικές διασώσεις βασίζονται στην γενικότερη αξιολόγηση των ελληνικών δημοσιονομικών θεμάτων, η οποία επίσης θα γίνει μέσα στον Σεπτέμβρη, και που μάλλον δεν θα δείξει κάποια σημαντική βελτίωση όσον αφορά στο ελληνικό χρέος. Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν, ότι το 75% των Γερμανών δεν θέλει την Ελλάδα στο ευρώ.
Σε μια παρόμοια κατάσταση βρίσκεται και η Πορτογαλία, αν και όλα δείχνουν πως στην μείωση των ελλειμμάτων τα πήγε καλύτερα από την Ελλάδα. Παρόλα αυτά, το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας απέρριψε ένα σημαντικό κομμάτι του σχεδίου λιτότητας, αφήνοντας την κυβέρνηση να ψάχνει απεγνωσμένα για €1 δισ σχετικά με τους στόχους της για το 2013. Τώρα, είναι πιθανόν, πως η κυβέρνηση θα προσεγγίσει την τρόικα, ζητώντας την επαναδιαπραγμάτευση  του σχεδίου  διάσωσης, κάτι που αναμένεται να συγχύσει περαιτέρω τους Γερμανούς φορολογούμενους.

Το ίδιο απελπιστική είναι και η κατάσταση στην Ισπανία, με ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα την ταχεία αποσύνθεση της πολιτικής της συνοχής. Κάποιοι κοινωνικοί και οικονομικοί δείκτες, όπως είναι η ανεργία των νέων, είναι κοντά στο 50% εδώ και μήνες, οδηγώντας σε έντονες λαϊκές αντιδράσεις εναντίον της λιτότητας.

Όσο θα δημοσιεύονται (μέσα στον Σεπτέμβριο) οι έλεγχοι των ισπανικών τραπεζών, η αποδοχή της κυβέρνησης θα μειώνεται συνεχώς, δυσκολεύοντας την προσπάθειά της να πετύχει μια βιώσιμη ανάκαμψη σε συνεργασία με την ΕΕ.
Μέσα σε όλα αυτά, η Ιταλία θα συνταραχθεί, αφού το φθινόπωρο αρχίζει η δική της προεκλογική εκστρατεία. Ο πρώην πρωθυπουργός Silvio Berlusconi, που αναγκάστηκε να παραχωρήσει την θέση του στον τεχνοκράτη Monti, μοιάζει να είναι ο επικρατέστερος για την πρωθυπουργία. Η πλατφόρμα του μάλιστα αφήνει υπονοούμενα πως το συμφέρον της Ιταλίας θα ήταν να φύγει από το ευρώ, κάτι που δύσκολα θα δεχτούν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες.
Κανένα από όλα τα παραπάνω δεν θα οδηγήσει στην διάλυση της ευρωζώνης, αλλά το καθένα από μόνο του προσθέτει καρφιά στο φέρετρό της. Κάποια μικρότερης εμβέλειας γεγονότα, όπως οι εκλογές στην Ολλανδία, ή το ενδεχόμενο να ζητήσουν διάσωση η Κύπρος και η Σλοβενία, μπορούν να εντείνουν δραματικά την κρίση, με αποτέλεσμα οι πολιτικοί να μην μπορέσουν να αντιδράσουν αποτελεσματικά.
Με την επανεκλογή του Ομπάμα να εξαρτάται από την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας, τα μάτια του είναι καρφωμένα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, φοβούμενος μια τυχόν μεταδοτικότητα της κρίσης. Όλα λοιπόν θα κριθούν από την Ευρώπη, τα χρονικά περιθώρια της οποίας στενεύουν επικίνδυνα.

realclearmarkets.com

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. franc avatar
  franc 07/09/2012 09:05:11

  Nα υποθέσω αγαπητέ Strange οτι σε διάβασαν οι Υπερτραπεζιτες και έβαλαν τον Ντράγκι να σημάνει υποχώρηση και τον Μόντι να τα "ψέλνει" στούς Γερμανούς? (Μπάς και φρενάρουν τον Μπερλουσκόνι?)

 2. Afroditi P. avatar
  Afroditi P. 07/09/2012 10:57:56

  Τα χρονικά όρια γα την Ευρώπη στενεύουν....

  Ενώ για την Ελλάδα??

  Μήπως έχουν ήδη στενέψει τόσο πολύ, που κοντεύει να εκραγεί το ''κουστούμι'' ?

  Οπως γραφει σήμερα το Bloomberg, με θέμα την ανεργία στην Ελλάδα :

  ''Ανεργοι Ελληνες καθαρίζουν τουαλέττες στην Σουηδία''

  http://www.bloomberg.com/news/2012-09-07/jobless-greeks-resolved-to-work-clean-toilets-in-sweden.html

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.