#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/12/2011 01:35
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σύνοδος Κορυφής: Δέσμευση, για "γερμανικού τύπου" διάσωση της Ευρωζώνης και της ΕΕΔημοσιονομική πειθαρχία «γερμανικού τύπου», μέσω ευρείας αναθεώρησης της Συνθήκης, απαίτησε στις Βρυξέλλες από τους εταίρους της, η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ με την στήριξη του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί. Η σκληρή στάση των Γερμανών προκαλεί εντονότατη δυσφορία στους εταίρους, ενώ ο Πρόεδρος της ΕΕ αναζητούσε τρόπους αποφυγής ενός «ναυαγίου» με τεράστιες συνέπειες για την ευρωπαική οικονομία.

Η πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής, επιβεβαίωσε όλες τις προβλέψεις των τελευταίων ημερών που αναφέρονται σε μια εξαιρετικά αβέβαια ως προς το τελικό αποτέλεσμα συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών, δεδομένου ότι οι διαφωνίες ήταν τεράστιες και σε ζωτικής σημασίας θέματα.

Το μόνο θέμα στο οποίο συμφωνούν ολοι είναι η ενίσχυση της δημοσιονομικής εποπτείας και πειθαρχίας, και η αυτοματοποίηση των κυρώσεων εναντιον των χωρών που δεν τηρούν τους κανόνες.

Ωστόσο, ο γαλλογερμανικός άξονας έθεσε τους εταίρους ενώπιον εκβιαστικών διλλημάτων, προκειμένου να αποσπάσει την απαραίτητη συγκατάθεσή τους σε μια ευρεία αναθεώρηση της Συνθήκης, την οποία δεν θέλει κανένας. Γερμανοί και Γάλλοι προειδοποίησαν ότι εάν δεν αποφασιστεί η ευρεία αναθεώρηση σε επίπεδο «27», τότε θα προχωρήσουν μόνοι οι «17» της ευρωζώνης, μέσω διακυβερνητικής συνεργασίας.

Το Βερολίνο,  θέλει την ευρεία αναθεώρηση, ώστε να προωθήσει, κυρίως σε επίπεδο ευρωζώνης, μια εξαιρετικά σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία, μέσω εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας στην Κομισιον, σε θέματα επιβολής οικονομικών πολιτικών όχι μόνο σε σχέση με το έλλειμμα και το χρέους, αλλά και στην αγορά εργασίας, στους μισθους στις συντάξεις και γενικά να ασκείται η οικονομική πολιτική των «προβληματικών» χωρών μέσω Βρυξελλών.

Χώρες που παροδοσιακά στήριζαν τις γερμανικές θέσεις, όπως η Αυστρία, η Ολλανδία και η Φινλανδία, χθες διαφοροποιήθηκαν πλήρως, ζητώντας οι αλλαγές να γίνουν με μια απλουστευμένη αναθεώρηση της Συνθήκης, η οποία δεν απαιτεί επικυρώσεις και δημοψηφίσματα, ενώ μπορει να τεθεί σε ισχύ σε μερικούς μήνες.

Ο Πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επιτέθηκε ευθέως στο Βερολίνο χαρακτηρίζοντας παράδοξο να εμφανίζονται οι Γερμανοί ως οι καλύτεροι και να λένε ότι πληρώνουν για τους άλλους. Οπως είπε, αυτό δεν είναι ανατπαοκρίνεται στην πραγματικότητα διότι πάντα υπήρχαν χώρες με πολύ καλύτερες επιδόσεις από το Βερολίνο.Μάλιστα, κατά τον κ. Γιούνκερ η μεγάλη προτεραιότητα της παρούσας Συνόδου είναι η θωράκιση της ευρωζώνης, δηλαδή τη εξεύρεση των μέσων για τη στήριξη των πλέον ευάλωτων δημοσιονομικά χωρών

Αργά το βράδυ και σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια συμβιβαστική συμφωνία , οι Πρόεδροι της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπει και της Κομισιον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρότειναν στο γαλλογερμανικό άξονα να αποφασιστει τώρα σε επίπεδο «27» μια απλουστευμένη αναθεώρησης της Συνθήκης και σε δεύτερο στάδιο να δεσμευθούν σε μια ευρεία αναθεώρηση. Ωστόσο, η Γερμανίδα Καγκελάριος αρνήθηκε να συναινέσει απειλώντας ότι στην περίπτωση αυτή οι χώρες της ευρωζώνης θα προχωρήσουν μόνες τους.

Ανάλογα ηταν τα προβλήματα και σε σχέση με άλλο μεγάλο θέμα της Συνόδου Κορυφής, δηλαδή τη «θωράκιση» της ευρωζώνης, ώστε να έχει τα απαραίτητα χρηματοδοτικά μέσα για τη διάσωση χωρών, όπως η Ιταλία ή η Ισπανία.

Και εδω η κ. Μέρκελ ηταν αρνητική σε όλα. Αρνήθηκε κατηγορηματικά την εισαγωγή ευρωομολόγων που πρότεθνε ο κ. Βαν Ρόμπει έστω και σε βάθος χρόνου και αφου εμπεδωθεί η δημοσιονομική πειθαρχία, καθώς και στην αύξηση των πόρων του προσωρινού Ευρωπαικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), αλλα και το Ευρωπαικού Μηχανισμού Σταθερότητας που θα το διαδεχθεί το 2012. Αρνείται επίσης την παράλληλη λειτουργία των δύο ταμείων ώστε να μπορέσουν να συγκεντρώσουν πόρους άνω των 1.000 δισ. ευρώ για τη διάσωση χωρών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από την Σύνοδο πραγματοποιήθηκε συνάντηση, κορυφαίων κοινοτικών αξιωματούχων (Βαν Ρόμπει,  Μπαρόζο, Γιούνκερ, Ντράγκι) με το Νικολά Σαρκοζί και τη Μέρκελ, σε μια προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου, χωρίς ωστόσο να προκύψει κάποια προσέγγιση.

Το βέβαιο, όμως, είναι ότι εάν η κ. Μέρκελ δεν ικανοποιηθεί στη βασική της επιδίωξη για ευρεία αλλαγή της Συνθήκης, τότε δεν πρόκειται να υπάρξει καμία πρόοδος και στο θέμα της «θωράκισης» της ευρωζώνης, αφού δεν θα έχει κανένα λόγο να κάνει υποχωρήσεις.

Καθοριστικής σημασίας η Σύνοδος και για την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας δεν βρέθηκε χθες στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Ωστόσο, μια αδυναμία εξεύρεσης δραστικής λύσης στην κρίση δημόσιου χρέους, θα οδηγούσε σε ραγδαία επιδείνωση του κλίματος στην ευρωζώνη, όπου τα μεγαλύτερα προβλήματα θα αντιμετώπιζαν οι πλέον αδύμαμοι, και κυρίως η Ελλάδα, σε μια περίοδο που βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες επενδυτές για το «κούρεμα» του χρέους.

Ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος είχε κατ΄ ιδίαν συνάντηση, το απόγευμα πριν αρχίσουν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής, με τον Πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπει. Εκτός από την προετοιμασία των εργασιών της Συνόδου στη συνάντηση αυτή έγινε διεξοδική συζήτηση και της πορείας υλοποίησης των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου για τη νέα στήριξη της Ελλάδας.

Ελεύθερος Τύπος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 09/12/2011 01:50:48

  Γερμανικού τύπου; Δηλαδή θα φτιάξουν οι Βρυξέλλες νόμους να έχουμε ΕΜΕΙΣ θετικά ισοζύγια πληρωμών και να χρωστάνε AYTOI με εγγύηση το Βερολίνο; Δεν νομίζω να το δεχτούν. Αλλά ας το δοκιμάσουμε.

  • Απορία avatar
   Απορία @ archaeopteryx 09/12/2011 02:19:03

   Σιγά μην βάλουν εγγύηση. Εαν ήθελαν να κάνουν κάτι τέτοιο θα το είχαν κάνει. Στην αρχή θα ζητάνε μηδενικό ισοζύγιο, στη συνέχεια μισό τα εκατό μετά ένα, δυο και πάει λέγοντας, χωρίς ανάπτυξη όμως. Μόνο με δημοσιονομική πειθαρχία...

   Δεν έχουμε καμμία προκοπή με τους γερμανούς πλέον, ας το πάρουμε απόφαση. Θα μας εκβιάζουν εσαεί. Μόνη λύση η σταδιακή απεμπλοκή. Οποιαδήποτε εθνική κυβέρνηση έρθει, αυτή θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητά της.

 2. Απορία avatar
  Απορία 09/12/2011 02:12:59

  Το μέλλον εντός ΕΕ είναι πλέον δυσοίωνο. Μιλάμε τώρα πια περί εθελοντικής δουλείας.
  Η Ελλάδα μακροπρόθεσμα δεν έχει να κερδίσει τίποτα από την παραμονή της σε αυτήν την ΕΕ.

  Μόνη λύση η σύναψη ευρύτερων συμφωνιών και συμμαχιών με άλλες ισχυρές χώρες.
  Μόνον με έξυπνη, πολύπλευρη εξωτερική πολιτική και με τελικό στόχο την έξοδο από την ΟΝΕ θα κρατήσουμε κάποια ψιχία εθνικής αξιοπρέπειας και θα έχουμε ελπίδα για το μέλλον.

 3. Κωνσταντῖνος Λ. Μαστακουνᾶς avatar
  Κωνσταντῖνος Λ. Μαστακουνᾶς 09/12/2011 02:46:08

  Τὸ ἕνα –καὶ μόνο- γινάτι τῆς Μέρκελ

  Ἰδοὺ λοιπόν, γιὰ ὅσους νομίζουν ὅτι τὰ παραλέμε, γραμμένο σὲ ἁπλᾶ γερμανικά, στὴν ὀγδόη σελίδα τοῦ ἐπίσημου περιοδικοῦ τοῦ βερολινέζικου CDU (Berliner Rundschau – Das Magazin der CDU Berlin, 8. Ausgabe 2011), μὲ τὶς πρῶτες-πρῶτες προτάσεις, μὲ τὰ πρῶτα-πρῶτα «Δόξα σοι, Ἄνγκελα» τῆς ἀνταποκρίσεως ἀπὸ τὸ συνέδριο τοῦ κόμματος CDU:

  “Wie haben unser Ziel erreicht: Wir haben Deutschland wieder an die Spitze geführt” – mit minutenlangem Applaus wurden diese Worte der Parteivorsitzenden Angela Merkel von den 1001 Delegierten auf den Bundesparteitag der CDU Deutschlands in Leipzig bedacht. Deutschland sei wieder Stabilitätsanker und Wachstumslokomotive in Europa.

  (Ἡ ὑπογράμμιση δική μου). Δηλαδής:

  «Φτάσαμε τὸν στόχο μας: ὁδηγήσαμε τὴν Γερμανία ξανὰ στὴν κορυφή» - μὲ παρατεταμένο χειροκρότημα ἀναδείχθηκαν αὐτὰ τὰ λόγια τῆς ἐπικεφαλῆς τοῦ κόμματος Ἄνγκελα Μέρκελ ἀπὸ τοὺς 1001 συνέδρους στὸ συνέδριο τοῦ CDU Γερμανίας στὴ Λειψία. Ἡ Γερμανία εἶναι καὶ πάλι ἐγγυητὴς σταθερότητας καὶ ἀτμομηχανὴ ἀνάπτυξης στὴν Εὐρώπη.

  Σύνθημα τοῦ συνεδρίου: «Γιὰ τὴν Εὐρώπη – Γιὰ τὴν Γερμανία». Θυμᾶστε κάτι ποὺ σᾶς ἔλεγα γιὰ τὴν ταύτιση τῶν ἐννοιῶν «Εὐρώπη» καὶ «Γερμανία» στὴν ἀνεπίδεκτη μαθήσεως γερμανικὴ πολιτικὴ σκέψη;

  Διαπίστωση πρώτη: Ὅλη ἡ Εὐρώπη βουλιάζει, τὰ κράτη τρέμουν τὸ ἕνα μετὰ τὸ ἄλλο, καὶ τί βρῆκε νὰ πεῖ ἠ Καγκελλάριος; «Τὰ καταφέραμε! Εἴμαστε στὴν κορυφή!».

  Διαπίστωση δεύτερη: Προφανῶς, αὐτὸς ὁ στόχος δὲν ἐγκαταλείφθηκε ποτέ: ἦταν, εἶναι καὶ θὰ εἶναι ἡ ὀνείρωξη τῆς Γερμανίας, ἁπλῶς μόλις τώρα φτάσαμε στὸ σημεῖο «καὶ διατί νὰ τὸ κρύψωμεν ἄλλωστε».

  Διαπίστωση Τρίτη καὶ φαρμακερή: ἡ Καγκελλάριος καὶ ὁ Συντάκτης νιώθουν τὴν ἀνάγκη νὰ χρησιμοποιήσουν, σὲ τέσσερις σειρές, δύο φορὲς τὴν λέξη «wieder», ξανά. «Ἡ Γερμανία ξανὰ στὴν κορυφή, ἡ Γερμανία καὶ πάλι ἀτμομηχανὴ τῆς Εὐρώπης». Ρωτῶ, ὁ ἀδαής: ξανά, ὡς πρὸς πότε ἀκριβῶς; Προφανῶς ὄχι ἐπὶ χωρισμένης Γερμανίας, ἄρα προφανῶς ὄχι μεταπολεμικά. Προφανῶς ὄχι μετὰ τὴν ἐπανένωση, διότι τότε δὲν ἐξηγεῖται τὸ «ξανά»: ἡ πορεία εἶναι μᾶλλον εὐθεία ἀνοδικὴ ἔκτοτε, χωρὶς μεγάλα ζὶγκ-ζάγκ. Ἄρα; Πότε; Γλῶσσα λανθάνουσα τ’ ἀληθῆ λέγει!

  Μὲ τὶς ὑγεῖες μας.

  Νὰ μνημονεύσω δύο στιγμὲς Θάτσερ: πρῶτον, τὸν τρόμο της, κραδαίνουσα τὸν χάρτη τῆς Γερμανίας πρὸ τοῦ Μιτεράν, γιὰ τὸ ἐνδεχόμενο ἐπανένωσης. Καὶ τὴν βεττανικώτατη ἀτάκα της τὸ 1990, ποὺ ἡ ἐθνικὴ Γερμανίας νίκησε τὴν ἐθνικὴ Ἀγγλίας στὸ ποδόσφαιρο, ὅταν ὁ Χέλμουτ Κὸλ σχολίασε ὅτι οἱ Βρεττανοὶ ἔχασαν στὸ ἐθνικό τους σπὸρ ἀπὸ τοὺς Γερμανούς. Ἡ Μάργκαρετ Θάτσερ ἀπάντησε: «Δὲν πειράζει, ἄλλωστε κι ἐμεῖς τοὺς νικήσαμε δύο φορὲς σ’ αὐτὸν τὸν αἰῶνα στὸ δικό τους ἐθνικὸ σπόρ».


  ἀνταποκριτὴς ἐκ Γερμανίας
  Κωνσταντῖνος Λ. Μαστακουνᾶς

 4. Aggelos avatar
  Aggelos 09/12/2011 09:10:42

  καντε το αρθρο το αποπανω ποστ..φοβερο..

 5. ιοαννης33 avatar
  ιοαννης33 10/12/2011 00:44:02

  και εχει και το θρασσος,διαβαζω, να ζηταει η FRAU μερκελ δεσμευση ενος μερους απο τα χρηματα της νεας δανειακης συμβασης,ως προκαταβολη για τα EUROFIGHTER

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.