#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/11/2013 13:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σχεδιάζουν το τέλος της εποχής Μέρκελ;

Η επαναπροσέγγιση SPD-Αριστεράς είναι μια ωρολογιακή βόμβα για την κυβέρνηση Μέρκελ, γράφει το Spiegel.Οι Σοσιαλδημοκράτες έσπειραν δυσπιστία στους συντηρητικούς της Άνγκελα Μέρκελ την περασμένη εβδομάδα, δηλώνοντας ότι είναι ανοικτοί σε μια μελλοντική συμμαχία με το Κόμμα της Αριστεράς. Η νέα κυβέρνησή της θα μπορούσε να είναι πιο εύθραυστη από όσο πιστεύει, με το SPD να ετοιμάζεται ήδη για τη μετά - Μέρκελ εποχή. Πολλοί χαρακτηρίζουν την απόφαση του SPD μια ωρολογιακή βόμβα που θα μπορούσε να ανατρέψει την Τρίτη θητεία της Μέρκελ πριν από τις επόμενες γενικές εκλογές, το 2017.
Το SPD μέχρι τώρα είχε αποκλείσει σχηματισμό εθνικής κυβέρνησης με το Κόμμα της Αριστεράς, διότι θεωρεί την πολιτική του μη ρεαλιστική. Για παράδειγμα, το υπερ- ειρηνιστικό κόμμα, το οποίο έχει τις ρίζες του στο κομμουνιστικό κόμμα SED που κυβέρνησε την πρώην Ανατολική Γερμανία, θέλει να θέσει τέρμα σε όλες τις ξένες αποστολές στρατιωτικών, να απαγορεύσει την εξαγωγή όπλων, να αποσύρει να καταστρέψει όλους τους αμερικανικούς πυρηνικούς πυραύλους που υπάρχουν ακόμα στη Γερμανία και να διαλυθεί το ΝΑΤΟ.

Μια εθνική συμμαχία SPD και Αριστερού Κόμματος δεν είναι ταμπού μόνο για πολιτικούς λόγους. Το SPD αγανάκτησε με το Αριστερό Κόμμα επειδή απομάκρυνε χιλιάδες ψηφοφόρους που ήταν απογοητευμένοι με τις περικοπές της πρόνοιας στην Agenda 2010 που θεσπίστηκαν από την τελευταία κυβέρνηση SPD από τις αρχές του 2003. Η εχθρότητα αυτή επιδεινώθηκε με την αποστασία του πρώην ηγέτη του SPD Όσκαρ Λαφοντέν στο Αριστερό Κόμμα, στο οποίο ήταν συν-επικεφαλής μέχρι το 2010. Ωστόσο, τα δύο κόμματα έχουν συγκυβερνήσει σε περιφερειακό επίπεδο.
Παρόλα αυτά, το συνέδριο του SPD στη Λειψία την περασμένη εβδομάδα ενέκρινε μια πρόταση, να παραμείνει ανοιχτό στην επιλογή ενός μελλοντικού συνασπισμού με το Κόμμα της Αριστεράς. Ήταν μια έξυπνη κίνηση που δείχνει ότι ο πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μπορεί να συναγωνιστεί με την περίφημη πολιτική πανουργία της Μέρκελ. Η αριστερή επιλογή θα πιέσει τους συντηρητικούς στις τρέχουσες συνομιλίες συνασπισμού με το SPD και θα διατηρήσει την πίεση κατά την κοινή τους κυβέρνηση.
Τεχνικά, το SPD, οι Πράσινοι και το Αριστερό Κόμμα έχουν ήδη αρκετές έδρες στη νέα Bundestag, την κάτω βουλή του κοινοβουλίου: έχουν 320 και χρειάζονται 316 για την απόλυτη πλειοψηφία, ενώ οι συντηρητικοί κατέχουν 311 έδρες. Αλλά κανείς δεν αναμένει ότι το SPD θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες συνασπισμού και θα συνεργαστεί με το Κόμμα της Αριστεράς στο εγγύς μέλλον. Για να συμβεί αυτό, το Αριστερό Κόμμα θα πρέπει να υποβληθεί  σε μια δραματική αναθεώρηση των πολιτικών του.

Η Μέρκελ «όμηρος» του SPD;

Μέχρι τα μέσα της περασμένης εβδομάδας, οι συνομιλίες ήταν εκπληκτικά – θα έλεγαν κάποιοι – αρμονικές. Οι διάφοροι διαπραγματευτές των Συντηρητικών και του SPD συμφώνησαν σε μια σειρά αύξησης των δαπανών. Όμως, η ανακοίνωση την περασμένη Τρίτη της προγραμματισμένης προσέγγισης του SPD με το Αριστερό Κόμμα έχει σπάσει την αρμονία σαν ένα κομμάτι πάγου. «Είναι εξωφρενικό» δήλωσε ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ, γενικός γραμματέας της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CSU), του αδελφού κόμματος του CDU στη Βαυαρία. Οι συντηρητικοί θεωρούν ότι δεν μπορούν πλέον να εμπιστεύονται το SPD. Θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση σε κάποιο σημείο; Θα κρατήσει τη Μέρκελ «όμηρο» στην τρίτη θητεία της; Και τι επιλογές θα έχουν οι συντηρητικοί αν το SPD δεν βγάλει την πρίζα; Μερικοί συντηρητικοί ζητούν πλέον από το κόμμα να προωθήσει στενότερους δεσμούς με τους Πράσινους, τους μόνους πιθανούς συνεργάτες τους όταν το SPD τους εγκαταλείψει.
Για το SPD, ο μεγάλος συνασπισμός είναι το τελευταίο στάδιο πριν από αυτό που ελπίζει ότι θα είναι η μεγαλύτερη αναδιοργάνωση στην γερμανική πολιτική απ’ όταν η κυβέρνηση  SPD - Πρασίνων ήρθε στην εξουσία το 1998, λήγοντας 16 χρόνια παγιωμένης συντηρητικής διακυβέρνησης υπό τον πρώην καγκελάριο Χέλμουτ Κολ. Παρότι πολλά ηγετικά στελέχη του SPD προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη σημασία της απόφασης της περασμένης εβδομάδας, αυτό θα επηρεάσει την καθημερινή λειτουργία του επικείμενου συνασπισμού. Είναι επίσης μια νίκη για την αριστερή πτέρυγα του SPD και μια ανταμοιβή για την αποδοχή των συνομιλιών συνασπισμού με τους συντηρητικούς.
Παγίδες στη συμφωνία συνασπισμού
Το στρατηγικό πραξικόπημα του Γκάμπριελ αιφνιδίασε τη Μέρκελ και έχει συγκλονίσει το CDU. «Οι συντηρητικοί έχουν κάνει πολλές παραχωρήσεις σχετικά με τις πολιτικές. Έτσι ο Γκάμπριελ δεν θα έπρεπε να μας απειλεί με το Αριστερό Κόμμα», δήλωσε ο Γκίντερ Έτινγκερ του CDU, επίτροπος ενέργειας της ΕΕ. Ηγετικά στελέχη του CDU ανησυχούν ότι το SPD θα μπορούσε να πάρει κάποια από τα ζητήματα που έχουν αποδειχθεί αμφιλεγόμενα κατά τις τρέχουσες συνομιλίες - όπως ο γάμος ομοφυλόφιλων, η ποσόστωση των φύλων στις επιχειρήσεις ή η οικογενειακή πολιτική - και να τα χρησιμοποιήσουν ως δικαιολογία για να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των επόμενων τεσσάρων ετών.

Ο  ηγέτης του CSU Χορστ Ζεεχόφερ κάνει έκκληση για μια στενή συμφωνία συνασπισμού που καθορίζει όλες τις σχεδιαζόμενες πολιτικές και καθιστά σαφές πώς πρόκειται να χρηματοδοτηθούν. Πράγματι, οι συντηρητικοί θέλουν να αποφύγουν την κατάρτιση ενός καταλόγου επιθυμητών πολιτικών μέτρων των οποίων η χρηματοδότηση είναι άλυτη, ακριβώς επειδή θα επιτρέψουν έτσι στον Γκάμπριελ να πάρει ένα θέμα ως δικαιολογία για να αποτύχει ο συνασπισμός. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο μίζερος υπουργός Οικονομικών του CDU, θα χρησιμεύσει ως ο κατάλληλος μπαμπούλας που θα συσπειρώσει τα στρατεύματα του SPD.

Αλλά οι φόβοι του CDU μπορεί να είναι πρόωροι. Θα χρειαστεί χρόνος για να εγκαταλείψει το Αριστερό Κόμμα τον ριζοσπαστικό πασιφισμό του και να αποκαταστήσει τις γέφυρες με το SPD. Ομοίως, το κόμμα έχει συνηθίσει στον αριστερό λαϊκισμό, μια θέση εύκολη για αντιπολίτευση. Ο Γκρέγκορ Γκίζι, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος της Αριστεράς, λέει ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν τροφοδοτώντας μόνο τους υποστηρικτές τους, αλλά πρέπει να «προσφέρουν κατανοητές εναλλακτικές λύσεις» και στους ψηφοφόρους του SPD ή των συντηρητικών. Ξέρει ότι το κόμμα του αντιμετωπίζει το πιο δύσκολο κεφάλαιο στην ιστορία του.
Ωστόσο, η Μέρκελ έχει περισσότερους λόγους να ανησυχεί από όσους φαίνεται από την θριαμβευτική εκλογική νίκη της στις 22 Σεπτεμβρίου. Ο συνασπισμός με το SPD θα έχει μια συντριπτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά η τύχη της θα είναι συνδεδεμένη με έναν ηγέτη του SPD οποίος προετοιμάζει ήδη το έδαφος για το τέλος της εποχής Μέρκελ.

http://www.spiegel.de/international/germany/new-spd-approach-to-left-party-poses-risk-to-merkel-in-germany-a-934483.html

 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.