#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/10/2013 13:25
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σύνοδος Κορυφής στην ΕΕ: Μεταρρυθμίσεις, κατασκοπεία, μεταναστευτικό και ολίγον οικονομίαΟι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιούν σήμερα και αύριο την πρώτη σύνοδο κορυφής μετά από τέσσερις μήνες, έχοντας απολαύσει το μεγαλύτερο «διάλειμμα» αφότου ξέσπασε η κρίση της ευρωζώνης πριν τρία χρόνια.
Είναι ενδεικτικό για το πόσο ήρεμες είναι οι αγορές, καθώς καμία «σπουδαία» απόφαση δεν αναμένεται να ληφθεί κατά την διήμερη συνάντηση, που τυπικά θα επικεντρωθεί σε ζητήματα τηλεπικοινωνιών και ψηφιακής οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση όμως, για τους επαΐοντες υπάρχουν πολλά θέματα που υποβόσκουν, μεταξύ των οποίων η συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας σχετικά με την προσπάθεια του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο να υπάρξει σύμπλευση στο ρυθμιστικό πλαίσιο της ΕΕ. Χθες το απόγευμα, το γραφείο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι, ο οποίος προΐσταται σε όλες τις συνόδους, κυκλοφόρησε το τελικό προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος της συνόδου, που εξασφάλισαν οι Financial Times. Ιδού ορισμένα σημεία που αξίζει να σημειωθούν:

Συρρίκνωση ρυθμίσεων

Σε αυτό το σημείο, αποκτά ενδιαφέρον η γαλλο-βρετανική διαμάχη. Μέχρι εδώ, το προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου είναι σχεδόν ίδιο με εκείνο που πρωτο-κυκλοφόρησε πριν δύο περίπου εβδομάδες. Όμως η βρετανική κυβέρνηση έχει καταθέσει μια εντελώς νέα παράγραφο, που θα κάνει την επιχείρηση σύμπλευσης της Κομισιόν (γνωστή ως Refit) πολύ πιο ισχυρή, ζητώντας να έχουν αποσυρθεί ως τον Μάρτιο οι πρόσθετοι ευρωπαϊκοί νόμοι. Σύμφωνα με αντίγραφο των προτάσεων, που κυκλοφόρησαν χθες το πρωί και εξασφάλισαν οι FT, στο νέο παράρτημα θα αναφέρεται:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσορίζει το γεγονός ότι το Refit είναι πρόγραμμα εν εξελίξει και ζητεί να τεθεί υπό συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου ο προσδιορισμός των πρόσθετων προτάσεων που θα καταργήσουν ή θα μεταβάλλουν την νομοθεσία, ώστε να μειωθούν τα ρυθμιστικά βάρη και να προωθηθεί η ανταγωνιστικότητα, η απασχόληση και η καινοτομία. Με αυτό το σκεπτικό, καλωσορίζει τα βήματα που έκαναν τα Κράτη Μέλη και η ΕΕ, με στόχο τον καλύτερο προσδιορισμό των ρυθμίσεων που δημιουργούν υπερβολικά βάρη. Πρέπει να γίνουν σημαντικές προσπάθειες σε αυτό το θέμα, μεταξύ άλλων μέσω εθνικών επιχειρηματικών διαβουλεύσεων.»

Μια τρισέλιδη γαλλική «αναφορά» που κυκλοφόρησε μια νύχτα πριν, είναι πολύ πιο λεπτομερής, καθώς προσφέρει μια σειρά προτάσεις που θα κάνουν λιγότερο οδυνηρές τις ευρωπαϊκές ρυθμίσεις. Όμως το άρθρο ξεκινά προειδοποιώντας ότι δεν είναι λύση απλώς να μειωθεί ο συνολικός αριθμός των «διοικητικών βαρών» και προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο θα υπονομεύσει την κοινωνική και περιβαλλοντική προστασία της ΕΕ:

«Είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε πέρα από την ποσοτική προσέγγιση της μείωσης των διοικητικών βαρών, που υπήρξε μακράν η πιο μεγάλη προτεραιότητα των πρωτοβουλιών που έχουν στόχο την «έξυπνη ρύθμιση», το τελευταίο διάστημα.

Η απλούστευση θα πρέπει να γίνει με την εγγύηση ότι τα επίπεδα των απαιτήσεων σε κρίσιμα ζητήματα όπως η προστασία του καταναλωτή και του εργαζόμενου και η προστασία του περιβάλλοντος δεν θα εξαλειφθούν.»

Στην αναφορά υποδεικνύονται στην συνέχεια νέες πρακτικές που θα πρέπει να υιοθετηθούν κατά την διάρκεια του προσχεδιασμού, κατά την διάρκεια της νομοθετικής σύνταξης, καθώς και μετά την επικύρωση, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι νόμοι της ΕΕ δεν προκαλούν μεγάλη επιβάρυνση (οι επικριτές τους επιρρίπτουν ότι δημιουργούν περισσότερη γραφειοκρατία για να μειώσουν τα γραφειοκρατικά βάρη).

Στην γαλλική έκθεση αναφέρεται επίσης ότι όλες οι ρυθμίσεις για τους «καθορισμούς των στάνταρ» θα πρέπει να έχουν «ρήτρες επίσκεψης» και «ρήτρες προσαρμογής», που θα δίνουν την δυνατότητα στις ευρωπαϊκές αρχές να επανέρχονται σε νόμους που έχουν ήδη περάσει, εφόσον είναι απαραίτητο να γίνουν αναθεωρήσεις λόγω τεχνικών ή πολιτικών αλλαγών. Επιπλέον, ζητείται να υπάρχει πολύ περισσότερη διαβούλευση και συμβουλευτικές συνομιλίες –όπως να βελτιωθούν οι αποτιμήσεις των επιπτώσεων με «αυξημένη συμμετοχή των μεριδιούχων» κατά την διάρκεια του προσχεδιασμού από την Κομισιόν και να ακολουθούν κι άλλες μελέτες επιπτώσεων, αφότου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι αρμόδιοι εθνικοί υπουργοί «ζυγίσουν» τις προτάσεις της Κομισιόν.

Περιαγωγή κινητής τηλεφωνίας

Αυτή ήταν η βασική πρωτοβουλία στο μεγάλο τηλεπικοινωνιακό πακέτο της επιτρόπου Τηλεπικοινωνιών Νίλι Κρόες που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα. Δεν υπάρχει όμως καμία αναφορά ούτε στο πρώτο προσχέδιο, ούτε σε κανένα μεταγενέστερο, ούτε στο τελικό προσχέδιο του ανακοινωθέντος. Μήπως κάπου έχουν σκαλώσει οι Ευρωπαίοι ηγέτες;

Online προσωπική προστασία

Αντιθέτως, οι παράγραφοι υπέρ του νέου ευρωπαϊκού «πλαισίου» για το cloud computing και τα «βαριά δεδομένα» έχουν εμπλουτιστεί σε σχέση με τα αρχικά προσχέδια –μια ενδιαφέρουσα αλλαγή δεδομένης της συνεχιζόμενης διαμάχης σχετικά με τις κατασκοπικές επιδόσεις της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών National Security Agency. Ορισμένοι, μεταξύ των οποίων και η Κρόες, ζητούν να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός «πρωταθλητής» που θα σηκώσει data servers στην Ευρώπη για να ανταγωνιστεί με εταιρίες όπως η Apple και η Google, έξω από την νομική δικαιοδοσία της NSA. Στο νέο προσχέδιο, ζητούνται ρυθμίσεις που θέτουν τις βάσεις για «ασφαλείς, υψηλής ποιότητας και αξιόπιστες, υπηρεσίες cloud» -αλλά πλέον και για την «καθιέρωση ενός ισχυρού δικτύου ψηφιακών συντονιστών» που θα εποπτεύει την εξέλιξη.

Λαμπεντούζα

Την Τρίτη το βράδυ, μια ομάδα από νότιες κυρίως ευρωπαϊκές χώρες –μεταξύ των οποίων Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Μάλτα και Κύπρος- κοινοποίησαν νέο παράρτημα σχετικά με τις «μεταναστευτικές κινήσεις», που περιλαμβάνουν και σκληρή φρασεολογία, ζητώντας «ενίσχυση... της βοήθειας και της αλληλεγγύης προς τα Κράτη Μέλη της πρώτης γραμμής.»

Αν και η πρόταση των Νότιων περιλαμβάνει κάπως πιο αυστηρή γλώσσα από το προσχέδιο του Ρομπάι, το χρονοδιάγραμμα παραμένει το ίδιο: μια ομάδα κρούσης θα κάνει αναφορά στους Ευρωπαίους ηγέτες τον Δεκέμβριο, χωρίς να υπάρχει τελική δράση μέχρι τον Ιούνιο του επόμενου έτους –δηλαδή με απόσταση ασφαλείας από τις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο. Όπως τονίζουν αρκετοί Ευρωπαίοι διπλωμάτες, η προσπάθεια αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ζητημάτων σε μια περίοδο που τα αντιευρωπαϊκά λαϊκιστικά κόμματα τα χρησιμοποιούν ως μείζον εκλογικό ζήτημα, θα έριχνε μεγάλο πολιτικό βάρος σε οποιαδήποτε συζήτηση.

http://blogs.ft.com/brusselsblog/2013/10/eu-summit-leaked-draft-conclusions-3/

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Neutral Observer avatar
  Neutral Observer 24/10/2013 14:12:38

  "Όπως τονίζουν αρκετοί Ευρωπαίοι διπλωμάτες, η προσπάθεια αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ζητημάτων σε μια περίοδο που τα αντιευρωπαϊκά λαϊκιστικά κόμματα τα χρησιμοποιούν ως μείζον εκλογικό ζήτημα, θα έριχνε μεγάλο πολιτικό βάρος σε οποιαδήποτε συζήτηση."

  Αν κατάλαβα ορθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θέλουν να λύσουν το μεταναστευτικό αλώνοντας τις ευρωπαϊκές κοινωνίες με εκατομμύρια αφροασιάτες;
  Και οι «λαϊκιστές;!!!» θέλουν να τους διώξουν και να προστατέψουν την ευρωπαϊκή υπόσταση τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και τους ευρωπαϊκούς λαούς;
  Θα φάνε μεγάλη ήττα!
  Έρχονται ευρωεκλογές...

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Neutral Observer 24/10/2013 21:39:41

   H νοοτροπία σοσιαλδημοκρατών και ελευθεριακών-φιλελέ (την οποία ακολουθούν αιδημόνως και τα κεντροδεξιά κόμματα) είναι ¨δεν συζητάμε για το μεταναστευτικό (που δεν μας αγγίζει έτσι και αλλιώς προσωπικά) για να μην δώσουμε βάρος στα "λαϊκίστικα" κόμματα και ρίξουμε νερό στον μύλο τους"....
   Βέβαια, το "νερό" είναι ήδη πολύ και θα καταποντίσει τα "ορθοφρονούντα" κατεστημένα κόμματα. Ήδη το κατάντημα των γάλλων σοσιαλδημοκρατών, που με όλους τους γαλλοποιημένους μουσουλμάνους που ψηφίζουν PS, έρχεται πίσω από το FN, δείχνει το...λαμπρό μέλλον που τους αναμένει....
   Γι' αυτό και στοχεύουν σε αντικατάσταση του ευρωπαϊκού πληθυσμού από Αφροασιάτες...Είναι η "τελική λύση", με πιο έξυπνες μεθόδους....
   Πάντως, οι εξελίξεις στη Γαλλία θα επηρεάσουν και τα καθ΄ ημάς με κάποια διαφορά φάσης. Διακινδυνεύω την πρόβλεψη...

 2. Hawk avatar
  Hawk 24/10/2013 14:39:56

  Ελπίζω να τα καταφέρουμε να επιβιώσουμε μέχρι τον Μάϊο γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι μας περιμένει, όμως είναι σίγουρο ότι μετά τις εκλογές θα το φυσάνε και δεν θα κρυώνει.

 3. Μικρασιάτης avatar
  Μικρασιάτης 24/10/2013 23:24:10

  Σε μερικες δεκαετιες ΔΕΝ θα υπαρχουν Ευρωπαικοι πληθυσμοι στις 4-5 χωρες της Νοτιας Ευρωπης. Τη τυχη που ειχαν οι Κοπτες και οι Ασσυριοι θα εχουμε...

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Μικρασιάτης 25/10/2013 10:10:29

   Oχι μόνο στη νότια Ευρώπη. Υπολογίζεται ότι σε 3 δεκαετίες, το 20% του πληθυσμού της Ουγγαρίας θα είναι Τσιγγάνοι, δηλ. ινδικής καταγωγής....Ήδη στην Ελλάδα, οι Τσιγγάνοι είναι τουλάχιστον 300-400.000, μαζί με όσους βαλκανόγυφτους μας κουβαλήθηκαν...Το μέλλον της Ευρώπης προβλέπεται λαμπρό: Ένας γηράσκων γηγενής πληθυσμός, χωρίς πραγματικές αξιακές αναφορές, ένας πολυεθνικός ισλαμικής παράδοσης αφροασιατικός πληθυσμός επήλυδων, με υψηλή γεννητικότητα, ένας ινδικής καταγωγής περιθωριακός πληθυσμός με ακόμα υψηλότερη γεννητικότητα....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.