#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/02/2011 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα διδάγματα της ΑιγύπτουΟ Hosni Mubarak παραιτήθηκε. Ήταν κάτι που έπρεπε να έχει γίνει προ πολλού.

Το βασικό μήνυμα της λαϊκής  δυσαρέσκειας, του είχε δοθεί ξεκάθαρα στις περσινές βουλευτικές εκλογές, στις οποίες κυριάρχησαν η νοθεία και πλαστογράφηση της λαϊκής βούλησης. Τότε, και με αφορμή τις έντονες αντιδράσεις, ο  Mubarak είχε μια σπάνια ευκαιρία να συμβιβαστεί,  προσφέροντας στο  λαό του κάποιες απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Δεν το έκανε. Προτίμησε να τα παίξει όλα για όλα. Και έχασε.

Ο σοφός άνθρωπος δεν περιμένει τη φωτιά να γιγαντωθεί και να καταστρέψει τα πάντα, από τη στιγμή που μπορεί να επέμβει στην αρχή, και να αποτρέψει τον όλεθρο. Όλα τα προειδοποιητικά σημάδια ήταν εκεί, αλλά η θέληση του λαού δεν εισακούστηκε, με αποτέλεσμα να σφραγιστεί και η μοίρα του Mubarak.

Τώρα η Αίγυπτος αντιμετωπίζει ένα μέλλον γεμάτο προκλήσεις: Διαφθορά, ανεργία, οικονομική υπανάπτυξη, θεσμικές αδυναμίες, και πολιτική καταπίεση.

Όλος ο κόσμος θα παρακολουθεί με αγωνία να δει αν οι νέοι ηγέτες της Αιγύπτου θα σεβαστούν τη θέληση της νεολαίας, και θα επιβλέψουν μια μεθοδική και αξιόπιστη διαδικασία πολιτικών μεταρρυθμίσεων.

Το παρελθόν μας έχει διδάξει ότι όταν την εξουσία την αναλαμβάνουν οι στρατιωτικοί, σπάνια την αποχωρίζονται. Αυτοί οι συγκεκριμένοι όμως στρατιωτικοί θα πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, έτσι ώστε να επανέλθουν οι φυσιολογικοί ρυθμοί στη ταλαιπωρημένη χώρα. Αν η όποια μετάβαση γίνει ειρηνικά, τότε μαζί με την Αίγυπτο, θα ωφεληθεί και η ευρύτερη περιοχή.

Οι νέοι της Αιγύπτου, αλλά και ολόκληρος ο πληθυσμός, θα πρέπει να κάνουν κουράγιο γνωρίζοντας ότι τους περιμένει ένα λαμπρό μέλλον. Από την άλλη, οι διάφοροι  ηγέτες  της περιοχής, θα πρέπει να διδαχθούν από αυτό που έγινε στην Αίγυπτο, και να μην περιμένουν τις φλόγες να τους καταβροχθίσουν. Αντιθέτως, θα πρέπει να προχωρήσουν σε άμεσες μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες των λαών τους.

Γενικά, υπάρχει μια ολόκληρη γκάμα λαϊκών αιτημάτων που πρέπει πάση θυσία να ικανοποιηθούν. Οι λαοί θέλουν σταθερότητα, και θέλουν ευμάρεια. Όμως, τα «οικονομικά θαύματα» που πραγματοποιούνται εν μέσω γενικευμένης διαφθοράς και καταστολής των πολιτικών διαφωνιών, σπάνια αποδεικνύονται βιώσιμα.

Η επιθυμία για μια πλήρη δημοκρατία δεν είναι ένα απλό σλόγκαν.  Είναι το κλειδί για σταθερότητα. Ο κόσμος της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής δεν χρειάζεται το Facebook ή το  internet, για να μάθει ότι οι υπόλοιποι λαοί του πλανήτη δεν ζουν κάτω από παρόμοιες με αυτόν απάνθρωπες συνθήκες, και απορεί γιατί το ίδιο δεν ισχύει και για τον αραβικό κόσμο.

Όσο λοιπόν γρηγορότερα ανταποκριθούν τα καθεστώτα, τόσο το καλύτερο για όλους. Αλλιώς, η εμπειρία της Αιγύπτου θα επαναληφτεί ξανά και ξανά. Αν όχι αμέσως, σε λίγο…
S.A.-The Daily Star

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ avatar
  ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ 13/02/2011 15:19:44

  ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 1990, ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΣΤΟ ΚΟΥΒΕΪΤ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙ ΠΑΤΡΟΣ ΜΠΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΟΡΘΩΣΗ ΤΩΝ ΕΜΙΡΗΔΩΝ ΣΤΟ ΚΡΑΤΙΔΙΟ, ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗ Η ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΚΕΙ.
  ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΟΜΩΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ?
  ΔΙΩΡΙΣΑΝ, ΟΤΑΝ ΕΠΣΤΡΕΨΑΝ ΣΤΟ ΕΜΙΡΑΤΟ, ΜΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ, ΑΝ ΕΝΘΥΜΟΥΜΑΙ ΚΑΛΩΣ 50ΜΕΛΗ, Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΤΑ ΔΙΑΚΙΩΜΑΤΑ ΕΝΟΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ, ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΩΣ,
  1. ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ 2 ΕΜΙΡΗΔΩΝ (ΤΡΙΤΩΝ ΕΞΑΔΕΛΦΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ, Ο ΕΝΑΣ ΒΑΣΙΛΕΥΣ Ο ΕΤΕΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΝ ΔΙΑΔΕΧΟΤΑΝ ΟΤΑΝ ΑΥΤΟΣ ΑΠΕΒΙΩΝΕ) ΣΤΟΝ ΜΠΟΥΣ ΟΤΙ ΔΗΘΕΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΦΘΕΙΣΑ, ΠΡΟ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΕΩΣ ΣΤΟΝ ΣΑΝΤΑΜ, ΥΠΟΣΧΕΣΕΩΣ,
  2. ΩΣ ΠΡΟΠΕΤΑΣΜΑ ΚΑΠΝΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΦΥΠΝΙΖΟΜΕΝΗ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΥ ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ ΖΗΤΟΥΣΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.
  Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΣΤΗΝ ΒΑΓΔΑΤΗ, ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΤΟΥ 1990 ΕΙΧΕ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΟΤΙ ΕΠΕΚΕΙΤΟ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΣΤΗΝ ''18Η ΕΠΑΡΧΙΑ ΤΟΥ''.
  Η ΔΕ CENTRAL INTELLIGENCE SERVICE ΕΙΧΕ ΠΑΜΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ.
  Η ΕΙΣΒΟΛΗ ΑΦΕΘΗΚΕ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΝΑ ΓΙΝΗ, ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΗ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΣ.
  ΤΙ ΣΥΜΠΤΩΣΗ, Ο ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΣ (ΕΚΤΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ) ΚΟΥΒΕΪΤΙΑΝΟΣ ΥΠΗΚΟΟΣ ΝΑ ΚΑΝΗ 3 ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΟ ΤΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΕΞΑΓΩΓΗ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΔΗΝΑΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ?
  ΤΙ ΣΥΜΠΤΩΣΗ, Η ΕΙΣΒΟΛΗ ΝΑ ΜΗΝ ΒΡΗΚΕ ΚΑΝΕΝΑ ΕΠΙΦΑΝΕΣ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΥΜΕΛΟΥΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ? ΕΙΧΑΝ ΦΥΓΕΙ ΟΛΑ 2 ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΟ ΤΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ !!!
  ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΕΓΙΝΕ ΑΡΑ ΓΕ Η ΕΙΣΒΟΛΗ ?
  ΜΙΑ ΕΞΗΓΗΣΗ, ΚΑΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΘΑ ΕΠΑΙΡΝΑ ΟΡΚΟ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ, ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 1990 ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΧΗΜΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΜΕ ΑΜΕΣΗ ΄Η ΕΜΕΣΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΟ ΤΟΜΕΑ ΕΙΧΑΝ ΚΑΘΟΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΙΜΩΝ, ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΕΣ ΕΠΕΦΤΑΝ ΡΑΓΔΑΙΑ...
  ΔΟΥΛΕΥΑ ΤΟΤΕ ΣΕ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΙ ΕΧΩ ΒΙΩΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΥΤΟ.
  ΄Ε, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ Η ΚΑΘΟΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΑΝΤΕΣΤΡΑΦΗ ΚΑΙ ΟΙ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΕΣ ΠΗΓΑΝ ΣΤΑ ΥΨΗ (ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΣΩΦΡΟΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑ ΤΗΝ ΦΡΑΣΗ "ΕΙΔΑΝ ΘΕΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟ'' !!!).
  ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ 1ΟΥ ΤΗ ΤΑΞΕΙ ΕΜΙΡΗ (ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΥΟΝΤΟΣ), ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ ΜΕ ΑΣΗΜΑΝΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ. ΕΤΥΧΕ ΝΑ ΕΧΩ ΠΕΛΑΤΗ ΕΚΕΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ, ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΕΩΣ ΤΟ 1997 (ΠΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΑ ΤΑΚΤΙΚΑ ΣΤΟ ΕΜΙΡΑΤΟ) ΝΑ ΕΧΗ ΥΠΑΡΞΗ ΚΑΠΟΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ...
  ΟΣΟ ΟΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΓΟΡΑΣΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΑΦΘΟΝΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ. ΑΥΤΕΣ ΘΑ ΠΡΟΕΛΘΟΥΝ ΑΠΟ ΕΞΩΓΕΝΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ...
  ΕΑΝ ΒΕΒΑΙΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΕΚΛΕΙΨΗ, ΝΑΙ ΤΟΤΕ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ, ΑΝΑΜΕΙΝΑΤΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ.
  ΣΥΓΧΩΡΕΙΣΤΕ ΜΟΥ ΠΟΥ ΠΟΛΥΛΟΓΗΣΑ !

 2. thanasis avatar
  thanasis 13/02/2011 18:03:52

  ας γινει η αιγυπτος παραδειγμα για την τροικα και του
  κομματος των προθυμων

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.