#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/07/2013 08:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα εθνικά στην ατζέντα με παγίδες από τις ΗΠΑΗ οικονομία θα είναι το κυρίαρχο θέμα στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο, στις 8 Αυγούστου, στην Ουάσιγκτον, ωστόσο η ατζέντα θα περιλαμβάνει και τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, η συζήτηση για τα οποία ενδέχεται να κρύβει παγίδες για τις εθνικές θέσεις και τις ακανθώδεις πτυχές λόγω συγκεκριμένων αμερικανικών επιδιώξεων.

Το Κυπριακό βρίσκεται ψηλά στην ιεράρχηση της Ουάσιγκτον διότι συνδέεται με πολλά από τα υπόλοιπα ζητήματα που ενδιαφέρουν τον αμερικανικό σχεδιασμό στην περιοχή. Ο μεγαλύτερος άμεσος κίνδυνος για τα ελληνικά συμφέροντα είναι η προσπάθεια προώθησης ενός σχεδίου Ανάν ΙΙ, η οποία ήδη διαφαίνεται, με τον Οκτώβριο να αποτελεί το χρονικό ορόσημο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Η συζήτηση για την «επιστροφή» της Αμμοχώστου υπό ευρωπαϊκή διοίκηση φαίνεται δελεαστική, μπορεί όμως να λειτουργήσει ως δόλωμα για το απευθείας εμπόριο της Ε.Ε. με τα Κατεχόμενα και κυρίως για την αποδοχή μιας λύσης με την οποία θα «επιστραφεί» μεν η πόλη αλλά θα χαθεί ολόκληρο το νησί.

Με την επίλυση του Κυπριακού οι Αμερικανοί έχουν πολλαπλή στόχευση. Θέλουν να απαλλάξουν την Τουρκία από το βάρος ενός θέματος το οποίο βρίσκει συνέχεια μπροστά της, ώστε να διευκολυνθούν οι σχέσεις της με την Ε.Ε. και να σταματήσει αυτό να χρησιμοποιείται ως αίτιο ή πρόσχημα για το πάγωμα της ενταξιακής διαπραγμάτευσης. Η επίλυση του Κυπριακού θα «διευθετήσει», επίσης, προς όφελος της Τουρκίας βέβαια, το ζήτημα των υδρογονανθράκων της Μεγαλονήσου, καθώς η Άγκυρα, η οποία τώρα απειλεί να διεξαγάγει παρανόμως έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, θα μπει συνέταιρος στο φυσικό αέριο μέσω των Τουρκοκυπρίων. Παράλληλα, με τη μετατροπή της Κύπρου σε κανονικό προτεκτοράτο, όπως προέβλεπε η λύση τύπου Σχεδίου Ανάν, θα ανακοπεί η σύμπηξη του ενεργειακού και όχι μόνο άξονα Ελλάδας-Κύπρου –Ισραήλ, ο οποίος προκαλεί ανησυχία και εκνευρισμό στην Τουρκία, που βλέπει ότι αυτή η προοπτική την αφήνει εκτός μοιρασιάς των κοιτασμάτων της περιοχής. «Διευθέτηση» τέτοιου είδους θα εξυπηρέτησει και μια άλλη τουρκική επιδίωξη: Τη χάραξη αγωγού που θα μεταφέρει το κυπριακό φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Αυτή δεν είναι μόνο τουρκική επιδίωξη αλλά και αμερικανική, καθώς η Ουάσιγκτον θέλει να εντάξει την Τουρκία σε ένα κοινό στρατηγικό σύνολο με την Ελλάδα και την Κύπρο (και το Ισραήλ) ώστε να την κρατήσει όσο το δυνατόν πιο στενά συνδεδεμένη με την Ευρώπη, μετριάζοντας τις τάσεις στρατηγικής αυτονόμησής της και διολίσθησής της σε αναζήτηση περιφερειακού ηγεμονικού ρόλου με ισλαμιστικό πρόταγμα. Το τελευταίο όμως ήδη συμβαίνει, δεν μπορεί να αναιρεθεί και το μόνο αποτέλεσμα μιας τέτοιας αμερικανικής προσέγγισης θα είναι η δορυφοριοποίηση της Ελλάδας και της Κύπρου, στο βωμό της συγκράτησης της Τουρκίας σε ευρωπαϊκό πλαίσιο και κατ’ επέκταση στο δυτικό άρμα. Αυτές οι υπερατλαντικές θεωρήσεις είναι εξαιρετικά βλαπτικές για τα ελληνικά συμφέροντα.

Στο πλαίσιο της ίδιας οπτικής και με την ίδια στόχευση, προσεγγίζουν πολλοί στην Ουάσιγκτον το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ και των εντός αυτής κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Η λογική της συνεκμετάλλευσης εκεί αποσκοπεί. Και επειδή οι Αμερικανοί αντιλαμβάνονται ότι η οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην παρούσα φάση είναι από εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη λόγω των τουρκικών θέσεων, οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές ούτε ως βάση συζήτησης από την Ελλάδα, διατυπώνουν την «ιδέα» της συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων σε ποσοστά που θα καθοριστούν, με τη χάραξη της ΑΟΖ να μετατίθεται για «αργότερα»... Αυτό βέβαια σημαίνει ότι η Τουρκία θα έχει επιβάλει ήδη de facto τις θέσεις της εις βάρος της Ελλάδας και η οριοθέτηση, αν γίνει σε επόμενο χρόνο, θα έρθει να επικυρώσει ακριβώς αυτά τα τετελεσμένα.

Οι ΗΠΑ επιχειρούν να συνδυάσουν το ενδιαφέρον των εταιριών τους για τα κοιτάσματα της περιοχής -η Noble Energy έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αξιοποίηση του κυπριακού κοιτάσματος στο οικόπεδο 12- με τη στρατηγική τους για τον έλεγχο της Τουρκίας και αυτό περνά μέσα από τις προαναφερθείσες «διευθετήσεις» στην Κύπρο και την ελληνική ΑΟΖ. Το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται σε τραγική οικονομική κατάσταση, σε καθεστώς Μνημονίου και υπό τον ασφυκτικό έλεγχο της τρόικας, έχει διαμορφώσει μια συγκυρία η οποία δημιουργεί κινδύνους διότι η όποια αδυναμία τους λόγω της κρίσης εκλαμβάνεται από διάφορα κέντρα ως ευκαιρία για την επιβολή δυσμενών και πάντως ασύμφορων λύσεων στα κορυφαία εθνικά ζητήματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αποδεχθεί οτιδήποτε από αυτά. Αντιθέτως, η προφανής σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας για τον ενδεδειγμένο τρόπο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης και η διαπίστωση ότι χρησιμοποιούν την περίπτωση της Ελλάδας για να αναδείξουν τη διαφωνία τους προσφέρονται για διπλωματικούς χειρισμούς. Ήδη, στο πρωθυπουργικό επιτελείο υπάρχουν σκέψεις για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί αυτό στο οικονομικό πεδίο, έχοντας ωστόσο υπ’ όψιν ότι οι Αμερικανοί μπορεί να πιέσουν για «ανταλλάγματα» αλλού. Το να επιτευχθεί το πρώτο, αποφεύγοντας το δεύτερο, είναι το δύσκολο ζητούμενο.

Εμπόδιο για το Σκοπιανό η αδιαλλαξία Γκρούεφσκι

Το Σκοπιανό είναι επίσης ένα θέμα το οποίο οι ΗΠΑ θέλουν να κλείσουν για να προχωρήσει η ένταξη του γειτονικού κρατιδίου στο ΝΑΤΟ και η ευρωπαϊκή του πορεία -θα επιθυμούσαν μέχρι την επόμενη Σύνοδο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να λήξει το ζήτημα-, όμως η κυβέρνηση Γκρούεφσκι συνιστά σοβαρότατο εμπόδιο. Εξ ου και η αυστηρή απαντητική επιστολή του Αντώνη Σαμαρά στο Σκοπιανό πρωθυπουργό με την οποία του επέρριψε την ευθύνη για το αδιέξοδο. Τα όσα σκληρά αναφέρονται στην επιστολή Σαμαρά έχουν ως αποδέκτη τον Γκρούεφσκι αλλά ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε ως στόχο να ακουστούν και από «άλλους» ώστε να σταλούν μηνύματα για το ποιες είναι οι ελληνικές θέσεις και προς τα πού πρέπει να κατευθυνθούν οι πιέσεις.

Λάμπρος Καλαρρύτης, στον "Τύπο της Κυριακής"

ΣΧΟΛΙΑ

 1. rally monkey avatar
  rally monkey 28/07/2013 10:52:27

  σωστός - ελπιζω οταν πας σε τετοιο ραντεβού να έχεις και κατι πολύ πειστικό και hot να προτείνεις (και να υπερασπιστείς) και όχι να ειναι στόχος η σθεναρή αντίσταση σ'αυτά που θα σου προταθούν (τα οποία δεν φαινονται ιδιαιτερα ευχάριστα - με την Ελλάδα να αντιμετωπίζεται περιπου ως μέσον εξευμενισμού της γείτονος).. τωρα ποιός θέτει την ατζέντα ειναι άλλο θέμα ..

 2. ΑπυθιΑ avatar
  ΑπυθιΑ 28/07/2013 11:39:16

  Οι γύπες είναι πάντα γύπες και οι προθέσεις τους γνωστές. Όταν στη μιά πλευρά της ζυγαριάς τοποθετούνται τα εθνικά μας θέματα και διακυβεύεται ο διαμελισμός του Ελληνισμού, δεν υπάρχει ισόβαρο αντιστάθμισμα ούτε και δίλημμα. Αυτό το γνωρίζει καλύτερα απ' όλους ο κ. Αντώνης Σαμαράς κι αν ήρθε η πιό κρίσιμη ώρα να το υπερασπιστεί, τόσο το καλύτερο. Ας το χειριστεί με ψυχραιμία, με γενναιότητα, κι έμπνευση.

 3. perastikos avatar
  perastikos 28/07/2013 11:48:59

  Μεγάλε ξέχασες να αναφέρεις την έξοδο από το ευρώ και την "σύνδεση" της δραχμής υπό την ομπρέλα του δολαρίου για τα επόμενα 3-4 χρόνια...

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ perastikos 28/07/2013 21:06:32

   Καλά αυτά είναι γνωστά. Τα είπε ο υπερέλληνας Καμμένος στο προεκλογικό του πρόγραμμα. Και εμμέσως ο Τσίπρας.

 4. Ρηνα avatar
  Ρηνα 28/07/2013 14:37:42

  Ακριβως, μεχρι να λυθει το ενεργειακο οπως τους βολευει και να εχουν ανεβοκατεβει και μερικες κυβερνησεις....μετα στο κενο.

  • Φωτεινή avatar
   Φωτεινή @ Ρηνα 28/07/2013 17:05:01

   ". . .και να εχουν ανεβοκατεβει και μερικες κυβερνησεις….μετα στο κενο."

   Τό ἔχουν κάνει ἤδη, Ρήνα, καί πολύ φοβᾶμαι ὅτι θά ἐπαναληφθῆ. . .

   Εὐτυχῶς πού στήν θέση τοῦ Σημίτη βρέθηκε ὁ ΚΚ. Τώρα στήν θέση τοῦ γαπ ὑπάρχει ὁ ΑΣ.

 5. popaia avatar
  popaia 28/07/2013 21:51:41

  Εξαιρετικό άρθρο. Και μπορεί μεν η άθλια οικονομική μας κατάσταση να μας κάνει ευάλωτους στα όρνεα που καραδοκούν, η ίδια όμως κατάσταση είναι απαγορευτική για υποχωρήσεις. Γιατί η ΑΟΖ και οι υδρογονάνθρακες δεν είναι μόνο εθνικά θέματα αλλά θέματα ζωής και θανάτου στην περίπτωσή μας. Δεν μας παίρνει πλέον για "ανταλλάγματα" στους Αμερικάνους και για ντε φάκτο αρπαγές της Τουρκίας.
  Βέβαια όταν κοτζάμ ΕΕ είναι υποχείριο των ΗΠΑ, όταν ο υπουργός εξωτερικών της κοτζάμ Γερμανίας έφτασε γλοιωδώς να υπερασπιστεί την παρακολούθηση των Ευρωπαίων ηγετών από τις αμερικάνικες υπηρεσίες ασφαλείας, τί να σου κάνει κι ο Σαμαράς;

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ popaia 29/07/2013 15:26:39

   Για να δούμε τι θα ξανακάνει ο Σαμαράς. Επειδή το έχει κάνει 2 φορές ήδη: μία το 1993 που δεν έκανε πίσω στο σχέδιο Μητσοτάκη μέχρι που τον έδιωξε από υπουργό, και μία που στήριξε τον Καραμανλή να αντισταθεί στο σχέδιο Ανάν, όταν η Ντόρα και το Πασόκ με τον Συν τάσσονταν αναφανδόν υπέρ του.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.