16/11/2009 08:27
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα κατορθώματα της BlackwaterΣύμφωνα με 4 πρώην υπαλλήλους της διαβόητης ιδιωτικής εταιρίας ασφάλειας Blackwater,  τα υψηλόβαθμα διευθυντικά στελέχη της, ενέκριναν μυστικές πληρωμές ύψους $1 εκατομμυρίου  σε ιρακινούς αξιωματούχους, προκειμένου να εξαγοράσουν τη σιωπή τους, και να κερδίσουν τη στήριξή τους, μετά από αιματηρό επεισόδιο που έγινε την 16/9/07 στη Βαγδάτη, και στο οποίο ένοπλοι μισθοφόροι της εταιρίας, άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας 17 ιρακινούς πολίτες. Οι εν λόγω πληρωμές έγιναν τον Δεκέμβριο του 2007, και αφού οι ερευνητές της υπόθεσης είχαν ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα πως οι θάνατοι ήταν αδικαιολόγητοι, ενώ το ιρακινό κοινό ζητούσε την άμεση απομάκρυνση της Blackwater από τη χώρα. Η εταιρία φοβήθηκε μη τυχόν και ανακληθεί η άδειά της, οπότε και θα έχανε τα αξίας πολλών εκατομμυρίων συμβόλαια που είχε ήδη συνάψει τόσο με το αμερικανικό State Department όσο και με διάφορους ιδιώτες.

Τέσσερα πρώην στελέχη της εταιρίας δήλωσαν σε συνέντευξή τους, ότι ο τότε πρόεδρος της Blackwater, Gary Jackson, ενέκρινε τα ποσά, και τα απέστειλε στο Ιράκ μέσω του Αμάν της Ιορδανίας. Οι υπάλληλοι όμως δεν ανέφεραν συγκεκριμένα ονόματα των Ιρακινών που δωροδοκήθηκαν. Σύμφωνα με τα λεγόμενα τους, η στρατηγική της δωροδοκίας που ακολούθησε η εταιρία, και που απαγορεύεται βάσει του αμερικανικού δικαίου, δημιούργησε μεγάλη ρήξη μέσα στην εταιρία. Μόλις ο αντιπρόεδρος της Blackwater και πρώην στέλεχος της CIA και του State Department, Cofer Black έμαθε τα νέα,  έσπευσε στις ΗΠΑ και συναντήθηκε με τον πρόεδρο και ιδρυτή της εταιρίας Erik Prince, ο οποίος και παραδέχθηκε τις παράνομες πληρωμές. Ο Black παραιτήθηκε τον επόμενο χρόνο.

Η εκπρόσωπος της Blackwater (που τώρα ονομάζεται Xe Services) , Stacy DeLuke, απέρριψε τα λεγόμενα των 4 πρώην υπαλλήλων της εταιρίας, ως στερούμενα οποιασδήποτε βάσης. Οι πρώην υψηλόβαθμοι υπάλληλοι, δέχτηκαν να μιλήσουν, μόνον  εφόσον τηρηθεί η ανωνυμία τους. Δυο από αυτούς παραδέχθηκαν τη συμμετοχή τους στη δωροδοκία, ενώ οι δυο άλλοι απλά γνώριζαν για αυτήν. Συμφώνησαν να προχωρήσουν στις  αποκαλύψεις τους διότι, όπως λένε, η Blackwater ακολουθεί πλέον μια «αμφισβητούμενη συμπεριφορά» που τους οδήγησε στο να παραιτηθούν από τις τάξεις της.

Ένας ανώτατος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε πως οι Αμερικανοί διπλωμάτες έχουν άγνοια για το όλο ζήτημα.

Η Blackwater συνέχισε να λειτουργεί ως ο βασικός παροχέας ασφάλειας στην αμερικανική πρεσβεία της Βαγδάτης μέχρι τη περασμένη άνοιξη, οπότε και η ιρακινή κυβέρνηση δήλωσε πως δεν θα ανανεώσει την άδεια  λειτουργίας της εταιρίας. Το  State Department αντικατέστησε την Blackwater με μια άλλη εταιρία, αλλά αυτή παραμένει στο Ιράκ, παρέχοντας τις υπηρεσίες της στο υπουργείο σε προσωρινή βάση.

Πέντε μισθοφόροι της Blackwater, που ενεπλάκησαν στο δολοφονικό επεισόδιο, αντιμετωπίζουν σήμερα κατηγορίες ανθρωποκτονίας, και οι δίκες τους θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο στη Ουάσιγκτον. Οι ομοσπονδιακοί ερευνητές στη βόρεια Καρολίνα, έχουν ανακρίνει πολλούς πρώην υπαλλήλους της εταιρίας για πολλά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων και  κατηγοριών για λαθρεμπόριο όπλων. Από το 2001, η Blackwater έχει σημειώσει αλματώδη ανάπτυξη, όχι μόνο από τις εργασίες της στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, αλλά και από μυστικές αποστολές για λογαριασμό της CIA, όπως είναι η δολοφονία ηγετών της Αλ Κάϊντα και η προμήθεια πυραύλων για μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου drones.

Το περιστατικό της πλατείας Nisour ήταν και το πιο αιματοβαμμένο από αυτά στα οποία έχει κατά καιρούς εμπλακεί η εταιρία. Το μεσημέρι της 16/9/07, μια φάλαγγα της Blackwater άνοιξε αδιάκριτα πυρ εναντίον Ιρακινών πολιτών, πετώντας μάλιστα και χειροβομβίδες σε κοντινό σχολείο. 17 άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν. Ξεσηκώθηκε διεθνής κατακραυγή και έγιναν ατέρμονες συζητήσεις για τη χρησιμότητα η μη ιδιωτικών εργολαβιών στις εμπόλεμες ζώνες. Πολλοί Ιρακινοί καταδίκασαν την Blackwater, την οποία από καιρό απεχθάνονταν για την αλαζονική συμπεριφορά των υπαλλήλων της. Ο πρόεδρος Nuri Kamal al Maliki, χαρακτήρισε τη δράση της ως «πρόκληση στη κυριαρχία του Ιράκ». Απείλησε μάλιστα να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας της στη χώρα.

Οι αντιδράσεις ανησύχησαν την εταιρία. Πριν το επεισόδιο, η Blackwater δρούσε χωρίς κάποια άδεια από το Ιράκ, κυρίως λόγω της αδράνειας της ιρακινής κυβέρνησης. Αν τυχόν όμως την έδιωχναν, θα έχανε πάρα πολλά χρήματα. Από το 2004 και μετά, η εταιρία εισέπραξε πάνω από $1.5 δισ. χάρη  στα συμβόλαιά της με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Τυχόν αποπομπή της θα κόστιζε πολλά. Όπως δήλωσε η εταιρία: «Θα ήταν ένα θανατηφόρο χτύπημα, θα μας έβλαπτε…».

Οι πληροφοριοδότες δεν μπόρεσαν να ξεκαθαρίσουν ποιος ακριβώς δωροδόκησε τους Ιρακινούς αξιωματούχους. Όταν ο τότε πρόεδρος της εταιρίας Jackson ενέκρινε το σχέδιο, τα λεφτά δόθηκαν, μέσω Αμάν, στον Rich Garner που ήταν ο υπεύθυνος για το Ιράκ. Από αυτόν προωθήθηκαν προς το ιρακινό υπουργείο Εσωτερικών το οποίο και ήταν αρμόδιο για την έκδοση ή μη, της άδειας λειτουργίας της Blackwater. Μόλις τα νέα για τη δωροδοκία μαθεύτηκαν, ξεκίνησε ένας πόλεμος μέσα στην εταιρία μεταξύ των πρώην στελεχών της CIA και των ανώτατων διευθυντών στα κεντρικά της εταιρίας. Σύμφωνα με τους πληροφοριοδότες, ο Black, ο  Richer, και άλλοι, πίστευαν πως η Blackwater είχε καλλιεργήσει μια καουμπόικη συμπεριφορά που αψηφούσε τους νόμους και τους κανονισμούς, και πως κάποιοι από τους ιθύνοντες της εταιρίας (πρώην βατραχάνθρωποι) όπως ο Prince  και ο Jackson, είχαν ξεπεράσει τα όρια της νομιμότητας.

Ο αμερικανικός στρατός διέθετε και διαθέτει ένα πλήρες πρόγραμμα αποζημιώσεων για ανάλογες περιπτώσεις, κάτι όμως που δεν ισχύει και για το υπουργείο Εξωτερικών (State Department) στου οποίου την αρμοδιότητα εμπίπτει η δράση της Blackwater. Ακόμη όμως και μετά τις εξελίξεις αυτές, αξιωματούχοι του State Department έχουν κάνει σαφές, πως δεν μπορούν να λειτουργήσουν επαρκώς στη Βαγδάτη χωρίς τη συνδρομή της Blackwater. Ακόμη και οι Ιρακινοί αξιωματούχοι, απέσυραν τις απαιτήσεις τους για την άμεση αποχώρηση της εταιρίας από τη χώρα.

Ο Ιρακινός σύμβουλος και αναλυτής Raed Jarrar, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη, πως η κυβέρνηση του Maliki «…χάιδεψε την Blackwater. Υπήρχαν δυο διαφορετικά μηνύματα, στο κοινό αλλά και στη Βουλή ειπώθηκε πως όλοι οι ιδιώτες μισθοφόροι θα φύγουν από τη χώρα, στους εργολάβους όμως και στους Αμερικάνους, ειπώθηκαν τα αντίθετα…».

Στα τέλη του 2008, η κυβέρνηση Μπούς σε συνεργασία με τους Ιρακινούς, συνέταξε μια συμφωνία σχετικά με τους όρους λειτουργίας των ιδιωτών εργολάβων στο Ιράκ. Σύμφωνα με τους όρους της νέας συμφωνίας, οι υπάλληλοι των ιδιωτικών εταιριών ασφάλειας δεν θα έχουν πλέον ασυλία από τους ιρακινούς νόμους όπως ίσχυε από το 2004. Θα είναι δε υποχρεωτική, και η εξασφάλιση άδειας λειτουργίας εκ μέρους των ιρακινών αρχών.

Τον Μάρτιο του 2009, οι Ιρακινοί ανακοίνωσαν πως δεν θα δοθεί νέα άδεια στη Blackwater. Δυο μήνες αργότερα, το State Department αντικατέστησε την Blackwater με μια ανταγωνίστριά της, την εταιρία Triple Canopy.

 NY Times

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Leonidas avatar
    Leonidas 25/11/2012 18:29:11

    Μια χαρά απο του χρόνου θα εχουμε την συγκεκριμένη εταιρία και στην Ελλαδα να προσφέρει τηε υπηρεσιες της στην προδοτική Ελληνικη κυβέρνηση μιας και εχουν κλησει συμφωνία απο φετος φοβουνται βλεπεις τα σκουλήκια μιν εχουμε κανενα νεο κίνημα όπως παλιότερα στο Γουδι!

  2. ang avatar
    ang 19/12/2013 23:35:16

    Ντροπή!! Ξυπνήστε!! Θα έρθουν οι σεκιουριτάδες με τα όπλα και την τρομοκρατία!! Στη Χαλκιδική ξέρετε τι γίνεται;; Απολύονται οι σεκιουριτάδες της Χρυσός και θα έρθουν φτηνά χέρια ανασφάλιστα, με όπλα και θα βαράνε στο ψαχνό!! Αυτό δε θα περάσει!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.