26/02/2011 00:25
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σχέδιο ψηφίσματος του ΟΗΕ: Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Λιβύη

Προσχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υπογραμμίζει ότι η βίαιη, αιματηρή καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Λιβύη μπορεί να συνιστά «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» και ζητά κυρώσεις κατά του καθεστώτος. Έκτακτη συνεδρίαση του 15μελούς οργάνου την Παρασκευή.

Επιπλέον, το προσχέδιο ζητά την επιβολή εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης, την απαγόρευση των μετακινήσεων και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων για κορυφαία στελέχη του καθεστώτος.

Το κείμενο συνέταξαν η Βρετανία και η Γαλλία και το διένειμαν και στα άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν, απηύθυνε έκκληση «να περάσει γρήγορα στη δράση, αναφορικά με μία προτεινόμενη δέσμη κυρώσεων κατά της λιβυκής ηγεσίας, ώστε αυτή να σταματήσει αμέσως τη βίαιη καταστολή εναντίον των διαδηλωτών, σε όλη τη χώρα. Πρέπει, ήλθε η ώρα, το Συμβούλιο Ασφάλειας, να αναλάβει δράση», είπε.

Πάντως, η ψηφοφορία επί του προσχεδίου του ψηφίσματος δεν αναμένεται να γίνει την Παρασκευή καθώς θα προηγηθούν κεκλεισμένων των θυρών διαπραγματεύσεις, σημειώνει το Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι οι καταζητούμενοι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όταν συλληφθούν, παραπέμπονται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη. Το ΔΠΔ δεν μπορεί να τους συλλάβει με δικά του μέσα και πρέπει να συλληφθούν και να παραδοθούν από τρίτη χώρα.

Την Παρασκευή, σε μία πρωτοφανή κίνηση, η Ύπατη Αρμοστεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ καταδίκασε ομόφωνα την Λιβύη και ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για το αν έχουν διαπραχθεί εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Συνέστησαν δε ακόμη και την αποπομπή της Λιβύης από την Αρμοστία.

Ακόμη, λίγο πριν τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με την Λιβύη και ότι επιβάλλουν κυρώσεις, μεταξύ των οποίων πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων ανθρώπων του καθεστώτος. Άφησαν δε ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης χωρίς να διευκρινίσουν τί μορφή θα έχει, αν θα υλοποιηθεί.

Newsroom ΔΟΛ

 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.