#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/07/2013 14:03
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σόφια: Η υπομονή εξαντλείται στη ΒουλγαρίαΤουλάχιστον τριάντα βουλευτές, υπουργοί και δημοσιογράφοι «πολιορκήθηκαν» για περισσότερο από πέντε ώρες το βράδυ της Τρίτης στο βουλγαρικό κοινοβούλιο, από διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν κατά της κυβέρνησης και της «ολιγαρχίας» που ηγείται της χώρας. Το περιστατικό έλαβε χώρα στον απόηχο συνεδριάσεων τριών επιτροπών της Βουλής, με αντικείμενο την επικαιροποίηση του προϋπολογισμού. Ανάμεσα στους παγιδευμένους βρέθηκαν και τρεις υπουργοί, οι αρμόδιοι για τα χαρτοφυλάκια Οικονομικών, Οικονομίας και Εργασίας.

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώνονται καθημερινά τον τελευταίο μήνα στη βουλγαρική πρωτεύουσα για να διαμαρτυρηθούν κατά της διαφθοράς και της φτώχειας, υποστηρίζοντας ότι η υπομονή τους απέναντι στον πρωθυπουργό Πλάμεν Ορεσάρσκι εξαντλείται. Το σύνθημα που κυριαρχεί παντού είναι «παραιτήσου!». Κάθε μέρα οι διαδηλωτές προχωρούν σε πρωτότυπες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Την Κυριακή, έκαναν επιδρομή με σειρήνες συναγερμού, τη Δευτέρα έκαναν τον χορό της βροχής, με τα πλήθη να κρατούν ομπρέλες γεμάτες με συνθήματα. Ο  υπουργός Εσωτερικών Τσβέλτιν Γιόβτσεφ λέει ότι το αίτημα των διαδηλωτών δεν θα επιτευχθεί. «Μια πιθανή παραίτηση της κυβέρνησης θα οδηγούσε σε εμβάθυνση της κρίσης και η χώρα θα οδηγούταν σε έναν φαύλο κύκλο» δηλώνει στο BBC. Αλλά παραδέχεται ότι η τρέχουσα αντιπαράθεση μεταξύ του κράτους και των διαδηλωτών δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Η κυβέρνηση ανησυχεί, καθώς οι διαμαρτυρίες δεν έχουν προφανείς ηγέτες για να διαπραγματευτούν μαζί τους ή για να τους κατηγορήσουν. Πολλές ομάδες με ριζοσπαστικές ιδέες έχουν ξεφυτρώσει από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και οργανώνουν συγκεκριμένες δράσεις, χλευάζοντας την κυβέρνηση, ευχαριστώντας τους ξένους πρεσβευτές που τους εκφράζουν τη συμπάθειά τους ή απλά διασκεδάζοντας τους υπόλοιπους διαδηλωτές.

«Υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους οι πιθανότητες επιβίωσης αυτής της κυβέρνησης είναι ελάχιστες», λέει ο Ντανιέλ Σμίλοφ του Κέντρου Φιλελεύθερων Στρατηγικών. «Η μακροβιότητα των διαδηλώσεων, η ενότητα των διαδηλωτών πίσω από ένα ενιαίο αίτημα και η δημοτικότητα των διαδηλωτών στη χώρα». Η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει ότι το 58% συμφωνεί με το ότι η κυβέρνηση πρέπει να παραιτηθεί. Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι το ποσοστό είναι υποτιμημένο. Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι διαδηλωτές, φοβούνται τη ριζοσπαστικοποίηση στους δρόμους.

«Η πιο σημαντική ομάδα ανθρώπων είναι εκείνοι που πάνε αυθόρμητα να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην έλλειψη εκπροσώπησής τους σε αυτό το πολιτικό σύστημα και στην έλλειψη δικαιοσύνης», λέει ο υπουργός Εσωτερικών. «Θα πρέπει να ακούσουμε πολύ προσεκτικά αυτούς τους ανθρώπους και να υποστηρίξουμε το δικαίωμά τους να διαμαρτυρηθούν». Αλλά υπάρχει και μια άλλη ομάδα όμως, όπως ισχυρίστηκε, η οποία θέλει τη βία.
Μια εκδήλωση που διοργανώθηκε μέσω facebook μπροστά από το κοινοβούλιο την Πέμπτη, στα γενέθλια του επαναστάτη του 19ου αιώνα Βασίλ Λέφσκι, διαφημίστηκε με το σύνθημά του: «Η υπομονή του λαού έχει φτάσει σε σημείο χωρίς επιστροφή».

Έλλειψη σχεδίου
Τον Φεβρουάριο, η προηγούμενη, κεντροδεξιά κυβέρνηση του Γκερμπ ανατράπηκε από τις διαμαρτυρίες, οι οποίες ξεκίνησαν από τους μεγάλους λογαριασμούς στη θέρμανση και κλιμακώθηκαν σε ένα κύμα δυσαρέσκειας με το σύνολο της κυβερνώσας ελίτ. Υπάρχουν μεγάλες διαφορές, αλλά και ομοιότητες, μεταξύ των διαμαρτυριών τότε και τώρα.
Τον Φεβρουάριο, όσοι  βγήκαν στους δρόμους ήταν φτωχότεροι και πιο απελπισμένοι. Τώρα είναι σε καλύτερη κατάσταση και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Υπάρχει περισσότερο χιούμορ τώρα. Το κύμα των αυτοπυρπολισμών, που στοίχισε τη ζωή σε έξι Βούλγαρους, τελείωσε. Αυτό που είναι κοινό στις διαμαρτυρίες του χειμώνα και του καλοκαιριού είναι η απογοήτευση προς τους πολιτικούς και τους επιχειρηματίες.

Υπάρχουν διάφορα σενάρια. Ρωγμές έχουν εμφανιστεί στα κοινοβουλευτικά κόμματα που στηρίζουν την εύθραυστη κυβέρνηση. Γάλλοι και γερμανοί πρεσβευτές προέβησαν σε κοινή δήλωση, επικρίνοντας την κυβέρνηση. Ο πρόεδρος λέει ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη του σε αυτήν. Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλοι ασχολούνται με τις παρασκηνιακές δραστηριότητες. Υπάρχει ανησυχία στις Βρυξέλλες και στο Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, επειδή η σοσιαλιστική κυβέρνηση κρατείται στη θέση της με την στήριξη του ακροδεξιού κόμματος Ατάκα. Οι διαδηλωτές κοροϊδεύουν την κυβέρνηση Ορεσάρσκι, χαρακτηρίζοντάς την «συνασπισμό  σοσιαλιστών, φιλελευθέρων και ακραίων εθνικιστών».
Πάνω απ 'όλα, η κυβέρνηση φαίνεται να αποδυναμώνεται εξαιτίας της έλλειψης ενός κοινού σχεδίου, για να υποβάλει στο έθνος. «Επί του παρόντος δεν υπάρχει σαφές σχέδιο» παραδέχεται ο Υπουργός Εσωτερικών με αξιοσημείωτη ειλικρίνεια, μιλώντας στο BBC.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι νέες εκλογές θα οδηγήσουν μόνο σε ένα παρόμοιο αδιέξοδο στο κοινοβούλιο. Οι σχολιαστές υποστηρίζουν ότι δεν θα συμβεί απαραίτητα κάτι τέτοιο. Λένε ότι η μείωση του εκλογικού ορίου θα επιτρέψει σε περισσότερα κόμματα να μπουν στο κοινοβούλιο και θα οδηγήσει σε καλύτερη εκπροσώπηση και περισσότερες επιλογές. Και ότι η ευρεία χρήση του εξαιρετικά γρήγορου Internet στη Βουλγαρία θα επέτρεπε στους πολίτες να συμμετέχουν στη δημοκρατία, αντί να την παρακολουθούν. Επίσης, ότι ένας αυστηρός κώδικας δεοντολογίας που θα διαχωρίσει τους πλούσιους επιχειρηματίες από την πολιτική - από τη «μαφία» που διοικεί τη χώρα όπως υποστηρίζουν οι διαδηλωτές - θα συμβάλει στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ όσων βρίσκονται στην εξουσία και του λαού.

http://www.reuters.com/article/2013/07/23/us-bulgaria-protests-idUSBRE96M11120130723

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-23341185

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Χρηστου Νίκος avatar
  Χρηστου Νίκος 24/07/2013 19:06:04

  Μετά από αυτό αρχίζω να προβληματίζωμαι σχετικά με την γνώμη που είχα χρόνια τώρα για τους γείτονές μας.
  Τι μας ποτίζουν εμάς και μας έχουν καταντήσει φυτά ;
  Νοιώθω μεγάλη απογοήτευση για το γεγονός ότι οι Βούλγαροι μας κάνουν μαθήματα έλειψης υπομονής.
  Επιτέλους ξυπνάτε ραγιάδες ήρθε η ώρα να ανοίξουν οι μύτες μας! !

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ Χρηστου Νίκος 25/07/2013 15:04:27

   Νομίζω οι Βούλγαροι είναι πολύ πιο υπομονετικοί απο μας.

   70 τόσα χρόνια κομμουνισμός + 25 τόσα χρόνια μετά το 1990 απόλυτης φτώχειας το αποδεικνύουν.

   • Μικρασιάτης avatar
    Μικρασιάτης @ Γιώργος Αχαιός 26/07/2013 01:31:48

    Σωστο, αν και ο Χ. Ν , μονο αν δει Τσιπρα - Καμμενο στην εξουσια θα ηρεμησει...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.