#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/11/2010 14:56
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα σχέδια της Ε.Ε. ενέχουν ρίσκοΗ Angela Merkel έχει δίκιο. Και αυτό  είναι κάτι που δεν ακούγεται πολύ συχνά για τη Γερμανίδα καγκελάριο. Υπάρχουν πολλές διαφωνίες για τη «ψύχωση» που τη διακατέχει σε σχέση με τη δημοσιονομική σταθερότητα, ειδικά σε μια περίοδο όπως η σημερινή, ή την άρνησή της να αντιμετωπίσει τις μακροοικονομικές ανισορροπίες. Όμως στο συγκεκριμένο ζήτημα της αναγκαιότητας για αλλαγές στη συνθήκη της Ε.Ε, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός στήριξης, έχει δίκιο.

Η ισχύουσα συνθήκη της Λισσαβόνας είναι απλά ανεπαρκής, και δεν μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των νομικών και πολιτικών προβλημάτων που ανακύπτουν από έναν θεσμικό μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων. Και ένας τέτοιος μηχανισμός είναι άκρως απαραίτητος, προκειμένου να αντικαταστήσει το προσωρινό σχέδιο οικονομικής σταθερότητας (EFSF), που λήγει το 2013. Βέβαια, όπως συμφωνούν και οι περισσότεροι, δεν υπάρχει ιδιαίτερη διάθεση για μια ακόμη αλλαγή της συνθήκης, ειδικά όταν χρειάστηκε μια ολόκληρη βασανιστική δεκαετία για να επιτευχθεί αυτή της Λισσαβόνας. Όμως το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας, έχει αφήσει ελάχιστα περιθώρια στη Merkel. Χωρίς κάποια τροποποίηση της συνθήκης, το EFSF απλά θα εκπνεύσει, και η ευρωζώνη θα επιστρέψει εκεί από όπου ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο.

Το συνταγματικό δικαστήριο είναι ένας πολύ καθοριστικός παράγοντας για τη διαμόρφωση των γερμανικών θέσεων. Έδωσε το πράσινο φως στη δημιουργία του EFSF, όταν η κυβέρνηση επικαλέστηκε λόγους ανωτέρας βίας. Ο μηχανισμός στήθηκε για να προστατευτεί η ευρωζώνη. Αυτό ήταν το βασικό επιχείρημα της γερμανικής κυβέρνησης, και το δικαστήριο το αποδέχθηκε. Σήμερα όμως, ένας τέτοιος ισχυρισμός δεν μπορεί να επεκταθεί και στη δημιουργία ενός εντελώς νέου θεσμού της Ε.Ε. Στην τελική του απόφαση, το δικαστήριο έβαλε περιορισμούς όσον αφορά σε περαιτέρω ευρωπαϊκές ενσωματώσεις, που όμως δεν συνοδεύονται από ξεκάθαρες δημοκρατικές ετυμηγορίες. Πέραν αυτού, το δικαστήριο θα μπορούσε να ερμηνεύσει κυριολεκτικά το άρθρο της συνθήκης του Maastricht, που απαγορεύει τη διάσωση κρατών, μπλοκάροντας  έτσι οποιονδήποτε νέο μηχανισμό. Το ρίσκο του να ξεφύγει κανείς από τα οριζόμενα της συνθήκης είναι νομικά ανυπέρβλητο.

Ευτυχώς που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποδέχθηκε τη λογική της αλλαγής της συνθήκης. Ο πρόεδρος του, Herman Van Rompuy, θα κάνει τις προτάσεις του τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Το ζήτημα που τίθεται είναι αν οι προτεινόμενε αλλαγές θα έχουν αποτέλεσμα, και αν ο πρόεδρος καταφέρει να τις κάνει αποδεκτές από το γερμανικό ανώτατο δικαστήριο. Τα τυχόν λάθη δεν είναι καθόλου απίθανα. Υπάρχουν πάμπολλες διαφωνίες μεταξύ των κρατών μελών που δεν φαίνεται να ξεπερνιούνται.

Επισήμως, ο Herman Van Rompuy θα εκμεταλλευτεί ένα παραθυράκι της σύμβασης της Ε.Ε. (άρθρο 48.6) το οποίο ουσιαστικά επιτρέπει στο Συμβούλιο να τροποποιεί μερικές παραμέτρους της συνθήκης εφόσον υπάρχει ομοφωνία, και χωρίς να χρειάζονται δημοψηφίσματα στη Δανία και στην Ιρλανδία. Αυτό που προβλέπει ο Van Rompuy, όπως άλλωστε το δήλωσε, είναι μια νέα σειρά κανόνων και διαδικασιών που θα ισχύουν μόνο για τα μέλη της ευρωζώνης. Η απαγόρευση της διάσωσης (no bail-out) δεν πρόκειται να αλλάξει.

Ο βασικός στόχος του είναι να ξεπεραστεί το παράδοξο των τριών αρχών που διέπουν το ευρώ: Όχι διάσωση,  όχι έξοδος, όχι χρεοκοπία (No bail-out, no exit, no default). Τα πρώτα δυο είναι θεσμοθετημένα στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Η χρεοκοπία είναι νομικά εφικτή, αλλά πολιτικά απαράδεκτη, τουλάχιστον προς το παρόν. Όπως έχουν τα πράγματα, η Ε.Ε. δεν είναι σε θέση να αντιπαρέλθει τις συνέπειες της χρεοκοπίας κάποιου μέλους της.

Η ασυμβατότητα αυτών των στόχων είναι και η ρίζα του προβλήματος διακυβέρνησης που πλήττει την ευρωζώνη. Μία τουλάχιστον από τις  τρεις παραπάνω αρχές, θα πρέπει να θυσιαστεί.

Αυτή περί μη εξόδου, θα διατηρηθεί. Άρα απομένουν οι άλλες δυο. Μπορεί όμως ένα σχέδιο που θα τις συνδυάζει, να ικανοποιήσει το γερμανικό δικαστήριο; Αν και το άρθρο 48.6 είναι ένα κομμάτι της συνθήκης που το δικαστήριο αποδέχθηκε, αυτή τη φορά θα εξετάσει λεπτομερώς αν η όποια αλλαγή προτείνεται, θα έχει να κάνει με μείωση της επιρροής της Bundestag, προς όφελος των Βρυξελλών.

Όσο λοιπόν νομικά πονηρή είναι η μεθοδολογία του Van Rompuy, άλλο τόσο δύσκολο είναι να περάσει. Πως είναι δυνατό να έχεις σε ισχύ την αρχή της μη διάσωσης σε ένα μέρος της συνθήκης, και μια διαδικασία διάσωσης σε ένα άλλο; Συνεπώς, αν ο νέος μηχανισμός είναι μηχανισμός διάσωσης, σε οποιαδήποτε μορφή, μπορεί κάλλιστα να κριθεί αντισυνταγματικός στη Γερμανία.

Σίγουρα η Merkel θα προσπαθήσει να κάνει τον νέο θεσμό όσο το δυνατόν πιο σκληρό. Και μάλλον δεν θα είναι απλά μια συνέχιση του EFSF υπό άλλη μορφή. Αυτό που μάλλον θα είναι, είναι ένας μηχανισμός ελεγχόμενης πτώχευσης. Και μάλιστα θα είναι πολύ σκληρότερος από ότι το ΔΝΤ στα χειρότερά του. Θα σχεδιαστεί έτσι, ώστε να υπάρχουν άπειροι λόγοι για να μη τεθεί ποτέ σε εφαρμογή.

Μόνο έτσι θα μπορούσε να γίνει αποδεκτός από το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο. Σίγουρα όμως οι γενικότερες προεκτάσεις του δεν έχουν γίνει πλήρως κατανοητές από όσους πολιτικούς τον υπερασπίζονται, και  πιο σίγουρα όχι από τους επενδυτές. Και όσο η κατάσταση ξεκαθαρίζει, τόσο οι πιθανότητες για μια συμφωνία, πόσο μάλλον μια επικύρωση του, μειώνονται δραματικά.

S.A. -Financial Times

ΣΧΟΛΙΑ

 1. enianos avatar
  enianos 02/11/2010 15:31:03

  Μήπως ξέρουν να μας πούνε και γιατί τα αστέρια στην σημαία της οικονομικής ένωσης είναι δώδεκα? ************

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ enianos 02/11/2010 15:37:12

   "Ληγμένη" είναι αυτή με τα 12. Εποχής Μάαστριχτ. Μάλλον θα απέμεινε σε κάποιον εγχώριο Δήμο, και παρέλειψαν να την αντικαταστήσουν.
   ΕΕ και Ευρωζώνη χωρίς Κύπρο, Σλοβενία και Μάλτα (τουλάχιστον), δεν γίνεται.

  • man8os avatar
   man8os @ enianos 02/11/2010 15:37:53

   Ιστορικος ο καβγας Γερμανιας-Γαλλιας για το θεμα. Εχει σχεση με το Σααρλαντ. Ειναι ανεξαρτητο η Γερμανικο κρατος?Οποτε ειπαν 12 αστερια για προφανης λογους συμμετριας.
   http://en.wikipedia.org/wiki/European_flag

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ enianos 02/11/2010 15:41:26

   Συμβολίζει το Δωδεκάθεο των αρχαίων Ελλήνων, τους 12 γιους του Ιακώβ στη Παλαιά Διαθήκη, τους 12 Αποστόλους στη Καινή Διαθήκη και το φωτοστέφανο της Παναγίας όπως αποκαλύπτεται σε εδάφιο της Αποκάλυψης του Ιωάννη, με συνέπεια ο αριθμός 12 να θεωρείται αριθμοσύμβολο της ενότητας και της τελειότητας.
   Θα παραμείνουν πάντως 12 , όσα κράτη και άν προσχωρήσουν μελλοντικά (δεν έμειναν και πολλά έξω πάντως, καμμία δεκαριά - δώδεκα είναι).

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Ο Θείος 02/11/2010 15:42:19

    Άλλωστε και οι Ρωμαίοι δωδεκάθεο είχαν.

 2. victoria avatar
  victoria 02/11/2010 16:10:33

  Μία -πιθανή- νομική λύση για οικονομική βοήθεια που στέκει έναντι του no bail-out clause και των γερμανικών προβλημάτων, το άρθρο 122 της (υφιστάμενης) Συνθήκης, είχε επισημανθεί από Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αλλά και έναν Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πω, σε εποχή ΠΡΟ Μνημονίου με ΔΝΤ (Φεβ-Απρ 2010), δηλ στο πλαίσιο Ευρωπαϊκής λύσης.

  Η απόδειξη ότι η λύση έστεκε είναι ότι στη συνέχεια δημιουργήθηκε για ..άλλες χώρες ο μηχανισμός των 750 δις, λίγο αργότερα από την υπαγωγή της Ελλάδας στο Μνημόνιο, μηχανισμός με νομική βάση, ω, ναι, το άρθρο 122. Είναι λίγο τρίπλα και θέλουν να το αλλάξουν τώρα που εφαρμόστηκε κ υπάρχει προηγούμενο, αλλά κυρίως να το αλλάξουν με τη νέα συνθήκη προς το χειρότερο (για τους φτωχούς φυσικά).

  Το αν η Ελλάδα έβαλε ποτέ στο τραπέζι το άρθρο 122, παραμένει άγνωστο (η ..φανταστική διαπραγμάτευση βλέπετε).

  Απρόσμενη απόδειξη, άρθρο του Αλέξη Μητρόπουλου στα επίκαιρα (οι παρενθέσεις δικές μου), δείτε απόσπασμα παρακάτω:

  "Δεν γνωρίζουμε αν οι ελληνικές ή άλλες κοινοτικές Αρχές επέμειναν στην εφαρμογή αυτής της παραγράφου (!) ή αν το αίτημα απορρίφθηκε επειδή κρίθηκε ότι η περίπτωση της Ελλάδας δεν εμπίπτει σ’ αυτή (?). Αλλά μπορεί κανένας αντικειμενικός κριτής να ισχυριστεί ότι δεν είναι έκτακτη περίσταση η αιφνίδια και κερδοσκοπική συμπεριφορά των αγορών ή η πιστωτική συσσώρευση, τη στιγμή που ούτε καν ο μηχανισμός στήριξης που ανακοινώθηκε στις αρχές της άνοιξης δεν μπόρεσε να εκπληρώσει τον προορισμό του, όπως ήλπιζαν, δηλαδή να σταματήσει την εναντίον της Ελλάδας δανειακή κερδοσκοπία; Ποια μπορεί να είναι μεγαλύτερη απόδειξη της απρόβλεπτης αυτής εξέλιξης, αφού ούτε η συμφωνία των ηγετών των κρατών-μελών ούτε ολόκληρη η τεχνοδομή της ΕΕ μπόρεσαν να ελέγξουν τις εξελίξεις; ...

  Έτσι, τώρα ανακαλύπτουν ότι υπάρχει και το άρθρο 122 παρ. 2 της Συνθήκης (!)και ότι η παρούσα περίπτωση της επίθεσης εναντίον του ευρώ και των οικονομιών του Νότου εμπίπτει στη δυνατότητα της χρηματοδοτικής ενίσχυσης της Ένωσης λόγω έκτακτων περιστάσεων που εκφεύγουν από τον έλεγχο των κατ’ ιδίαν κρατών-μελών. Όταν είδαν ότι κινδύνευαν (!), αφενός μεν, οι δανειστικές τους πρόσοδοι από τα ομόλογα του χρέους που κατέχουν (λόγω της πτώσης του ευρώ), αφετέρου δε, το εξαγωγικό τους πλεονέκτημα (λόγω της έκδηλης πλέον αντιπαλότητας που διαχέεται και στο κοινωνικό σώμα με το νέο αυτό ευρωεθνικισμό που αναβιώνει το γερμανικό ιμπεριαλισμό στο οικονομικό πεδίο), αναγκάστηκαν να ξαναδιαβάσουν την αντιφατική και εν πολλοίς περίπλοκη και νεοφιλελεύθερης επίνευσης Συνθήκη, που οι ίδιοι προ ολίγου χρόνου δημιούργησαν."

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 02/11/2010 16:40:01

  Στους μήνες που έρχονται, θα δείτε να διαμορφώνεται κίνηση απόλυτα σχετική με την εικόνα της ανάρτησης.

  Κακώς ερμηνεύσαμε ότι η ΕΕ είναι τα λεφτά των κορόϊδων Γερμανών ή Γάλλων για κατανάλωση σε ξενυχτάδικα και ακριβά παιχνίδια από κρατικοδίαιτους, επιδοτούμενους και δανειζόμενους Έλληνες.

  Κακώς ξεχάσαμε, ότι από το 49 και μετά η Ελλάδα ζούσε πότε από το ΝΑΤΟ και πότε από την ΕΟΚ, και πάντα από τους μετανάστες, εκμεταλλευόμενη έμμεσα ή άμεσα την προσπάθεια των Ρώσων να κατέβουν στα ζεστά.

  Κακώς χάψαμε το παραμύθι ότι υπάρχει "Ευρώπη". Η "Ευρώπη" έγινε με την βοήθεια ή την ανοχή των Αμερικάνων, από τους Γερμανούς, πανω στην προηγούμενη Ευρώπη των Γάλλων. Αυτή η καινούργια Ευρώπη, και με την Ρωσία έχει λυκοφιλίες, και με την Αμερική κοιτάζεται λοξά, και μόνο "Ευρώπη" δεν είναι. Είναι η σύγχρονη εκδοχή της αυτοκρατορίας του Καρλομάγνου, ή της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, με πιο πολύ Μέττερνιχ παρά Ναπολέοντα. Και φυσικά, η ειρηνική (για την ώρα) εκδοχή του Γ' Ράϊχ.

  Ο Βαν Ρόμπας είναι αχυράνθρωπος. Συντάσσει υπομνήματα μεταξή Βερολίνου και Παρισιού. Η δημοσιονομική πειθαρχία, σωστή, αλλά εμένα η όλη κατάσταση μου θυμίζει κάτι Ελληνικές τράπεζες που σε άφηναν να υπερχρεωθείς για να σου πάρουν την πολυκατοικία ή το παραθαλάσσιο οι υπάλληλοι στις εμπλοκές, ή το ...αφεντικό.

  Αν το πολυσκεφτούμε, οι πολιτικές επιλογές δεν εκφράζονται από παραδοσιακές ταμπέλες και μοντέλα. Μπορεί η Μπλε εκδοχή να είναι καλύτερη από την Πράσινη, αλλά αν και οι δύο είναι σπρέϋ πάνω από το μαύρο το κόκκινο και το κίτρινο... Μπορεί η Γαλλική εκδοχή των Γερμανών να είναι συμπαθητικότερη από την Γερμανική, αλλά το πρόβλημα θα παραμένει... και άν σφίξει η Ευρωπαϊκή κατάσταση, να δούμε που θα είναι ο Βαν Ρομπ-τάδε

  Όσο για τις ελεγχόμενες πτωχεύσης, θα ξαναπώ την Αμμερικανιά: You can call me Ray or you can call me Jay κλπ κλπ. Στα Ελληνικά είναι ο Μανωλιός που ράβει κουστούμια.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ archaeopteryx 02/11/2010 17:23:29

   Just dont call me late for dinner!

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ Strange Attractor 02/11/2010 17:31:51

    χε χε χε...

 4. Orestios avatar
  Orestios 02/11/2010 17:11:34

  Δυστοπία Ευρωπαϊκών Κρατών.

 5. Enzo avatar
  Enzo 02/11/2010 17:39:41

  η ΕΕ παει για φουντο !

 6. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 02/11/2010 17:44:07

  Ο νηστικός καρβέλια ονειρεύεται!

  • Enzo avatar
   Enzo @ Ο Θείος 02/11/2010 17:47:22

   ο εθνικισμος θα ξεπηδησει σε ολη την Ευρωπη σε λιγο καιρο και τοτε να δεις τι εχει να γινει.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Enzo 02/11/2010 17:49:49

    Φοβάμαι ότι όλα τα αμερικανάκια θα πιείτε "το τσάι της παρηγοριάς".

 7. man8os avatar
  man8os 02/11/2010 17:51:45

  Πολυ με φοβιζουν αυτα...
  Στην Γερμανια ηδη εχει ξυπνησει, ισως και στην Γαλλια να ειναι ξεσπασμα εθνικισμου...
  Στην Ελλαδα αν δεν το προλαβουμε θα μας προλαβει.
  Μεγαλο το προβλημα, βομβα στο στατους κβο της Ευρωπης.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ man8os 02/11/2010 17:57:53

   man8os,
   Άν κυττάξεις έστω και πρόχειρα δημοσκοπήσεις στη Γερμανία και στη Γαλλία, θα καταλάβεις ότι όλα αυτά είναι μαύρη προπαγάνδα των συμπατριωτών μας ευρωσκεπτικιστών (δηλαδή αυτών που έχουν το πουγγί τους στο City και στην Καραιβική). Με τόσους παχειούς εφοπλιστές που έχουμε τι περιμένεις; Ποιά είναι τα συμφέροντά τους;

   • man8os avatar
    man8os @ Ο Θείος 02/11/2010 18:01:19

    Η Μερκελ δεν ηταν που μιλαγε για αποτυχημενο μουλτι κουλτι?
    Οι εξεγερμενοι Γαλλοι, μηπως δεν λενε εμμεσα οτι δεν αποδεχονται την συμπλευση με την Γερμανια?
    Δεν μου φαινονται πολυ ροδινα τα πραματα στην Ευρωπαικη οικογενεια.
    Η μαμα με τον μπαμπα πλακωνονται.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Ο Θείος 02/11/2010 18:07:39

    Η Μέρκελ. Αλλά πατώνει στις δημοσκοπήσεις, ιδίως οι σύμμαχοί της, χα, χα:
    h**p://www.spiegel.de/flash/flash-24389.html
    (and press the "max" button).
    Οι διαδηλωτές Γάλλοι, το μόνο π[ου σκέφτονται είναι πώς να ξεφορτωθούν τους δικούς τους δεξιούς . Τους Γερμανούς δεξιούς θα τους ξεφορτωθούν οι Γερμανοί, είναι δική τους δουλειά (και την ξέρουν καλά).

   • man8os avatar
    man8os @ Ο Θείος 02/11/2010 18:13:28

    Ξερεις τι εννοω για τους Γαλλους.
    Τα ορια συνταξιοδοτησης τα επεβαλε η Μερκελ να αναιβουν. Ειναι εμμεση διαμαρτυρια κατα της εξαρτησης του Παρισιου απο το Βερολινο.
    Αλλα οντως το ΦΔΠ καταρρεει.
    Σε καθε περιπτωση, συμπαθω την Μερκελ γιατι ειναι ιδιαιτερα εξυπνη.
    (Βεβαια απεναντι στη χωρα μας δεν φερθηκε πολυ ευγενικα).
    ΥΓ:Βεβαια φταιει και ο ΓΑΠουκος που ηθελε το ΔΝΤ στον μηχανισμο διασωσης.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Ο Θείος 02/11/2010 18:24:37

    Έξυπνη είναι (ήταν μάλλον), αλλά την παρέσυρε ο Ελβετός τραπεζίτης φίλος της (της Deutsche Bank) σε μαμακίες. Ξέρεις, αυτός που επένδυσε σε... ακίνητα στις ΗΠΑ και σε CD's.
    Εν τω μεταξύ, ο τραπεζίτης το έστριψε και ...βράβευσε τον Παπανδρέα, αλλά ο πολιτικός "μουτζούρης" έμεινε στα χέρια της Μέρκελ. Όσο για τον άλλο τον Βέστερβέλε του ΦΔΛ, που είχε υποσχεθεί να μειώσει τους φόρους (!), πάει αυτός, τον έφαγε η μαρμάγκα.

 8. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 02/11/2010 17:54:09

  Σ' αυτό το στοίχημα (του εθνικισμού στην Ευρώπη) πόνταρε και ο Ράμσφελντ: Τον είχε για μαντρόσκυλο ο Βούς ο Β' για να τρομάζει την Ευρώπη. Ποιός τον θυμάται τώρα (και τον μαντρόσκυλα και τον βόïδαρό του);

  • Misha avatar
   Misha @ Ο Θείος 02/11/2010 18:13:11

   Παραμύθια και αυταπάτες Θείο.
   Δεν υπαρχει καμμιά διαμάχη ΗΠΑ-Ευρωπης παρά μόνο στα μυαλά των ευρωλιγούρηδων.
   Απόδειξη; Μα ποια μεγαλύτερη από την παρουσία στην κεφαλή τής ιδιωτικής αμερικανικής τράπεζας υπό το ονομα ΔΝΤ, του σιωνιστή σοσιαλήσταρχου με γαλλικη υπηκοότητα που ακούει στο όνομα Ντομινίκ Στρος Καν ;

   Στημένο κόλπο κι από πίσω η ίδια φαρα των σιωνοναζήδων.

   • Orestios avatar
    Orestios @ Misha 02/11/2010 18:21:07

    Σωστά τα λες Misha.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 02/11/2010 18:18:53

   Ελπίζω να γίνει πρόεδρος στη Γαλλία αύριο μεθαύριο η Μαρτίν Ωμπρύ, γιατί άν οι Σοσιαλιστές προτιμήσουν τον Στρός Κάν, σας βλέπω όλους εσάς τους υπεραριστερούς ....Ρεπουμπλικάνους με τη Σάρα Πέιλιν.
   Όι όι μανούλα μου, έχουμε μπερδέψει τους μηρούς μας εδώ στη χώρα της φαιδράς !

   • man8os avatar
    man8os @ Ο Θείος 02/11/2010 18:24:35

    Ποια Ομπρι?
    Στρος Καν με τα 1000!
    Αυτη ειναι ΓΑΠουκος σε θυλικο!

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Ο Θείος 02/11/2010 18:27:27

    Τώρα με μπέρδεψες πραγματικά!
    Έ, με τίποτα δεν πιάνεστε σεις οι νεότεροι!
    Αστάθμητοι παράγοντες, σαν τον Πανιώνιο!

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ Ο Θείος 02/11/2010 18:43:57

    Sharron Angle
    h++p://online.wsj.com/article/SB10001424052748703708404575586301582643356.html

   • Misha avatar
    Misha @ Ο Θείος 02/11/2010 18:57:50

    Ο Στρος Καν , Θείο, είναι αριστερός όσο και ο Νετανιάχου.
    Έχουν τις ίδιες ακριβώς διαφορες με αυτές που φαντάζεσαι πως έχουν οι αμερικάνοι με τους ευρωπαίους τραπεζίτες.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Ο Θείος 02/11/2010 18:42:15

   Οι ρεπουμπλικάνοι κάνουν πανηγυρική επιστροφή, στην πιο βασική τους εκδοχή, εάν ενδιαφέρει. Ο Ράμσφελντ είχε ζεστό πόλεμο στα χέρια του, δεν έχει σημασία αν αυτός ή εγώ τον φτιάξαμε, ήταν και είναι ζεστός. Η Ευρώπη, φυσικά και δεν θα εξαφανιστεί, απλά θα παρ'όλο το αηδιαστικό newspeak (ένθεν και ένθεν του αυλακιού) θα αρχίζουν να πέφτουν πολλά προσωπεία. Αν κερδίζουν οι πραγματικές ιδιεολογίες (αντε να καταλάβεις ποιές είναι πραγματικές και ποιές ερζάτς...) έχουμε ελπίδα.

 9. kiki avatar
  kiki 02/11/2010 18:35:04

  @ θειο,
  Οχι καλε θα ψηφισουν την Σεγκολεν γιατι θα τους το πει ο ΓΑΠ,μια και ειναι φιλεναδα του.
  Σιγα που οι πουρκουαδες θα ψηφισουν τον Στος,και κοιτα τυχη,ρε παιδι μου ο μεγαλυτερος ανθρωπολογος λεγοταν Λεβι-Στρος.

 10. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 02/11/2010 18:41:41

  Πάλι αυτή, η Σεγκολέν;
  Ο προσφάτως μακαρίτης Claude Lévi-Strauss, καταγόταν από Γάλλους που ζούσαν στις Βρυξέλλες, ο Strauss-Cahn είναι Γαλλο-Μαροκινής καταγωγής, και γεννήθηκε στο Μαρόκο. Ουδεμία σχέση, η μόνη είναι ότι και οι 2 κατάγονται από Γάλλους Εβραικού θρησκεύματος

  • kiki avatar
   kiki @ Ο Θείος 02/11/2010 18:48:16

   @ Θειο,
   Δεν ηξερα τηνκαταγωγη του δικου μας,οτι ειναι μαυροποδαρος.
   Η Σεγκολεν την αναφερω,γιατι μου θυμιζει Δαμανακη,δεν γραφω πως τηνειχε πει η Κανελη,θα το κοψουν.
   Παρεπιπτοντως το καλοκαιρι ειχα διαβασει αρθρο βουλευτη ΠΑΣΟκ,που ελεγε τι ισχυρος ηγετης ειναι ο ΓΑπ,που τον παινευει η Σεγκολεν.Τι να πεις.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 02/11/2010 18:56:31

   Ακριβώς, μαυροπόδαρος είναι ο Δρυίδης Στροσκανίξ: Σαν τον Αλμπέρ Καμύ.
   Αλλά η Σεγκολέν με το Αυτοκρατορικό επίθετο, είναι ακόμα πιο μαυροπόδαρη, τί λέω, μαύρες κατράμι οι πατούσες της: Γεννήθηκε στη βαθειά Αφρική, στο Ντακάρ της Σενεγάλης, τότε Γαλλική αποικία, και ο πατέρας της ήταν εκεί στρατιωτικός.
   Άχ αυτή η αποικιοκρατία!

  • Misha avatar
   Misha @ Ο Θείος 02/11/2010 19:00:23

   Έλα βρε Θείο.
   Η σημειολογία τών ονομάτων τα λέει όλα: Στράους-Κοέν από τη μια, Στράους -Λεβί από την άλλη.

 11. kiki avatar
  kiki 02/11/2010 19:02:48

  @ Θειο,
  αυτοι αποικιοκρατια,εμεις πολιτικους προσφυγες,κατα την διαρκεια της χουντας και αντιστασιακους απο τα καφε των Παρισιων,των Movenpick,της Γερμανιας,και των απανταχου Αμερικανων,και Καναδων,μηνξεχασω και τμημα των Ιταλων,τους σακατεψε η εξορια.

 12. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 02/11/2010 19:03:39

  Ελπίζω archaeopteryx, οι νέοι ρεπουμπλικάνοι να είναι απομονωτιστές, όπως οι προπολεμικοί: Να γλυτώσουμε μια και καλή εμείς από τους dixies (θα έχουν το πρόβλημα οι Τζαμαικανοί, Παναμέζοι και Μεξικάνοι, αλλά άς πρόσεχαν) .

 13. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 02/11/2010 19:05:39

  Ο Κοέν και ο Λεβί, κάπως σαν τον Γιωρίκα με τον Κωστίκα!
  Χιλιάδες τα σχετικά ανέκδοτα.

 14. kiki avatar
  kiki 02/11/2010 19:06:15

  @ Μισα,
  Οχι ο δυστηχης επροκειτο περι εξεραιτικου επιστημονα,καταπληκτικου καθηγητη στο Παρισι,και πρωτοπορου στην Ανθρωπολογια.
  Διαβασε " Χαμενοι Τροπικοι" και αλλα εργα του,και την βιογραφια του.
  Καμμια σχεση με αυτον τον δραχμοφονια.

 15. kiki avatar
  kiki 02/11/2010 19:06:46

  Εξαιρετικου.

 16. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 02/11/2010 19:15:00

  Όντως μεγάλος ανθρωπολόγος, στο όνομα γενικώς αναφέρθηκα, όχι στον ίδιο. Πάντως υπάρχουν άπειρα "Εβραικά" ανέκδοτα με αυτά τα ονόματα, όπως τα αντίστοιχα "Ποντιακά". Και δεν το λέω εκ του ασφαλούς, προσωπικά δεν θα με πείραζε ν' ακούσω ή να διηγηθώ ανέκδοτα για Ηπειρώτες όπως του λόγου μου (αρκεί να μην περιέχουν κακία).
  Με την ευκαιρία: Μας αποκαλούν "πλατυκέφαλους", ίσως επειδή ο Αλή Πασάς, όταν γεννιόταν ένα μωρό, έδινε τον πρώτο χαιρετισμό στην νέο υπήκοο, ρίχνοντάς του μια γερή κατακούτελα, με την τεράστια ηγεμονική παλάμη.

 17. kiki avatar
  kiki 02/11/2010 19:19:00

  @ Θειο,
  Γιαυτο και οι καλυτεροι κουλουραδες ειναι ηπειρωτες.
  Ο προπαπος μου ειναι απο την Β.Ηπειρο,απο τους Βρονταμαδες,εφυγε και πηγε Κων/πολη,και παντρευτηκε κλπ.Ο γαμπρος μου ειναι απο κει επισης και κανουμε διαγωνισμο αγυριστου κεφαλιου.Κουλουρια δεν πουλαμε παντως,ακομα.

 18. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 02/11/2010 19:23:28

  H αναρτηση δειχνει ακριβως γιατι ο ΓΑΠ επαιζε αντιευρωπαικο παιγνιδι.
  Ξεκαθαρα λέει οτι η χρεωκοπια μελους της ευρωζωνης με το υπαρχουν θεσμικο πλαισιο ηταν αδυνατη γιατι θα παρεσυρε ολη την ΕΕ.
  Αρα μια ελληνικη κυβερνηση ειχε πολλους τροπους να ελθει σε συμβιβασμο με τους εταιρους και βασικα τη Γερμανια απο τη χρηση των στατιστικων ως τροπους χρηματοδοτησης απο ιδιωτικες τραπεζες ή ημιιδιωτικες που θα επηρεαζονταν απο τα κρατη.Ο ΓΑΠ εβαλε φωτια και απεκλεισε αυτες τις εξοδους για να οδηγησει τα πραγματα στο ΔΝΤ και το μηχανισμο.
  Και τωρα προσπαθει να αναβαθμισει το ρολο του ΔΝΤ και θα καταληξει στην ελεγχομενη χρεωκοπια.

  • Orestios avatar
   Orestios @ ψυχραιμια 02/11/2010 19:31:04

   Στημένο κόλπο

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ ψυχραιμια 02/11/2010 19:34:09

   έχω άλλη ερμηνεία... και κυρίως στο τέλος της δικιάς σου. Το ΔΝΤ είναι ο "κακός" για να βρίζουμε το ΔΝΤ και όχι την ΕΚΤ, δηλαδή την Γερμανία (με λίγη δόση Γαλλίας). Αν θυμάσαι, η Μέρκελ είχε κάνει σκηνή... Ή με το ΔΝΤ, ή ...φεύγω. Αντε να πεις το ΔΝΤ... 4ο Ράϊχ..

   • man8os avatar
    man8os @ archaeopteryx 02/11/2010 19:40:23

    Το πραγμα εφτασε εδω εξαιτειας της διαπραγματευσης του ΓΑΠ.Αν ειχε ζητησει Ευρωπαικη λυση και ειχε αποκλεισει το ΔΝΤ δεν θα φταναμε εδω. Ηταν σε θεση ισχυος, κρατουσε βομβα, εκανε οτι ηθελε. Για αυτο πηρε το ΔΝΤ. Αφου αυτος το προτεινε, σαν τρελες εκαναν οι τραπεζες να μην χρεοκοπησουμε και χασουν μεγαλο μερος της κεφαλαιακης τους βασης. Ο ιδιος το ζητησε. Και η Μερκελ ειπε ,ετσι εισαι, θα το πιεις το ποτηρι μεχρι τελος.

 19. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 02/11/2010 19:36:36

  αα... αυτό θα χαροποιούσε πολλούς, και ξέρεις ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πρόβλημα με τον απομονωτισμό, μόνο που ο απομονωτισμός, εκεί δεκαετία '30, ήταν made in Germany, αν θυμάσαι...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.