#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/11/2010 17:07
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σύνοδος ΝΑΤΟ: οι δυσκολίες με την Τουρκία στο προσκήνιο


Τον περασμένο χρόνο, η κυβέρνηση Ομπάμα ακύρωσε τον σχεδιασμό της για την εγκατάσταση βαλλιστικών πυραύλων στην Ευρώπη, υποχωρώντας στις αντιδράσεις της Ρωσίας. Φέτος επανήλθε, και μάλιστα οι 28 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ βρίσκονται ήδη στο τελευταίο στάδιο των διαπραγματεύσεων. Αυτή όμως που χαλάει το κλίμα, φαίνεται να είναι η Τουρκία.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoglu, έχει ήδη βάλει δυο όρους προκειμένου η χώρα του να δεχτεί να εγκατασταθεί το απαραίτητο ραντάρ στο έδαφός της. Ο ένας όρος είναι πως το εν λόγω αμυντικό σύστημα θα πρέπει να καλύπτει ολόκληρη τη τουρκική επικράτεια, κάτι που είναι επιχειρησιακά αρκετά δύσκολο. Ο δεύτερος όρος είναι πως θα πρέπει να απαλειφθούν όλες οι αναφορές για στοχοποίηση του Ιράν, κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο, αν αναλογιστούμε πως το ΝΑΤΟ συνηθίζει άλλα να λέει και άλλα να κάνει.

Τώρα όμως τα πράγματα δυσκολεύουν περαιτέρω, καθώς ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, δηλώνει πως το όλο πυραυλικό σύστημα θα πρέπει να τεθεί υπό τουρκική διοίκηση! Κάτι τέτοιο θεωρείται απίθανο, ειδικά αν ληφθεί υπόψη η πολιτική αναξιοπιστία της  σημερινής τουρκικής κυβέρνησης. Σίγουρα υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την εγκατάσταση του ραντάρ, όμως κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει αναστάτωση, και θα προκαλέσει μια ακόμη  διεθνή απογοήτευση για τη κυβέρνηση Ομπάμα. Αυτό που μάλλον συμβαίνει είναι πως οι Τούρκοι επιδιώκουν κάποιον πιο αναβαθμισμένο ρόλο, εφόσον το σύστημα θα είναι εγκατεστημένο στη χώρα τους. Και αν θυμηθούμε τον διαχρονικό ρόλο της χίμαιρας που παίζει το ΝΑΤΟ, δεν θα είναι δύσκολο για αυτό να ικανοποιήσει τους Τούρκους συμμάχους.

Σίγουρα η νέα απαίτηση της Άγκυρας εκνευρίζει τον Ομπάμα, ο οποίος και θα ήθελε μια εορταστική σύνοδο του ΝΑΤΟ, χωρίς προβλήματα. Διάφοροι Αμερικανοί αξιωματούχοι άρχισαν να εκθειάζουν τη παλιά Τουρκία (προ δημοκρατίας), όταν έκαναν κουμάντο οι στρατιωτικοί, και η χώρα υπάκουε στις επιθυμίες της Ουάσιγκτον. Βέβαια αυτή η εκδοχή αγνοεί το γεγονός ότι η Τουρκία ήταν ανέκαθεν ένας δύσκολος σύμμαχος (ρωτήστε κάποιον που ξέρει για το ατύχημα στις ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις του 1993, ή για το Ιράκ το 2003).

Οι Τούρκοι μπορεί να συμπεριφέρονται άσχημα, όμως και η Αμερική δεν τους δίνει κάτι. Η κυβέρνηση Ομπάμα θα πρέπει  να αναθεωρήσει τις μεθόδους της και να βρει τρόπους ώστε η φιλόδοξη και δύσκολη τουρκική κυβέρνηση να πετύχει στην εξωτερική της πολιτική. Θα πρέπει ίσως να της δοθούν κάποιοι εποικοδομητικοί ρόλοι, ώστε η χώρα να φανεί σαν τη Βραζιλία της Μέσης Ανατολής, και να βρεθεί κοινός τόπος όπου η Αμερική θα μπορέσει όχι μόνο να τη στηρίξει αλλά και να την αναδείξει. Με άλλα λόγια, η Αμερική θα πρέπει να βελτιώσει τις συμμαχικές της σχέσεις.

S.A.-Foreign Policy

ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΓΙΑΝΝΗΣ avatar
    ΓΙΑΝΝΗΣ 20/11/2010 18:31:25

    Οι Τούρκοι θέλουν τα πάντα δικά τους. Η Πλεονεξία δεν έχει όρια,αγκείζει τα όρια του παραλόγου αλλά και του πλεονέκτη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.