Σχέδιο επτά σημείων από τον Πούτιν για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης
03/09/2014 16:18
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σχέδιο επτά σημείων από τον Πούτιν για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν παρουσίασε σήμερα ένα σχέδιο επτά σημείων για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, δηλώνοντας ότι ελπίζει να επιτευχθεί μια "τελική συμφωνία" μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών της ανατολικής Ουκρανίας την Παρασκευή.

"Σημείωσα ορισμένες σκέψεις μου, ένα σχέδιο δράσης" για τον τερματισμό των συγκρούσεων, είπε ο Πούτιν κατά την επίσημη επίσκεψη-αστραπή που πραγματοποίησε στη Μογγολία.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, οι δηλώσεις του οποίου μεταδόθηκαν από το τηλεοπτικό κανάλι Ρασίγια 24, θα πρέπει πριν απ' όλα "να μπει τέλος στις επιχειρήσεις" τόσο του ουκρανικού στρατού όσο και των ανταρτών στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Ο Πούτιν πρότεινε επίσης να αποχωρήσουν οι ουκρανικές δυνάμεις σε αρκετή απόσταση, από την οποία να μην φτάνουν τα πυρά του πυροβολικού στις κοινότητες της εμπόλεμης ζώνης, να τεθεί σε εφαρμογή ένα διεθνές σχέδιο ελέγχου της εφαρμογής της εκεχειρίας με την αποστολή παρατηρητών και να σταματήσει η χρήση των αεροπορικών δυνάμεων εναντίον των πολιτών.

Τα τρία υπόλοιπα σημεία αφορούν την ανταλλαγή των αιχμαλώτων "χωρίς προϋποθέσεις", τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για τους πρόσφυγες και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην ανατολική Ουκρανία, μαζί με την αποστολή ειδικών που θα αναλάβουν την ανοικοδόμηση και την αποκατάσταση των υποδομών που καταστράφηκαν.

"Πιστεύω ότι μια τελική συμφωνία μεταξύ των ουκρανικών αρχών και της νοτιοανατολικής Ουκρανίας μπορεί να βρεθεί στις 5 Σεπτεμβρίου, κατά τη σύνοδο της ομάδας επαφής" για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, συμπλήρωσε.

"Μίλησα σήμερα το πρωί τηλεφωνικά με τον πρόεδρο (της Ουκρανίας) Πέτρο Ποροσένκο και οι απόψεις μας για τη διευθέτηση της κρίσης μου φαίνεται ότι είναι πολύ κοντά", κατέληξε ο Πούτιν.

Την Παρασκευή είναι προγραμματισμένο να συνεχιστούν οι συνομιλίες στο Μινσκ της Λευκορωσίας μεταξύ των αυτονομιστών και της αποκαλούμενης ομάδας επαφής στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι της Ρωσίας, τη Ουκρανίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

O Ομπάμα καλεί το ΝΑΤΟ να ενισχύσει τον στρατό της Ουκρανίας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε σήμερα το NATO να συμβάλει να ενισχυθεί ο στρατός της Ουκρανίας, ενώ επισήμανε πως το Σύμφωνο πρέπει να κρατήσει ανοικτή την πόρτα για την ενδεχόμενη ένταξη στους κόλπους του νέων μελών, ώστε να αντιμετωπιστεί η ρωσική επιθετικότητα, όπως υποστήριξε.

Ο Ομπάμα έκανε τις δηλώσεις αυτές στην Εσθονία, μια από τις τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Βαλτικής που έχουν εκφράσει φόβους ότι η αυτονομιστική εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία ίσως προαναγγέλλει προβλήματα και για τις ίδιες. Και στις τρεις χώρες ζουν μεγάλες ρωσικές μειονότητες και επίσης και οι τρεις εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική βιομηχανία ενέργειας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, που θα συμμετάσχει αύριο και μεθαύριο στη σύνοδο κορυφής του NATO στην Ουαλία, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εξαπέλυσε μια «θρασεία επίθεση» στην Ουκρανία, η οποία επί πέντε μήνες μάχεται με τους αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Το NATO πρέπει να κάνει ξεκάθαρες δεσμεύσεις για να βοηθήσει την Ουκρανία να εκσυγχρονίσει και να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της. Πρέπει να πράξουμε περισσότερα για να βοηθήσουμε και άλλους εταίρους του NATO, συμπεριλαμβανομένων της Γεωργίας και της Μολδαβίας, να ενισχύσουν την άμυνά τους», ανέφερε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στο Ταλίν.

Επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως πρέπει να επιβεβαιωθεί η «αρχή που πάντοτε καθοδηγούσε τη συμμαχία μας, ότι για τις χώρες οι οποίες πληρούν τα κριτήρια που θέτουμε και μπορούν να συνεισφέρουν ουσιωδώς στην ασφάλειά της, η πόρτα για την ένταξή τους στο NATO θα παραμείνει ανοικτή».

Σύμφωνα με τον Ομπάμα, η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να προσφέρει εκπαίδευση και αρωγή για να ενισχυθεί η ουκρανική στρατιωτική ισχύς.

Στην αναφορά του περί εισδοχής νέων μελών στο NATO στο μέλλον, ο Ομπάμα απέφυγε να αναφερθεί ρητώς στην Ουκρανία, κάτι που θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις από τη Μόσχα.

Βάσει του Άρθρου 5 της ιδρυτικής συνθήκης του NATO, μια επίθεση εναντίον οποιοδήποτε κράτους-μέλους του θεωρείται επίθεση εναντίον της συμμαχίας συνολικά.

Τα τρία κράτη της Βαλτικής εντάχθηκαν στην ΕΕ και στο NATO το 2004. Η σημερινή κυβέρνηση της Ουκρανίας θέλει η χώρα να ενταχθεί σε αμφότερες τις συμμαχίες αυτές.

Νωρίτερα, ο Ομπάμα κάλεσε τα κράτη-μέλη του NATO στην Ευρώπη να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, ενώ δεσμεύθηκε πως η Ουάσινγκτον θα σταθεί στο πλευρό των χωρών της Βαλτικής. «Θα είμαστε εδώ για την Εσθονία. Θα είμαστε εδώ για τη Λετονία. Θα είμαστε εδώ για τη Λιθουανία. Χάσατε την ανεξαρτησία σας μια φορά στο παρελθόν. Χάρη στο NATO, δεν θα τη χάσετε ποτέ ξανά», υποστήριξε ο Ομπάμα.

Απορρίπτοντας τις επικρίσεις περί του ότι οι ευρωπαϊκές και οι αμερικανικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία είναι αναποτελεσματικές, ο Ομπάμα σημείωσε πως η χώρα αυτή βρίσκεται ήδη σε ύφεση και πρόσθεσε πως η παραγωγή του ζωτικής σημασίας ενεργειακού της τομέα θα μειωθεί.

«Κεφάλαια αποσύρονται και οι ξένες επενδύσεις μειώνονται ραγδαία διότι οι επενδυτές γνωρίζουν ότι η σημερινή Ρωσία δεν είναι μια ασφαλής τοποθέτηση. Το αξιόχρεό της βρίσκεται κοντά στο επίπεδο των σκουπιδιών, το ρούβλι μόλις έπεσε σε νέο ιστορικό χαμηλό», σημείωσε.

Η ΕΕ αναμένεται να εγκρίνει νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας μεθαύριο Παρασκευή και οι ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσουν επίσης παρόμοια μέτρα. Οι κυρώσεις αναμένεται ότι θα καταστήσουν πολύ πιο δύσκολο για τις εταιρείες που επιχειρούν στην —κυριαρχούμενη από τη δραστηριότητα του δημοσίου— ρωσική οικονομία να αντλούν χρηματοδότηση από το εξωτερικό, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον.

Δεν παραδίδει τα Mistral στη Ρωσία η Γαλλία

Η γαλλική κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει στην προγραμματισμένη παράδοση του πρώτου από τα δύο ελικοπτεροφόρα πλοία Mistral στη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, επικαλούμενο τις πρόσφατες ρωσικές ενέργειες στην ανατολική Ουκρανία.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι παρά την προοπτική της εκεχειρίας, που ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί και τεθεί σε ισχύ, δεν συντρέχουν οι όροι βάσει των οποίων η Γαλλία θα μπορούσε να επιτρέψει την παράδοση του πρώτου ελικοπτεροφόρου πλοίου», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Πηγές: ΑΠΕ, imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Διογένης avatar
  Διογένης 03/09/2014 20:44:47

  Σιγά να μην αφήσουν τον Πούτιν να λήξει η κρίση υπέρ του. Η μόνη ελπίδα για να τελειώσει νωρίς η σύγκρουση, είναι να καταρρεύσει εσωτερικά το ουκρανικό καθεστώς. Σε αυτό βασίζεται ο Πουτιν και σε αυτό πρέπει να βασίζεται. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουν τον Ποροσένκο να κάνει κάτι άλλο. Θα τον φάνε ζωντανό. Μέσω των ένοπλων ακροδεξιών, ανθρώπων ποτισμένων από βαθύ μίσος κατά της Ρωσίας, κάνουν ακόμη πλήρες κουμάντο στη χώρα. Θα το αξιοποιήσουν μέχρι τέλους. Ο τρόπος με τον οποίο έχει κινηθεί η Δύση μέχρι στιγμής στο Ουκρανικό είναι κυριολεκτικά αδίστακτος. Έχουμε να δούμε ακόμη πολλά επεισόδια στην ιστορία αυτή.

  • pythagorean avatar
   pythagorean @ Διογένης 04/09/2014 00:06:35

   @ Διογένης, +1000. Εξαιρετικά εύστοχα σχόλια! Οι νεοναζιστές πολύ θα ήθελαν να φάνε τον Ποροσένκο και να κατηγορήσουν τη Μόσχα. Ευτυχώς, όμως, μια τέτοια προβοκάτσια καθίσταται αδύνατη λόγω των ειρηνευτικών προτάσεων Πούτιν και των πολύ καλών σχέσεων που δημόσια διατηρούνται μεταξύ των 2 προέδρων.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.