#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/03/2013 17:51
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τέσσερα σενάρια για την κρίση στην Κύπρο


Την ώρα που συνεχίζεται το θρίλερ στην Κύπρο, μετά το «όχι» της Βουλής στο σχέδιο διάσωσης που αποφάσισε την περασμένη Παρασκευή το Eurogroup, οι Financial Times εξετάζει τέσσερα πιθανά σενάρια που ενδέχεται να διαμορφώνονται για την Κύπρο.
Το δημοσίευμα ξεκινά με την επισήμανση ότι η οικονομική κρίση στην Κύπρο μπαίνει σε μια νέα και επικίνδυνη φάση μετά την άρνησή της να επικυρώσει τους όρους της δανειακής βοήθειας από την τρόικα. «Εκτός κι αν η Λευκωσία έχει σκεφτεί κάποια άλλη εναλλακτική ή η ΕΕ και το ΔΝΤ χαλαρώσουν τους όρους της προσφοράς διάσωσης, το τραπεζικό σύστημα του νησιού ίσως χάσουν την πρόσβαση στα δάνεια της κεντρικής τράπεζας, τα οποία εδώ και μήνες την κρατούν στη ζωή. Χωρίς αυτά η Κύπρος αντιμετωπίζει τον κίνδυνο εξόδου της από την Ευρωζώνη», αναφέρει.
● Σενάριο 1: Βοήθεια από τη Ρωσία
Το πρώτο σενάριο αφορά στη συμμετοχή της Ρωσίας στη διάσωση. Η εφημερίδα βλέπει δύο πιθανές οδούς ανάμιξης της Μόσχας: είτε μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει πρόσβαση στο φυσικό αέριο ή μια ρωσική εξαγορά κυπριακής τράπεζας.

Όσον αφορά το πρώτο ενδεχόμενο, σημειώνεται ότι υπάρχει αβεβαιότητα για το πότε και πόσα έσοδα θα προκύψουν καθώς εκκρεμούν ακόμη θέματα διεθνών δικαιωμάτων, ενώ για το δεύτερο αναφέρεται ότι πιθανότερη θα ήταν η εξαγορά της Λαϊκής από την Gazprom.

Η εφημερίδα, ωστόσο, θέτει το ερώτημα αν η ΕΕ θα αποδεχόταν μια τόσο έντονη ρωσική παρουσία στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα την ώρα που επιδιώκει τη συρρίκνωση του κυπριακού τραπεζικού τομέα, αλλά και κατά πόσο οι Ρώσοι θα ήταν πρόθυμοι να αγοράσουν μια τράπεζα τη στιγμή που η εμπιστοσύνη στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται στο ναδίρ.

● Σενάριο 2: «Κούρεμα» καταθέσεων στην Κύπρο
Εδώ πρόκειται καθαρά για υπαναχώρηση της Κύπρου με επανεξέταση της ιδέας επιβολής υψηλότερου φόρου στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, η οποία όμως «θα έπληττε ιδιαίτερα τους Ρώσους καταθέτες στο νησί». Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, οι διεθνείς πιστωτές εξεπλάγησαν από την έκταση υπεράσπισης των ξένων καταθετών από την κυπριακή πλευρά. «Στις περισσότερες χώρες οι πολιτικοί ανησυχούν για τους πολίτες τους. Προφανώς όχι στην Κύπρο», υπογραμμίζουν οι FT.

Ο Έρικ Νίλσεν της UniCredit αναφέρει πως, λόγω των υψηλών επιτοκίων, «ένας καταθέτης σε κυπριακή τράπεζα που έβαλε στο λογαριασμό του 100.000 ευρώ το 2008 θα έχει έως τώρα κερδίσει 15.000 ευρώ, περισσότερα από τον αντίστοιχο καταθέτη σε Ιταλία ή Ισπανία (και 23.000 περισσότερα από τον καταθέτη στη Γερμανία). Γιατί η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί ότι ένας φόρος 15% στους μεγαλοκαταθέτες θα ήταν παράλογος τώρα που οι τράπεζες έχουν πρόβλημα;», αναρωτιέται.

Παρόλα αυτά, προσθέτει η εφημερίδα, ο κ. Αναστασιάδης φοβάται τις συνέπειες που θα είχε ένα τέτοιο μέτρο για το καθεστώς του νησιού ως διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο. «Η προστασία των offshore οικονομικών υπηρεσιών του νησιού φαίνεται να είναι ένα ζήτημα που χαίρει πολιτικής συναίνεσης».

● Σενάριο 3: Υποχώρηση της Ευρωζώνης
Τρίτο σενάριο είναι η υποχώρηση της Ευρωζώνης, με την ελπίδα του κ. Αναστασιάδη ίσως να είναι ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί μπροστά στην προοπτική κυπριακής εξόδου από την Ευρωζώνη.

Σημειώνεται ότι στη Λευκωσία προωθείται η ιδέα της εθνικοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων για την εξασφάλιση 3-5 δισεκατομμυρίων ευρώ, κάτι όμως που είχε αρχικά προταθεί από την Κομισιόν και απορριφθεί από τη Γερμανία.
«Αυτή τη στιγμή η Κύπρος έχει λίγους φίλους. Ακόμα και οι υποστηρικτές της εξαίρεσης των καταθετών, όπως η Γαλλία, τάσσονται υπέρ της συρρίκνωσης του τραπεζικού τομέα της Κύπρου και της απαλλαγής της από το αμφιβόλου προέλευσης ρωσικό χρήμα».

Ίσως η μόνη λύση θα ήταν η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ωστόσο αυτό δεν είναι ακόμα νομικά δυνατό, σύμφωνα με το γερμανικό δίκαιο.

Ακόμα και τότε πάντως, θα απαιτούνταν εξωτερική εποπτεία και ριζική αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού της τομέα που θα συνόδευαν τα κεφάλαια από το μηχανισμό, κάτι που η Λευκωσία θα ήθελε απεγνωσμένα να αποφύγει σχολιάζει η εφημερίδα.

● Σενάριο 4: Το καταστροφικό σενάριο
Τελευταίο σενάριο είναι αυτό της «καταστροφής», που προβλέπει τερματισμό χορήγησης ρευστότητας στις κυπριακές τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), κάτι που μέχρι στιγμής κρατά ζωντανό το τραπεζικό σύστημα του νησιού.

Η επόμενη σύσκεψη του Δ.Σ. της ΕΚΤ κατά την οποία θα μπορούσε να ληφθεί μια τέτοια απόφαση έχει οριστεί για τις 28 Μαρτίου.


«Αυτό είναι το πιστόλι που σημαδεύει το κεφάλι του κ. Αναστασιάδη, κάτι που του κατέστησαν σαφές και οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ στις διαπραγματεύσεις της Παρασκευής στις Βρυξέλλες», αναφέρεται.


Το δημοσίευμα των «Financial Times» προσθέτει ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Κύπρος είτε γίνεται μια οικονομία χωρίς χρήματα και στρέφεται σε ένα σύστημα ανταλλαγής προϊόντων, είτε αρχίζει να τυπώνει το δικό της νόμισμα. «Την επόμενη φορά που οι Κύπριοι πάνε στα τραπεζικά τους υποκαταστήματα ίσως κάνουν ανάληψη κυπριακών λιρών», καταλήγει το δημοσίευμα.


http://www.ethnos.gr/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. dim avatar
  dim 20/03/2013 20:46:02

  Σενάριο Πρώτο: 20%

  Σενάριο Δεύτερο: 60%

  Σενάριο Τρίτο: 0%

  Σενάριο Τέταρτο: 20%

  Στην ουσία αυτό το πολυδιαφημισμένο "όχι" των Κυπρίων, θα μετατραπεί εντός της εβδομάδας σε μια στροφή προς τον ρεαλισμό... Επέλεξαν να μη "κάψουν" το σενάριο για κούρεμα άνω των 100 χιλ. ευρώ, παρουσίασαν μια "σαλάτα" που καταψηφίστηκε, και όταν θα δουν ότι η Ευρώπη δεν αστειεύεται και οι Ρώσοι δε θέλουν να τα τσουγκρίσουν με τους Γερμανούς και την Ε.Ε., θα ψηφίσουν για κούρεμα των μεγαλοκαταθετών, εξαιρώντας φυσικά τις καταθέσεις κάτω των 100 χιλ. ευρώ (με τους Ρώσους να αποδέχονται μια χασούρα, να φεύγουν τα κεφάλαια βέβαια, και η Κύπρος να κάνει μια στροφή προς ένα άλλο οικονομικό μοντέλο)...

 2. Mak avatar
  Mak 20/03/2013 20:59:57

  Η τάση στην Κύπρο είναι να εξαιρεθούν οι ξένοι καταθέτες από το κούρεμα και αυτό να αφορά μόνο τις άνω των 100.000€ καταθέσεις. Η διαφορά στα χρήματα θα πρέπει να βρεθεί από αλλού, αλλά όχι από δανεικά. Δε νομίζω η περιουσία της Εκκλησίας της Κύπρου να φτάνει.

  Η μπλόφα δεν έπιασε και άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι οι αυταπάτες κοστίζουν. Άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι η πτώχευση δεν είναι θεωρητική, ότι οι Ρώσοι δεν μας αγαπούν για τη μαγκιά μας και ότι οι Ευρωπαίοι δε μασάνε από μπλόφες του 0,2% της ευρωπαϊκής οικονομίας

  Η Γερμανία είναι ίσως ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας. Αν δώσουν αυτά που τους ζητάνε οι Ρώσοι, αυτή τη φορά δε θα βάλουν τους Τούρκους να εισβάλουν οι Αμερικάνοι και οι Εγγλέζοι, αλλά οι ίδιοι θα κάνουν την εισβολή!

 3. Α avatar
  Α 21/03/2013 08:44:22

  Μετά τα απανωτά λάθη ξεκινώντας από την κακή λύση του κουρέματος των καταθέσεων, την αποτυχημένη προσπάθεια της Κύπρου να βρει χρηματοδότηση από την Ρωσία μία είναι νομίζω η εμφανής λύση.
  Με δεδομένο ότι μόλις ανοίξουν οι Κυπριακές τράπεζες, οι καταθέσεις θα κάνουν φτερά, τουλάχιστον όσο υπάρχουν αυτές η Κύπρος πρέπει να προχωρήσει σε μεγάλο κούρεμα, χωρίς τίποτε άλλο, χωρίς ν΄αδειάσει τα ασφαλιστικά της ταμεία, ούτε να εκχωρήσει την εκκλησιαστική περιουσία, ούτε να εκχωρήσει τα δικαιώματά της από τον υποθαλάσσιο πλούτο της.
  Το μόνο σωστό που έγινε αυτές τις μέρες, είναι να μείνουν κλειστές οι Κυπριακές τράπεζες. Αυτό είναι το μοναδικό σημερινό ατού της Κύπρου, σ΄αυτό πρέπει ν΄ακουμπήσει, αφού αποδεικνύεται ότι πραγματικοί σύμμαχοι (Ρώσοι) δεν υπάρχουν.
  Επίσης δεν πρέπει ούτε σκέψη να κάνει να φύγει από την ΕΕ. Αποδεικνύεται ότι κάθε μικρή χώρα, με ευάλωτη οικονομία, χρειαζεται την ομπρέλλα ενός ισχυρότερου συνασπισμού (με τα όποια λάθη), ακόμα και για να μπορέσει ν΄αξιοποιήσει τον πλούτο της.
  Συμπέρασμα: Η Κύπρος πάση θυσία να μείνει μέσα στην ΕΕ και να προχωρήσει σε μεγάλο κούρεμα των καταθέσεων.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.