Σύμμαχοι της Αμερικής χρηματοδοτούν τους εξτρεμιστές του Ιράκ
14/06/2014 09:38
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σύμμαχοι της Αμερικής χρηματοδοτούν τους εξτρεμιστές του Ιράκ

Το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας (ISIS), που απειλεί τη Βαγδάτη, χρηματοδοτήθηκε επί σειρά ετών από πλούσιους δωρητές στο Κουβέιτ, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία, τρεις συμμάχους των ΗΠΑ που παίζουν διπλό παιχνίδι στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, γράφει ο αναλυτής Josh Rogin.

Η εξτρεμιστική οργάνωση που απειλεί την ύπαρξη του ιρακινού κράτους δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε επί χρόνια με τη βοήθεια ελίτ δωρητών από υποτιθέμενους συμμάχους των Αμερικανών στην περιοχή του Περσικού Κόλπου. Εκεί, η απειλή του Ιράν, του Άσαντ και του θρησκευτικού πολέμου σουνιτών-σιιτών ανατρέπει τον στόχο των ΗΠΑ για σταθερότητα και μετριοπάθεια στην περιοχή. Είναι μια ειρωνική συστροφή, ειδικά για τους δωρητές στο Κουβέιτ (οι οποίοι, για να είμαστε δίκαιοι, υποστηρίζουν μια ευρεία ποικιλία πολιτοφυλακών). Η ΙSIS έχει ευθυγραμμιστεί με τα απομεινάρια του καθεστώτος Μπάαθ που κάποτε ηγείτο από τον Σαντάμ Χουσεΐν. Το 1990, οι ΗΠΑ επιτέθηκαν στο Ιράκ για την απελευθέρωση του Κουβέιτ από τους υποστηρικτές του Χουσεΐν. Τώρα το Κουβέιτ βοηθά την άνοδο των διαδόχων του.

Καθώς η ISIS καταλαμβάνει τη μία πόλη μετά την άλλα στο Ιράκ, αποκτούν χρήματα και εφόδια, όπως αμερικανικά άρματα μάχης, όπλα και πυρομαχικά. Η ομάδα φέρεται να έβγαλε 430 εκατ. δολάρια αυτή την εβδομάδα, όταν λεηλάτησε την κύρια τράπεζα στη Μοσούλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν τώρα μια σταθερή πηγή εσόδων, όπως από την πώληση του πετρελαίου στις περιοχές της Βόρειας Συρίας που ελέγχουν, μερικές φορές άμεσα με το καθεστώς Άσαντ.
Όμως, κατά το ξεκίνημά τους, ένα βασικό συστατικό στη στήριξη της ISIS ήρθε από πλούσιους ιδιώτες στα αραβικά κράτη του Κόλπου στο Κουβέιτ, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία. Μερικές φορές η υποστήριξη ήρθε με την σιωπηρή έγκριση από τα καθεστώτα αυτά. Συχνά, εκμεταλλεύτηκαν την κακή προστασία για το ξέπλυμα χρήματος στα κράτη αυτά, σύμφωνα με αξιωματούχους, εμπειρογνώμονες και ηγέτες της συριακής αντιπολίτευσης, η οποία πολεμά την ISIS όπως και το καθεστώς. «Όλοι γνωρίζουν ότι τα χρήματα περνούν από το Κουβέιτ και ότι έρχονται από τον Αραβικό Κόλπο», δήλωσε ο Andrew Tabler, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για τις Σπουδές στην Εγγύς Ανατολή. «Το τραπεζικό σύστημα του Κουβέιτ και τα ανταλλακτήρια συναλλάγματός του έχουν εδώ και καιρό ένα τεράστιο πρόβλημα, διότι είναι ένας σημαντικός αγωγός για χρήματα σε εξτρεμιστικές ομάδες στη Συρία και τώρα στο Ιράκ».

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ έχει δημοσίως κατηγορήσει τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ ότι χρηματοδοτεί την ISIS για μήνες. Πολλά ρεπορτάζ αναφέρουν λεπτομερώς το πώς η ιδιωτική χρηματοδότηση του Κόλπου σε διάφορες ομάδες ανταρτών της Συρίας έχει διασπάσει την συριακή αντιπολίτευση και άνοιξε το δρόμο για την αύξηση ομάδων όπως η ISIS. Οι δωρητές του Κόλπου υποστηρίζουν την ISIS, τη συριακή «θυγατρική» της Αλ Κάιντα που ονομάζεται Μέτωπο αλ Νούσρα και άλλες ισλαμικές ομάδες που μάχονται στη Συρία, επειδή αισθάνονται την υποχρέωση να προστατεύσουν τους σουνίτες που υποφέρουν κάτω από τις φρικαλεότητες του καθεστώτος Άσαντ. Πολλοί από αυτούς τους υποστηρικτές δεν εμπιστεύονται ή δεν τους αρέσει η μετριοπαθής αντιπολίτευση που υποστηρίζεται από τους Αμερικάνους, στην οποία η Δύση έχει αρνηθεί να παράσχει σημαντικά όπλα.
Υπό σημαντική πίεση των ΗΠΑ, οι κυβερνήσεις του Αραβικού Κόλπου καθυστερημένα πάταξαν τη χρηματοδότηση στις σουνιτικές εξτρεμιστικές ομάδες, αλλά τα καθεστώτα του Κόλπου είναι επίσης υπό πίεση στο εσωτερικό για την καταπολέμηση αυτού που πολλοί Σουνίτες βλέπουν ως έναν αναπόφευκτο περιφερειακό πόλεμο σιιτών-σουνιτών, που χειροτερεύει μέρα με την ημέρα.

Δωρητές στο Κουβέιτ, το βασίλειο με τη σουνιτική πλειοψηφία στα σύνορα του Ιράκ, έχουν επωφεληθεί από τους αδύναμους χρηματοοικονομικούς κανόνες του Κουβέιτ για να διοχετεύσουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε πολλές ταξιαρχίες ανταρτών της Συρίας, σύμφωνα με μια έκθεση του Δεκεμβρίου του 2013, από το Brookings Institution, ένα think tank της Ουάσιγκτον που λαμβάνει κάποια χρηματοδότηση από την κυβέρνηση του Κατάρ. «Κατά τα τελευταία δυόμισι χρόνια, το Κουβέιτ έχει αναδειχθεί ως χρηματοδοτικός και οργανωτικός κόμβος για τις φιλανθρωπικές οργανώσεις και τα άτομα που υποστηρίζουν τις μυριάδες ομάδες ανταρτών της Συρίας» αναφέρει η έκθεση. «Σήμερα, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι δωρητές του Κουβέιτ έχουν στηρίξει αντάρτες που διέπραξαν αγριότητες και οι οποίοι είτε συνδέονται άμεσα με την Αλ-Κάιντα ή συνεργάζονται με τις συνδεδεμένες ταξιαρχίες της στο έδαφος».

Οι δωρητές του Κουβέιτ εισπράττουν χρήματα από τους χορηγούς και σε άλλες χώρες του Αραβικού Κόλπου και τα χρήματα ταξιδεύουν συχνά μέσω Τουρκίας ή Ιορδανίας, προτού φτάσουν στον προορισμό τους στη Συρία, ανέφερε η έκθεση. Οι κυβερνήσεις του Κουβέιτ, του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας έχουν περάσει νόμους για να περιορίσουν τη ροή των παράνομων κεφαλαίων, αλλά πολλοί δωρητές συνεχίζουν ανοιχτά τη χρηματοδότηση. Η μελέτη του Brookings υποστηρίζει ότι η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα. «Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει επίγνωση αυτής της δραστηριότητας και εξέφρασε την ανησυχία του για αυτή τη ροή ιδιωτικής χρηματοδότησης. Αλλά η γενική απάντηση των Δυτικών διπλωματών και των αξιωματούχων είναι μια συλλογική αδιαφορία» αναφέρει η έκθεση.
Όταν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, οι ηγέτες του Κόλπου υποστηρίζουν συχνά ότι επιτρέπουν στους σαλαφιστές συμπατριώτες τους να χρηματοδοτήσουν εξτρεμιστικές ομάδες της Συρίας, ως απάντηση σε αυτό που θεωρούν μια αποτυχημένη πολιτική των ΗΠΑ στη Συρία και απώλεια της αξιοπιστίας μετά την υποχώρηση του προέδρου Ομπάμα στην υπόσχεσή του να επιτεθεί εάν ο Άσαντ χρησιμοποιούσε χημικά όπλα.

Αυτό είναι που ο πρίγκιπας Μπαντάρ μπιν Σουλτάν, επικεφαλής των σαουδαραβικών μυστικών υπηρεσιών από το 2012 και πρώην πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσιγκτον, φέρεται να είπε στον Τζον Κέρι, όταν ο Κέρι τον πίεσε για τη χρηματοδότηση των Σαουδάραβων στις εξτρεμιστικές ομάδες, στις αρχές του χρόνου. Η Σαουδική Αραβία έχει ξαναπάρει ηγετικό ρόλο κατά τους τελευταίους μήνες στην κατεύθυνση της βοήθειας προς τους σύριους ένοπλους αντάρτες, εκτοπίζοντας το Κατάρ, το οποίο ότι στηρίζει μερικές από τις χειρότερες οργανώσεις.

Η άνοδος της ISIS, μιας ομάδας που αποσπάστηκε επίσημα από τον πυρήνα της Αλ Κάιντα το περασμένο έτος, είναι καταστροφική για την μετριοπαθή αντιπολίτευσης της Συρίας, η οποία πλέον τώρα κάνει έναν πόλεμο σε δύο μέτωπα, έχοντας αποδεκατιστεί και από τις εξτρεμιστικές ομάδες και από το καθεστώς. Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι ο Άσαντ συνεργάζεται με την ISIS για να συνθλίψει τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό. Όμως, η μετριοπαθής αντιπολίτευση της Συρίας είναι επίσης δύσπιστη όσον αφορά την αντιμετώπιση των κρατών του Αραβικού Κόλπου σχετικά με την υποστήριξή τους στις εξτρεμιστικές ομάδες. Οι αντάρτες εξακολουθούν να ανταγωνίζονται για αυτή την εύνοια της κυβέρνησης και εξαρτώνται από άλλους τύπους στήριξης από χώρες του Αραβικού Κόλπου. Έτσι, αντ ‘αυτού, κατηγορούν τους άλλους-τα καθεστώτα στην Τεχεράνη και τη Δαμασκό, για παράδειγμα- για την άνοδο του ISIS.

http://www.thedailybeast.com/articles/2014/06/14/america-s-allies-are-funding-isis.html

ΣΧΟΛΙΑ

 1. pythagorean avatar
  pythagorean 14/06/2014 12:59:17

  Ας πρόσεχε η Ουάσιγκτον ποιούς διαλέγει για "συμμάχους" και ποιους βαφτίζει "εχθρούς". Κόπτονται, υποτίθεται, για "σταθερότητα" και "μετριοπάθεια". Για αυτό έχουν λυσάξει κατά του Άσαντ? Αλλά τι καλύτερο να περιμένεις όταν το Brookings χρηματοδοτείται από ... το Κατάρ.

 2. sender avatar
  sender 15/06/2014 17:42:06

  Ακόμα δεν έχει ξεκαθαρισθεί η στρατηγική των ΗΠΑ στον αραβικό κόσμο,που σίγουρα εξασθενεί με τους συνεχείς εμφυλίους.Ποιοί επωφελούνται;Με εμφυλίους η Δύση(ο,τι σημαίνει Δύση) είχε καταφέρει να ιδρύσει και να ελέγχει νεοσύστατα,από την ίδια,κράτη και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές τους.Και ως γνωστόν η Ιστορία επαναλαμβάνεται.Αλίμονο στις εθνότητες και θρησκευτικές μειονότητες,που θα βρεθούν ανάμεσα στα πυρά.Θα εξαφανιστούν.Αραγε θα συνειδητοποιήσουν κάποιοι και στην χώρα μας,τι σημαίνουν οι εμφύλιοι και πόσο αγεληδόν κορόιδα πιάνονται οι λαοί,που τους παραπλανά η διεθνής μαφία;

 3. βαγγέλας avatar
  βαγγέλας 16/06/2014 11:51:24

  Για μια ακόμη φορά, επιβεβαιώνεται το ρητό their chickens are coming home to roost... Ας πρόσεχαν οι υπερατλαντικοί "φωστήρες"...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.