#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/08/2013 06:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα πιθανά σενάρια από τις επιλογές του Ομπάμα για τη ΣυρίαΟ Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει πολλές διπλωματικές και στρατιωτικές επιλογές, καθώς σκέφτεται αν πρέπει να αναλάβει δράση κατά της κυβέρνησης του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, μετά τις κατηγορίες για μαζική δολοφονία του καθεστώτος με χημικά όπλα. Ιδού μερικές από τις επιλογές του Ομπάμα και των μειονεκτημάτων από τη λήψης τους:
- Να πιέσει ώστε οι επιθεωρητές του ΟΗΕ να αποκτήσουν πρόσβαση στον τόπο όπου έγιναν οι υποτιθέμενες χημικές επιθέσεις. Προς το παρόν, εκεί έχουν επικεντρωθεί οι προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν ζήτησε από την συριακή κυβέρνηση την Πέμπτη να επιτρέψει την είσοδο σε επιθεωρητές του ΟΗΕ στη Συρία για να εξετάσουν τις καταγγελίες για τη χημική επίθεση στην οποία αναφέρθηκαν εκατοντάδες θύματα. Υπάρχουν ήδη επιθεωρητές στη Συρία για να εξετάσουν προηγούμενες κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων από την κυβέρνηση Άσαντ. Ο Ομπάμα έχει διατάξει επίσης την έρευνα του θέματος από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.
Η Ρωσία, ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμμαχος του Άσαντ, υποψιάζεται ότι οποιαδήποτε χημική επίθεση μπορεί να έχει σκηνοθετηθεί από τους αντάρτες της Συρίας και ζήτησε έρευνα. Η Mona Yacoubian, σύμβουλος σε θέματα Μέσης Ανατολής στο Κέντρο Stimson στην Ουάσιγκτον, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να προσπαθήσουν να πείσουν τους Ρώσους να συμβιβαστούν «με κάποιο είδος ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα απαιτεί ή θα πιέζει την ομάδα του ΟΗΕ να κάνει την έρευνα». Οι Ρώσοι θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν επίσης την επιρροή τους με τους σύριους συμμάχους τους για να επιτραπεί στην ομάδα των Ηνωμένων Εθνών η είσοδος, είπε.
Το μειονέκτημα αυτής της επιλογής είναι ότι οι επιθεωρητές του ΟΗΕ έχουν αναλάβει να διαπιστώσουν κατά πόσον χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα και όχι ποιοι τα χρησιμοποίησαν. Έτσι, ακόμη και διερευνήσουν την υπόθεση, τελικά τα ευρήματά τους δεν θα βοηθούσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες να παγιώσουν τις κατηγορίες τους, για την υποτιθέμενη προϋπόθεση για την ανάληψη δράσης.

-Να ζητήσει δράση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και επιβολή κυρώσεων. «Εάν επικυρωθούν τα ρεπορτάζ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να καταδικάσει την επίθεση με τον εντονότερο δυνατό τρόπο και να λάβει άμεσα μέτρα, που θα περιλαμβάνουν την επιβολή κυρώσεων, ώστε να αποτραπούν περαιτέρω ωμότητες από το καθεστώς Άσαντ» δήλωσε ο γερουσιαστής Robert Menendez, ένας Δημοκρατικός και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.
Το θέμα είναι ότι η Ρωσία θα μπορούσε να μπλοκάρει μια τέτοια ενέργεια από το Συμβούλιο Ασφαλείας.
- Να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για τη διεξαγωγή διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης για τη Συρία.

- Να παρέχει μεγαλύτερη ιατρική βοήθεια και εκπαίδευση στους σύριους αντάρτες. Το θέμα είναι ότι αυτό γίνεται ήδη εδώ και δύο χρόνια, χωρίς να έχει αλλάξει κάτι ιδιαίτερα.

- Να εξοπλίσει τους αντάρτες της Συρίας. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε στις 13 Ιουνίου ότι είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως οι δυνάμεις του Άσαντ χρησιμοποιούν χημικά όπλα και ότι ο Ομπάμα είχε αποφασίσει να στείλει στρατιωτική βοήθεια στην αντιπολίτευση. Αλλά οι αντάρτες λένε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν φτάσει όπλα. Οι αντάρτες εξακολουθούν να ελπίζουν ότι η διοίκηση θα πρέπει τουλάχιστον να στείλει μικρά όπλα και πυρομαχικά. Επίσης, θα ήθελαν αντιαρματικά και φορητούς πυραύλους.
Το μειονέκτημα είναι ότι, όπως γνωρίζουν και οι υποστηρικτές αυτής της επιλογής, τα όπλα θα μπορούσαν να καταλήξουν σε λάθος χέρια. Επίσης κάτι τέτοιο δεν θα άλλαζε ιδιαίτερα την κατάσταση, θα ενέτεινε όμως την εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο.

-Να κατασχέσει και να ασφαλίσει όλα τα χημικά του καθεστώτος Άσαντ. Το πρόβλημα είναι ότι δεν βρίσκονται σε ένα σημείο, ενώ η ασφάλειά τους προϋποθέτει επίγειες δυνάμεις –μια ιδέα που δεν είναι καθόλου δημοφιλής στους Αμερικανούς.

- Να διατάξει στοχοθετημένες αεροπορικές επιδρομές σε στρατιωτικές μονάδες της Συρίας που  πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνες για χημικές επιθέσεις. Το πρόβλημα είναι ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να γίνει μια αξιόπιστη τέτοια παρέμβαση, λένε οι αναλυτές.

-Να διατάξει αεροπορικές επιδρομές στα στρατιωτικά αεροσκάφη του Άσαντ, τις αεροπορικές βάσεις και τις μονάδες βαλλιστικών πυραύλων. Αυτή είναι μια επιλογή που υποστηρίζει ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζον Μακέιν, ο οποίος λέει ότι ο Δημοκρατικός πρόεδρος δεν έχει κάνει αρκετά για να προστατεύσει το λαό της Συρίας. Ο Elliott Abrams, πρώην αξιωματούχος επί κυβερνήσεων Μπους και Ρέιγκαν, δήλωσε ότι οι εναέριες δυνάμεις αποτελούν ένα τεράστιο πλεονέκτημα για το καθεστώς και η αποδυνάμωσή τους θα γείρει το πεδίο της μάχης προς τους αντάρτες. Το ίδιο υποστήριξε σε πρόσφατη κλειστή συνάντηση αξιωματούχων και ο Τζον Κέρι. Το μειονέκτημα είναι ότι αυτή η επιλογή θα παρέσυρε τις ΗΠΑ στον συριακό πόλεμο, χωρίς φυσικά να είναι μια κίνηση που θα λήξει τον πόλεμο.

- Να δημιουργήσει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για τον συριακό στρατό. Αυτή η επιλογή, που υποστηρίζει έντονα ο ΜακΚέιν, περιλαμβάνει την εξουδετέρωση του εναέριου αμυντικού συστήματος του καθεστώτος καθώς και την κατάρριψη αεροπλάνων.
Το μειονέκτημά της είναι ότι δεν θα αντιμετωπιστεί έτσι το πιο θανατηφόρο πυροβολικό, ενώ είναι μια ιδιαιτέρως ακριβή επιλογή.

- Να στείλει στρατό στο έδαφος της Συρίας. Κανείς στην Ουάσιγκτον δεν συμφωνεί επίσημα με την εισβολή των ΗΠΑ στη Συρία, προκειμένου να διωχθεί ο Άσαντ. Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν μια τέτοια κίνηση, οι κίνδυνοι και τα έξοδα θα ήταν τεράστια - και η χώρα θα γινόταν σημαντικός παίκτης σε έναν ακόμα πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

http://www.reuters.com/article/2013/08/22/us-syria-crisis-usa-options-idUSBRE97L19120130822

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΣΑΤΩΦ avatar
  ΣΑΤΩΦ 25/08/2013 10:15:55

  ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ ..ΜΑΝΟΥΛΕΣ ΣΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΑ Η ΣΙΑ - ΜΟΣΑΝΤ - ΜΙΤ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΕΝΔΟΞΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΟΥ...ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΕΜΒΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΑΝ Ή ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ ..ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΒΕΒΑΙΟ..ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΑΝ ΤΗΝ ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ...ΘΑ ΡΙΧΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΝΤΟΥΦΕΚΙΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ...ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΕΙΣΜΑ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ...ΣΟΥ ΛΕΝΕ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΖΩΝΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ..ΑΦΟΥ ΡΙΧΝΟΥΝ ΧΗΜΙΚΑ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΟΥΝ...ΛΟΓΙΚΗ ΜΑΠΕΤ ΣΟΟΥ ΚΑΙ ΧΤΥΠΟΚΑΡΔΙΩΝ ΣΤΟ ΜΠΕΒΕΡΛΙ ΧΙΛΣ...ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΥΤΕ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΝ ΠΕΣΕΙ Ο ΑΣΑΝΤ...ΕΝΑ ΑΤΕΛΕΙΩΤΟ ΑΙΜΟΤΟΛΥΛΙΣΜΑ ...ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ...ΤΟΥΣ ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΤΕΣ ΝΑ ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΖΟΥΝ ...ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΒΕΛΙΖΟΥΝ , ΑΙΩΝΕΣ ΜΕΤΡΑΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ...ΤΟΥΣ ΝΑΤΟΙΚΟΥΣ ΝΑ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ-ΙΡΑΝ..ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΟΙ ΓΑΛΛΟ-ΑΓΓΛΟΙ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΣΤΟ ΝΕΟΑΠΟΙΚΙΑΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΡΟΠΑΙΟΥΧΟΙ...ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΑΣΤΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ...Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ-ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥΣ ΕΚΑΨΕ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΠΡΟ ΚΑΙΡΟΥ ...ΚΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΣ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ..ΤΟ ΜΟΝΟ ΕΥΤΥΧΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΗΡΑΝΕ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑΤΑΚΙ - ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΚΛΗΡΟΙ , ΑΛΛΑ ΜΟΥΓΚΑ , ΨΙΘΥΡΟΣ ΔΕΝ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ...ΝΟΜΙΖΑΝ ΟΤΙ Η ΔΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΤΣΟΥΡΜΟ ΦΟΒΙΣΜΕΝΩΝ ΗΓΕΤΙΣΚΩΝ - ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ...ΚΑΙ ΘΑ ΑΔΕΙΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ..ΟΡΙΣΤΙΚΑ ...

  • Q 1 avatar
   Q 1 @ ΣΑΤΩΦ 25/08/2013 16:48:56

   Συμπέρασμα : Οι γύπες όταν βρίσκουν ευκαιρία, δημιουργούν τις ''ειδικές συνθήκες'' κι επεμβαίνουν αποκαθιστώντας την...τάξη. Αλλά δεν κατάλαβα. Εσείς τώρα χαίρεστε γι αυτό;

 2. yiannos avatar
  yiannos 25/08/2013 11:46:14

  o McCain είναι του Ρεπουπλικανικού Κόμματος.

 3. pythagorean avatar
  pythagorean 25/08/2013 12:07:35

  Οι χημικές προβοκάτσιες των ισλαμοκατσαπλιάδων είναι πολύ χοντροκομμένες και πέφτουν στο κενό παρά τις επίμονες προσπάθειες των δυτικών συμμάχων τους. Οποιαδήποτε δυτική ανοιχτή πολεμική επέμβαση θα είχε τεράστιο πολιτικό και στρατιωτικό κόστος και απρόβλεπτες συνέπειες. Ο Ομπάμα το γνωρίζει και, ορθώς, ποιεί την νήσσαν. Οι κραυγές δυτικών πολεμοχαρών κύκλων είτε οφείλονται σε ψυχωσική παθολογία (McCain) είτε αποτελούν πλέον απλώς απόπειρες βελτίωσης της διαπραγματευτικής θέσης της ντροπιασμένης δύσης εν όψει της διαφαινόμενης νίκης Άσαντ. Σε κάθε περίπτωση, μάλλον θα προκύψει αυτόνομο συριακό Κουρδιστάν.

 4. Μικρασιάτης avatar
  Μικρασιάτης 26/08/2013 18:30:22

  Το θεμα εχει τελειωσει. Ο Δυτικοι θα εισβαλουν στη Συρια και θα εχουμε μια νεα Λιβυη. Η Αραβικη ανοιξη που τοσο στηριξαν και αγαπησαν οι συνιστωσες του ΣΥΡΙΖΑ, ο ΑνταρΣΙΑ κ.α Αριστεριστες, θα νικησει... (και μετα μιλαμε για Αριστερα στην Ελλαδα... παραρτηματα του θειου Sam ειναι ΟΛΟΙ τους εδω και καιρο. Απλα βρισκουν προβατα και μοιραζουν το σανο)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.