18/11/2009 11:38
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα περισσότερο και τα λιγότερο διεφθαρμένα κράτη στο κόσμο

Η Νέα Ζηλανδία ανακηρύχθηκε σήμερα ως η λιγότερο διεφθαρμένη χώρα στο πλανήτη, ανάμεσα σε 180 κράτη. Η περσινή «νικήτρια» ήταν η Δανία. Τα 180 κράτη μετρήθηκαν με βάση έναν δείκτη κλίμακας από το 0-10, όπου το 0 ισούται με την απόλυτη διαφθορά και το 10 με την ελάχιστη. Η Νέα Ζηλανδία πέτυχε σκορ 9.4, η Δανία 9.3, η Σιγκαπούρη και η Σουηδία ισοβάθμισαν με 9.2 και η Ελβετία ήρθε πέμπτη με 9.0. Στα 10 λιγότερο διεφθαρμένα κράτη συμπεριλαμβάνονται και η Φιλανδία, η Ολλανδία, η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Ισλανδία. Η Βρετανία ήρθε 17η και οι ΗΠΑ με σκορ 7.5,  κατέλαβαν την 19η θέση στο κατάλογο των 180 χωρών.  Περισσότερα από 130 κράτη βαθμολογήθηκαν κάτω του 5.

Τα κράτη που έπιασαν πάτο, είναι αυτά στα οποία υπάρχει αστάθεια, πόλεμος, διαμάχες κλπ. με αποτέλεσμα ο δημόσιος τομέας τους να πάσχει, και η όποια κρατική υποδομή να υπολείπεται. Η Σομαλία για παράδειγμα, πέτυχε βαθμό 1.1, το Αφγανιστάν 1.3, το Μυανμάρ 1.4, ενώ το Ιράκ και το Σουδάν έχουν από 1.5.

Η Huguette Labelle, επικεφαλής της Παγκόσμιας Διαφάνειας, που οργάνωσε τις μετρήσεις, δηλώνει πως: «Η καταπολέμηση της διαφθοράς απαιτεί συνεχή κοινοβουλευτική επίβλεψη, αποδοτικό δικαστικό σύστημα, ανεξάρτητες αρχές ελέγχου, δυναμικές υπηρεσίες εφαρμογής του νόμου, διαφάνεια στα δημοσιονομικά, στα έσοδα και στη ροή επιδοτήσεων, ανεξάρτητα ΜΜΕ και μια ζωντανή κοινωνία».

Reuters

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Lavazza avatar
  Lavazza 18/11/2009 12:18:54

  Σήμερα το πρωί έβλεπα οτι η Ελλάδα στη Διαφθορά είναι 27η (δηλαδή τελευταία) στην Ε.Ε!

  Με θετική κλίμακα μέτρησης αυτό σημαίνει οτι είμαστε η πιο διεφθαρμένη Χώρα της Ε.Ε!!!

  Κάτω ακόμη και από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία!!!

  Η Τουρκία (η οποία σημειωτέον 50 χλμ. από τα παράλια και προς τα μέσα έχει δομές πακιστανικής επαρχίας) αν και δεν είναι μέλος της Ε.Ε είναι σε σαφώς καλύτερη θέση από εμάς (!!!) ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο συμβαδίζουμε με Ταϋλάνδη, Καμπότζη, Κόστα Ρίκα, Ελ Σαλβαδόρ και τέτοιες χώρες...!!!

  Κατά τα άλλα, τα βάζετε με εμένα που έγινα Χουντικός...:):):)

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Lavazza 18/11/2009 14:05:04

   Lavazza, αν δηλαδή έμενες στη Μποτσουάνα (αναλογικά) θα ήσουν ανθρωποφάγος απ`το κακό σου;
   Επί χούντας, φαντάζομαι η διαφθορά θα ήταν στα ύψη, αλλά μεταξύ ημετέρων κυρίως. Ακόμη και σήμερα αν δεν ήταν τα ελεύθερα ΜΜΕ, νομίζεις θα παίρναμε χαμπάρι τίποτα; Όλα τα πολιτικά συστήματα στο βάθος είναι ίδια. Λίγοι απολαμβάνουν εις βάρος των πολλών. Και η διαφθορά υπήρχε πάντα. Εξ υπανέκαθεν που θάλεγε και ο Παττακός.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Lavazza 18/11/2009 14:13:51

   Η Βουλγαρία και η Ρουμανία είναι το μέτρο σύγκρισης; Δε βλέπουμε ότι είμαστε σε χειρότερη θέση, ως προς τη διαφθορά, από τη Μποτσουάνα ή το Μπουτάν και μόλις 0,2 βαθμούς πάνω από τη Σουαζιλάνδη;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.