#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/08/2011 07:03
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα διεθνή πλοκάμια του Καντάφι
Κρίνοντας από τους ξέφρενους πανηγυρισμούς, ο λαός της Λιβύης αναμένει πολλά οφέλη από τη πτώση του Καντάφι. Η Λιβύη όμως δεν είναι η μόνη που χαίρεται.

Όσο αφοσιωμένος ήταν ο δικτάτορας στη καταστροφή της χώρας του, άλλο τόσο αποτελούσε μια σοβαρή απειλή για πολλές αναπτυσσόμενες χώρες του πλανήτη. Από την εποχή που ανέλαβε την εξουσία, ο Καντάφι χρησιμοποιούσε τα έσοδα από το πετρέλαιο, και την θέλησή του να καταστήσει τη χώρα του διεθνή παρία, με σκοπό τη στήριξη εξεγέρσεων στην Ανατ. Ασία, στη Νότιο Αμερική, και στη Νότια Αφρική. Αν είμαστε τυχεροί, με την εξαφάνιση του Καντάφι, θα εξαφανιστούν και πολλές εμφύλιες συρράξεις.

Ανέκαθεν, ο Καντάφι δεν ακολουθούσε τους όρους του παιχνιδιού, που είχαν καθιερώσει οι υπόλοιποι Άραβες και Αφρικανοί ηγέτες, σύμφωνα με τους οποίους δεν ανακατεύονταν στα εσωτερικά άλλων κρατών. Ο Καντάφι όμως, ήθελε να χώνεται παντού.

Αγαπημένη του ενασχόληση ήταν το Παγκόσμιο Επαναστατικό Κέντρο, που είχε ιδρύσει κοντά στη Βεγγάζη. Κάποιοι το χαρακτήρισαν ως το Harvard και Yale για μια ολόκληρη γενιά Αφρικανών επαναστατών. Και ενώ πολλοί από τους απόφοιτους μοιράζονταν την αντί-δυτική και αντί-ιμπεριαλιστική φιλοσοφία του Καντάφι, οι περισσότεροι στερούνταν οποιασδήποτε ιδεολογίας.

Η ιδεολογία του Καντάφι έρχονταν συνήθως δεύτερη, μπροστά στη δίψα του για εξουσία. Ήθελε να θεωρείται σημαντικός παίκτης στην Αφρική, με φαντασιώσεις εκδίκησης εναντίον των ΗΠΑ, και με μια αγάπη για τη πρόκληση πολιτικής αναστάτωσης. Πολύ συχνά υποστήριζε κινήματα που είχαν αξιόλογους στόχους, όπως το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο που πολεμούσε το απαρτχάιντ στης Ν. Αφρικής. Πιο συχνά όμως, στήριζε αντιδημοκράτες, που πολλές φορές ήταν ακόμη  πιο σκληροί απ ότι ο ίδιος. Τέτοιοι ήταν οι δικτάτορες και τραμπούκοι όπως ο Idriss Deby του Τσαντ, ο Foday Sankoh της Sierra Leone, ο Blaise Compaore  της Burkina Faso, και ο  Charles Taylor της Λιβερίας. Ο τελευταίος διώκεται σήμερα από το Διεθνές ποινικό δικαστήριο με διάφορες κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και εμπόριο  λευκής σαρκός.

Έτσι, η Λιβύη μετατράπηκε στο επίκεντρο ενός παγκόσμιου δικτύου ανταρτών και πολέμαρχων. Όσοι λοιπόν εκπαιδεύτηκαν στη Λιβύη, στη συνέχεια χρησιμοποίησαν αυτές τις σχέσεις για αλληλοϋποστήριξη, και ενίσχυση της εξουσίας τους. Για παράδειγμα, ο Compaore έστειλε στρατό για ενίσχυση στους επαναστάτες της Δυτικής Αφρικής, και ήταν αυτός  που γνώρισε τον Taylor στον Καντάφι, με αποτέλεσμα ο «έρωτας» των δυο τυράννων να καταλήξει σε μαρτύριο για το λαό της Λιβερίας.

Στο αποκορύφωμα της δύναμης του (1970s, 1980s, και 1990s), και ενώ παντού ξεσπούσαν εμφύλιοι πόλεμοι, με τη τιμή του πετρελαίου να πλουτίζει τη Λιβύη, ο Καντάφι ανοίχτηκε και πέρα από την Αφρική. Βοήθησε με όπλα, χρήματα, και εκπαίδευση ακόμη και τους Μουσουλμάνους αποσχιστές στις Νότιες Φιλιππίνες. Παρά το κοσμικό περιτύλιγμα της, η Λιβύη έχει χρηματοδοτήσει την ισλαμική τρομοκρατική ομάδα Abu Sayyaf, που δρα στις Φιλιππίνες, και έχει δεσμούς με την Al Qaeda.

Παρά τη πολυδιαφημισμένη προσέγγισή του με τη Δύση στις αρχές της δεκαετίας του 2000, στη διάρκεια της οποίας εγκατέλειψε το πρόγραμμα όπλων μαζικής καταστροφής, και φιλοξένησε την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Condoleezza Rice στη Τρίπολη, ο Καντάφι ποτέ δεν έπαψε να στηρίζει επαναστάτες και δικτάτορες. Συνέχισε σταθερά τη στήριξή του προς τον FARC της Κολομβίας, που διακινεί ναρκωτικά και που έχει μετατρέψει μεγάλα τμήματα της Κολομβίας σε ακυβέρνητα φέουδα του. Όπως έχει αναφερθεί, όταν βρέθηκε κάποτε ένας σκληρός δίσκος της οργάνωσης, περιείχε αίτημα προς τον Καντάφι για χορήγηση $100 εκατομμυρίων.

Ο Καντάφι στήριξε επίσης και τον Robert Mugabe της Ζιμπάμπουε, ακόμη και ύστερα από τη διεθνή κατακραυγή και την απώλεια κάθε αξιοπιστίας του Αφρικανού ηγέτη όταν μαθεύτηκε πως νόθευσε τις εθνικές εκλογές της χώρας του.

Η σταθερή υποστήριξη του Καντάφι προς τους άλλους δικτάτορες, αποδείχθηκε αμοιβαία. Ακόμη και τους τελευταίους μήνες, με την εξουσία του να κινδυνεύει και τους επαναστάτες να τον πολεμούν ανοιχτά, οι ομάδες και τα άτομα που είχε βοηθήσει συνέχισαν να τον στηρίζουν. Οι αντάρτες των Φιλιππίνων αντέδρασαν δημοσίως στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη. Ο Hugo Chavez της Βενεζουέλας, που στο παρελθόν βοήθησε κι αυτός τον FARC, καταδίκασε τη Νατοϊκή επέμβαση χαρακτηρίζοντας την ως «ωμή παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας». Όσον αφορά στα παλιά μέλη του Αφρικανικού Κογκρέσου, που ο Καντάφι είχε στηρίξει επί απάρτχαϊντ, τόσο ο Nelson Mandela, όσο και ο νυν πρόεδρος της Νοτιοαφρικανικής Ένωσης Jacob Zuma, χαρακτήρισαν τον Λίβυο συνταγματάρχη ως «αδελφό ηγέτη».

Με τη κατάρρευση του Καντάφι, οι εξεγέρσεις που στήριζε θα πρέπει ή να βρουν νέους σπόνσορες, ή να σβήσουν. Κάποιες ήδη βρίσκονται στα τελευταία τους. Οι αντάρτες των Φιλιππίνων έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη κυβέρνηση της Μανίλας, που λέγεται ότι αρχικά οργάνωσε ο γιος του Καντάφι, ο  Saif al-Islam.

Στη Burkina Faso, ο Compaore έχει να αντιμετωπίσει λιποταξίες στο στρατό, και διαδηλώσεις στους δρόμους που απειλούν να μετατρέψουν την αραβική άνοιξη σε αφρικανικό χειμώνα. Αδύναμος να λάβει οποιαδήποτε στήριξη από τη Τρίπολη, ο Compaore οδηγείται και αυτός σε ένα τέλος παρόμοιο με αυτό του Καντάφι. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τον 90χρονο Robert Mugabe.

Οι αντικαθεστωτικοί που κέρδισαν την εξουσία στη Τρίπολη, καλά θα κάνουν να αναγνωρίσου το ρόλο της χώρας τους στην αποσταθεροποίηση πολλών σημείων του πλανήτη τα τελευταία 40 χρόνια. Όχι ότι φταίνε αυτοί για το κανταφικό καθεστώς. Αλλά αν αναγνωρίσουν τη πολιτική τους κληρονομιά, και βοηθήσουν οικονομικά τα θύματα του Καντάφι, τότε αυτό θα αποτελέσει μια πολλά υποσχόμενη εξέλιξη για τη χώρα τους.

 

Του Joshua Kurlantzick

The New Republic

http://www.tnr.com/article/world/94230/libya-qaddafi-africa-foreign-policy

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΘΑΛΑΣΙΝΟΣ avatar
  ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΘΑΛΑΣΙΝΟΣ 30/08/2011 08:36:40

  Αμερικανικές ανακρίβειες .Από Έλληνες που δούλεψαν σε εταιρίες στην Λιβύη μου είπαν διαφορετικά τα πράγματα .Ότι το επίπεδο υγείας ήταν αρκετά καλό για χώρα της Αφρικής .Το σχολειό ήταν υποχρεωτικό και σε αρκετά καλό επίπεδο οι Λίβυοι είχαν όλοι δουλειά .Ότι ο Καντάφι ήταν περίεργος δικτάτορας Αντιαμερικανός μέχρι να έχει ιδρύσει τρομοκρατικό πανεπιστήμιο είναι ανακριβές

  • juliet avatar
   juliet @ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΘΑΛΑΣΙΝΟΣ 30/08/2011 09:16:02

   Εχεις δίκιο ,άλλοστε αν αληθεύαν όλα αυτά εμείς ούτε που θα του μιλούσαμε,ενω τώρα μέχρι και ΜΚΟ έχουμε μαζί του!Τι σου είναι ο κόσμος να λασπολογεί τους ηθικούς και να επαινεί τους ανήθικους!
   Πάντως για δοσίλογο της Λιβύης κανένας, πιστεύω, δεν θα τον κατηγορήσει.

 2. Jimakos avatar
  Jimakos 30/08/2011 10:16:50

  Λιβυος πρόσφυγας ηταν σαν το Αλβανός τουρίστας κάποτε. Για να δουμε η δυτικού τύπου δημοκρατία ποσο θα διατηρήσει το δωρεάν ηλεκτρικό, νερο, παιδεία, υγεία, βενζίνη 0,15$ του Καντάφι;

 3. avanti avatar
  avanti 30/08/2011 10:17:57

  Τώρα μας τα λένε όλα αυτά? Τόσα χρόνια που έκαναν μπίζνες μαζί του οι δυτικοί δεν είχαν πρόβλημα που ήταν δικτάτορας κλπ. κλπ.? Μάλλον όχι. Ενα ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί είναι ποιές χώρες, από πότε και πως προμήθευσαν όπλα τους αντικαθεστωτικούς ώστε να ξεκινήσει η επανάσταση. Πως ο Καντάφι δεν είχε πάρει είδηση ότι μπαίνουν όπλα στην χώρα? Πως δεν είχε πάρει είδηση ότι υπάρχει αντικαθεστωτικό ρεύμα ώστε να το σταματήσει έγκαιρα? Πολλά τα μυστήρια, και όσο η πληροφόρηση και οι αναλύσεις είναι made in USA & UK, θα παραμείνουν μυστήρια.

  • ΕΥΑ avatar
   ΕΥΑ @ avanti 30/08/2011 10:21:44

   Λογικά τα ερωτήματα

  • Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ avatar
   Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ @ avanti 30/08/2011 10:54:16

   Ο Καντάφι είχε διαλύσει τον στρατό του. Πρακτικά είχε μηδενικό αξιόμαχο, μηδενικές μυστικές υπηρεσίες. Ολα αυτά γιατί φοβόταν ότι θα τον ανατρέψει κάποιος σαν και αυτόν. Οι μόνοι που είχε εμπιστοσύνη ήταν οι γιοι του οι οποίοι διοικούσαν μικρές αλλά καλά εξοπλισμένες και θεωρητικά αφιοσιωμένες μονάδες

 4. ΔΗΜΟΣ avatar
  ΔΗΜΟΣ 30/08/2011 10:39:00

  ΑΚΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΑΛΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΛΕΓΑΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΑΟΥΣΕΣΚΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΟΥΣΕΙΝ. ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ, ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ, ΔΕΝ ΜΙΛΑΝΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΕΠΕΦΕΡΑΝ ΟΙ "ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟΙ" ΠΟΛΕΜΟΙ ΤΟΥ ΝΑΤΟ Σ' ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΜΕΓΑΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ.
  ΤΩΡΑ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΑ "ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ" ΤΟΥ ΚΑΝΤΑΦΙ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΘΑ ΤΑ ΕΠΙΝΟΗΣΟΥΝ.
  ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΣΑΝΤ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΣ ΤΟΥΣ ΣΦΟΥΓΚΟΚΩΛΑΡΙΟΥΣ ΤΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ,

  • Κοντη Λιζα avatar
   Κοντη Λιζα @ ΔΗΜΟΣ 30/08/2011 12:01:00

   ...ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΑΟΥΣΕΣΚΟΥ...
   Ε μπε! Για λέγε ρε μεγάλε τα παραμύθια που ακούγονταν για τον Κοντουκατόρ. Να γελάσει λιγάκι τ'αχείλι μας.

   • Γούγλης avatar
    Γούγλης @ Κοντη Λιζα 30/08/2011 23:08:12

    Κοντη Λιζα υπάρχει και το google πριν ποστάρεις.
    Εν τάχει. Ξέθαψαν πτώματα από νεκροταφία, έγιναν «αποκαλυτικά» ρεπορτάζ περι γενοκτονίας στα αγαπημένα σου κανάλια, τον έπιασαν και τον Σκότωσαν.

 5. NIK THE GR avatar
  NIK THE GR 30/08/2011 12:13:34

  Σκοπος τους ειναι ενας να σταματησει καθε περιφερειακη αντισταση στα σχεδια εκμεταλευσις των πλουτοπαραγωγικων πηγων του πλανητη και μεχρι ενα σημειο το πετυχαν Πρεπει ομως να τους θυμησουμε οτι ολες οι αυτοκρατοριες αλωθηκαν απο μεσα και οτι κανεις αυτοκρατορας δεν βρεθηκε τοσο δυνατος και σοφος να λυσει αυτο το προβλημα.

 6. Απορία avatar
  Απορία 30/08/2011 13:34:56

  Να δούμε τι γέλιο έχει να πέσει όταν αρχίζουν να αποκαλύπτονται τα πλοκάμια του στο ΠΑΣΟΚ...

 7. ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ avatar
  ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ 30/08/2011 18:02:11

  Δηλαδή στις μπίζνες με το Κατάρ συνδιαλεγόμαστε με Δημοκράτες;
  Σε τι διαφέρουν του Καντάφι αυτοί ;

 8. stefanos avatar
  stefanos 30/08/2011 19:21:04

  Οπα, βγήκαν οι "δημοκράτες"που έφεραν δικτατορίες σε όλο τον κόσμο να καταγγείλουν τον Καντάφι( καλο τομάρι και αυτός). Η πτώση της Λιβύης όπως της Γιουγκοσλαβίας , του Ιρακ ,του Αφγανιστάν καμία σχέση δεν είχαν με την εγκαθίδρυση δημοκρατίας, ήταν απλές προφάσεις για δημιουργία προτεκτοράτων. Δυστυχώς υπάρχει τεράστια καπηλεία της διψας των λαών για ελευθερία.

 9. Vpower avatar
  Vpower 30/08/2011 20:14:19

  Ασχετα απο το ακριβές των ισχυρισμών, εχω να πω οτι ο μόνος πρόεδρος κράτους που χρηματοδοτεί τρομοκρατικές ομάδες, ανατρέπει καθεστώτα και υποδαυλίζει εμφυλίους πολέμους που ξέρω.... είναι ο εκάστωτε Αμερικανός πρόεδρος.
  Πριν λοιπόν κανείς Αμερικανός μου μιλήσει για την πιθανότητα ο Κντάφι να υπήρξε χορηγός τρομοκρατών, απαιτώ πρώτα να αποδεχθεί τη βεβαιότητα οτι όλα αυτά και πολλά ακόμη περισσότερα έκαναν ανέκαθεν οι δικοί του Πρόεδροι που μείναν μάλιστα δυστυχώς ατιμώρητοι.....

 10. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 30/08/2011 20:37:14

  Πάντως ότι και να λέμε, το βλέμμα, και γενικά η φάτσα του Μουαμάρ στη φωτογραφία, λέει πολλά για τη ψυχολογική του σύνθεση.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Strange Attractor 30/08/2011 20:37:51

   Ντύθηκε θυρωρός ξενοδοχείου;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.