#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/07/2011 08:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα προβλήματα της Γερμανίας ως περιφερειακής υπερδύναμηςΑν και η ελληνική διάσωση ήταν η κύρια είδηση της συμφωνίας της περασμένης Πέμπτης, τα σημαντικότερα αποτελέσματα έχουν να κάνουν με τις δομικές αλλαγές στο ταμείο διάσωσης, το EFSF, που, μεταξύ άλλων, θα μπορεί να χρηματοδοτεί τις τράπεζες των ασθενών οικονομιών δανείζοντας τις κυβερνήσεις, και αγοράζοντας  κρατικά ομόλογα στις δευτερογενείς αγορές.

Ακόμη πιο σημαντικά από τα τεχνικά ζητήματα των αλλαγών στο ταμείο, είναι οι συμβολισμοί τους. Μόλις πριν 12 μήνες, η Γερμανία αντιδρούσε σθεναρά σε όποιες τέτοιες αλλαγές. Το Βερολίνο δεν άλλαξε γνώμη σήμερα εξαιτίας της απειλής για την Ελλάδα. Το έκανε λόγω του φόβου μετάδοσης της κρίσης στην Ιταλία και στην Ισπανία. Και το έκανε για δυο βασικούς λόγους.

Πρώτον, η συμμετοχή του τραπεζικού τομέα στη νέα διάσωση της Ελλάδας προσφέρει όπλα στη φαρέτρα της Angela Merkel, για να αντισταθεί στους ισχυρισμούς των ψηφοφόρων της ότι αυτοί θα πληρώσουν το  λογαριασμό. Η καγκελάριος μπορεί τώρα να χαϊδέψει τα αυτιά τους, υποστηρίζοντας ότι οι τράπεζες θα πληρώσουν το τίμημα της ελληνικής σπατάλης, την οποία οι ίδιες επέτρεψαν εξ αρχής.

Δεύτερον και πιο σημαντικό, η Γερμανία άρχισε να συνειδητοποιεί επιτέλους ότι η ηγεμονία έχει και κόστος. Όπως είχαμε πει πριν μερικούς μήνες, «αν η Γερμανία θέλει η ηγεσία της να σημαίνει κάτι και εκτός της Ευρώπης, θα πρέπει να βάλει το χέρι στη τσέπη, πολλές φορές, και πολύ σύντομα». Έτσι, την Πέμπτη που μας πέρασε, το Βερολίνο έδωσε την εντύπωση ότι θέλει να συνεχίσει να ασκεί επιρροή στην Eυρωζώνη. Όποιος λοιπόν επιθυμεί να στοιχηματίσει εναντίον του ευρώ, θα πρέπει να ξέρει ότι στοιχηματίζει και εναντίον της Γερμανίας.

Το πρόβλημα για τη Γερμανία είναι πως η κρίση χρέους δεν είναι η μόνη κρίση στην Ευρώπη. Υπάρχει και μια κρίση εμπιστοσύνης ανατολικά της Γερμανίας. Οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης άρχισαν να αμφιβάλλουν για την δέσμευση του Βερολίνου ως προς την ασφάλειά τους, απέναντι στην ανάδυση της Ρωσίας. Η δυνατότητα του ΝΑΤΟ να παρέχει εγγυήσεις εξασθενεί, και μέχρι στιγμής η Γερμανία διστάζει να καλύψει το κενό αυτό. Το Βερολίνο έδειξε ότι δεν έχει πρόβλημα να πληρώνει προκειμένου να βοηθήσει στο ζήτημα της οικονομικής κρίσης. Το ερώτημα όμως τίθεται στο αν έχει τη διάθεση να πληρώνει και για τα ζητήματα ασφάλειας της ευρωζώνης.

Η επιστροφή της Γερμανίας σε καθεστώς περιφερειακής υπερδύναμης είναι πολύ πρόσφατη. Χρειάζεται να περάσει χρόνος μέχρι οι Γερμανοί να θυμηθούν τα κέρδη και τα κόστη αυτής της ηγεμονίας. Η διατήρηση της ευρωζώνης κοστίζει, και το Βερολίνο ίσως χρειαστεί να επανεξετάσει τις σχέσεις του με τη Μόσχα.

S.A.-Stratfor

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ένας avatar
  Ένας 26/07/2011 10:18:59

  Μου πήρε μία ώρα δρόμο από την Κόνιτσα, με 4Χ4 μέσα από κατσικόδρομους, για να δω για πρώτη φορά το χωριό τού παππού μου, απομονωμένο μέσα στην άγρια φύση τής Πίνδου. Μπορεί εγώ με δυσκολία να το βρήκα, οι Γερμανοί, όμως, κατά την Κατοχή, το είχαν βρει πολύ εύκολα, και το έκαψαν, το κατέστρεψαν συθέμελα, προφανώς για αντίποινα εναντίον χωριανών.

  Άλλη ιστορία:
  Μετά από μια πτήση 4 ωρών από την Αθήνα έφτασα στο Ελσίνκι. Τέρμα Θεού, είπα. Κι όμως όχι. Μετά, πήρα άλλο αεροπλάνο, το οποίο πετούσε επί μιάμιση ώρα μέχρι να προσγειωθεί στο Ροβανίεμι, την πρωτεύουσα της φιλανδικής Λαπωνίας. Με το κεφάλι ελαφρύ από τη βαβούρα του αεροπλάνου και από τη δυσκολία να συνειδητοποιήσω σε τι μακρινό και δυσπρόσιτο τόπο βρισκόμουν, έμαθα ότι το Ροβανίεμι είχε κάτι κοινό με το χωριό τού παππού μου. Κι αυτό το έκαψαν και το κατέστρεψαν συθέμελα οι Γερμανοί κατά τον Β' ΠΠ, όταν αναγκάστηκαν σε υποχώρηση από τους Συμμάχους.

  Ένας λαός που έχει τόσο μίσος μέσα στην ψυχή του ώστε να καταστρέφει μία ολόκληρη ήπειρο, ένας λαός που έχει τόση σκληράδα ώστε να απλώνει την καταστροφή ακόμη και στις πιο δυσπρόσιτες γωνιές, χωρίς τίποτα να απαλύνει την ψυχή του, ούτε η υποβλητική φύση τής Πίνδου, ούτε ο παραμυθένιος ήλιος τού μεσονυκτίου στο Ροβανίεμι, είναι ένας λαός τεράτων.

  Ανάθεμα και κατάρα στη στιγμή που αφέθηκε να ενωθεί η Γερμανία. Πρέπει η διεθνής κοινότητα να θέσει ξανά τη Γερμανία υπό διεθνή κηδεμονία τώρα, γιατί αργά ή γρήγορα θα αναγκαστεί να το κάνει. Το ζήτημα είναι να γλιτώσουμε τον κόσμο από τον Γ'ΠΠ, που όπως και τους δύο πρώτους, θα έχει αρχίσει η Γερμανία.

  Οι 4 συμμαχικές δυνάμεις που είχαν μοιράσει τη Γερμανία σε σφαίρες επιρροής θα πρέπει να ενεργοποιηθούν. Θα πρέπει να ιδρυθούν ξανά 4 προτεκτοράτα, υπό τη Ρωσσία, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία. Ένα κομμάτι τής σημερινής Γερμανίας θα πρέπει να δοθεί στην Πολωνία, κι άλλο ένα στο Ισραήλ, σαν αποζημίωση για τα όσα τράβηξαν οι λαοί των χωρών αυτών από τους Γερμανούς. Και φυσικά, θα πρέπει οι Γερμανοί να υποχρεωθούν να δουλέψουν για να αποπληρώσουν το χρέος τους προς την Ελλάδα, το χρέος από τα υποχρεωτικά κατοχικά δάνεια.

  Ας μην κοροϊδευόμαστε.
  Η Γερμανία των φιλοσόφων και των μουσικών δεν υπάρχει εδώ και 200 χρόνια. Η σημερινή Γερμανία είναι μια χώρα ζόφου που το μόνο που εξάγει στον υπόλοιπο κόσμο είναι ζόφος.

  • Eυαγγελία avatar
   Eυαγγελία @ Ένας 28/07/2011 14:55:19

   Να χαρώ εγώ υπερδύναμη με 400 ευρώ βασικό μισθό και από κει και πάνω εκθετική αύξηση της φορολογίας. Για να σε πάρουν στη δουλειά, σήμερα εν έτει 2011, σε βάζουν να υπογράψεις δήλωση ότι δεν είσαι κομμουνιστής... Ήδη τους μισεί το σύμπαν στην Ευρώπη. Γιατί, Χριστέ μου, ξαναπέσαμε στα χέρια τους?

 2. anonymous avatar
  anonymous 26/07/2011 11:24:17

  Το ζήτημα είναι να γλιτώσουμε τον κόσμο από τον Γ’ΠΠ, που όπως και τους δύο πρώτους, θα έχει αρχίσει η Γερμανία.

  Έχουν πονηρέψει τώρα. Δεν κάνουν πολέμους. Ελέγχουν και καταστρέφουν οικονομικά.

  Και φυσικά, θα πρέπει οι Γερμανοί να υποχρεωθούν να δουλέψουν για να αποπληρώσουν το χρέος τους προς την Ελλάδα, το χρέος από τα υποχρεωτικά κατοχικά δάνεια.

  Αυτά δεν είναι πολλά. Άντε να πάρουμε κι 100 δις. Σε 10 χρόνια το πολύ τα έχουν εξοφλήσει ακόμη κι αν σου τα μετρήσουν αύριο. Θα δανειστούν από τις αγορές και θα τα επιστρέψουν με δόσεις.

  Η Γερμανία των φιλοσόφων και των μουσικών δεν υπάρχει εδώ και 200 χρόνια. Η σημερινή Γερμανία είναι μια χώρα ζόφου που το μόνο που εξάγει στον υπόλοιπο κόσμο είναι ζόφος.

  Η Γερμανία παρήγαγε πρωτότυπα μόνο την καντιανή φιλοσοφία. Η κοινωνία της είναι καντιανά οργανωμένη. Ο λαός της σκέφτεται και λειτουργεί καντιανά.

 3. anetos avatar
  anetos 26/07/2011 11:51:23

  Eδω που τα λεμε "Ενας" , δεν εχεις και αδικο .

 4. Εύμηλος avatar
  Εύμηλος 26/07/2011 12:10:31

  Το ότι οι Γερμανοί βρήκαν το χωριό του "παππού" σου, που δεν μπορείς εσύ να βρείς, σημαίνει ότι οργανώνουν τα πάντα άριστα.
  Όλα τα άλλα είναι υπεραπλουστευτικές γενικεύσεις. Σαν το "αμερικανοί φονιάδες των λαών".
  Οι Γερμανοί εργάζονται συστηματικά και στοχευμένα. Είτε μας αρέσει είτε όχι. Εφόσον μας έχουν αδικήσει, οφείλουμε αντίστοιχα συστηματικά να δικεδικήσουμε αποκατάσταση και δικαιοσύνη. Αλλά αυτά δεν γίνονται με τις πομφόλυγες του "Ενός".

  • Ένας avatar
   Ένας @ Εύμηλος 26/07/2011 17:02:36

   Αλλά με τι, Εύμηλε;
   Με την ευρύτατα διαδεδομένη στην Ελλάδα γερμανολαγνία;
   Όλοι οι κρυφοφασίστες, οι απόγονοι των δοσίλογων, παθαίνουν στύση εξυμνώντας τους Γερμανούς.
   Μήπως είσαι κι εσύ ένας από αυτούς;

   Το ότι οι Γερμανοί βρήκαν το χωριό τού παππού μου και το έκαψαν συθέμελα δείχνει κακία και μίσος. Τίποτα άλλο.

   • dino avatar
    dino @ Ένας 26/07/2011 19:41:51

    Πολυ ρατσιστικα μου φαινονται ολα αυτα.Γιατι να εξομοιαζουμε τους προδοτες η φονιαδες ηγετες με το προφιλ ολου του λαου?Το οτι ειχαμε εναν Σωκρατη σημαινει οτι ολοι οι Ελληνες ειναι Σωκρατες.Η ο χιτλερ βρισκεται στο DNA ολων των Γερμανων ενω τους Ελληνες διακατεχει το πνευμα της φιλοσοφιας και της αξιοκρατριας και το παθος για γραμματα και τεχνες?

    • Ένας avatar
     Ένας @ dino 26/07/2011 23:33:39

     Γιατί τα εγκλήματα δεν τα διέπραξαν οι "ηγέτες" των Γερμανών, αλλά η πρόθυμη μάζα αυτού του λαού, η οποία εξάλλου εξέλεξε και υποστήριξε τον Χίτλερ μέχρι το τέλος. Ανοιχτά, γιατί στα κρυφά τον υποστηρίζει και τώρα.

     Σωκράτης ήταν μόνο ένας. Γερμανοί στρατιώτες που σκότωναν, έκαιγαν, αμολούσαν τα ντόπερμαν πάνω στους ανθρώπους για να διασκεδάσουν, υπήρξαν πάρα μα πάρα πολλοί.

 5. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 26/07/2011 18:57:01

  Ευτυχώς το καλοκαιρι είναι φέτος δροσερό.
  Φαντασθήτε να είχε και πολλή ζέστη!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.