#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/09/2013 18:39
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα έξι «μυστικά» της ΜέρκελΑν η Άνγκελα Μέρκελ επανεκλεγεί στις 22 Σεπτεμβρίου, θα γίνει η μακροβιότερη γυναίκα επικεφαλής κυβέρνησης, ξεπερνώντας έτσι την αείμνηστη Θάτσερ. Κι όμως, υποστηρίζει δημοσίευμα του Guardian, υπάρχει ακόμη άφθονο μυστήριο πίσω από αυτή τη γυναίκα με την απίθανη πορεία, που από επιστημονική ερευνήτρια στην πρώην Ανατολική Γερμανία έφτασε στην ηγεσία του ισχυρότερου ευρωπαϊκού κράτους. Ιδού έξι από τις  «κρυφές» πτυχές της καγκελαρίου:

Άνγκελα Καζμίερτζακ;

Η Άνγκελα Μέρκελ έχει πράγματι κατά το ένα τέταρτο πολωνική καταγωγή. Αυτό που γνωρίζουμε πλέον: δεν είχε μόνο ο παππούς της πολωνική καταγωγή, αλλά η καγκελάριος σχεδόν γεννήθηκε Άνγκελα Καζμίερτζακ. Ο παππούς της, ο Λούντβιχ Καζμίερτζακ, γεννήθηκε το 1896 στο Πόζναν, κατόπιν μέρος του γερμανικού Ράιχ. Η οικογένεια ήταν περήφανη για τις πολωνικές ρίζες της. Προφανώς όχι όμως και ο παππούς που μετανάστευσε στο Βερολίνο όταν το Πόζναν έγινε και πάλι πολωνικό μετά το πέρας του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Παντρεύτηκε μια Βερολινέζα και απέκτησαν ένα γιο, τον Χορστ Καζμίερτζακ, τον πατέρα της Άνγκελα Μέρκελ. Η οικογένεια αποφάσισε να κόψει τις πολωνικές ρίζες της στις αρχές της δεκαετίας του '30.

Οι Καζμίερτζακ ακολουθώντας τη μόδα, αποφάσισαν να αλλάξουν το επίθετό τους σε Κάσνερ. Πατέρας και γιος έγιναν προτεστάντες- κάτι που η Μέρκελ δε γνώριζε μέχρι πρόσφατα. Αυτό αποτελεί μια αινιγματική αποκάλυψη για μια γυναίκα που ο προτεσταντισμός αποτελεί το κλειδί για την κατανόηση της προσωπικότητάς της. Όταν το πολωνικό παρελθόν της Μέρκελ έγινε γνωστό, ένας δεύτερος ξάδερφός της την κάλεσε σε δείπνο.

Εξπέρ στο κέικ δαμάσκηνο

Στις αρχές της δημόσιας ζωής της, η Άνγκελα Μέρκελ καυχιόταν για τις ικανότητές της στη μαγειρική και το ψήσιμο. Πράγματι, πολλοί έπαινοι συνόδευσαν την πατατόσουπά της, το ψωμί με βοδινό κρέας αλλά κυρίως το κέικ με δαμάσκηνα. Το κέικ της Μέρκελ έγινε σύντομα μέτρο για το πόσο χρόνο θα μπορούσε να παρέχει στην ιδιωτική της ζωή και το σύζυγό της. Ο άντρας της αγαπούσε το κέικ ενώ η ίδια όχι. Σαν κατώτερη υπουργός του Χέλμουτ Κολ, ήταν ακόμη σε θέση να περνά δύο ή τρία Σαββατοκύριακα ψήνοντας τα διάσημα κέικ της την εποχή που έβγαιναν τα δαμάσκηνα. Οι ιστορίες για τα κέικ χάθηκαν όταν έγινε καγκελάριος. Τώρα έρχονται στη δημοσιότητα εικόνες της πιο ισχυρής γυναίκας στην Ευρώπη να στέκεται στην ουρά, στο ταμείο του μανάβη της γειτονιάς της. Η λίστα με τα ψώνια δεν έχει ακόμη γίνει γνωστή, ενώ ο κρεοπώλης και ο ιχθυοπώλης τηρούν σιγή ιχθύος.

Τρέμει τα σκυλιά

Η Μέρκελ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν ένα παρελθόν πολύ μεγάλο. Αυτός ήταν πράκτορας της KGB στην Ανατολική Γερμανία όταν έπεσε το Τείχος και σίγουρα δεν ήταν χαρούμενος γι' αυτό. Ίσως η αντιπαλότητα έχει τις ρίζες της στον ψυχρό πόλεμο. Η Μέρκελ πήρε μια γεύση από την «εκφοβιστική» του πολιτική από πολύ νωρίς. Όταν επισκέφτηκε για πρώτη φορά το Κρεμλίνο ως καγκελάριος, ο Πούτιν της έδωσε για παιχνίδι ένα σκυλάκι ως δώρο. Η Μέρκελ φοβάται πάρα πολύ τους σκύλους ύστερα από ένα δάγκωμα σκύλου στα μέσα της δεκαετίας του '90. Αλλά ο Πούτιν δε σταμάτησε εκεί. Στην επόμενη συνάντησή τους, στη θερινή κατοικία του στη Μαύρη Θάλασσα, άφησε ελεύθερο το μαύρο Λαμπραντόρ του. Η Μέρκελ κάθισε παγωμένη, ενώ οι εικόνες έδειχναν τον Πούτιν με ένα σαρδόνιο χαμόγελο στο πρόσωπό του, με τα πόδια του διάπλατα ανοιχτά.

Ευρώπη και Ίνκας

Μετά από μια συνάντηση με τη Μέρκελ, ο πρωθυπουργός μιας μικρής νοτιο-ανατολικής Ευρωπαϊκής χώρας δήλωσε στους έκπληκτους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης πως η καγκελάριος διακρίνει ομοιότητες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αρχαίων Ίνκας: το ευρωπαϊκό σύστημα αξιών θα μπορούσε επίσης να εξαφανιστεί ξαφνικά χωρίς να αφήσει πίσω του ίχνη. Η Μέρκελ αρκετά συχνά χρησιμοποιεί την ιστορία των Ίνκας για να σοκάρει, καθώς πράγματι ανησυχεί για την ανθεκτικότητα του δυτικού συστήματος. Η δημοκρατία, η απελευθέρωση της οικονομίας και το δυτικό νομικό σύστημα μάχονται τη μοντέρνα έκδοση του ψυχρού πολέμου ενάντια στα αυταρχικά, μη δημοκρατικά αλλά ισχυρά οικονομικά συστήματα. Η Μέρκελ έχει δει μια πολιτεία να καταρρέει κατά τη διάρκεια της ζωής της και θέλει να αποφύγει αυτή τη μοίρα στην αγαπημένη της Δύση. Αυτός είναι και ο λόγος που θέλει ανταγωνιστικότητα και ανάκαμψη στην Ευρώπη – και φοβάται πως η Ευρώπη δε θα τα καταφέρει.

Ελαφρώς αντιβρετανίδα

Ο Ντέιβιντ Κάμερον θεωρεί τον εαυτό του στενό σύμμαχο της Μέρκελ. Αυτό όμως δεν είναι αμοιβαίο. Ο Κάμερον δε θα είναι ο πρώτος άνδρας που παρερμηνεύει την καγκελάριο - ένα επικίνδυνο λάθος. Η πορεία της Μέρκελ σηματοδοτείται από τα «πτώματα» των ανδρών που την έχουν παρερμηνεύσει. Και ο Κάμερον είναι ο τρίτος πρωθυπουργός με τον οποίο πρέπει να ασχοληθεί η Μέρκελ κατά τη διάρκεια της θητείας της. Προς διευκρίνιση: ναι, της αρέσει η πολιτική του, το παγκόσμιο όραμά του, η θέση του σχετικά με την ανταγωνιστικότητα και την ασιατική πρόκληση. Θαυμάζει ακόμη τις ικανότητές του στα debate, ενώ αγαπά το Βρετανικό πολιτικό σύστημα. Είναι όμως πρόθυμη να αλλάξει τις συνθήκες, μόνο αν υπάρχει ανάγκη για αλλαγή. Το να χάσει όλο το ευρωπαϊκό σύστημα σε ένα από τα πολυάριθμα δημοψηφίσματα στον απόηχο μιας αλλαγής συνθήκης, θα μπορούσε να αποβεί επικίνδυνο. Έτσι η Μέρκελ είναι οπαδός του νέου συστήματος διακυβερνητικότητας ανάμεσα στα κράτη μέλη, αντί μιας ενοποίησης που θα ευνοήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Κάμερον πήρε μια γεύση όταν του ζητήθηκε να ενταχθεί στο δημοσιονομικό σύμφωνο στο απόγειο της κρίσης του ευρώ. Αποφάσισε να πει όχι. Και η Βρετανία βρέθηκε εκτός. Και η Μέρκελ δεν ενδιαφέρθηκε καθόλου.

Το ευρωπαϊκό της σχέδιο

Επομένως, πως θέλει η Μέρκελ να βγούμε πραγματικά από το χάος του ευρώ; Θα χρειαστεί η Γερμανία να πληρώσει γι' αυτό; Να απαλλαγεί από την Ελλάδα; Να πιέσει περισσότερο τις Βρυξέλλες; Σίγουρα όχι. Η Μέρκελ είναι διάσημη για τις τακτικές της βήμα-προς-βήμα. Ποτέ δε θα την ακούσει κανείς να μιλά για ένα ευρωπαϊκό όραμα ή τουλάχιστον για ένα διετές πρόγραμμα. Αυτή η γυναίκα δεν είναι για συγκριτική αξιολόγηση. Δε θέλει να διαρρεύσει κανένα ίχνος των πολιτικών της σχεδίων, γιατί αυτό θα βοηθήσει μόνο τους αντιπάλους της.

Έχει όμως ένα σχέδιο, που γράφτηκε από τους συμβούλους της το καλοκαίρι του 2011, ένα σκαρίφημα ουσιαστικά σε μια κόλλα χαρτί. Σε αυτό το σχέδιο, δέχεται πως οι βασικές πολιτικές εντός των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να παρακολουθούνται, να διοικούνται και να ελέγχονται πιο αυστηρά και από κοινού, προκειμένου να διατηρηθεί ζωντανό το ενιαίο νόμισμα: ο προϋπολογισμός, οι δαπάνες, η εκπαίδευση και η έρευνα, η συνταξιοδότηση και οι κοινωνικές παροχές. Μετά από όλα αυτά, το κοινό νόμισμα δε θα λειτουργήσει χωρίς μια κοινή δημοσιονομική και οικονομική πολιτική. Αυτό θα σημαίνει περισσότερες Βρυξέλλες; Η αλήθεια είναι το αντίθετο.

Η Μέρκελ γνωρίζει καλά πόσο κουρασμένοι είναι οι Ευρωπαίοι πολίτες από την Επιτροπή. Έτσι προς το παρόν, προτιμά οι εθνικές κυβερνήσεις να γράφουν τους νόμους και να τους επιβάλουν. Αν κάποιος θέλει περισσότερη Ευρώπη, θα πρέπει να έχει μια καλή ιδέα. Η Μέρκελ θα ήταν πρόθυμη να συζητήσει για μια νέα στρατηγική σε όλο αυτό το συντονιστικό πρόγραμμα, αλλά σίγουρα όχι πριν τις γερμανικές εκλογές. Και πιθανότατα όχι πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές τον ερχόμενο Μάιο.

theguardian

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΣΠΥΡΟΣ avatar
  ΣΠΥΡΟΣ 11/09/2013 19:01:56

  H Μέρκελ, Ανατολικογερμανίδα πρώην κομμουνίστρια που είδε το φώς του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού απο τις Παγκοσμιοποιημένες Υπερτράπεζες με πρώτες τις Γερμανικές, είναι απλά μια χρήσιμη ηλίθια στα χέρια των Τραπεζιτών όπως διαπιστώνει και ο Νέστωρ της Γερμανικής πολιτικής Χέλμουτ Σμίτ, όταν αυτή είχε ακόμα εξουσία και επι των τραπεζών.
  Ως άτομο αξίζει λιγώτερο κι απο τη Ρεπούση. Αντί "Γαλλικού" η σημαντικώτερη επαγγελματική της επιτυχία ήταν βασικά μια "Φυσικού" σε Γυμνάσιο...Τα υπόλοιπα είναι κατασκευασμένα παραμύθια των ΜΜΕ...Α, και Εξπέρ στο κέικ δαμάσκηνο, ικανή και αναγκαία συνθήκη για να είσαι Καγγελλάριος...

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ ΣΠΥΡΟΣ 12/09/2013 07:42:50

   Σπυρο, γι αυτο η Ιστορια αναγνωριζει μονο ελαχιστους ηγετες, μετρημενους στα δαχτυλα. Οι υπολοιποι ειναι αναλωσιμοι.

   • Spiros avatar
    Spiros @ Ρηνα 12/09/2013 16:06:52

    Ειδικά αυτοί που κυβερνούν σήμερα την Ευρώπη..

  • ΑΝΔΡΕΑΣ avatar
   ΑΝΔΡΕΑΣ @ ΣΠΥΡΟΣ 12/09/2013 10:27:07

   ΕΠΙΠΙΛΑΙΟΤΗΤΕΣ ΗΜΙΜΑΘΩΝ.....

   • Spiros avatar
    Spiros @ ΑΝΔΡΕΑΣ 12/09/2013 16:12:12

    Πολύ σωστά φίλε Ανδρέα. Η Μέρκελ δυστυχώς δεν είναι τελείως άσχετη αλλά το χειρότερο: Hμιμαθής. Γι αυτό και τόσο επιπόλαια και ξεροκέφαλη.
    Πως να "μάθει" άλλωστε αφού παίζει μόνη της στο γήπεδο και βάζει όσα γκόλ θέλει...

 2. Υ.Παραπλανημένος avatar
  Υ.Παραπλανημένος 12/09/2013 08:19:59

  Καλά της τα "χώνουμε".... Η ουσία , όμως, παραμένει το "τι μας κάνει" η .... εξπέρ του κέικ με δαμάσκηνα (τα οποία ως γνωστόν χρησιμεύουν για να διευκολύνουν το πεπτικό και τις "εξόδους"...)!!!!

 3. Hawk avatar
  Hawk 12/09/2013 12:11:31

  Το ευρωπαϊκό(!!)της σχέδιο το έχουμε ήδη νοιώσει στο πετσί μας, δανείζουμε τους ηλίθιους τους νότιους κυρίως δε τους Ελληνες και κερδίζουμε κιόλας. Τους πουλάμε πανάκριβα τα προϊόντα μας αφού έχουμε μιζάρει τους πολιτικούς τους που κατ΄εξοχήν είναι πεινάλες και σάπιοι σαν κι εμάς. (Πόσα είπαμε πήγε στο ΠΑΣΟΚ ο Τσουκάτος?). Στην συνέχεια τους βάζουμε στόχους να μειώσουν τα ελλείμματα από τα λεφτά που ξόδεψαν για να μας πληρώσουν και ενώ ξέρουμε ότι δεν μπορούν να τους πιάσουν τους κουνάμε απειλητικά το δάχτυλο, τους λέμε τεμπέληδες, λεχρίτες, ανίκανους και ότι άλλο βάλει ο νούς μας. Επειδή όμως είναι χέστες, όπως περίτρανα αποδεικνύεται, κάθονται ακόμη και μας ακούνε αντί να μας δώσουν τουλάχιστον δέκα μούτζες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.