#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/05/2009 16:44
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα αποθέματα Φυσικού Αερίου και η αμερικανική Ενεργειακή Πολιτική

 Η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008-2009, είχε ως αποτέλεσμα την παύση της εμπορικής επέκτασης της Αμερικανικής  παραγωγής φυσικού αερίου από αντισυμβατικές πήγες, στέρευσε τις πιστώσεις και μείωσε τη ζήτηση  και σταμάτησε την έρευνα και την ανάπτυξη. Όμως ήδη στην Αμερική, που είναι η μεγαλύτερη αγορά του κόσμου όσο αναφορά την ενέργεια, οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει να  δανείζουν πάλι και η οικονομία στο σύνολό της έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Στο τέλος , η οικονομική ανάπτυξη θα ανακάμψει και η παραγωγή του φυσικού αερίου  θα αυξηθεί  ώστε να ανταπεξέλθει στις απατήσεις της ενεργειακής ζήτησης, οι τιμές θα επανέλθουν σε ανοδική πορεία, εμπνέοντας τις εταιρείες να ολοκληρώσουν τα έργα τα οποία έχουν σταματήσει και να αρχίσουν νέα.

Πολλοί από τους ανεξάρτητος παραγωγούς φυσικού αερίου της Αμερικής, έχουν ήδη αρχίσει να ακονίζουν τα εργαλεία τους αναμένοντας να ξαναρχίσουν τα έργα που είχαν σταματήσει το 2008, που η ζήτηση για ενέργεια δεν ήταν στα κάτω της. Η Διοίκηση Ενεργειακών Πληροφοριών (EIA) ευελπιστεί ότι οι αντισυμβατικές πηγές φυσικού αερίου θα παίξουν ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στην Αμερικανική παράγωγη, προβλέποντας ότι  θα αυξηθεί από το 47%  που ήταν η συνολική Αμερικανική παραγωγή το 2007 στο 56% το 2030,  παράλληλα  η παραγωγή από τις παραδοσιακές δεξαμενές και των υπεράκτιων τοποθεσιών(sites) θα αυξηθεί επίσης, όχι όμως με τόσο γρήγορους ρυθμούς.


_____________________________________________________________________________________________
Ο συνδυασμός  της αναζωογονημένης ζήτησης που θα σημειωθεί  μετά το τέλος της ύφεσης , συμπεριλαμβανομένης  και της  κυβερνητικής  ώθησης,  θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν, το Αμερικανικό φυσικό αέριο σε ανώτερη θέση στο ενεργειακό ανακάτεμα (mix) της, σχετικά γρήγορα. Εάν οι τωρινές εκτιμήσεις, οι οποίες υποστηρίζουν ότι υπάρχουν αποθέματα που μπορούν να αντληθούν αποδειχτούν αληθινές, τότε η Αμερική θα μπορέσει να εφοδιαστεί  με άφθονο φυσικό αέριο στο εγγύς  μέλλον, αφότου βέβαια δημιουργηθεί η απαιτούμενη υποδομή. Αυτό σημαίνει      ότι θα επιτευχτεί η επιστροφή στις χαμηλές εγχώριες τιμές, και στη μείωση των εισαγωγών από άλλες χώρες ( συμπεριλαμβανομένων  και των εισαγωγών  υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ,  που η Διοίκηση Ενεργειακών Πληροφοριών (EIA) προσδόκα ότι θα έχει σημαντική πτώση στα επόμενα 20 χρόνια).

Είναι νοητό  ότι οι αμερικανοί παραγωγοί εάν το όλο εγχείρημα έχει αίσιο τέλος, θα μπορέσουν να εξάγουν φυσικό αέριο, πιθανόν μέσο αγωγών στο Μεξικό, όπου η ζήτηση θα αρχίσει να  αυξάνεται  σημαντικά για τα επόμενα 50 χρόνια , λόγο του ότι η παράγωγη ενέργειας του Μεξικού έχει αρχίσει να δείχνει σημαντικά σημάδια πτώσης. Εξαγωγές θα μπορέσουν να γίνουν και στην Ευρώπη, εάν η ζήτηση είναι αρκετή ώστε να είναι επιτρεπτή η κατασκευή σταθμών εξαγωγής LNG στην ανατολική ακτή. Ήδη η Αμερική εξάγει LNG στην Ιαπωνία, μέσο  των μικρών εγκαταστάσεων που διαθέτει στην Αλάσκα.

Σην Ευρώπη επιχειρείται μια προσπάθεια διαφοροποίησης της προμήθειας φυσικού αερίου από την Ρωσία, η οποία χρησιμοποιεί το αέριο ως πολιτικό εργαλείο, έτσι αρκετές χώρες έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν τους απαιτούμενους σταθμούς ώστε να μπορούν να προμηθεύονται LNG  σε μια προσπάθεια μιας εκ νέου εισαγωγής αερίου, που θα τους επιτρέψει να χειραφετηθούν από την αγκαθωτή γεωπολιτική των αμετακίνητων αγωγών.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις που να συνιστούν ότι η Αμερική έχει τα απαιτούμενα  αποθέματα φυσικού αερίου  που θα τις επέτρεπαν να γίνει εξαγωγέας - οι όποιες κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, θα απαιτήσουν επενδυτικά κεφάλαια ενός ενεργειακού κολοσσού (supermajor)  ώστε να κατασκευαστούν οι σταθμοί εξαγωγής, καθώς και την ηγεσία του Λευκού Οίκου για να ξεκαθαρίσει τα ρυθμιστικά εμπόδια. Επιτρέποντας την εξαγωγή ενέργειας θα μπορούσε να θεωρηθεί πολιτικά αστήριχτο για την κυβέρνηση, την στιγμή που αναζητά μία λύση στην αχίλλειο πτέρνα της που προκύπτει από την εξάρτησή στις  ξένες  ενεργειακές  πυγές.

Πάραυτα οι παίχτες του κλάδου μελετούν και σχεδιάζουν ένα σύστημα εξαγωγών. Η ύπαρξη μιας   ενεργειακής - εξαγωγικής Αμερικής, όμως απίθανο(however unlikely), θα έχει   σημαντικές γεωπολιτικές συνέπειες , τόσο για τους αμερικανικούς αντιπάλους που εξάγουν ενέργεια και θα πρέπει να ανταγωνιστούν με την Αμερική όσον αφορά τις τιμές, όσο και για τους σύμμαχους που εισάγουν LNG από τους αντίπαλους, οι οποί θα λάβουν μια ενίσχυση (boost) στην ενεργειακή τους ασφάλεια.

Ωστόσο, ακόμα και εάν η Αμερική αποθηκεύσει  το σύνολο του  φυσικό αέριου της  για  εσωτερική  κατανάλωση, αυτή η μεγάλη ενεργειακή ανεξαρτησία θα της προσφέρει  μια  πολύ σημαντική  παγκόσμια  στρατιωτική, πολιτική και οικονομική ηγεμονία.   

(Από το Natural Gas Reserves and U.S. Energy Policy - http://www.stratfor.com/)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Evros avatar
  Evros 21/05/2009 18:27:54

  H μελέτη «Global Dialogue on Energy Security» (16-17 Οκτωβρίου 2006) του China Institute of International Studies είναι :
  Προβλέψεις σε γιγατόνους κορύφωση
  Πετρέλαιο 400 2015
  Φυσικό αέριο 300 2030
  Άνθρακας 600 2050

 2. ατακτος avatar
  ατακτος 21/05/2009 18:46:34

  Μονό που εμείς ειδή έχουμε φάει το λιγνίτη οικονομικά και τεχνικά απολήψιμο και τώρα βουρ στον ηλειο ....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.